x

Κύμα βροχών σε κεντρικές/βόρειες/βορειοανατολικές περιοχές. Σχετική βελτίωση στα υπόλοιπα.

Διεύθυνση και ένταση ανέμων στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με την αποψινή πρόγνωση του μοντέλου του forecastweather.gr (Άγγελος Λαμπίρης). Διακρίνεται η περιοχή μέγιστης έντασης των ανέμων (σε m/s) σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του Μεσογειακό Κυκλώνα "Numa"

Κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων, αναμένεται τις νυχτερινές έως και πρώτες πρωινές (02.00 έως 08.00 τοπική) ώρες στο νομό Άρτας, σε ορεινές περιοχές των Τρικάλων και Καρδίτσας, στην Αιτωλοακαρνανία, αργότερα σε νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας.

Μεταξύ 08.00 και 11.00 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τα νοτιότερα της Θεσσαλίας (όλο το νομό Καρδίτσας και τη Μαγνησία), το μεγαλύτερο τμήμα της Φθιώτιδας αλλά και της Φωκίδας πλήττοντας επίσης τη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες.

Εν συνεχεία θα πλήξουν πολλές περιοχές του βορείου Αιγαίου και μέχρι το απόγευμα θα γίνουν αντιληπτά και στη Θράκη, όπου θα επιμείνουν έως και την αλλαγή της ημέρας.

Στις περισσότερες προαναφερθείσες περιοχές, τα φαινόμενα θα έχουν διάρκεια 3-5 ώρες με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη ραγδαιότητα και τη σχετικά απότομη έναρξη / λήξη τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από παροδικά ισχυρούς ανέμους.

Ο καιρός στην Αττική

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα σύντομων βροχών κυρίως σε βορειότερα τμήματα του νομού όπου ο καιρός θα είναι περισσότερο κλειστός και πρόσκαιρα και σε κεντρικότερες περιοχές. Περιορισμός των νεφώσεων από αργά το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία από 12 έως 18 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις. ΒΔ ρεύμα από το απόγευμα κυρίως στα βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα του νομού.

Ο καιρός γενικά στη χώρα

Αυξημένες νεφώσεις σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και εκτός από το πέρασμα του κύματος βροχών, αναμένονται ασθενείς βροχές στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά και από τα δυτικότερα ο καιρός θα "ανοίξει" με τις νεφώσεις να περιορίζονται. Αναλόγως και στην βορειοανατολικη Στερεά όπου, κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, θα επικρατήσει η ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Ανάλογες καιρικές συνθήκες και στην υπόλοιπη χώρα, όπου από το γεωγραφικό πλάτος της ανατολικής Στερεάς και νοτιότερα, θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια.
Εξαιρούνται:
1. Τα νησιά σε όλο το ανατολικο τόξο του Αιγαίου (από Δωδεκάνησα μέχρι και Σαμοθράκη) όπου αναμένεται άστατος καιρός με κατά διαστήματα βροχές αλλά και καταιγίδες. Όσο βορειότερα κινούμαστε, τόσο πιο "κλειστός" θα είναι ο καιρός.
2. Οι Κυκλάδες όπου, θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις κυρίως από αργά το πρωι και μετά με πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων πιθανότατα σε κεντρικά / βόρεια τμήματα.
3. Περιοχές των δυτικών τμημάτων της χώρας όπου, αν και ο καιρός θα είναι αρκετά ηλιολουστος, αναπτύξεις νεφών, είναι πιθανό να δώσουν όμβρους με μικρή πιθανότητα συντομων καταιγίδων τοπικά.

Η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15-17 βαθμούς σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη (ειδικότερα σε ανατολική Μακεδονία / Θράκη και στο βορειοανατολικό Αιγαίο στους 13-15) και τους 17-19 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές. Στην ανατολική Πελοπόννησο και σε εσωτερικές περιοχές της Κρήτης, έως και 20 βαθμοί.

Άνεμοι: ΒΔ ρεύμα στο Ιόνιο στα 3-4 και στ'ανοιχτά έως 5 μποφώρ. Κατά το πέρασμα του κυκλώνα (για περίπου 3 ώρες μετά τα μεσάνυκτα) άνεμοι έως και 10 ή και 11 μποφώρ τοπικά σε Κεφαλλονιά και Λευκάδα, και στα 7-8 στην ευρύτερη περιοχή.
ΝΔ ρεύμα αρχικά στις Κυκλάδες στα 4-5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφώρ, σε εξασθένηση προς το μεσημέρι. Στο Κρητικό πέλαγος Δ ρευμα στα 3-4 μποφώρ.
Απότομη ενίσχυση των ΒΔ ανέμων σε Θερμαϊκό, Σποράδες και ανοιχτά της Εύβοιας κατά τις μεσημβρινές ώρες, με εντάσεις που θα φτάσουν και τα 9 ή και 10 μποφώρ, εξασθενώντας όμως γρήγορα. Διαδοχικά κατά το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας, το ίδιο θα συμβεί και σε μια μεγάλη περιοχή του Βορείου Αιγαίου που οριοθετείται από τις Σποράδες - Σκύρο - Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο, με ΒΔ ή Δ ανέμους στα νοτιότερα και Β ή ΒΑ στα βορειότερα. Συνίσταται ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή σε κάθε είδους μετακινήσεις.


Νίκος Γκίκας
Γεωγράφος

Για περισσότερες προγνώσεις, άρθρα σχετικά με τον καιρό και το κλίμα, καθώς και ειδήσεις, επισκεφθείτε το meteo-news!

x

Αττική

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Η ημέρα ξεκινάει με καλό καιρό, αλλά οι συνθήκες θα επιδεινωθούν στη συνέχεια και αναμένονται βροχές αλλά και καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά: Λίγες νεφώσεις το πρωί, αλλά προς το μεσημέρι αναμένονται αναπτύξεις νεφών. Διάσπαρτοι όμβροι (μπόρες) στη συνέχεια με μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης στα νοτιότερα τμήματα του νομού. Τα φαινόμενα θα οργανωθούν περισσότερο μετά το μεσημέρι, οπότε αναμένεται καταιγίδα αρχικά στα δυτικότερα τμήματα, επηρεάζοντας και το Θριάσιο και στη συνέχεια και τα βόρεια. Πύκνωση των νεφών και στο μεγαλύτερο τμήμα του λεκανοπεδίου καθώς και στα Μεσόγεια, με όμβρους και πιθανότητα καταιγίδας τις απογευματινές ώρες και στη συνέχεια αναλόγως και σε τμήματα της νότιας Αττικής. Αυξημένη πιθανότητα καταιγίδας έως και το βράδυ, κυρίως σε περιοχές γύρω από το Σαρωνικό και στη νότια Αττική (βορειότερα ο καιρός θα είναι πιο ανοιχτός χωρίς όμως ν'αποκλείονται πρόσκαιρες μπόρες).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 25 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και οι άνεμοι απο διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι.

Για περισσότερες προγνώσεις, άρθρα σχετικά με τον καιρό και το κλίμα, καθώς και ειδήσεις, επισκεφθείτε το meteo-news!

x

Διαφοροποίηση των προγνωστικών / Ποιές περιοχές θα επηρεαστούν

Τις αμέσως επόμενες ώρες, ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Ζήνων" (ονομασία ΕΑΑ), ή "Numa" (ονομασία στους διεθνείς προγνωστικούς χάρτες), αναμένεται να κινηθεί προς την ηπειρωτική χώρα. Ο λόγος έκδοσης του συγκεκριμένου δελτίου, είναι η διαφοροποίηση των προγνωστικών δεδομένων σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο πρόγνωσης, το οποίο εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής και αφορούσε τον σημερινό καιρό. Στο συγκεκριμένο δελτίο, στο τμήμα του οποίου αφορούσε τους ανέμους στο Ιόνιο και στη δυτική ηπειρωτική χώρα είχε γραφτεί: «Άνεμοι στο Ιόνιο: Ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Numa" (για το Ε.Α.Α. "Ζήνων"), θα παραμείνει στην περιοχή με τους ανέμους να φτάνουν γύρω από το κέντρο του σε μεγάλες εντάσεις (7-8 μποφώρ και ίσως 9 μποφώρ). Παρ'όλα αυτά θα παραμείνει, τουλάχιστον έως και αργά το απόγευμα σε "ασφαλή" απόσταση από τις ακτές και τα νησιωτικά, περιοχές που θα έχουν κατά κανόνα ΝΑ ανέμους στα 3-4 μποφώρ. Μετά τις 20.00 τοπική, θα προσεγγίσει την περιοχή Ζακύνθου - Στροφάδων, με αποτέλεσμα το ρεύμα να ενισχυθεί έως και τα 6 μποφώρ (και πρόσκαιρα και τα 7 μποφώρ) από ΝΔ/Ν/ΝΑ διευθύνσεις.»

Δορυφορική εικόνα του κυκλώνα στις 19.25 τοπική ώρα. Διακρίνεται το "μάτι" λίγα χιλιόμετρα δυτικά/βορειοδυτικά της Κεφαλλονιάς καθώς και οι σπειροειδείς ζώνες νεφών γύρω από αυτό. Με κόκκινο σημειώνονται οι θέσεις της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης, ενώ με κόκκινα σημάδια με κίτρινο σταυρό, οι ηλεκτρικές εκκενώσεις. Η ακτογραμμή της Ελλάδας αποτυπώνεται με κίτρινο χρώμα.

Η διαφοροποίηση αφορά στην περιοχή προσέγγισης του κυκλώνα η οποία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα θα είναι λίγο βορειότερα:

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα αναμένεται να κάνει "landfall" (*), στην Αιτωλοακαρνανία, στον Αμβρακικό κόλπο και στα νοτιότερα του νομού Αρτας, μεταξύ 23.00 τοπική ώρα Παρασκευής και 02.00 τοπική ώρα Σαββάτου, ενώ τις αμέσως προηγούμενες ώρες (από 20.00 τοπική ώρα Παρασκευής έως και περίπου τα μεσάνυκτα προς Σάββατο) θα έχει διέλθει από την περιοχή της Κεφαλλονιάς / Λευκάδας / Ιθάκης, με τη Ζάκυνθο και τις Στροφάδες, να βρίσκονται νοτιότερα της τροχιάς τους, δεχόμενες την επιρροή του σε μικρότερο βαθμό. Αναλόγως και τα τμήματα της βορειοδυτικής Πελοποννήσου αναμένεται να έχουν μικρότερο βαθμό επιρροής, αν και εδώ θα γίνει κάπως αισθητό το πέρασμα του - υπό εξασθένηση - κυκλώνα, υπό τη μορφή κύματος βροχοπτώσεων.

Αναμενόμενες συνθήκες: Στις προαναφερθείσες περιοχές, αναμένεται απότομη ενίσχυση των ανέμων σ'ενα φάσμα διευθύνσεων από Ανατολικές έως Νότιες και ραγδαίες βροχές με πιθανή σποραδική ηλεκτρική δραστηριότητα. Σε κάποια σημεία, ιδιαίτερα στα παράκτια και στα νησιωτικά, οι άνεμοι θα φτάσουν και τα 8-9 μποφώρ για μικρό χρονικό διάστημα, ικανοί όμως ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα σε συνδυασμό και με την ένταση των βροχοπτώσεων.

Η εξέλιξη

Μεταξύ 02.00 και 05.00 τα απομεινάρια του Numa, θα βρεθούν στα νοτιότερα τμήματα της Πίνδου, επηρεάζοντας τα ορεινότερα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας, Τρικάλων, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, ενώ εν συνεχεία, έως τις 08.00 θα έχουν επηρεαστεί πολλά τμήματα της νότιας Θεσσαλίας και της βορειοανατολικής Στερεάς, συμπεριλαμβανομένων και της Μαγνησίας / βορείου Ευβοίας / Σποράδων.

Σε αυτές τις περιοχές αναμένονται ραγδαίες βροχές με πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους, γι αυτό συνίσταται προσοχή, ιδιαίτερα κοντά σε περιοχές ποταμών, χειμάρρων και ρεμάτων.

Αναλυτικό δελτίο πρόγνωσης καιρού για την Κυριακή 19/11, θ'ακολουθήσει...

Νίκος Γκίκας,
Γεωγράφος

Για περισσότερες προγνώσεις, άρθρα σχετικά με τον καιρό και το κλίμα, καθώς και ειδήσεις, επισκεφθείτε το meteo-news!

x

Επεκτείνεται και ανατολικότερα η ζώνη καταιγίδων που πλήττει από το βράδυ της Τρίτης το Ιόνιο. Ψυχρό μέτωπο, με πορεία από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά θα σαρώσει τη χώρα την Τετάρτη 8/11, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν καταιγίδες σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά και ενδεχομένως επικίνδυνα.

Αναλυτικά ο καιρός σε περιοχές της χώρας:

 

 

 

 

 

 

 

Νίκος Γκίκας,
Γεωγράφος

Για περισσότερες προγνώσεις, άρθρα σχετικά με τον καιρό και το κλίμα, καθώς και ειδήσεις, επισκεφθείτε το meteo-news!

{{location}}, {{day_text}} - {{user_date}}

{{pane.hour}}

{{ pane.temp2 }}°C

{{ pane.temp2 }}°C

{{ pane.humidity }}%

{{pane.humidity}}%

{{pane.icon_wind_text}}

Ώρα

Καιρός

Θερμ.

Υγρ.

Άνεμος

Ένταση

{{pane.hour}}

{{ pane.temp2 }}°C

{{ pane.humidity }}%

{{pane.icon_wind_text}}


Παρακαλώ περιμένετε..