Καιρός Μ. Παρασκεύης – Αφορμή για μια ευρύτερη επιστημονική αναζήτηση

Κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε στην ιστοσελίδα του κ. Κολυδά ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναφερόταν στην ιδιαιτερότητα των καιρικών συνθηκών της Μεγάλης Παρασκευής. Στο συγκεκριμένο άρθρο εκτός από κάποια λαογραφικά στοιχεία, παρατίθενται και κάποιες πηγές ερευνών οι οποίες επιβεβαιώνουν την αυξημένη πιθανότητα συννεφιάς ή / και βροχής κατά την συγκεκριμένη ημέρα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διάφορες ακόμη περιοχές του πλανήτη. Παρ’όλο που η συσχέτιση αυτή έχει καταγραφθεί απο τη λαϊκή παράδοση και έχει τεκμηριωθεί και στατιστικά, δεν έχει προταθεί προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη εξήγηση. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσω να επεκτείνω λίγο αυτό το σκεπτικό, επιχειρώντας να διακρίνω κάποιους παράγοντες που διαμορφώνουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Λαογραφία

Εκκινώντας από τα όσα γράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο, η ταύτιση της ατμοσφαιρικής κατάστασης με την ψυχολογία των πιστών, αποτυπώνεται πολύ γλαφυρά στο “Μοιρολόγι της Παναγιάς”, αποσπάσματα του οποίου θα παραθέσουμε στη συνέχεια (εδώ η πλήρης πηγή – ενεργός σύνδεσμος):

Σήμερα μαύρος ουρανός
σήμερα μαύρ’ ημέρα
σήμερα εσταυρώσανε
των πάντων Βασιλέα.

Βλέπει τον ουρανό θαμπό
και τ’ άστρα φουρκωμένα
και το φεγγάρι το λαμπρό
στο αίμα βουτηγμένο.

-Τι έχεις, ήλιε, κι είσαι θαμπός;
αστρί μου φουρκωμένο;
και συ φεγγάρι μου λαμπρό
στο αίμα βουτηγμένο;

Στη δεύτερη και τρίτη στροφή, περιγράφεται πολύ γλαφυρά η κατάσταση της ατμόσφαιρας: Θαμπός ουρανός και ήλιος, βουρκωμένα αστέρια, φεγγάρι βουτηγμένο στο αίμα. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μετεωρολογική μετάφραση σε αυτήν την περιγραφή θα μπορούσαμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως η “θαμπάδα” στον ουρανό θα μπορούσε να προέρχεται από νεφώσεις σε αρκετά μεγάλα ύψη της ατμόσφαιρας ή / και από την παρουσία σκόνης. Η παρουσία της σκόνης φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από την περιγραφή του φεγγαριού καθώς τέτοια περιστατικά προσδίδουν μια κιτρινωπή ή κοκκινωπή απόχρωση στην εικόνα του δορυφόρου της Γης. Αναμφίβολα λοιπόν, η λαογραφική παράδοση του τόπου μας, επιβεβαιώνει το γεγονός οτι συχνά, οι συνθήκες αυτής της ημέρας είναι ιδιαίτερες.

Ήταν ο καιρός της Μ.Παρασκευής προβλέψιμος;

Στην εβδομαδιαία πρόγνωση που έχουμε εκδόσει ήδη από το βράδυ της Μ. Δευτέρας, έχει γίνει αναφορά για την μεταφορά αφρικανικής σκόνης που αναμένεται στην περιοχή μας. Μπορείτε να βρείτε την πρόγνωση εδώ. Η παρακάτω εικόνα προέρχεται από την τελευταία διαθέσιμη (Τετάρτη 20/4 – 12:00UTC) προσομοίωση του ατμοσφαιρικού μοντέλου WRF-CHEM, του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απεικονίζεται η μεταφορά σκόνης στο επίπεδο των 3km πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας για το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής 22 Απριλίου:

Παρατηρούμε πως σε ένα μεγάλο τμήμα της Μεσογειακής Λεκάνης, υπάρχουν αρκετά έντονες συγκεντρώσεις σκόνης, η οποία προέρχεται από τη Σαχάρα και λαμβάνει χώρα λόγω της ύπαρξης ενός συστήματος με κέντρο την Ιταλία (κυκλωνική ροή).

Φάσεις σελήνης και φαινόμενα

Εφ’οσον ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να προβλεφθεί, η εξήγηση της εμφάνισής του δεν θα πρέπει να αναζητηθεί στην σφαίρα του “μεταφυσικού”, αλλά σε κάτι άλλο, το οποίο εμφανίζει ενδεχομένως κάποια σχετική περιοδικότητα (εφ’όσον συνήθως συμβαίνει συγκεκριμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας). Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς στο άρθρο του «το Πάσχα όλοι γνωρίζουμε οτι είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία» ενώ σε επόμενο σημείο συνεχίζει: «Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό στην σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν επιστήμονες άρχισαν να μελετούν πιο επισταμένα αυτή τη σχέση». Στο άρθρο παρατίθενται μερικές πηγές, κοινός τόπος των οποίων είναι πως, είτε αναλύοντας δεδομένα κεραυνών, είτε δεδομένα βροχοπτώσεων σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, προκύπτει πως μετά την πανσέληνο και έως περίπου το τελευταίο τέταρτο της σελήνης, υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση στη συχνότητα των φαινομένων.

Σύμφωνα με την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, το Χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, ή μετά από αυτήν. Αν η Πανσέληνος γίνει Κυριακή, τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επόμενη Κυριακή (περισσότερα εδώ). Παρατηρούμε λοιπόν οτι τμήμα της Μεγάλης Εβδομάδας, ή και ολόκληρη, βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ της Πανσελήνου και του τρίτου τετάρτου, δηλαδή κατά το διάστημα όπου στατιστικώς υπάρχει η τάση για αυξημένες βροχοπτώσεις (και γενικότερα άστατος καιρός).

Σύμφωνα με τις πηγές που παρατίθενται στο άρθρο του κ. Κολυδά, αν και η στατιστική συσχέτιση είναι σαφής, μόνο θεωρίες έχουν προταθεί με κυριότερες τις εξής τέσσερις:
1. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης επηρεάζει την ποσότητα της μετεωρικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας κατ’αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία καταιγίδων και του άστατου καιρού.
2. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης επηρεάζει τα μεγάλου μήκους τροποσφαιρικά κύματα (κύματα Rossby),
3. Η σελήνη ασκεί επιρροή στο μαγνητικό πεδίο της Γης,
4. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης συνδιαμορφώνει τις παλλίροιες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τα ωκεάνια ρεύματα και άρα, τα καιρικά μοτίβα που εμφανίζονται.

Ερωτήματα προς διερεύνηση

Οι παραπάνω θεωρίες, δεν σημαίνει πως είναι αλληλοαναιρούμενες, αλλά θα μπορούσαν να ισχύουν και συμπληρωματικά. Εξάλλου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κινήσεων του συστήματος Ηλίου – Γης – Σελήνης και οι μεταβολές στις βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται πάνω στη Γη, μπορούν να επιδράσουν ποικιλοτρόπως και με πολλούς πιθανούς συνδυασμούς. Αν και κανονικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα δεδομένο, θα εξαιρέσουμε προς το παρόν τις μεταβολές στην ποσότητα της μετεωρικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα.
Έτσι λοιπόν, εγείρονται κάποια ερωτήματα όπως:
1) Με ποιόν τρόπο επηρεάζει η Σελήνη (μέσω της βαρυτικής έλξης) το μαγνητικό πεδίο της Γης;
2) Με ποιόν τρόπο συσχετίζονται οι μεταβολές του μαγνητικού πεδίου της Γης με τις καιρικές μεταβολές;
3) Με ποιόν τρόπο συνδέονται τα Ωκεάνια ρεύματα με τις μεταβολές του Μαγνητικού πεδίου της Γής;

Σε αυτό το άρθρο, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε εκτεταμένα με την διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων διότι κάθε ένα από αυτά, θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως, έχει αξία να γραφτούν μερικές γενικές πληροφορίες, για να γίνει αντιληπτή η πολυπλοκότητα του συστήματος της ατμόσφαιρας και της αλληλεξάρτησής από ένα πλήθος παραγόντων.

  1. Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται λόγω της ροής του μάγματος (το οποίο περιέχει εκτός των άλλων και σίδηρο σε υγρή μορφή λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών) κάτω από την επιφάνειά της. Όμως, η βαρυτική έλξη της σελήνης σε συνδυασμό με του ηλίου, διαταράσσει αυτή τη ροή ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη στάθμη της θάλασσας (παλίρροιες) με αποτέλεσμα και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη να μην είναι συμμετρικό αλλάζοντας διαρκώς.
  2. Έχει παρατηρηθεί πως διαταραχές του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως για παράδειγμα λόγω μιας “ηλιακής καταιγίδας” συσχετίζονται με αύξηση της θερμοκρασίας και της πίεσης αρχικά στην ιονόσφαιρα και εν συνεχεία σε χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα αρχικά σε πολικές και υποπολικές περιοχές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της ζωνικής ροής στα μέσα γεωγραφικά πλάτη κάτι που δημιουργεί συγκεκριμένα μοτίβα καιρού. Μία τέτοια ροή στην περιοχή μας συνδυάζεται με σύντομες βροχοπτώσεις και μεγαλύτερα διαστήματα καλοκαιρίας.
  3. Τα ωκεάνια ρεύματα, τα οποία προκαλούνται είτε λόγω παλιρροιών, είτε λόγω της διαφοράς στην αλατότητα, είτε λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα και τη θερμοκρασία του νερού, διαταράσσουν και αυτά το μαγνητικό πεδίο της Γης. Από την άλλη πλευρά όμως ωκεάνια και ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι αλληλένδετες αποτελώντας τον βασικό μηχανισμό μεταφοράς της θερμότητας από τους τροπικούς προς τους πόλους και αντιστρόφως, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας. Εφ’όσον στο σημείο 2 παραπάνω, παρατηρήσαμε πως τα ατμοσφαιρικά μοτίβα επηρεάζονται αρκετά από τις διαταραχές του γήινου μαγνητικού πεδίου τότε, είναι λογικό να επηρεάζεται τελικά όλη η παγκόσμια κυκλοφορία.

Μέσω της στατιστικής και της εμπειρικής παρατήρησης διαπιστώνουμε οτι γύρω στο τρίτο τέταρτο της σελήνης (δηλαδή στο τέλος της τρίτης και στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας), υπάρχει μια σαφής τάση για περισσότερο άστατο καιρό και μεγαλύτερες πιθανότητες βροχής. Αυτό σημαίνει πως κατά το συγκεκριμένο διάστημα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα πρέπει διαχρονικά να παρουσιάζει αυξημένη μεσημβρινότητα (τουλάχιστον στα μέσα γεωγραφικά πλάτη) σε συχνότητα μεγαλύτερη του τυχαίου, που σημαίνει τάση για περισσότερο Β-Ν ροή των ανέμων στα μέσα και ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Συνήθως τα αποτελέσματα στην αλλαγή του μοτίβου της κυκλοφορίας τα παρατηρούμε μερικά 24ώρα μετά, συνεπώς μπορούμε να τοποθετήσουμε την αλλαγή λίγο μετά την πανσέληνο.

Οι φάσεις της Σελήνης (Νέα Σελήνη – Πρώτο Τέταρτο – Πανσέληνος – Τρίτο Τέταρτο) είναι οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται από τη σχετική θέση Γης-Σελήνης-Ηλίου. Πιο συγκεκριμένα, όταν Ήλιος – Γη – Σελήνη βρίσκονται σε ευθυγράμμιση τότε είτε έχουμε πανσέληνο (όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο), είτε Νέα Σελήνη (όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο). Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρείται αυξημένη παλίρροια λόγω του συνδυασμού των ελκτικών δυνάμων των δύο σωμάτων (Σελήνης και Ηλίου).

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να περιμένουμε να συμβαίνει και κάτι αντίστοιχο κάτω από το φλοιό της Γης, όσον αφορά τη ροή που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο, η οποία θα πρέπει κι αυτή να διαταράσσεται. Αυτό σημαίνει πως ίσως έχουμε αποτέλεσμα ανάλογο μιας “ηλιακής καταιγίδας” η οποία προκαλεί εξασθένηση του γήινου μαγνητικού πεδίου (σημείο 2 παραπάνω), αλλά με περιοδικό τρόπο. Η απόκριση της ατμόσφαιρας προφανώς δεν είναι άμεση, συνεπώς αυτό που στατιστικά διαπιστώνουμε κατά το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης, ενδεχομένως να έχει σαν αίτιο κάτι που συμβαίνει πριν την πανσέληνο με τον τρόπο που περιγράφεται στο σημείο 2 παραπάνω και έχει το αίτιό του στη σχετική θέση της Γης ως προς την Σελήνη και τον Ήλιο.

Είναι προφανές οτι απαιτείται περεταίρω αναλυτική έρευνα ως προς τους συσχετισμούς που πολύ γενικά περιγράφονται σε αυτό το κείμενο εφ’όσον διαπιστώνεται οτι πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα.

Αντί επιλόγου, παρατίθενται κάποιες πηγές από διάφορες έρευνες και δημοσιεύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι εξαντλητικές

[1]: Moon thought to play major role in maintaining Earth’s magnetic field, 2016, Άρθρο στο περιοδικό Astronomy Now και η σχετική αναφορά στο Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160401075118.htm
[2]: The Moon’s influence on the Earth’s magnetism, 1913, Άρθρο στο “The Observatory”, Vol. 36, p. 435-438
[3]: Παλίρροιες. Σημειώσεις Εργαστηρίου Ωκεανογραφίας, από το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
[4]: Παλίρροιες, Από Σημειώσεις Μαθήματος Παράκτιας Γεωμορφολογίας, από το τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.
[5]: Η Σελήνη και οι Φάσεις της, από το astronomia.gr
[6]: Earth’s Magnetic Field, Wikipedia
[7]: Weather and the Earth’s Magnetic Field, 1974, Άρθρο στο περιοδικό Nature (μόνο η περίληψη ελεύθερα διαθέσιμη)
[8]: Variability of Atmospheric Circulation and Geomagnetic Field in the Northern Hemisphere, 2019, Poster για την Φθινοπωρινή Συνάντηση της AGU.
[9]: A Possible Effect of Atmospheric Circulation in the Daily Variation of the Earth’s Magnetic Field, 1963, Άρθρο στο American Meteorological Society
[10]: Geomagnetic forcing of changes in climate and in the atmospheric circulation, 1998, Άρθρο στο Science Direct
[11]: Precipitation in South Africa and lunar phase, 1966, Journal of Geophysical Research
[12]: Precipitation and the Lunar Synodic Circle: Phase Progression Across the United States, 1986, Journal of Climate and Applied Meteorology (σύνδεσμος στην σελίδα του κ. Κολυδά)
[13]: Indications of a Lunar Synodic Period in the United States Observations of Sunshine, 1964, Journal of the Atmospheric Sciences (σύνδεσμος στην σελίδα του κ. Κολυδά)
[14]: Modelling of electromagnetic signatures of global ocean circulation: physical approximations and numerical issues, 2019, Springer

Γενικές πληροφορίες / άλλες πηγές / μοντελοποίηση & δεδομένα

[15]: An overview of the Earth’s Magnetic Field, Γενικές γνώσεις και πληροφορίες από το British Geological Survey.
[16]: Movements of ocean water: Waves, Tides and Ocean Currents
[17]: Σχετικά με τα Ωκεάνια ρεύματα, μαθήματα από την Εθνική Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)
[18]: Circulation, currents, and ocean-atmosphere interaction, από την Εγκυκλοπαίδεια Britannica
[19]: Space Weather, σελίδα παρακολούθησης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)
[19.1]: Από την ίδια σελίδα: Διαταραχές της Μαγνητόσφαιρας της Γης σε live χρόνο.
[20]: Παλίρροιες και μαγνητικό πεδίο, μικρό ενημερωτικό βίντεο από τη NASA
[21]: Measuring Storm-generated Ocean Currents Using the Earth’s Magnetic Field, βίντεο-παρουσίαση της εταιρίας Teledyne Marine.
[22]: Μοντελοποίηση της μαγνητόσφαιρας – WM Model: Open source μοντέλο απεικόνισης που προέρχεται από τη συνεργασία της NGA (United States’ National Geospatial-Intelligence Agency) και της DGC (United Kingdom’s Defence Geographic Centre)
[23]: Δεδομένα μαγνητικού πεδίου της Γης – InterMagnet
[24]: Δεδομένα από NOAA


100 άρθρα διαθέσιμα

20 Μαΐου 2022, 09:04

Παραμένουν οι βοριάδες στο Αιγαίο, πνέοντας σε έως θυελλώδεις εντάσεις σε κεντρικά και νότια τμήματα. Παράλληλα, νεφώσεις θα εμφανιστούν στα νοτιότερα τμήματα του πελάγους και θα προκαλέσουν όμβρους και τοπικές καταιγίδες.

Περισσότερα »

18 Μαΐου 2022, 23:45

Βροχερός καιρός μέχρι το πρωί, αλλά στη συνέχεια θα βελτιωθεί. Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας, οι πολύ ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν τα 8 και πολύ τοπικά στα νοτιοανατολικά και τα 9 μποφόρ και η χαμηλή θερμοκρασία, η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 20° το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα »

18 Μαΐου 2022, 23:34

Αρχικά μετά την αλλαγή της ημέρας, επιμένουν οι ισχυρές βροχές σε προσήνεμα τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και στην ανατολική Πελοπόννησο με εκδήλωση καταιγίδων σε Αργοσαρωνικό και κεντρικό Αιγαίο, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέσα στο πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές στο νότιο Αιγαίο έως και το μεσημέρι. Το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2022, 22:11

Εκδήλωση όμβρων και καταιγίδας από νωρίς το μεσημέρι σε κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού. Απότομη αλλαγή του καιρού κατά τις βραδινές ώρες με ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε θυελλώδεις εντάσεις και εκδήλωση βροχής.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2022, 21:38

Η είσοδος ενός ψυχρού μετώπου από τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει βίαιη αλλαγή του καιρού στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις.

Περισσότερα »

16 Μαΐου 2022, 23:43

Το ενδιαφέρον του καιρού αυτής της εβδομάδας εστιάζεται στην είσοδο ενός αρκετά “βίαιου” ψυχρού μετώπου από τα βορειοανατολικά, το οποίο αρχικά θα εντείνει τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά την Τετάρτη 18/5, ρίχνοντας έως και 10° τη θερμοκρασία την Πέμπτη 19/5 με παράλληλη ενίσχυση των βοριάδων σε θυελλώδεις εντάσεις. Άνοδος της θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και το Σαββατοκύριακο, αλλά πιθανή νέα διαταραχή μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

15 Μαΐου 2022, 19:56

Αν και η Αττική δεν θα ανήκει στις περιοχές όπου θα εμφανιστούν αξιοσημείωτα φαινόμενα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιοι όμβροι τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες σε κεντρικά και βόρεια, βορειοδυτικά τμήματα του νομού ενώ πιθανότητα ασθενών βροχών υπάρχει επίσης και για τις νυχτερινές ώρες.

Περισσότερα »

15 Μαΐου 2022, 19:42

Παρόμοια με την Κυριακή 15 Μαΐου η εικόνα του καιρού στη χώρα καθώς τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας θα εκδηλωθούν και πάλι στις ίδιες περίπου περιοχές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε σχεδόν καλοκαιρινά επίπεδα, φτάνοντας σε κλειστές περιοχές τους 29-31 και τοπικά 32°

Περισσότερα »

14 Μαΐου 2022, 22:24

Αν και η Αττική δεν θα είναι στις περιοχές εμφάνισης έντονων φαινομένων, βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν το μεσημέρι / απόγευμα σε βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα και αμέσως μετά (αργά το απόγευμα / βράδυ) και σε κεντρικές περιοχές.

Περισσότερα »

14 Μαΐου 2022, 21:21

Φαινόμενα θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, κεντρική και βορειοανατολική Στερεά με τάση κίνησης προς τ’ανατολικά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και κάποιες βραδινές βροχές και σε παράκτιες περιοχές. Τοπικά φαινόμενα και στα δυτικά τμήματα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίες έως και τους 31-32° σε κλειστές περιοχές.

Περισσότερα »

10 Μαΐου 2022, 00:21

Με κανονικές θερμοκρασίες και φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και καταιγίδες) σε βόρεια, βορειοδυτικά και κάποια κεντρικότερα τμήματα της χώρας και αυτήν την εβδομάδα. Αυξημένες συννεφιές και τοπικές βροχές την Παρασκευή και το Σάββατο και σε νοτιότερες περιοχές (αλλά την Κυριακή ο καιρός εδώ θα βελτιωθεί). Πιθανώς ψυχρότερη και περισσότερο βροχερή η νέα εβδομάδα σε αρκετές περιοχές.

Περισσότερα »

4 Μαΐου 2022, 12:24

Συνεχίζονται τα φαινόμενα αστάθειας και αυτήν την εβδομάδα στη χώρα, απασχολώντας κυρίως ορεινές / ημιορεινές περιοχές. Από την Παρασκευή 6/5 και το Σαββατοκύριακο 7-8/5 θα έχουμε τη διέλευση ενός ακομη “σαχαριανού” χαμηλού, το οποίο θα φέρει εκ νέου ποσότητες σκόνης και αραιές νεφώσεις, περιορίζοντας την ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν, διατηρώντας τις θερμοκρασίες σχετικά χαμηλά στα ανατολικά, αυξημένες όμως στα δυτικά ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τους 25°.

Περισσότερα »

1 Μαΐου 2022, 23:22

Κλειστός και βροχερός ο καιρός στην Ατττική για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με τα περισσότερα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα και θα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη. Σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και βοριάδες έως τα 5 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα.

Περισσότερα »

1 Μαΐου 2022, 23:07

Αρκετά νεφελώδης καιρός με σημαντική παρουσία σκόνης σε μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας. Λασποβροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εκδήλωση καταιγίδων σε περιοχές της Πίνδου και κυρίως στα βορειοδυτικά. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε κεντρικότερες ηπειρωτικές περιοχές και ενισχυμένοι βοριάδες στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Περισσότερα »

28 Απριλίου 2022, 22:55

Ακόμη εντονότερα φαινόμενα αστάθειας την Παρασκευή 29 Απριλίου σε περιοχές της βορειοδυτικής και βόρειας χώρας σε σχέση με την Πέμπτη. Επιστροφή της αφρικανικής σκόνης και των αραιών νεφώσεων στα νοτιότερα, με ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο σε πολύ ισχυρές / θυελλώδεις κατά τόπους εντάσεις και πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Περισσότερα »

27 Απριλίου 2022, 01:14

Από το Πάσχα και μετά φαίνεται πως μπήκαμε στην περίοδο όπου η θερμική αστάθεια είναι η κύρια πηγή υετού στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα η παρουσία των οργανωμένων συστημάτων στην περιοχή μας αρχίζει να σπανίζει. Οι μπόρες / καταιγίδες θα είναι καθημερινό φαινόμενο κυρίως σε Πίνδο, τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Από την Παρασκευή 29/4 υποχωρεί η θερμοκρασία στην ανατολική και βόρεια χώρα όμως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα δυτικά καθώς το βόρειο ρεύμα ενισχύεται στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

18 Απριλίου 2022, 23:51

Ηρεμεί ο καιρός για το υπόλοιπο της Μ.Εβδομάδας, αλλά ταυτόχρονα θα ακολουθήσει τα “πρότυπα” όπου οι συνθήκες της Μ.Πέμπτης και της Μ.Παρασκευής θα είναι αρκετά μουντές. Περισσότερο φωτεινές μέρες το Μ.Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν φαινόμενα αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και καταιγίδες) κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Περισσότερα »

18 Απριλίου 2022, 00:51

Φθινοπωρινός ο καιρός στην Αττική με βροχές κυρίως κατά το Β’ μισό της ημέρας ενώ υπάρχει η πιθανότητα καταιγίδας τις μεσημεριανές ώρες.

Περισσότερα »

18 Απριλίου 2022, 00:36

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία στη χώρα, με τελείως χειμωνιάτικο καιρό από το γ. πλάτος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας. Ισχυρές καταγίδες αναμένονται σε δυτικά και στην Πελοπόννησο. Θυελλώδεις / πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, στο ξεκίνημα της ημέρας.

Περισσότερα »

15 Απριλίου 2022, 19:36

Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική κυρίως την Κυριακή 17 Απριλίου, με εκδήλωση λασποβροχών κατά διαστήματα, κρύο και ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους,

Περισσότερα »

15 Απριλίου 2022, 12:24

Χειμώνας στη βόρεια Ελλάδα και καιρός “Σαχάρας” στα νοτιότερα τμήματα αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς θα έχουμε έναν σπάνιο συνδυασμό ψυχρής εισβολής από τα Βαλκάνια, με τη διέλευση ενός σαχαριανού χαμηλού στα νοτιότερα τμήματα. Οι λασποβροχές της Κυριακής δεν αποκλείεται να είναι τελικά “κοκκινες” χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας!

Περισσότερα »

12 Απριλίου 2022, 17:10

Με ήπιο καιρό αυτή η εβδομάδα και άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία την Παρασκευή θα αγγίξει και τους 30° στα δυτικά ηπειρωτικά, αλλά το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου, θα αρχίσουμε να επηρεαζόμαστε από ένα χαμηλό αφρικανικής προέλευσης, το οποίο θα συνδυαστεί με μεταφορά ψυχρών αερίων αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές. Η αρχή της Μ.Εβδομάδας θα είναι αρκετά χειμωνιάτικη σε κεντρικά και βόρεια με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί ιδίως από τη Μ.Τετάρτη και μετά, χωρίς να αποκλείονται όμως κατά τόπους βροχές και καταιγίδες (φαινόμενα αστάθειας).

Περισσότερα »

9 Απριλίου 2022, 23:08

Με αρκετή ηλιοφάνεια η ημέρα στην Αττική, προσοχή όμως στην ένταση των Δ/ΒΔ ανέμων μετά το απόγευμα αρχικά στη δυτική Αττική και στη συνέχεια σε κεντρικά / νότια τμήματα του νομού καθώς και στον Σαρωνικό.

Περισσότερα »

9 Απριλίου 2022, 18:02

Αλλαγή του καιρού σε δυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, με καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τόπους φαινόμενα και σε νοτιότερες περιοχές. Η αλλαγή αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς εκτός των τοπικά ισχυρών φαινομένων θα συνοδευτεί και από ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις ανέμους Δ διευθύνσεων σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2022, 22:45

Βροχές έως και το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού όπου υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Στη συνέχεια βελτίωση αλλά και καθαρότερη ατμόσφαιρα, ενώ μετά το απόγευμα αναμένονται ισχυροί δυτικοί άνεμοι σε πολλές περιοχές.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2022, 16:23

Βροχές σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση όμως στα ΒΔ τμήματά της με αρκετές ποσότητες σκόνης / λάσπης. Θυελλώδεις άνεμοι τοπικά έως και τα 9 μποφόρ, αισθητοί και σε ηπειρωτικές περιοχές.

Περισσότερα »

3 Απριλίου 2022, 23:36

Με ήπιο καιρό θα πορευτούμε έως και τουλάχιστον τα μισά του μήνα χωρίς ιδιαίτερες βροχές με εξαίρεση μόνο τα βορειοδυτικά και βόρεια όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου και την Πέμπτη 7 Απριλίου αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους την Τρίτη 5 Απριλίου (Α/ΒΑ) και την Πέμπτη 7 Απριλίου (Δ/ΝΔ). Η θερμοκρασίες θα ακολουθήσουν ανοδική τροχιά, φτάνοντας και τους 24-26° προς το τέλος αυτής της εβδομάδας και πιθανότατα κοντά στους 30° τοπικά στην αρχή της επόμενης.

Περισσότερα »

1 Απριλίου 2022, 22:26

Λίγο απ’όλα θα έχει το καιρικού “μενού”: Αφρικανική σκόνη στα νότια και ανατολικά το Σάββατο (η οποία θα απομακρυνθεί την Κυριακή), βροχές στα βορειοδυτικά (παροδικά και σε δυτικά / βόρεια) αλλά και χιονοπτώσεις έως και σχετικά χαμηλά υψόμετρα (1000μ) στη βόρεια Πίνδο / τμήματα της Ηπείρου. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση.
Προσοχή στους ενισχυμένους ΝΔ το Σάββατο στη Θεσσαλία.

Περισσότερα »

1 Απριλίου 2022, 00:24

Κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας, η περιορισμένη ορατότητα λόγω της αφρικανικής σκόνης, οι πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες οι οποίοι θα γίνουν αισθητοί και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες θα φτάσουν και τους 30° στη βόρεια Κρήτη.

Περισσότερα »

30 Μαρτίου 2022, 23:31

Εντείνεται η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Έως τώρα αυτό συνέβαινε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, αλλά σταδιακά το ίδιο θα συμβεί και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της οραότητας και δυνητικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι ΝΑ άνεμοι έως και τα 9 μποφόρ.

Περισσότερα »

29 Μαρτίου 2022, 22:55

Θολός καιρός με κυριαρχία των νοτιάδων και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20° σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα κυρίως σε μεγαλύτερα ύψη.

Περισσότερα »

28 Μαρτίου 2022, 14:57

Η αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τοποθετεί τη χώρα μας στην περιοχή διέλευσης νοτίων ή δυτικών ρευμάτων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε αλλαγή του σκηνικού με εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και παροδικά επεισόδια βροχών κυρίως σε δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα με θερμοκρασίες που θα σημειώσουν άνοδο ξεπερνώντας την Παρασκευή 1/4 τους 20° σε πολλές περιοχές, ενδεχομένως και τους 30° στη βόρεια Κρήτη.

Περισσότερα »

22 Μαρτίου 2022, 22:37

Ανεμώδης ημέρα στο νομό με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κάποια ημιορεινά (έως τα 500-600μ) το μεσημέρι / απόγευμα. Οριστική βελτίωση των συνθηκών στη συνέχεια.

Περισσότερα »

22 Μαρτίου 2022, 22:29

Τελευταία (6η) ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά” με τα φαινόμενα να επιμένουν κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς (μέχρι το μεσημέρι) αλλά και της Κρήτης (καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας), με χιονοπτώσεις εως και τα 500-600μ.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2022, 19:29

Υποτροπή της κακοκαιρίας και στην Αττική μετά το μεσημέρι, αλλά με τις χιονοπτώσεις να αφορούν πλέον αποκλειστικά ορεινές περιοχές του νομού. Θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι όμως θα εξασθενήσουν λίγο μετά το μεσημέρι.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2022, 19:19

Περνάμε στην 5η ημέρα της παρατεταμένης κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με οργάνωση και ενίσχυση των φαινομένων σε ανατολική Στερεά και επέκτασή τους και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη δυτική Μακεδονία και σε αρκετά τμήματα του βορείου και δυτικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις περιορίζονται σε αποκλειστικά ορεινές περιοχές, αλλά οι άνεμοι παραμένουν σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις στο Αιγαίο, αισθητοί και σε περιοχές της δυτικής χώρας.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2022, 18:23

Αλλάζει ο καιρός από την Πέμπτη 24 Μαρτίου με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 15° το μεσημέρι και ακόμη περισσότερο την Παρασκευή. Η Άνοιξη έρχεται βιαστική λίγο μετά την εαρινή ισημερία, προσπαθώντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Έως τότε, βαρυχειμωνιά στη χώρα ως συνέχεια της κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται όμως σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ανατολικής χώρας.

Περισσότερα »

20 Μαρτίου 2022, 23:21

Υποτροπή του καιρού μέσα στο πρωί με χιονοπτώσεις γενικά πάνω από τα 200μ και κατά διαστήματα και λίγο χαμηλότερα, ενδεχομένως και σε υψηλότερες συνοικίες του δήμου Αθηναίων. Στρωμένο χιόνι γενικά από τα 400μ και πάνω στα ορεινά και στη βορειοανατολική Αττική.

Περισσότερα »

20 Μαρτίου 2022, 22:44

4η ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά” με χιονοπτώσεις σε αρκετά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και στα ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Πρόσκαιρα φαινόμενα και στη Θεσσαλία. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χαμηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερα »

19 Μαρτίου 2022, 20:29

Ασθενείς κατά διαστήματα χιονοπτώσεις και στα βορειοδυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα του νομού και του λεκανοπεδίου, έως μέτριας έντασης. Χιονόστρωση σε περιοχές άνω των 300-400μ

Περισσότερα »

19 Μαρτίου 2022, 19:59

Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας κατά διαστήματα, χωρίς μεγάλες εντάσεις. Ωστόσο σε συγκεκριμένες ζώνες κυρίως σε βόρεια Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν επιμονή. Κατά τα άλλα, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

18 Μαρτίου 2022, 20:07

Έντονη η αίσθηση κρύου και στην Αθήνα. Θα εκδηλωθούν μεν κάποιες χιονοπτώσεις στο νομό, αλλά θα έχουν αρκετά “ανοργάνωτη” μορφή κυρίως σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους. Το βράδυ θα εκδηλωθούν φαινόμενα και σε άλλες περιοχές, χωρίς όμως ιδιαίτερες εντάσεις.

Περισσότερα »

18 Μαρτίου 2022, 19:40

Δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με χιονοπτώσεις σε αρκετές πεδινές περιοχές της χώρας, χωρίς όμως μεγάλες εντάσεις.

Περισσότερα »

17 Μαρτίου 2022, 16:22

Παρατεταμένη κακοκαιρία στη χώρα, με χιονοπτώσεις έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα τις επόμενες 7 ημέρες. Η έναρξη της ψυχρής εισβολής τοποθετείται σήμερα Πέμπτη 17/3, με τον καιρό να παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση τις επόμενες ημέρες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας και ανατολικής χώρας.

Περισσότερα »

15 Μαρτίου 2022, 10:19

Βελτιωμένες συνθήκες στη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης. Ενισχυμένοι βοριάδες στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, έως και τα 6 μποφόρ, σε εξασθένηση στη συνέχεια.

Περισσότερα »

14 Μαρτίου 2022, 16:05

Η μεγάλη προγνωστική αστοχία του Σαββάτου 12 Μαρτίου για την Αθήνα, κάνει και τον πλέον καλοπροαίρετο να αναρωτιέται: Μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη πρόγνωση καιρού; Κι εν πάσει περιπτώσει, εάν εκ των υστέρων καταλαβαίνουμε τί πήγε στραβά, γιατί δεν μπορούμε να το ξέρουμε εκ των προτέρων; Αυτά τα ερωτήματα, η αρχική απορία “τί πήγε στραβά” και οι γενικότεροι προβληματισμοί που προκύπτουν από αυτά το γεγονός, παρουσιάζονται εκτενώς σε αυτήν την ανάλυση

Περισσότερα »

13 Μαρτίου 2022, 13:07

Η τελευταία έξαρση της κακοκαιρίας “Φίλιππος” αυτή τη φορά σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής χώρας όπου θα εκδηλωθούν κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις μέσα στην ημέρα, με ανάλογα φαινόμενα και σε δυτικά / νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Φαινόμενα παγετού το πρωί σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικές χώρας.

Περισσότερα »

13 Μαρτίου 2022, 12:48

Η κακοκαιρία “Φίλιππος” δίνει ακόμη κάποια φαινόμενα σε Μαγνησία και Εύβοια, καθώς και στη βόρεια Κρήτη. Έντονα φαινόμενα παγετού τις βραδινές ώρες.

Περισσότερα »

11 Μαρτίου 2022, 19:57

Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές και έμφαση στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά. Ύφεση αναμένεται από το βράδυ.

Περισσότερα »

11 Μαρτίου 2022, 19:23

Κορύφωση της κακοκαιρίας “Φίλιππος” στη χώρα με ισχυρές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς, στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.

Περισσότερα »

10 Μαρτίου 2022, 23:34

Ημέρα σχετικής ύφεσης των χιονοπτώσεων, οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως σε βόρεια τμήματα του νομού κατά διαστήματα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Πρόσκαιρα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές.

Περισσότερα »

10 Μαρτίου 2022, 22:32

Συνεχίζεται για 4η ημέρα η κακοκαιρία “Φίλιππος” με χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Χιόνια θα δουν και τμήματα των Κυκλάδων αλλά και περιοχές της Κρήτης.

Περισσότερα »

9 Μαρτίου 2022, 23:39

Οι χιονοπτώσεις θα πολιορκήσουν και την Αθήνα και θα χιονίσει στα βόρεια και περιφερειακά του λεκανοπεδίου (γενικά >200μ) μέσα στην ημέρα χωρίς όμως να “το στρώσει”. Αυτό θα συμβεί κυρίως στα βόρεια προάστια μετά το μεσημέρι οπότε θα χιονίσει πρόσκαιρα και μέσα στην Αθήνα με τον καιρό να βελτιώνεται στη συνέχεια.

Περισσότερα »

9 Μαρτίου 2022, 22:34

Περεταίρω επιδείνωση των συνθηκών με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας με έμφαση σε Μαγνησία, Εύβοια, Βοιωτία αλλά και στην Αττική. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα χιονίσει σε πολλά νησιά του Αιγαίου ενώ. εκ νέου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε περιοχές της βόρειας χώρας.

Περισσότερα »

9 Μαρτίου 2022, 00:49

Χειμωνιάτικος και βροχερός καιρός στην Αθήνα με χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά, οι οποίες σταδιακά θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο. Αισθητοί βοριάδες.

Περισσότερα »

8 Μαρτίου 2022, 23:57

Σταδιακή επέκταση των χιονοπτώσεων από τα τμήματα της Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας και σε νοτιότερες περιοχές της χώρας, με παράλληλη εμφάνισή τους και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Περισσότερα »

7 Μαρτίου 2022, 23:53

Ιδιαίτερα ψυχρή εβδομάδα για τη χώρα μας με χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές ακόμη και στα νότια πεδινά αλλά και σε νησιωτικές περιοχές από την Πέμπτη και μετά. Πρόκειται για παρατεταμένη κακοκαιρία, η οποία θα εμφανίσει μερικές ομοιότητες με τον Μάρτιο του ’87 λόγω διάρκειας και πλήθους των περιοχών που θα επηρεαστούν. Η κακοκαιρία θα εξελιχθεί σε 3 κύριες φάσεις και πήρε το όνομα “Φίλιππος” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Περισσότερα »

5 Μαρτίου 2022, 12:58

Άστατος καιρός το τριήμερο στην Αθήνα με νεφώσεις και διαστήματα βροχών, τα οποία εντοπίζονται κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες του Σαββάτου αλλά και μετά το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Αρκετά έντονη συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης την Κυριακή, όμως την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός όντως…καθαρίζει με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και τους ανέμους ασθενείς, από βόρειες διευθύνσεις.

Περισσότερα »

4 Μαρτίου 2022, 21:30

Αν και η εικόνα του καιρού αυτό το τριήμερο δεν θα είναι καλή, εντούτοις θα παρουσιάσει τάσεις βελτίωσης μετά το Β’μισό της Κυριακής αλλά και τη Κ. Δευτέρα. Έως τότε, βροχές αναμένονται στις περισσότερες περιοχές με διαστήματα καταιγίδων στο νότιο Αιγαίο αλλά και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας. Εκτός των άλλων, αισθητή θα είναι και η παρουσία της σκόνης στην ατμόσφαιρα, με λασποβροχές σε πολλές περιοχές της Επικράτειας την Κυριακή.

Περισσότερα »

28 Φεβρουαρίου 2022, 23:55

Συνεχίζεται η κακοκαιρία “Ξανθίππη” / “Bianca” (Β φάση), με ισχυρές χιονοπτώσεις σε κεντρική & δυτική Μακεδονία καθώς και στη Θεσσαλία έως και τα 100μ. την Τρίτη 1/3 και την Τετάρτη 2/3. Βελτιωμένες συνθήκες την Πέμπτη και την Παρασκευή (ισχυρός παγετός την Πέμπτη). Κατά διαστήματα βροχερό το τριήμερο της Κ. Δευτέρας.

Περισσότερα »

26 Φεβρουαρίου 2022, 23:15

Σύντομο αλλά ενδεχομένως δυνατό το πέρασμα της “Ξανθίππης” στην Αττική περίπου μεταξύ 09:00 και 12:00 το πρωί. Μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας με ενισχυμένους ανέμους.

Περισσότερα »

25 Φεβρουαρίου 2022, 20:46

Η κακοκαιρία “Ξανθίππη”, αναμένεται να προκαλέσει ένα πέρασμα ισχυρών βροχών / καταιγίδων με πιθανούς ανεμοστρόβιλους στα δυτικά αλλά και σε περιοχές του Αιγαίου, ισχυρές χιονοπτώσεις σε κεντρική / βόρεια Πίνδο αλλά και δυτική Μακεδονία και ανέμους 9 μποφόρ σε γενικευμένες περιοχές του βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Συνίσταται προσοχή.

Περισσότερα »

23 Φεβρουαρίου 2022, 18:33

Χειμωνιάτικες συνθήκες στην Αττική με καιρό βορείου ρεύματος έως και τα 8 μποφόρ στα ανατολικά, παροδικές βροχές στα χαμηλά υψόμετρα και χιονοπτώσεις στα ορεινά γενικά πάνω από τα 800μ μετά το μεσημέρι.

Περισσότερα »

23 Φεβρουαρίου 2022, 18:00

Κακοκαιρία βορείου ρεύματος στο Αιγαίο με βοριάδες έως και τα 9 μποφορ και βροχές σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς (κυρίως Εύβοια, Βοιωτία και Αττική), πρόσκαιρα και στις Κυκλάδες. Η ένταση των βροχών θα περιοριστεί στην Κρήτη και αναμένονται φαινόμενα βορείου ρεύματος από το μεσημέρι και μετά.

Περισσότερα »

23 Φεβρουαρίου 2022, 03:48

Σύντομες χιονοπτώσεις στη δυτική Μακεδονία με την κακοκαιρία να επικεντρώνεται κυρίως στο νότιο Αιγαίο όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές και επίμονες. Νεφελώδης και κατά διαστήματα βροχερός καιρός και στα ανατολικά.

Περισσότερα »

22 Φεβρουαρίου 2022, 00:55

Μπαίνουμε και πάλι σε ένα ψυχρό διάστημα, το οποίο θα διαρκέσει έως και περίπου το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Κατά το διάστημα αυτο, αναμένονται 3 διαδοχικές κακοκαιρίες με αρκετές βροχές, χιονοπτώσεις σε ορεινά αλλά και κάποιες ημιορεινές περιοχές, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και κυριαρχία των βοριάδων.

Περισσότερα »

22 Φεβρουαρίου 2022, 00:05

Αν και η ημέρα ξεκινάει με καλό καιρό, οι νεφώσεις θα αυξηθούν κατά το Β’ μισό της με πιθανές βροχές σε δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα ενώ περισσότερα φαινόμενα αναμένονται το βράδυ στις περισσότερες περιοχές του νομού.

Περισσότερα »

21 Φεβρουαρίου 2022, 23:48

Επιδεινώνεται ο καιρός, πρώτα στα δυτικά τμήματα και στη συνέχεια μετά το μεσημέρι, σε πολλές ακόμη περιοχές με βροχές και καταιγίδες (πιο σποραδικά φαινόμενα στα νότια). Τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να επικεντρωθούν σε ανατολική Θεσσαλία, κεντρική και δυτική Μακεδονία όπου, θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κατά τις βραδινές ώρες σταδιακά έως και ημιορεινά υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων και αστικών περιοχών της δυτικής Μακεδονίας.

Περισσότερα »

18 Φεβρουαρίου 2022, 13:22

Κατάλληλος για εκδρομές και εξωτερικές δραστηριότητες ο καιρός αυτό το Σαββατοκύριακο. Περιορισμένη ηλιοφάνεια την Κυριακή λόγω των νεφώσεων σε μέσα και ανώτερα στρώματα καθώς και την παρουσίας αφρικανικής σκόνης σε αυτά τα ύψη.

Περισσότερα »

16 Φεβρουαρίου 2022, 19:16

Βροχερό το πρώτο μισό της ημέρας και στην Αττική, με αρκετά πιθανή την εκδήλωση καταιγίδας / ων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Περισσότερα »

16 Φεβρουαρίου 2022, 18:50

Νεφελώδης καιρός σε αρκετά τμήματα της χώρας (εκτός των δυτικών όπου θα βελτιωθεί) και βροχερός καιρός για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας σε νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Καταιγίδες πάνω από θαλάσσιες / παράκτιες περιοχές κυρίως στο νότιο Αιγαίο.

Περισσότερα »

15 Φεβρουαρίου 2022, 01:51

Ήπιος ο καιρός έως και τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα καλοκαιρία. Μεταξύ Τετάρτης 16/2 και Παρασκευής 18/2 θα επηρεαστούμε από δύο διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές· η πρώτη με βροχές σε δυτικά και νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά και η δεύτερη με αντίστοιχα φαινόμενα σε βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στο ανατολικό Αιγαίο. Την επόμενη εβδομάδα (μετά τη Δευτέρα 21/2), ο κρύος καιρός επιστρέφει, με τις κακοκαιρίες να αποκτούν μεγαλύτερη ένταση.

Περισσότερα »

11 Φεβρουαρίου 2022, 23:07

Αρκετή συννεφιά το Σαββατοκύριακο όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Αυξημένη πιθανότητα για βροχή το πρωί της Κυριακής. Στη συνέχεια, ενισχύεται ο βοριάς με περισσότερη ψύχρα αλλά και περιορισμό των νεφώσεων.

Περισσότερα »

11 Φεβρουαρίου 2022, 22:49

Ο καλός καιρός που επικράτησε μετά την πρόσφατη κακοκαιρία “Ηρακλής”, δεν θα κρατήσει για πολύ. Επανέρχονται οι συννεφιές και οι βροχές μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να επιστρέφει σε κανονικές τιμές, ενώ παράλληλα ενισχύονται και οι βοριάδες στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

8 Φεβρουαρίου 2022, 21:53

Βελτίωση των συνθηκών και στην Αττική, με λίγες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού τις πρώτες νυχτερινές ώρες γενικά πάνω από τα 200μ. Αρκετή ηλιοφάνεια μέσα στην ημέρα και εξασθενημένοι άνεμοι.

Περισσότερα »

8 Φεβρουαρίου 2022, 21:47

Υποχωρεί η κακοκαιρία “Ηρακλής” μέσα στη νύχτα. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν κυρίως στην Κρήτη έως το μεσημέρι με χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα του νησιού.

Περισσότερα »

7 Φεβρουαρίου 2022, 21:37

Χιονοπτώσεις και σε βορειοδυτική / βόρεια Αττική από το μεσημέρι και περεταίρω επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες βραδινές ώρες με κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις και μέσα στην Αθήνα. Σε παράκτιες περιοχές θα κυριαρχήσει το χιονόνερο.

Περισσότερα »

7 Φεβρουαρίου 2022, 19:27

Επιδείνωση του καιρού ήδη από την αλλαγή της ημέρας από βορρά προς νότο με χιονοπτώσεις έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα. Η κακοκαιρία “Ηρακλής”, αναμένεται να έχει φέρει τις χιονοπτώσεις μέχρι και το βράδυ στα περισσότερα ανατολικά / βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Ήπειρο. Ιδιαίτερη προσοχή στους ανέμους καθώς μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε επίπεδα σφοδρής θύελλας στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

6 Φεβρουαρίου 2022, 19:19

Νέα κακοκαιρία – ψυχρή εισβολή, με χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, από το βράδυ της Δευτέρας έως και την Τετάρτη με πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Ήπιος καιρός με φαινόμενα παγετού την Πέμπτη / Παρασκευή και πιθανές βροχές το Σαββατοκύριακο (κυρίως την Κυριακή) με χιόνια σε ορεινές περιοχές.

Περισσότερα »

4 Φεβρουαρίου 2022, 16:52

Βελτιωμένος καιρός στη χώρα το Σαββατοκύριακο κατάλληλος και για εκδρομής. Οι άνεμοι εξασθενούν και η μέγιστη θερμοκρασία μετά από αρκετό καιρό θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς σε νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά.

Περισσότερα »

3 Φεβρουαρίου 2022, 23:41

Βελτίωση των συνθηκών στη χώρα με εξασθένηση των ανέμων και περιορισμό των φαινομένων σε Εύβοια, Αττική και Κρήτη. Το κρύο και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες παραμένουν.

Περισσότερα »

3 Φεβρουαρίου 2022, 00:44

Κρύος, βροχερός και ανεμώδης καιρός στην Αττική με χιονοπτώσεις στα ορεινά, σταδιακά έως και τα 800μ. Σχετικός περιορισμός των φαινομένων από αργά το μεσημέρι και μετά.

Περισσότερα »

3 Φεβρουαρίου 2022, 00:34

Η κακοκαιρία βρίσκεται στην τελευταία φάση της καθώς το χαμηλό απομακρύνεται προς τα νοτιοανατολικά. Οι βροχές / καταιγίδες περιορίζονται στο νότιο Αιγαίο και παράλληλα θα εκδηλωθούν φαινόμενα βορείου ρεύματος στην ανατολική Στερεά με επιμονή κυρίως στα νοτιότερα τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Περισσότερα »

1 Φεβρουαρίου 2022, 22:16

Ημέρα ισχυρών κατά διαστήματα βροχών στην Αττική με εκδήλωση καταιγίδων. Από αργά το απόγευμα, είσοδος βοριάδων και σχετική εξασθένηση των φαινομένων.

Περισσότερα »

1 Φεβρουαρίου 2022, 22:02

Συνεχίζεται η κακοκαιρια “Χρυσάνθη” για δεύτερη ημέρα στη χώρα. Οι συνθήκες θα βελτιωθούν στη δυτική χώρα όμως οι ισχυρές βροχές θα επηρεάσουν κι άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται έως και χαμηλά υψόμετρα στη Μακεδονία και στη Θράκη, όπως επίσης και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας.

Περισσότερα »

31 Ιανουαρίου 2022, 20:50

Μετά την κακοκαιρία “Ελπίς”, ο καιρός έχει ακολουθήσει μια “ανάπαυλα” ως προς την ένταση των φαινομένων. Όμως οι βελτιωμένες συνθήκες δεν σημαίνουν και “καλό καιρό” καθώς ακολουθεί η επίσκεψη ενός ακόμη συστήματος το οποίο θα δώσει βροχές και χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα σε βόρεια τμήματα της χώρας.

Περισσότερα »

28 Ιανουαρίου 2022, 01:14

Κακοκαιρία σε καθαρά χειμερινό μοτίβο κατά τη διάρκεια του Σαββάτου με βροχές οι οποίες το απόγευμα θα ενταθούν, ενισχυμένους βοριάδες και χιονοπτώσεις (αυτή τη φορά στα ορεινά τμήματα του νομού).

Περισσότερα »

28 Ιανουαρίου 2022, 00:47

Νέα κακοκαιρία το Σάββατο και κατά το πρώτο μισό της Κυριακής, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές / καταιγίδες στο νότιο Αιγαίο και τις χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα (αλλά όχι πεδινά) σε Θεσσαλία και Μακεδονία. Οι πολύ χαμηλές ελάχιστες θα περιοριστούν και οι βοριάδες ενισχυμένοι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

Περισσότερα »

26 Ιανουαρίου 2022, 12:30

Ύφεση της κακοκαιρίας από το μεσημέρι και μετά και στο νότιο Αιγαίο. Έντονα φαινόμενα παγετού στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας από το απόγευμα.

Περισσότερα »

24 Ιανουαρίου 2022, 21:01

Ισχυρές χιονοπτώσεις έως και τις 2-3 το πρωί. Στη συνέχεια θα έχουμε διαστήματα βελτιώσης με τάση να γίνονται περισσότερα μέσα στην ημέρα. Οριστική βελτίωση των συνθηκών μετά το μεσημέρι.

Περισσότερα »

24 Ιανουαρίου 2022, 20:52

Εξασθενούν τα φαινόμενα μέσα στο πρωί σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, επιμένουν όμως στις Κυκλάδες. Ένταση της κακοκαιρίας στην Κρήτη, με κατά διαστήματα χιονοπτώσεις έως και πεδινές περιοχές.

Περισσότερα »

23 Ιανουαρίου 2022, 21:45

Μεγάλη επιδείνωση του καιρού και στην Αθήνα μεταξύ 11:00 και 13:00 με ισχυρές χιονοπτώσεις ενώ νωρίτερα θα χιονίζει πυκνά σε βορειότερα τμήματα του νομού. Προσοχή στις μετακινήσεις!

Περισσότερα »

23 Ιανουαρίου 2022, 21:16

Η τρίτη και ισχυρότερη φάση της κακοκαιρίας “Ελπίς” με ισχυρές χιονοπτώσεις σε βόρειο, κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες, στο σύνολο της ανατολικής Στερεάς αλλά και στο σύνολο της ανατολικής Πελοποννήσου. Ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε θυελλώδεις εντάσεις και θερμοκρασίες σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 15:18

Σύντομη επιδείνωση του καιρού σε βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά του νομού με χιονοπτώσεις κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 14:55

Δεύτερο κύμα χιονοπτώσεων, αυτή τη φορά κυρίως σε νησιωτικές περιοχές. Θα επηρεαστούν πολλά νησιά του Αιγαίου με έμφαση στις Κυκλάδες ενώ, τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυκτα είναι πιθανό ένα κύμα φαινομένων και στα Επτάνησα καθώς και σε περιοχές της δυτικής χώρας όπου χιονίζει σπάνια.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 01:29

Γρήγορη επιδείνωση του καιρού στην Αττική περίπου από τις 5 το πρωί και μετά με χιονοπτώσεις έως και μηδενικά υψόμετρα στα δυτικά και σε κεντρικά και βόρεια τμήματα. Τα φαινόμενα ωστόσο δεν θα έχουν διάρκεια και ο καιρός θα βελτιωθεί γρήγορα.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 01:05

Ολοκληρώνεται η διέλευση του μετώπου της ψυχρής εισβολής μέσα στο Σάββατο, σαρώνοντας και τα νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε πολλές πεδινές περιοχές.

Περισσότερα »

21 Ιανουαρίου 2022, 08:13

Η πολική αέρια μάζα ήδη έχει ξεκινήσει την πορεία της προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. Το ψυχρό μέτωπο σαρώνει διαδοχικά τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Βροχές αναμένονται στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο και χιονοπτώσεις από το απόγευμα στη Μακεδονία / Θράκη και περιοχές της Θεσσαλίας.

Περισσότερα »

18 Ιανουαρίου 2022, 18:53

Ψυχρή εισβολή – προπομπός της μεγάλης κακοκαιρίας που αναμένεται από την Παρασκευή, επηρεάζει τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι ελάχιστα και τοπικού χαρακτήρα κυρίως σε περιοχές της Εύβοιας και της Κρήτης, ενώ κάποιες βροχές θα έχει και η νοτιοδυτική Πελοπόννησος.

Περισσότερα »