Πρόγνωση καιρού Επικρατείας – Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις πρώτες ώρες του 24ώρου στη δυτική Μακεδονία, με τάση όμως τα φαινόμενα να εξασθενήσουν και να σταματήσουν από το πρωί.

Ανάλογη εικόνα και στη Θεσσαλία, με χιονοπτώσεις έως και τα 300μ περίπου, οι οποίες στα δυτικά και βόρεια τμήματα θα σταματήσουν από το πρωί. Ωστόσο, σε Μαγνησία, Καρδίτσα αλλά και στην κεντρική και βορειοανατολική Στερεά, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έντονα και σε παρόμοια υψόμετρα, έως και περίπου το απόγευμα, με βροχές η χιονόνερο σε χαμηλότερες περιοχές.

Σε Αττική καθώς και σε ανατολική / νοτιοανατολική Πελοπόννησο, βροχές κατά διαστήματα κατή τη διάρκεια της νύχτας, με τάση τα φαινόμενα να εξασθενήσουν και μόνο στη Λακωνία θα επιμείνουν έως και τις μεσημεριανές ώρες. Σταδιακά κι εδώ οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν έως και τα 300-400μ.

Ισχυρές βροχές σε Κυκλάδες (έως και το μεσημέρι) και στην Κρήτη/Δωδεκάνησα (κυρίως κατά το Β’ μισό της ημέρας όπου ταυτόχρονα θα επηρεάζονται μόνο τα νοτιότερα των Κυκλάδων). Χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα του νομού Χανίων (~700μ) κυρίως από το μεσημέρι και μετά και μέχρι το βράδυ και σε αντίστοιχες περιοχές στο Ρέθυμνο.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας:
– Αυξημένες νεφώσεις στην υπόλοιπη Μακεδονία με τοπικές βροχές ή παροδικό χιονοβροχο στα παράκτια της Χαλκιδικής και χιονοπτώσεις έως και τα 200μ, με τον καιρό να βελτιώνεται προς το μεσημέρι και μετά.
– Διαστήματα ηλιοφάνειας στα δυτικά τμήματα της χώρας από το πρωί, τα οποία θα γίνουν περισσότερα μέσα στην ημέρα.

Στην επόμενη εικόνα, η αθροιστική χιονόπτωση στη χώρα για το διάστημα Κυριακή 9/1 14:00 έως Τετάρτη 12/1 14:00.

Η αθροιστική χιονόπτωση για το διάστημα 9/1/2022 – 14:00 έως 12/1/2022 – 14:00. Περισσότερα: http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html

Άνεμοι: Ιδιαίτερη προσοχή στους ανέμους, καθώς θα πνέουν σφοδροί από ΒΑ διευθύνσεις στο Αιγαίο φτάνοντας σε γενικευμένες περιοχές σε βορειοανατολικά, κεντρικά και νοτιοδυτικά τμήματα στα 9 μποφώρ και τοπικά έως 10 ή και 11.

Η παρακάτω εικόνα είναι στιγμιότυπο από την πρόβλεψη του μοντέλου μας για τις 8:00 το πρωί της Τετάρτης. Το ΒΑ ρεύμα θα είναι αισθητό ως καταβάτης και στη δυτική χώρα με κατά τόπους εντάσεις έως και τα 7 μποφώρ (πχ Ρίο/Αντίρριο).

Προσομοίωση ανέμου από το μοντέλο μας. Περισσότερα: http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html

Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ εξασθενούμενοι στα 7 μποφώρ ενώ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη θα πνέουν αρκετά ασθενέστεροι αρχικά, με τάση να ενισχυθούν όμως σε όλες τις περιοχές από τα δυτικά προς τα ανατολικά από αργά το πρωί έως και το βράδυ.

Θερμοκρασίες: Η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 5-7° στα ανατολικά και βόρεια τμήματα καθώς και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Στα νοτιοανατολικά και στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο αναμένονται μέγιστες στους 6-8°, στους 11-14° στα δυτικά και έως τους 16° στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.


12 άρθρα διαθέσιμα

22 Ιανουαρίου 2022, 15:18

Σύντομη επιδείνωση του καιρού σε βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά του νομού με χιονοπτώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 14:55

Δεύτερο κύμα χιονοπτώσεων, αυτή τη φορά κυρίως σε νησιωτικές περιοχές. Θα επηρεαστούν πολλά νησιά του Αιγαίου με έμφαση στις Κυκλάδες ενώ, τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυκτα είναι πιθανό ένα κύμα φαινομένων και στα Επτάνησα καθώς και σε περιοχές της δυτικής χώρας όπου χιονίζει σπάνια.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 01:29

Γρήγορη επιδείνωση του καιρού στην Αττική περίπου από τις 5 το πρωί και μετά με χιονοπτώσεις έως και μηδενικά υψόμετρα στα δυτικά και σε κεντρικά και βόρεια τμήματα. Τα φαινόμενα ωστόσο δεν θα έχουν διάρκεια και ο καιρός θα βελτιωθεί γρήγορα.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 01:05

Ολοκληρώνεται η διέλευση του μετώπου της ψυχρής εισβολής μέσα στο Σάββατο, σαρώνοντας και τα νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε πολλές πεδινές περιοχές.

Περισσότερα »

21 Ιανουαρίου 2022, 08:13

Η πολική αέρια μάζα ήδη έχει ξεκινήσει την πορεία της προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Το ψυχρό μέτωπο σαρώνει διαδοχικά τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Βροχές αναμένονται στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο και χιονοπτώσεις από το απόγευμα στη Μακεδονία / Θράκη και περιοχές της Θεσσαλίας.

Περισσότερα »

18 Ιανουαρίου 2022, 18:53

Ψυχρή εισβολή – προπομπός της μεγάλης κακοκαιρίας που αναμένεται από την Παρασκευή, επηρεάζει τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα και τοπικού χαρακτήρα κυρίως σε περιοχές της Εύβοιας και της Κρήτης, ενώ κάποιες βροχές θα έχει και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος.

Περισσότερα »

18 Ιανουαρίου 2022, 00:14

Μετά τον “Διομήδη” / “Doreen”, ο καιρός “γύρισε” και μπαίνουμε στο ψυχρότερο έως τώρα διάστημα του φετινού Χειμώνα. Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες παραμονεύουν στο τέλος της εβδομάδας καθώς “το παιδί” της Αριάδνης (ονόματι Ελπίδα όπως λένε οι φήμες) θα μας επισκεφθεί… και χιόνια μέχρι τις…βάρκες…αλλά ποιών λιμανιών;

Περισσότερα »

16 Ιανουαρίου 2022, 20:49

Καλές συνθήκες σε γενικές γραμμές, αν και σε δυτική χώρα, τμήματα της Πελοποννήσου και αργότερα στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, θα σημειωθούν κάποιες βροχές. Οι άνεμοι Νοτιοδυτικοί και αργότερα Βορειοδυτικοί.

Περισσότερα »

15 Ιανουαρίου 2022, 21:54

Καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαιρείται το βορειοδυτικό Αιγαίο στο Α’ μισό της ημέρας όπου θα επικρατήσει η συννεφιά με πολύ τοπικές ασθενείς βροχές αλλά και το κεντρικό Ιόνιο στο Β’μισό της ημέρας όπου θα εκδηλωθούν βροχές.

Περισσότερα »

13 Ιανουαρίου 2022, 22:34

Αποχωρεί η κακοκαιρία “Διομήδης” / “Doreen” και ο καιρός βελτιώνεται. Λίγα φαινόμενα θα επιμείνουν κατά το πρώτο μισό της ημέρας στη βόρεια Κρήτη.

Περισσότερα »

11 Ιανουαρίου 2022, 14:57

Συνεχίζεται η κακοκαιρία “Διομήδης”/”Doreen” με επιμονή των φαινομένων σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Κυκλάδες και Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα στη βορειοανατολική Στερεά καθώς και πολύ θυελλώδεις / σφοδροί άνεμοι στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

8 Ιανουαρίου 2022, 20:47

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στη χώρα, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με βροχές στο σύνολο της Επικράτειας και καταιγίδες σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, στο νότιο Ιόνιο και στα νοτιότερα ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το βράδυ και ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας

Περισσότερα »