Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η Αττική θα βρεθεί στο όριο της εκδήλωσης των φανομένων. Όμβροι και πιθανή καταιγίδα αναμένεται κυρίως στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού από αργά το μεσημέρι και μετά.
Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η Αττική θα βρεθεί στο όριο της εκδήλωσης των φανομένων. Όμβροι και πιθανή καταιγίδα αναμένεται κυρίως στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού από αργά το μεσημέρι και μετά.
Ακόμη ισχυρότερα φαινόμενα την Κυριακή 14 Αυγούστου καθώς το κυρίως τμήμα της διαταραχής θα εισέλθει στη χώρα μας από τα βορειοδυτικά ακολουθώντας πορεία προς τ’ανατολικά. Ισχυρές καταιγίδες, τόσο σε θαλάσσιες όσο και σε ηπειρωτικές περιοχές αναμένονται ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ημέρα ισχυρών καταιγίδων στη χώρα. Η κεντρική / δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Ήπειρος και η κεντρική και τμήματα της ανατολικής Στερεάς θα είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Καταιγίδες αναμένονται και σε άλλα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές.
Καταιγίδες αναμένονται μετά το μεσημέρι σε αρκετά τμήματα της Μακεδονίας καθώς και σε ανατολική Ήπειρο, δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τοπικά σε κεντρική Στερεά και κεντρικά τμήματα της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό.
Επανεμφάνιση των φαινομένων αστάθειας (καταιγίδες) αναμένεται από αύριο (Σάββατο 6 Αυγούστου) και κυρίως την Κυριακή-Δευτέρα 7-8 Αυγούστου όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Οι καταιγίδες αν και σε μικρότερες εντάσεις θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας αν και προς το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, υπάρχει η τάση για υποχώρηση των φαινομένων και ανόδου της θερμοκρασίας.
Υψηλές θερμοκρασίες, με κατά τόπους έως και 39 βαθμούς, αλλά και ξέσπασμα καταιγίδων, σε Ήπειρο και Μακεδονία, τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας. Συνίσταται προσοχή διότι τα φαινόμενα θα είναι ενδεχομένως ισχυρά.
Προσοχή συνίσταται για την Πέμπτη 28 Ιουλίου και όσον αφορά περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής / βόρειας Θεσσαλίας και της Μακεδονίας λόγω της αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης καταιγίδων συνοδεία χαλαζοπτώσεων. Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι υψηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες, αν και κατά τις περισσότερες ημέρες, θα βρεθούν κάτω από τα όρια του καύσωνα.
Από την Παρασκευή 22 Ιουλίου ξεκινάει το δεύτερο επεισόδιο καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 41-42° και τοπικά ίσως και τους 43° σε κλειστές περιοχές σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Από την Τρίτη 26 Ιουλίου η θερμοκρασία υποχωρεί λίγο, αν και θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως ουσιαστικές ανάσες δροσιάς αναμένονται πλέον στο τελευταίο ΣΚ του μήνα με την επανεμφάνιση των φαινομένων αστάθειας.
Ένα μήνα μετά το επεισόδιο καύσωνα που έπληξε τη δυτική Ευρώπη, ένα ακόμη πολύ ισχυρό θερμό κύμα έχει ήδη ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Αφρική. Πόσο ισχυρό θα είναι; Ποιά είναι η ομοιότητα με το προηγούμενο; Κατά πόσον θα επηρεαστεί και η χώρα μας;
Με φυσιολογικές θερμοκρασίες μέχρι και την Παρασκευή 15 Ιουλίου, οπότε αναμένεται άνοδος σε υψηλότερες του κανονικού – έως και τους 39-40 βαθμούς κατά τόπους την Κυριακή. Υποχώρηση των θερμοκρασιών από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, για σημειωθεί εκ νέου άνοδος προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Επανεμφάνιση των φαινομένων αστάθειας, αλλά σε τοπικό επίπεδο.
Άστατος καιρός στην Αττική, με δύο διαστήματα όπου θα εκδηλωθούν φαινόμενα. Κατά το πρώτο μισό της ημέρας και κυρίως νωρίς το πρωί, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και εκ νέου το βράδυ, επηρεάζοντας αρκετά τμήματα του νομού.
Δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας Έκτορας, με ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό, βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο νωρίς το πρωί και εκ νέου από το βράδυ με πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται και σε άλλες περιοχές επίσης.
Η Αττική δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα, εκτός από τα δυτικά και βόρεια τμήματά της, όπου αναμένονται παροδικές βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τάση για αύξηση των νεφώσεων από το απόγευμα και μετά.
Ημέρα ισχυρών καταιγίδων για την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και σε αρκετά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των Επτανήσων καθώς και του βορειοδυτικού Αιγαίου. Ο χαρακτήρας των φαινομένων θα είναι επίμονος, με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων αλλά και ανεμοστρόβιλων σε συγκεκριμένες περιοχές.
Έντονα φαινόμενα αστάθειας για το υπόλοιπο της εβδομάδας και κακοκαιρία με πολύ ισχυρά φαινόμενα το διήμερο Παρασκευής – Σαββάτου 8-9 Ιουλίου. Πιθανή η εμφάνιση ανεμοστρόβιλων και χαλαζοπτώσεων.
Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και αυτήν την εβδομάδα, με τάση να φτάσουν και τους 38° τοπικά, από την Παρασκευή 1/7 και μετά. Παράλληλα όμως θα συνεχιστούν οι καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά.
Η Αττική δεν θα βρεθεί στην τροχιά των ισχυρών καταιγίδων το βράδυ του Σαββάτου όμως, η γενικότερη διαταραχή που θα τις προκαλέσει θα αυξήσει τη συννεφιά στο νομό και είναι πιθανό να σημειωθούν βροχές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά αν και πιο ανεκτά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν και οι καταιγίδες. Τα φαινόμενα αναμένονται εκτεταμένα και ισχυρά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί της Κυριακής.
Υποχωρεί η ζέστη και στην Αττική, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 33 βαθμούς το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταιγίδες της ηπειρωτικής χώρας ενδέχεται να γίνουν κι εδώ αντιληπτές από αργά το απόγευμα και μετά.
Η ζέστη των ημερών λήγει με εντυπωσιακό και δυνητικά επικίνδυνο τρόπο. Η δραστηριότητα των καταιγίδων μεταφέρεται σε πολλές ακόμη ηπειρωτικές περιοχές της ανατολικής χώρας, με εκδήλωση ξαφνικών και κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων, με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων. Η θερμοκρασία υποχωρεί κατά 6 βαθμούς περίπου.
Αν και ημέρα καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους και τους 41-42 βαθμούς στα ηπειρωτικά, αναμένονται και πάλι φαινόμενα αστάθειας στα βόρεια / βορειοανατολικά τμήματα με ξαφνικές καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά. Κατά τα άλλα, εξαιτίας του ενισχυμένου ΒΔ ρεύματος, ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών είναι μεγάλος.
Συσχετίζεται ο καύσωνας που έπληξε τα δυτικότερα τμήματα της Ευρώπης, με τον καύσωνα που αναμένεται στην περιοχή μας; Ποιό από τα δύο επεισόδια είναι ισχυρότερο και ποιές είναι οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις;
Από την Τρίτη 21 Ιουνίου μπαίνουμε σε ένα παρατεταμένο διάστημα υψηλών / πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με την κορύφωσή τους μεταξύ Πέμπτης 23 και Δευτέρας 27 Ιουνίου όπου θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας υποχωρούν αν και σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας διατηρούνται τοπικά και ενδέχεται το Σάββατο 25 Ιουνίου να είναι έντονα. Επιστροφή σε κανονικές θερμοκρασίες δεν διακρίνεται παρά προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Αρκετά δροσερό Σαββατοκύριακο στην Αττική με πιθανότητα βροχής κυρίως στα βόρεια τμήματα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής. Αρκετά ενισχυμένοι οι βοριάδες την Κυριακή, με προοπτική να φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα ανατολικά του νομού.
Η εκδήλωση καταιγίδων κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα το Σάββατο, με σχετική βελτίωση την Κυριακή. Βροχές / καταιγίδες, θα έχουν και κάποιες νησιωτικές περιοχές: Έτσι, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Κυριακής βροχές / καταιγίδες αναμένονται και στο κεντρικό και βορειοδυτικό Αιγαίο και σε περιοχές που βρέχονται από αυτό.
Αντίθετα με πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος στην Αττική με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Ο νομός θα επηρεαστεί περισσότερο από τον “καιρό του Αιγαίου” και το πρώιμο μελτέμι θα κυριαρχήσει φτάνοντας τοπικά και τα 7 μποφόρ στη Λαυρεωτική (4-5 και τοπικά 6 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές).
Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με έμφαση στη δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην κεντρική και δυτική Στερεά Ελλάδα και σε περιοχές της Πελοποννήσου.
Πιθανότητα καταιγίδας σε περιοχές της δυτικής Αττικής (Θριάσιο) αλλά και στα νοτιότερα τμήματα του λεκανοπεδίου.
Ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, κατά τόπους στην Ήπειρο και στην ανατολική Μακεδονία. Φαινόμενα και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
Το κρεσέντο της θερμικής αστάθειας θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και δυτικότερα τμήματα καθώς και στα βορειοανατολικά. Η μοναδική ημέρα ύφεσης των φαινομένων θα είναι η Παρασκευή 17/6. Από την Τρίτη 21 Ιουνίου, η κατάσταση αλλάζει με βελτίωση του καιρού αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας ενδεχομένως και κοντά στα επίπεδα του καύσωνα προς το τέλος της εβδομάδας.
Αυξημένη πιθανότητα παροδικών βροχών στα βορειοανατολικά, βόρεια και βορειοδυτικά του νομού αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί, όμως οι συνθήκες για το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι βελτιωμένες, απλώς με διαστήματα συννεφιάς.
Για μία ακόμη ημέρα παραμένει η αστάθεια στην περιοχή μας και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα έχουν και πάλι ισχυρά φαινόμενα. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών στην περιοχή των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπως και σε τμήματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, στη δυτική Στερεά Ελλάδα καθώς και στη δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο, αναμένονται καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές. Εκτός αυτών και στην Κρήτη ο καιρός θα καταστεί άστατος, με όμβρους / καταιγίδες κυρίως σε κεντρικά και ανατολικά τμήματα του νησιού.
Αρκετά πιθανή η εκδήλωση καταιγίδας στην Αττική και την Κυριακή 12 Ιουνίου και πάλι κυρίως σε κεντρικά και νότια τμήματα. Άστατος καιρός κατά το πρώτο μισό της ημέρας, με τάση βελτίωσης από αργά το μεσημέρι και μετά.
Τρίτη ημέρα της κακοκαιρίας “Genesis”, κατά την οποία θα εκδηλωθούν εκ νέου ισχυρές καταιγίδες σε αρκετά τμήματα της χώρας (και νησιωτικά). Καλύτερες συνθήκες αναμένονται μόνο στο νότιο Αιγαίο.
Η κακοκαιρία θα επηρεάσει και την Αττική, με φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού από αργά το πρωί και μετά. Οι καταιγίδες θα είναι ενδεχομένως ισχυρές. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα και μετά.
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία “Genesis”, καθώς το αίτιο που προκάλεσε τη διαταραχή θα παραμείνει πάνω από τη χώρα μας: Η μετωπική επιφάνεια θα συνεχίσει να προκαλεί φαινόμενα κυρίως στη βόρεια χώρα τη νύχτα και το πρωί ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ασταθής ατμόσφαιρα θα προκαλέσει καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, σε πολλά ακόμη ηπειρωτικά τμήματα.
Συγκριτικά με άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ο καιρός στην Αττική θα είναι καλύτερος όμως κι εδώ, από αργά το μεσημέρι αναμένεται επιδείνωση στα δυτικά τμήματα με όμβρους / καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία αργά το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν τον Σαρωνικό και κεντρικότερες περιοχές. Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων αλλά και υδροστρόβιλων / ανεμοστρόβιλων όπου εμφανιστούν καταιγίδες.
Ημέρα έντονων και δυνητικά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το σύνολο σχεδόν των ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας καθώς επίσης και τα Επτάνησα, το βορειοδυτικό και το βόρειο Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων και ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων. Καλύτερες συνθήκες σε νότιο / νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Έξαρση της ατμοσφαιρικής αστάθειας στη χώρα με καθημερινές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι / απόγευμα τις επόμενες ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή την Παρασκευή 10 Ιουνίου καθώς αναμένεται η επίσκεψη οργανωμένης διαταραχής (ψυχρό μέτωπο) από τα δυτκά με αυξημένη πιθανότητα πολύ ισχυρών φαινομένων.
Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας αλλά με σταδιακά μειούμενη ισχύ έως και το τέλος της εβδομάδας. Ταυτόχρονα όμως, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή καθημερινή άνοδο με προοπτική για έως 36° στο τέλος της εβδομάδας και ενδεχομένως και τους 37° στις αρχές της επόμενης. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όμως είναι πιθανό οι καταιγίδες να επιστρέψουν σε αρκετές περιοχές της χώρας…
Αλλαγή του καιρού σε πολλά δυτικά τμήματα, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εμφανίσουν αξιοσημείωτη επιμονή στα δυτικά ενώ αναμένονται και χαλαζοπτώσεις κυρίως σε τμήματα της ανατολικής χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερη προσοχή σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με ενισχυμένους ανέμους αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.
Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές καταιγίδες) θα κυριαρχήσουν στο μοτίβο του καιρού των επόμενων ημερών με έξαρσή τους την Πέμπτη και την Παρασκευή 26-27/5 και εκ νέου την Κυριακή 29/5. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλές τιμές, φτάνοντας και τους 37° το Σάββατο 28/5, αλλά από την Κυριακή και μετά θα επιστρέψει σε κανονικές για την εποχή, τιμές.
Καταιγίδες από αργά το μεσημέρι σε τμήματα της Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στο ανατολικότερο τμήμα της Ηπείρου, σε κεντρική και βορειοανατολική Στερεά καθώς και σε κεντρική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία και σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς.
Από τη μία πλευρά οι υψηλές θερμοκρασίες και από την άλλη οι ισχυρές καταιγίδες που θα αναπτυχθούν σε κεντρικά και βόρεια τμήματα μετά το μεσημέρι, θα δημιουργήσουν έναν δυνητικά επικίνδυνο συνδυασμό. Προσοχή στην αλιεία αλλά και όσους προτιμήσουν τις ακτές για την Κυριακάτικη απόδρασή τους!
Παραμένουν οι βοριάδες στο Αιγαίο, πνέοντας σε έως θυελλώδεις εντάσεις σε κεντρικά και νότια τμήματα. Παράλληλα, νεφώσεις θα εμφανιστούν στα νοτιότερα τμήματα του πελάγους και θα προκαλέσουν όμβρους και τοπικές καταιγίδες.
Βροχερός καιρός μέχρι το πρωί, αλλά στη συνέχεια θα βελτιωθεί. Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας, οι πολύ ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν τα 8 και πολύ τοπικά στα νοτιοανατολικά και τα 9 μποφόρ και η χαμηλή θερμοκρασία, η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 20° το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.
Αρχικά μετά την αλλαγή της ημέρας, επιμένουν οι ισχυρές βροχές σε προσήνεμα τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και στην ανατολική Πελοπόννησο με εκδήλωση καταιγίδων σε Αργοσαρωνικό και κεντρικό Αιγαίο, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέσα στο πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές στο νότιο Αιγαίο έως και το μεσημέρι. Το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ.
Εκδήλωση όμβρων και καταιγίδας από νωρίς το μεσημέρι σε κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού. Απότομη αλλαγή του καιρού κατά τις βραδινές ώρες με ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε θυελλώδεις εντάσεις και εκδήλωση βροχής.
Η είσοδος ενός ψυχρού μετώπου από τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει βίαιη αλλαγή του καιρού στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις.
Το ενδιαφέρον του καιρού αυτής της εβδομάδας εστιάζεται στην είσοδο ενός αρκετά “βίαιου” ψυχρού μετώπου από τα βορειοανατολικά, το οποίο αρχικά θα εντείνει τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά την Τετάρτη 18/5, ρίχνοντας έως και 10° τη θερμοκρασία την Πέμπτη 19/5 με παράλληλη ενίσχυση των βοριάδων σε θυελλώδεις εντάσεις. Άνοδος της θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και το Σαββατοκύριακο, αλλά πιθανή νέα διαταραχή μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα.
Αν και η Αττική δεν θα ανήκει στις περιοχές όπου θα εμφανιστούν αξιοσημείωτα φαινόμενα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιοι όμβροι τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες σε κεντρικά και βόρεια, βορειοδυτικά τμήματα του νομού ενώ πιθανότητα ασθενών βροχών υπάρχει επίσης και για τις νυχτερινές ώρες.
Παρόμοια με την Κυριακή 15 Μαΐου η εικόνα του καιρού στη χώρα καθώς τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας θα εκδηλωθούν και πάλι στις ίδιες περίπου περιοχές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε σχεδόν καλοκαιρινά επίπεδα, φτάνοντας σε κλειστές περιοχές τους 29-31 και τοπικά 32°
Αν και η Αττική δεν θα είναι στις περιοχές εμφάνισης έντονων φαινομένων, βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν το μεσημέρι / απόγευμα σε βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα και αμέσως μετά (αργά το απόγευμα / βράδυ) και σε κεντρικές περιοχές.
Φαινόμενα θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, κεντρική και βορειοανατολική Στερεά με τάση κίνησης προς τ’ανατολικά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και κάποιες βραδινές βροχές και σε παράκτιες περιοχές. Τοπικά φαινόμενα και στα δυτικά τμήματα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίες έως και τους 31-32° σε κλειστές περιοχές.
Με κανονικές θερμοκρασίες και φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και καταιγίδες) σε βόρεια, βορειοδυτικά και κάποια κεντρικότερα τμήματα της χώρας και αυτήν την εβδομάδα. Αυξημένες συννεφιές και τοπικές βροχές την Παρασκευή και το Σάββατο και σε νοτιότερες περιοχές (αλλά την Κυριακή ο καιρός εδώ θα βελτιωθεί). Πιθανώς ψυχρότερη και περισσότερο βροχερή η νέα εβδομάδα σε αρκετές περιοχές.
Συνεχίζονται τα φαινόμενα αστάθειας και αυτήν την εβδομάδα στη χώρα, απασχολώντας κυρίως ορεινές / ημιορεινές περιοχές. Από την Παρασκευή 6/5 και το Σαββατοκύριακο 7-8/5 θα έχουμε τη διέλευση ενός ακομη “σαχαριανού” χαμηλού, το οποίο θα φέρει εκ νέου ποσότητες σκόνης και αραιές νεφώσεις, περιορίζοντας την ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν, διατηρώντας τις θερμοκρασίες σχετικά χαμηλά στα ανατολικά, αυξημένες όμως στα δυτικά ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τους 25°.
Κλειστός και βροχερός ο καιρός στην Ατττική για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με τα περισσότερα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα και θα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη. Σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και βοριάδες έως τα 5 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα.
Αρκετά νεφελώδης καιρός με σημαντική παρουσία σκόνης σε μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας. Λασποβροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εκδήλωση καταιγίδων σε περιοχές της Πίνδου και κυρίως στα βορειοδυτικά. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε κεντρικότερες ηπειρωτικές περιοχές και ενισχυμένοι βοριάδες στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.
Ακόμη εντονότερα φαινόμενα αστάθειας την Παρασκευή 29 Απριλίου σε περιοχές της βορειοδυτικής και βόρειας χώρας σε σχέση με την Πέμπτη. Επιστροφή της αφρικανικής σκόνης και των αραιών νεφώσεων στα νοτιότερα, με ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο σε πολύ ισχυρές / θυελλώδεις κατά τόπους εντάσεις και πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Από το Πάσχα και μετά φαίνεται πως μπήκαμε στην περίοδο όπου η θερμική αστάθεια είναι η κύρια πηγή υετού στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα η παρουσία των οργανωμένων συστημάτων στην περιοχή μας αρχίζει να σπανίζει. Οι μπόρες / καταιγίδες θα είναι καθημερινό φαινόμενο κυρίως σε Πίνδο, τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Από την Παρασκευή 29/4 υποχωρεί η θερμοκρασία στην ανατολική και βόρεια χώρα όμως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα δυτικά καθώς το βόρειο ρεύμα ενισχύεται στο Αιγαίο.
Ηρεμεί ο καιρός για το υπόλοιπο της Μ.Εβδομάδας, αλλά ταυτόχρονα θα ακολουθήσει τα “πρότυπα” όπου οι συνθήκες της Μ.Πέμπτης και της Μ.Παρασκευής θα είναι αρκετά μουντές. Περισσότερο φωτεινές μέρες το Μ.Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν φαινόμενα αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και καταιγίδες) κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας.
Φθινοπωρινός ο καιρός στην Αττική με βροχές κυρίως κατά το Β’ μισό της ημέρας ενώ υπάρχει η πιθανότητα καταιγίδας τις μεσημεριανές ώρες.
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία στη χώρα, με τελείως χειμωνιάτικο καιρό από το γ. πλάτος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας. Ισχυρές καταγίδες αναμένονται σε δυτικά και στην Πελοπόννησο. Θυελλώδεις / πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, στο ξεκίνημα της ημέρας.
Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική κυρίως την Κυριακή 17 Απριλίου, με εκδήλωση λασποβροχών κατά διαστήματα, κρύο και ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους,
Χειμώνας στη βόρεια Ελλάδα και καιρός “Σαχάρας” στα νοτιότερα τμήματα αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς θα έχουμε έναν σπάνιο συνδυασμό ψυχρής εισβολής από τα Βαλκάνια, με τη διέλευση ενός σαχαριανού χαμηλού στα νοτιότερα τμήματα. Οι λασποβροχές της Κυριακής δεν αποκλείεται να είναι τελικά “κοκκινες” χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας!
Με ήπιο καιρό αυτή η εβδομάδα και άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία την Παρασκευή θα αγγίξει και τους 30° στα δυτικά ηπειρωτικά, αλλά το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου, θα αρχίσουμε να επηρεαζόμαστε από ένα χαμηλό αφρικανικής προέλευσης, το οποίο θα συνδυαστεί με μεταφορά ψυχρών αερίων αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές. Η αρχή της Μ.Εβδομάδας θα είναι αρκετά χειμωνιάτικη σε κεντρικά και βόρεια με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί ιδίως από τη Μ.Τετάρτη και μετά, χωρίς να αποκλείονται όμως κατά τόπους βροχές και καταιγίδες (φαινόμενα αστάθειας).
Με αρκετή ηλιοφάνεια η ημέρα στην Αττική, προσοχή όμως στην ένταση των Δ/ΒΔ ανέμων μετά το απόγευμα αρχικά στη δυτική Αττική και στη συνέχεια σε κεντρικά / νότια τμήματα του νομού καθώς και στον Σαρωνικό.
Αλλαγή του καιρού σε δυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, με καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τόπους φαινόμενα και σε νοτιότερες περιοχές. Η αλλαγή αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς εκτός των τοπικά ισχυρών φαινομένων θα συνοδευτεί και από ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις ανέμους Δ διευθύνσεων σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.
Βροχές έως και το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού όπου υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Στη συνέχεια βελτίωση αλλά και καθαρότερη ατμόσφαιρα, ενώ μετά το απόγευμα αναμένονται ισχυροί δυτικοί άνεμοι σε πολλές περιοχές.
Βροχές σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση όμως στα ΒΔ τμήματά της με αρκετές ποσότητες σκόνης / λάσπης. Θυελλώδεις άνεμοι τοπικά έως και τα 9 μποφόρ, αισθητοί και σε ηπειρωτικές περιοχές.
Με ήπιο καιρό θα πορευτούμε έως και τουλάχιστον τα μισά του μήνα χωρίς ιδιαίτερες βροχές με εξαίρεση μόνο τα βορειοδυτικά και βόρεια όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου και την Πέμπτη 7 Απριλίου αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους την Τρίτη 5 Απριλίου (Α/ΒΑ) και την Πέμπτη 7 Απριλίου (Δ/ΝΔ). Η θερμοκρασίες θα ακολουθήσουν ανοδική τροχιά, φτάνοντας και τους 24-26° προς το τέλος αυτής της εβδομάδας και πιθανότατα κοντά στους 30° τοπικά στην αρχή της επόμενης.
Λίγο απ’όλα θα έχει το καιρικού “μενού”: Αφρικανική σκόνη στα νότια και ανατολικά το Σάββατο (η οποία θα απομακρυνθεί την Κυριακή), βροχές στα βορειοδυτικά (παροδικά και σε δυτικά / βόρεια) αλλά και χιονοπτώσεις έως και σχετικά χαμηλά υψόμετρα (1000μ) στη βόρεια Πίνδο / τμήματα της Ηπείρου. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση.
Προσοχή στους ενισχυμένους ΝΔ το Σάββατο στη Θεσσαλία.
Κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας, η περιορισμένη ορατότητα λόγω της αφρικανικής σκόνης, οι πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες οι οποίοι θα γίνουν αισθητοί και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες θα φτάσουν και τους 30° στη βόρεια Κρήτη.
Εντείνεται η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Έως τώρα αυτό συνέβαινε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, αλλά σταδιακά το ίδιο θα συμβεί και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της οραότητας και δυνητικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι ΝΑ άνεμοι έως και τα 9 μποφόρ.
Θολός καιρός με κυριαρχία των νοτιάδων και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20° σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα κυρίως σε μεγαλύτερα ύψη.
Η αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τοποθετεί τη χώρα μας στην περιοχή διέλευσης νοτίων ή δυτικών ρευμάτων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε αλλαγή του σκηνικού με εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και παροδικά επεισόδια βροχών κυρίως σε δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα με θερμοκρασίες που θα σημειώσουν άνοδο ξεπερνώντας την Παρασκευή 1/4 τους 20° σε πολλές περιοχές, ενδεχομένως και τους 30° στη βόρεια Κρήτη.
Ανεμώδης ημέρα στο νομό με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κάποια ημιορεινά (έως τα 500-600μ) το μεσημέρι / απόγευμα. Οριστική βελτίωση των συνθηκών στη συνέχεια.
Τελευταία (6η) ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά” με τα φαινόμενα να επιμένουν κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς (μέχρι το μεσημέρι) αλλά και της Κρήτης (καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας), με χιονοπτώσεις εως και τα 500-600μ.
Υποτροπή της κακοκαιρίας και στην Αττική μετά το μεσημέρι, αλλά με τις χιονοπτώσεις να αφορούν πλέον αποκλειστικά ορεινές περιοχές του νομού. Θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι όμως θα εξασθενήσουν λίγο μετά το μεσημέρι.
Περνάμε στην 5η ημέρα της παρατεταμένης κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με οργάνωση και ενίσχυση των φαινομένων σε ανατολική Στερεά και επέκτασή τους και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη δυτική Μακεδονία και σε αρκετά τμήματα του βορείου και δυτικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις περιορίζονται σε αποκλειστικά ορεινές περιοχές, αλλά οι άνεμοι παραμένουν σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις στο Αιγαίο, αισθητοί και σε περιοχές της δυτικής χώρας.
Αλλάζει ο καιρός από την Πέμπτη 24 Μαρτίου με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 15° το μεσημέρι και ακόμη περισσότερο την Παρασκευή. Η Άνοιξη έρχεται βιαστική λίγο μετά την εαρινή ισημερία, προσπαθώντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Έως τότε, βαρυχειμωνιά στη χώρα ως συνέχεια της κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται όμως σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ανατολικής χώρας.
Υποτροπή του καιρού μέσα στο πρωί με χιονοπτώσεις γενικά πάνω από τα 200μ και κατά διαστήματα και λίγο χαμηλότερα, ενδεχομένως και σε υψηλότερες συνοικίες του δήμου Αθηναίων. Στρωμένο χιόνι γενικά από τα 400μ και πάνω στα ορεινά και στη βορειοανατολική Αττική.
4η ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά” με χιονοπτώσεις σε αρκετά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και στα ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Πρόσκαιρα φαινόμενα και στη Θεσσαλία. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χαμηλές θερμοκρασίες.
Ασθενείς κατά διαστήματα χιονοπτώσεις και στα βορειοδυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα του νομού και του λεκανοπεδίου, έως μέτριας έντασης. Χιονόστρωση σε περιοχές άνω των 300-400μ
Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας κατά διαστήματα, χωρίς μεγάλες εντάσεις. Ωστόσο σε συγκεκριμένες ζώνες κυρίως σε βόρεια Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν επιμονή. Κατά τα άλλα, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.
Έντονη η αίσθηση κρύου και στην Αθήνα. Θα εκδηλωθούν μεν κάποιες χιονοπτώσεις στο νομό, αλλά θα έχουν αρκετά “ανοργάνωτη” μορφή κυρίως σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους. Το βράδυ θα εκδηλωθούν φαινόμενα και σε άλλες περιοχές, χωρίς όμως ιδιαίτερες εντάσεις.
Δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με χιονοπτώσεις σε αρκετές πεδινές περιοχές της χώρας, χωρίς όμως μεγάλες εντάσεις.
Παρατεταμένη κακοκαιρία στη χώρα, με χιονοπτώσεις έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα τις επόμενες 7 ημέρες. Η έναρξη της ψυχρής εισβολής τοποθετείται σήμερα Πέμπτη 17/3, με τον καιρό να παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση τις επόμενες ημέρες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας και ανατολικής χώρας.
Βελτιωμένες συνθήκες στη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης. Ενισχυμένοι βοριάδες στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, έως και τα 6 μποφόρ, σε εξασθένηση στη συνέχεια.
Η τελευταία έξαρση της κακοκαιρίας “Φίλιππος” αυτή τη φορά σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής χώρας όπου θα εκδηλωθούν κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις μέσα στην ημέρα, με ανάλογα φαινόμενα και σε δυτικά / νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Φαινόμενα παγετού το πρωί σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικές χώρας.
Η κακοκαιρία “Φίλιππος” δίνει ακόμη κάποια φαινόμενα σε Μαγνησία και Εύβοια, καθώς και στη βόρεια Κρήτη. Έντονα φαινόμενα παγετού τις βραδινές ώρες.
Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές και έμφαση στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά. Ύφεση αναμένεται από το βράδυ.
Κορύφωση της κακοκαιρίας “Φίλιππος” στη χώρα με ισχυρές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς, στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.
Ημέρα σχετικής ύφεσης των χιονοπτώσεων, οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως σε βόρεια τμήματα του νομού κατά διαστήματα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Πρόσκαιρα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές.
Συνεχίζεται για 4η ημέρα η κακοκαιρία “Φίλιππος” με χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Χιόνια θα δουν και τμήματα των Κυκλάδων αλλά και περιοχές της Κρήτης.
Οι χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν και την Αθήνα και θα χιονίσει στα βόρεια και περιφερειακά του λεκανοπεδίου (γενικά >200μ) μέσα στην ημέρα χωρίς όμως να “το στρώσει”. Αυτό θα συμβεί κυρίως στα βόρεια προάστια μετά το μεσημέρι οπότε θα χιονίσει πρόσκαιρα και μέσα στην Αθήνα με τον καιρό να βελτιώνεται στη συνέχεια.
Περεταίρω επιδείνωση των συνθηκών με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας με έμφαση σε Μαγνησία, Εύβοια, Βοιωτία αλλά και στην Αττική. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χιονίσει σε πολλά νησιά του Αιγαίου ενώ. εκ νέου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές της βόρειας χώρας.
Χειμωνιάτικος και βροχερός καιρός στην Αθήνα με χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά, οι οποίες σταδιακά θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο. Αισθητοί βοριάδες.
Σταδιακή επέκταση των χιονοπτώσεων από τα τμήματα της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας και σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, με παράλληλη εμφάνισή τους και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Ιδιαίτερα ψυχρή εβδομάδα για τη χώρα μας με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές ακόμη και στα νότια πεδινά αλλά και σε νησιωτικές περιοχές από την Πέμπτη και μετά. Πρόκειται για παρατεταμένη κακοκαιρία, η οποία θα εμφανίσει μερικές ομοιότητες με τον Μάρτιο του ’87 λόγω διάρκειας και πλήθους των περιοχών που θα επηρεαστούν. Η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε 3 κύριες φάσεις και πήρε το όνομα “Φίλιππος” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.