Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τετάρτη 16 έως Κυριακή 20 Μαρτίου 2022
Από σήμερα Πέμπτη 17/3 και για μία εβδομάδα, μπαίνουμε σε ένα ακόμη διάστημα βαρυχειμωνιάς, παρά το προχωρημένο της εποχής. Το “μπλοκάρισμα” της κυκλοφορίας παραμένει καθώς εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων συνεχίζει να υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εμποδισμό των θερμότερων και υγρότερων αερίων μαζών του Ατλαντικού από το να εισέλθουν προς τα εσωτερικότερα τμήματα της ηπείρου. Η ροή συντελείται στον άξονα Βορρά-Νότου και στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της ηπείρου. Έτσι λοιπόν, οι πολύ υψηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες συνεχίζονται στα δυτικά και κυρίως στη δυτική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που στο ανατολικό της τμήμα, αναμένεται η κατάβαση ακόμη μιας, ιδιαίτερα ψυχρής αέριας μάζας, αρκτικής προέλευσης.

Μικρή ανάλυση
Αυτή τη φορά, η είσοδος του ψυχρού αέρα στην περιοχή μας θα γίνει πρώτα επιφανειακά (διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – απόγευμα Πέμπτης 17/3) και θα έχουμε το μέγιστο αυτής της μεταφοράς το Σαββατοκύριακο 19-20/3 όπου η ατμόσφαιρα θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να επιβιώνουν νιφάδες σε σχεδόν μηδενικά υψόμετρα. Ταυτόχρονα όμως, η δομή της θα είναι τέτοια που τα φαινόμενα δεν θα μπορούν να έχουν ιδιαίτερη δυναμική εκτός από τελείως προσήνεμες περιοχές και κοντά σε ορεινούς όγκους καθώς το μέγιστο της ψυχρής μεταφοράς δεν θα έχει συμβεί ακόμη στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα.
Από το βράδυ της Κυριακής 20/3 και τη Δευτέρα 21/3, η παραπάνω κατάσταση θα αρχίσει να αντιστρέφεται. Θα παρατηρήσουμε την είσοδο ψύχους και στα μέσα/ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα, κάτι που θα δημιουργήσει τα κατάλληλα προφίλ για ανοδικές κινήσεις μέσα στην ατμόσφαιρα και επομένως για περισσότερο οργανωμένα φαινόμενα. Ταυτόχρονα όμως, επιφανειακά, το ψύχος θα αρχίσει να εξαντλείται διότι εκτός από το προχωρημένο της εποχής, το σύστημα που μας επηρεάζει θα είναι αποκομμένο. Γενικά μιλώντας, ο περιορισμός του επιφανειακού ψύχους δημιουργεί την τάση για περιορισμό των χιονοπτώσεων σε μεγαλύτερα υψόμετρα σε γενικές γραμμές όμως η είσοδος ψυχρότερων αερίων μαζών στα ανώτερα στρώματα και οι ανοδικές/καθοδικές κινήσεις που αυτό συνεπάγεται, αυξάνουν αρκετά το βάθος “επιβίωσης” των νιφάδων μέσα στην ατμόσφαιρα αλλά και την ένταση των φαινομένων που σημαίνει οτι κατά διαστήματα δεν αποκλείεται να έχουμε “χιονομπόρες” μέχρι και αρκετά χαμηλά υψόμετρα στα ανατολικά τμήματα της χώρας.
Τελευταία ημέρα αυτής της παρατεταμένης κακοκαιρίας θα είναι η Τετάρτη 23/3 με τον καιρό να βελτιώνεται στη συνέχεια και τις θερμοκρασίες να προσπαθούν να προσεγγίσουν φυσιολογικές τιμές, αν θα υπάρχουν φαινόμενα παγετού το πρωί σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την Πέμπτη και την Παρασκευή 24-25/3.
Στην παρακάτω εικόνα (από την ιστοσελίδα meteociel.fr ) απεικονίζονται οι προγνώσεις πολλαπλού δείγματος (ensembles) για ένα σημείο πολύ κοντά στην Αθήνα, για το διάστημα έως και τις 2 Απριλίου, σύμφωνα με την 06Ζ πρόγνωση του παγκόσμιου συστήματος GFS. Παρατηρούμε τη διαφορά χρονικής φάσης στην είσοδο των χαμηλών θερμοκρασιών στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa (περίπου 1450-1500μ) και των 500hpa (περίπου 5300μ) και σημειώνονται οι επιπτώσεις που αυτό έχει στην εμφάνιση των φαινομένων στη χώρα μας.
Καταλήγοντας λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε 2 περιόδους:
- Η πρώτη, πρόκειται για το διάστημα από το βράδυ της Παρασκευής 18/3 έως και το βράδυ της Δευτέρας 21/3 κατά το οποίο έχουμε το μέγιστο της επιφανειακής μεταφοράς ψύχους, με θερμοκρασίες ικανές για χιονοπτώσεις έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα.
- Η δεύτερη, πρόκειται για το διάστημα από το βράδυ της Κυριακής 20/3 έως και το βράδυ της Τετάρτης 23/3 όπου έχουμε το μέγιστο της μεταφοράς ψύχους στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα που ερμηνεύεται ως διάστημα με περισσότερο οργανωμένα φαινόμενα.
- Παρατηρούμε αλληλεπικάλυψη των δύο διαστημάτων σε ένα “χρονικό παράθυρο” από το βράδυ της Κυριακής 20/3, μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας 21/3 όπου θα έχουμε οργανωμένα φαινόμενα, σε χαμηλά υψόμετρα.

Πρόγνωση καιρού επόμενων 7 ημερών

Πέμπτη 17/3: Αλλαγή του καιρού στα περισσότερα τμήματα της Μακεδονίας και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά με αύξηση των νεφώσεων και ασθενείς βροχές και όσον αφορά το ανατολικό τμήμα της Ροδόπης, χιονοπτώσεις σταδιακά έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα, πιθανώς και σε πεδινά τμήματα του Έβρου. Στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας χώρας θα χιονίσει σε αποκλειστικά ορεινές περιοχές και προς το βράδυ και σε ημιορεινά τμήματα.
Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 4-6° στα βορειοανατολικά, τους 9-12° στα υπόλοιπα βόρεια τμήματα, στη Θεσσαλία και στο βόρειο Αιγαίο και τους 13-16° στα υπόλοιπα νησιωτικά και ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Στροφή σε ΒΑ σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε ενίσχυση έως και τα 6 και αργότερα 7 μποφόρ. Ασθενέστεροι στις υπόλοιπες περιοχές.

Παρασκευή 18/3 & Σάββατο 19/3: Σε βορειοανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη και βόρειο Αιγαίο αυξημένες νεφώσεις και βροχές στα χαμηλά υψόμετρα. Χιονοπτώσεις ασθενούς έντασης αναμένονται την Παρασκευή, από τα 300μ και πάνω της Μακεδονίας και τα 400-600μ της Θεσσαλίας και της βορειοανατολικής Στερεάς, τοπικά μέτριας σε πολύ προσήνεμα τμήματα ενώ το Σάββατο, οι χιονοπτώσεις θα εμφανιστούν και σε μηδενικά υψόμετρα των παραπάνω περιοχών. Καλύτερες συνθήκες με αρκετή ηλιοφάνεια στις υπόλοιπες περιοχές.
Θερμοκρασίες: Σε ΒΑ Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη έως τους 4-7°, στους 8-11° σε κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο καθώς και στη νοτιοανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, στους 12-14° στο νότιο Αιγαίο και στα δυτικά πεδινά τμήματα.
Άνεμοι: Ενίσχυση του ΒΑ ρεύματος στο Αιγαίο το Σάββατο φτάνοντας έως και τα 9 μποφόρ σε Μυρτώο, Κύθηρα και δυτική Κρήτη και στα 8 μποφόρ σε πολλές ακόμη περιοχές. Α άνεμοι τοπικά ισχυροί και σε περιοχές της δυτικής χώρας.

Κυριακή 20/3: Οι χιονοπτώσεις μεταφέρονται κυρίως σε ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο όπου όμως δεν θα αφορούν τελείως πεδινές και παράκτιες περιοχές παρά μόνο σε τμήματα της βορειοανατολικής Στερεάς με τα φαινόμενα κυρίως σε προσήνεμα τμήματα. Από το βράδυ θα επηρεάσουν και τις Κυκλάδες με χιονοπτώσεις από τα 400-600μ και πάνω σε γενικές γραμμές και βροχές χαμηλότερα χωρίς όμως τα φαινόμενα να έχουν μεγάλες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στα νοτιότερα ηπειρωτικά τη ανατολικής χώρας ενώ θα διατηρηθεί σε παρόμοιες τιμές στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι παραμένουν ενισχυμένοι στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο, ίσως πολύ τοπικά 9.

Δευτέρα 21/3: Κλειστός γενικά καιρός σε ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Χιονοπτώσεις έως και τα 100-200μ στην ανατολική Στερεά και βορειοανατολική Πελοπόννησο και κατά διαστήματα και σε τελείως πεδινές περιοχές, από τα 300-400μ στις Κυκλάδες και από τα 500μ και πάνω στη βόρεια Κρήτη με βροχή ή χιονόνερο χαμηλότερα. Ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα, αυξημένες νεφώσεις και διαστήματα χιονοπτώσεων σε Μαγνησία / Σποράδες.
Η μέγιστη θερμοκρασία στους 6-9° στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά, με την εξαίρεση του νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου θα φτάσει τους 10-12°. Ενισχυμένοι ΒΒΑ στα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο, τοπικά έως και τα 9 στα νοτιοδυτικά τμήματα.

Τρίτη 22/3: Σε ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο αλλά και στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου με εξαίρεση μόνο το ανατολικό και νοτιοανατολικό τμήμα, συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (έως και τα 300-400μ σε γενικές γραμμές και σε Κυκλάδες / Κρήτη έως τα 400-500μ), με βροχή ή χιονόνερο χαμηλότερα και πιθανές εξάρσεις χιονοπτώσεων έως και τα 100-200μ σε ανατολική Στερεά / ανατολική Πελοπόννησο και έως τα 300μ στις περιοχές του Αιγαίου. Επιδείνωση του καιρού αναμένεται επίσης σε αρκετά τμήματα της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας με χιονοπτώσεις έως και τελείως πεδινά τμήματα της Θράκης και ημιορεινά των υπόλοιπων περιοχών.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά, φτάνοντας τους 10-13° το μεσημέρι, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ανάλογα των προηγούμενων ημερών. Οι άνεμοι Β/ΒΒΑ ενισχυμένοι έως τα 6-7 μποφόρ στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου.

Τετάρτη 23/3: Τελευταία ημέρα κακοκαιρίας στη χώρα με χιονοπτώσεις σε ημιορεινά και ορεινά της ανατολικής Στερεάς, πιθανώς και στην ανατολική Πελοπόννησο χωρίς να αποκλείονται κάποιες εξάρσεις φαινομένων και λίγο χαμηλότερα (ημιπεδινές περιοχές) κυρίως στην Εύβοια. Ανάλογη η κατάσταση και σε Κυκλάδες / Κρήτη με χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία στους 7-10° ως προς τις μέγιστες τιμές της στα ανατολικά ηπειρωτικά, στους 10-12° στα βόρεια και έως τους 12-14° σε δυτικά / νότια.
Επόμενες ημέρες
Βελτιωμένες συνθήκες την Πέμπτη 24/3 και την Παρασκευή 25/3, με φαινόμενα παγετού στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας το πρωί, αλλά άνοδο της θερμοκρασίας το μεσημέρι σε επίπεδα μεταξύ 11-15° στις περισσότερες περιοχές. Αυξημένη πιθανότητα για νεφελώδη καιρό το Σάββατο 26/3 και βροχές την Κυριακή 27/3.
Σημειώσεις:
- Είναι πιθανό να εκδοθεί νέο δελτίο για το διάστημα από τη Δευτέρα 21/3 έως και την Κυριακή 27/3.
- Θα εκδίδονται καθημερινά προγνωστικά δελτία για Επικράτεια και Αττική για όλο το προγνωστικό διάστημα, οπότε καλό είναι να συμβουλεύεστε κι αυτά καθώς, πολλές επιμέρους λεπτομέρειες είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν.
- Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει σε αυτό το άρθρο, θεωρούμε πως και η συγκεκριμένη κακοκαιρία πρέπει να πάρει όνομα για την καλύτερη επαγρύπνιση του καιρού. Συγκεκριμένα, θεωρούμε πως, ικανοποιείται το κριτήριο 3, όσον αφορά τις ημιορεινές περιοχές της χώρας. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίσημη ονοματοδοσία, θα υπάρξει ανάλογη κίνηση από τη δική μας πλευρά.