Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τετάρτη 27 Απριλίου έως Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Από το Πάσχα και μετά φαίνεται πως μπήκαμε στην περίοδο όπου η θερμική αστάθεια είναι η κύρια πηγή υετού στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα η παρουσία των οργανωμένων συστημάτων στην περιοχή μας αρχίζει να σπανίζει.

Με τον όρο θερμική αστάθεια, εννοούμε την δημιουργία νεφώσεων λόγω μεγάλης θερμοκρασιακής διαφοράς μεταξύ επιφανειακών και ανώτερων τροποσφαιρικών στρωμάτων. Αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη θερινή περίοδο, όταν το έδαφος θερμαίνεται αρκετά λόγω της έντονης ηλιοφάνειας κάτι που προκαλεί έντονες ανοδικές κινήσεις και υπό προϋποθέσεις, δημιουργία νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης που οδηγούν σε όμβρους (μπόρες) και καταιγίδες.

Αυτή θα είναι η κατάσταση για τα βορειότερα κυρίως ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (θα εμφανιστούν σποραδικά και σε νοτιότερες περιοχές) τις επόμενες ημέρες μέχρι και το Σάββατο 30 Απριλίου. Την Πρωτομαγιά, θα έχουμε ένα διάλειμμα για να επιστρέψουν τα φαινόμενα από τη Δευτέρα 2 Μαΐου με προοπτική να ενταθούν αρκετά την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Μαΐου όπου θα έχουμε ενδεχομένως και το πέρασμα ενός αβαθούς συστήματος στην περιοχή μας.

Δυστυχώς η σκόνη θα επιστρέψει κυρίως την Παρασκευή 29/4 αλλά και την Πρωτομαγιά σε συνδυασμό με αρκετές αραιές νεφώσεις που όμως θα περιορίσουν την ηλιοφάνεια.

Από την άλλη πλευρά οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρούνται σχεδόν όλο το προγνωστικό διάστημα στα δυτικότερα τμήματα της χώρας όπου θα ξεπερνούν τους 25° όμως στα ανατολικά θα σημειώσουν σχετική πτώση κυρίως από την Παρασκευή 29/4 και μετά με τις μέγιστες στους 18-21° σε γενικές γραμμές και λίγο χαμηλότερες στο Αιγαίο.

Αίτιο γι αυτή τη διαφορά θα είναι οι βόρειοι άνεμοι που θα επικρατήσουν στο Αιγαίο. Αν και είναι πολύ νωρίς, δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε άλλον χαρακτηρισμό από το “πρώιμο μελτέμι”, καθώς τα αίτια δημιουργίας αυτού του ρεύματος παραπέμπουν στα αντίστοιχα της θερινής περιόδου εφ’όσον θα εμφανιστεί ο συνδυασμός υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια με το θερμικό χαμηλό της Μέσης Ανατολής…

Αναλυτικά ο καιρός

Τετάρτη & Πέμπτη 27-28 Απριλίου: Μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και πιθανές σύντομες καταιγίδες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη την Τετάρτη κυρίως σε περιοχές κοντά στη Ροδόπη.

Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα την Πέμπτη όπου, εκτός της βορειοανατολικής χώρας θα απασχολήσουν επίσης και άλλα τμήματα της Μακεδονίας (κυρίως της δυτικής) αλλά και κεντρικά και βόρεια τμήματα της Πίνδου επηρεάζοντας και περιοχές της Θεσσαλίας. Κατά τόπους μπόρες θα σημειωθούν και στην κεντρική Στερεά και ενδεχομένως σε κάποια εσωτερικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα φτάσει σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές τους 24-26° την Τετάρτη και την Πέμπτη με κατά τόπους έως και τους 27-28° με χαμηλότερες τιμές στα νησιωτικά (20-24°).

Οι άνεμοι από Β διευθύνσεις στο Αιγαίο, στα 4-5 μποφόρ σε γενικές γραμμές στα κεντρικά τμήματα, στις Κυκλάδες και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και πολύ τοπικά έως τα 6 μποφόρ την Τετάρτη. Την Πέμπτη αναμένεται μικρή ενίσχυσή τους κυρίως στα κεντρικά τμήματα και στις βόρειες Κυκλάδες όπου θα φτάσουν τα 6 μποφόρ και πολύ τοπικά τα 7, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ασθενέστεροι. ΒΔ στα 4-5 μποφόρ οι άνεμοι στα ανοιχτά του Ιονίου.

Παρασκευή 29 Απριλίου: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε πολλές περιοχές της χώρας οι οποίες μαζί με τις συγκεντρώσεις σκόνης στα μέσα στρώματα της τροπόσφαιρας θα περιορίσουν αρκετά την ηλιοφάνεια. Αναπτύξεις νεφών αναμένονται στην Πίνδο, κυρίως στα δυτικότερα τμήματά της (Ήπειρος και κεντρική, δυτική Στερεά), με αποτέλεσμα τις τοπικές μπόρες και καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Πιθανότητα για αντίστοιχα φαινόμενα υπάρχει και για το κεντρικό / βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου καθώς και για τη Ροδόπη, αλλά σε περιορισμένο βαθμό.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και δεν θα ξεπερνάει τους 18-21° και τους 16-19° στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου αλλά στα δυτικά ηπειρωτικά διατηρούνται οι υψηλές τιμές με τις μέγιστες να φτάνουν και τους 28°.

Οι άνεμοι παραμένουν βόρειοι στο Αιγαίο, φτάνοντας και τα 5-6 μποφόρ και τοπικά στα κεντρικά τμήματα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και τα 7.

Σάββατο 30 Απριλίου: Σταδιακή απομάκρυνση της σκόνης από το θόλο εκτός των νοτιότερων τμημάτων της χώρας αλλά και περιορισμός της αραιής συννεφιάς. Αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα την κάπως περισσότερη ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Νέφη αστάθειας (αναπτύξεις νεφών κυρίως πάνω από ορεινά) θα κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας Πίνδου καθώς επίσης και σε πολλά τμήματα της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μπόρες και καταιγίδες το μεσημέρι / απόγευμα. Πιθανά φαινόμενα και σε περιοχές της Θεσσαλίας.

Παρόμοιες θερμοκρασίες με την Παρασκευή στις περισσότερες περιοχές: Στους 16-19° στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, στους 18-21° στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και υψηλότερες στα δυτικά, αν και κάπως χαμηλότερες σε σχέση με την Παρασκευή, φτάνοντας τους 25-26° τοπικά.

Άνεμοι: Διατηρείται το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, φτάνοντας τα 5-6 και τοπικά και τα 7 μποφόρ στα κεντρικά τμήματα και στις Κυκλάδες.

Κυριακή 1 Μαΐου: Τα φαινόμενα αστάθειας θα περιοριστούν και δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές στη χώρα. Ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να έχουμε επανεμφάνιση της σκόνης (όχι όμως επιφανειακά) αλλά και της αραιής συννεφιάς σε πολλές περιοχές. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, με τα ανατολικά / βόρεια τμήματα και το Αιγαίο να είναι αρκετά δροσερά ενώ τα δυτικά να σημειώνουν υψηλότερες κατά 4-6° θερμοκρασίες. Η διαφορά θα οφείλεται και πάλι στο βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, το οποίο θα συνεχιστεί φτάνοντας κατά τόπους τα 6 ή και 7 μποφόρ.

Δευτέρα 2 Μαΐου: Αυξημένες νεφώσεις σε Ιόνιο, δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με πιθανότητα βροχών αλλά και καταιγίδων κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Η θερμοκρασιακή κατανομή παραμένει η ίδια περίπου (σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά, τα βόρεια και το Αιγαίο, υψηλότερες στα δυτικά που ενδεχομένως να φτάσουν και τους 30°). Το βόρειο ρεύμα διατηρείται γενικά στο Αιγαίο σε μέτριες και τοπικά ισχυρές εντάσεις αλλά είναι πιθανό να εμφανιστεί κυκλωνική ροή στο νότιο Ιόνιο από ένα θερμικού τύπου σύστημα με προέλευση τις βόρειες ακτές της Αφρικής, το οποίο ίσως δημιουργήσει θυελλώδεις συνθήκες στην περιοχή των Κυθήρων και της νότιας Πελοποννήσου αλλά και μέσα στο νότιο Ιόνιο.

Προοπτική

Τα περισσότερα σενάρια συγκλίνουν προς μια άστατη Τρίτη 3/5 και Τετάρτη 4/5 με αυξημένη πιθανότητα για μπόρες και καταιγίδες κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες και μέγιστες θερμοκρασίες στα επίπεδα των 20-25° ακόμη και σε νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα, όμως στη συνέχεια θα έχουμε σχετική βελτίωση του καιρού με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2-4°. Υπαρχουν ενδείξεις για μια νέα μεταφορά αφρικανικής σκόνης από την Παρασκευή 6/5 και το Σαββατοκύριακο 7-8/5, η οποία όμως είναι πιθανό να συνδυαστεί και με το πέρασμα ενός συστήματος, πιθανότατα στα βορειότερα τμήματα της χώρας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να περιμένουμε ένα κύμα βροχών κυρίως σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια/βορειοανατολικά τμήματα.


100 άρθρα διαθέσιμα

4 Οκτωβρίου 2022, 10:20

Συνεχίζεται το θερμοκρασιακό “σκωτσέζικο ντους”, αυτή τη φορά στην ψυχρή του εκδοχή. Χαμηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες κατά 4-6 βαθμούς και ενισχυμένοι βοριάδες αυτήν την εβδομάδα, αλλά το σκηνικό αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα με περισσότερο ομιχλώδη και βροχερό (από την Τετάρτη 12/10) καιρό.

Περισσότερα »

1 Οκτωβρίου 2022, 09:53

Ιδιαίτερα ζεστό το Σάββατο με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 35-36° και τοπικά 37°. Από το απόγευμα όμως, αναμένεται ξέσπασμα καταιγίδων κατά τόπους ισχυρών αρχικά στα βορειοδυτικά και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του καιρού με στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς και πτώση της θερμοκρασίας. Αρκετά δροσερότερη η Κυριακή κατά 4-6° στις περισσότερες περιοχές με καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Περισσότερα »

27 Σεπτεμβρίου 2022, 00:08

Οι ευχάριστες συνθήκες δίνουν τη θέση τους σε ένα σκηνικό νοτιά, βροχών (κυρίως δυτικά) και ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών με κορύφωση το Σάββατο όπου αναμένονται έως και 35 βαθμοί. Αλλαγή του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου στα βόρεια και διαδοχικά και σε νοτιότερα τμήματα της χώρας τα επόμενα 24ωρα.

Περισσότερα »

20 Σεπτεμβρίου 2022, 00:09

Ψυχρή και άστατη εβδομάδα με βροχές σε δυτικά / νοτιοδυτικά την Τρίτη 20/9 ενώ από την Τετάρτη 21/9 μέχρι την Παρασκευή 23/9 αναμένονται και σε άλλες περιοχές ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και σε μεγάλα υψόμετρα στα ορεινά της βόρειας χώρας. Βελτίωση των συνθηκών το Σαββατοκύριακο.

Περισσότερα »

17 Σεπτεμβρίου 2022, 13:26

Ιδιαίτερα ζεστό Σαββατοκύριακο για τα ανατολικά / βόρεια ηπειρωτικά με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 39° το Σάββατο και τους 35-36° την Κυριακή κατά τόπους. Η ζέστη δεν θα είναι το μόνο χαρακτηριστικό: Από το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται ξέσπασμα καταιγίδων σε ΒΔ και Β τμήματα, οι οποίες την Κυριακή θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές.

Περισσότερα »

14 Αυγούστου 2022, 10:39

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η Αττική θα βρεθεί στο όριο της εκδήλωσης των φανομένων. Όμβροι και πιθανή καταιγίδα αναμένεται κυρίως στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού από αργά το μεσημέρι και μετά.

Περισσότερα »

14 Αυγούστου 2022, 00:35

Ακόμη ισχυρότερα φαινόμενα την Κυριακή 14 Αυγούστου καθώς το κυρίως τμήμα της διαταραχής θα εισέλθει στη χώρα μας από τα βορειοδυτικά ακολουθώντας πορεία προς τ’ανατολικά. Ισχυρές καταιγίδες, τόσο σε θαλάσσιες όσο και σε ηπειρωτικές περιοχές αναμένονται ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας.

Περισσότερα »

11 Αυγούστου 2022, 16:16

Ημέρα ισχυρών καταιγίδων στη χώρα. Η κεντρική / δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η ανατολική Ήπειρος και η κεντρική και τμήματα της ανατολικής Στερεάς θα είναι οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο. Καταιγίδες αναμένονται και σε άλλα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές.

Περισσότερα »

10 Αυγούστου 2022, 12:38

Καταιγίδες αναμένονται μετά το μεσημέρι σε αρκετά τμήματα της Μακεδονίας καθώς και σε ανατολική Ήπειρο, δυτική και βόρεια Θεσσαλία και τοπικά σε κεντρική Στερεά και κεντρικά τμήματα της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό.

Περισσότερα »

5 Αυγούστου 2022, 19:06

Επανεμφάνιση των φαινομένων αστάθειας (καταιγίδες) αναμένεται από αύριο (Σάββατο 6 Αυγούστου) και κυρίως την Κυριακή-Δευτέρα 7-8 Αυγούστου όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Οι καταιγίδες αν και σε μικρότερες εντάσεις θα συνεχιστούν και για το υπόλοιπο διάστημα της εβδομάδας αν και προς το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, υπάρχει η τάση για υποχώρηση των φαινομένων και ανόδου της θερμοκρασίας.

Περισσότερα »

27 Ιουλίου 2022, 17:02

Υψηλές θερμοκρασίες, με κατά τόπους έως και 39 βαθμούς, αλλά και ξέσπασμα καταιγίδων, σε Ήπειρο και Μακεδονία, τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας. Συνίσταται προσοχή διότι τα φαινόμενα θα είναι ενδεχομένως ισχυρά.

Περισσότερα »

25 Ιουλίου 2022, 23:51

Προσοχή συνίσταται για την Πέμπτη 28 Ιουλίου και όσον αφορά περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής / βόρειας Θεσσαλίας και της Μακεδονίας λόγω της αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης καταιγίδων συνοδεία χαλαζοπτώσεων. Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι υψηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες, αν και κατά τις περισσότερες ημέρες, θα βρεθούν κάτω από τα όρια του καύσωνα.

Περισσότερα »

20 Ιουλίου 2022, 17:23

Από την Παρασκευή 22 Ιουλίου ξεκινάει το δεύτερο επεισόδιο καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι, το οποίο θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 41-42° και τοπικά ίσως και τους 43° σε κλειστές περιοχές σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Από την Τρίτη 26 Ιουλίου η θερμοκρασία υποχωρεί λίγο, αν και θα πρέπει να έχουμε υπόψιν πως ουσιαστικές ανάσες δροσιάς αναμένονται πλέον στο τελευταίο ΣΚ του μήνα με την επανεμφάνιση των φαινομένων αστάθειας.

Περισσότερα »

14 Ιουλίου 2022, 23:24

Ένα μήνα μετά το επεισόδιο καύσωνα που έπληξε τη δυτική Ευρώπη, ένα ακόμη πολύ ισχυρό θερμό κύμα έχει ήδη ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Αφρική. Πόσο ισχυρό θα είναι; Ποιά είναι η ομοιότητα με το προηγούμενο; Κατά πόσον θα επηρεαστεί και η χώρα μας;

Περισσότερα »

12 Ιουλίου 2022, 13:47

Με φυσιολογικές θερμοκρασίες μέχρι και την Παρασκευή 15 Ιουλίου, οπότε αναμένεται άνοδος σε υψηλότερες του κανονικού – έως και τους 39-40 βαθμούς κατά τόπους την Κυριακή. Υποχώρηση των θερμοκρασιών από τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, για σημειωθεί εκ νέου άνοδος προς το τέλος της άλλης εβδομάδας. Επανεμφάνιση των φαινομένων αστάθειας, αλλά σε τοπικό επίπεδο.

Περισσότερα »

8 Ιουλίου 2022, 22:24

Άστατος καιρός στην Αττική, με δύο διαστήματα όπου θα εκδηλωθούν φαινόμενα. Κατά το πρώτο μισό της ημέρας και κυρίως νωρίς το πρωί, επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και εκ νέου το βράδυ, επηρεάζοντας αρκετά τμήματα του νομού.

Περισσότερα »

8 Ιουλίου 2022, 21:54

Δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας Έκτορας, με ισχυρές καταιγίδες στο κεντρικό, βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο νωρίς το πρωί και εκ νέου από το βράδυ με πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων. Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται και σε άλλες περιοχές επίσης.

Περισσότερα »

7 Ιουλίου 2022, 16:29

Η Αττική δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα, εκτός από τα δυτικά και βόρεια τμήματά της, όπου αναμένονται παροδικές βροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τάση για αύξηση των νεφώσεων από το απόγευμα και μετά.

Περισσότερα »

7 Ιουλίου 2022, 16:15

Ημέρα ισχυρών καταιγίδων για την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και σε αρκετά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, των Επτανήσων καθώς και του βορειοδυτικού Αιγαίου. Ο χαρακτήρας των φαινομένων θα είναι επίμονος, με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων αλλά και ανεμοστρόβιλων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Περισσότερα »

6 Ιουλίου 2022, 11:41

Έντονα φαινόμενα αστάθειας για το υπόλοιπο της εβδομάδας και κακοκαιρία με πολύ ισχυρά φαινόμενα το διήμερο Παρασκευής – Σαββάτου 8-9 Ιουλίου. Πιθανή η εμφάνιση ανεμοστρόβιλων και χαλαζοπτώσεων.

Περισσότερα »

28 Ιουνίου 2022, 15:30

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και αυτήν την εβδομάδα, με τάση να φτάσουν και τους 38° τοπικά, από την Παρασκευή 1/7 και μετά. Παράλληλα όμως θα συνεχιστούν οι καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά.

Περισσότερα »

24 Ιουνίου 2022, 22:07

Η Αττική δεν θα βρεθεί στην τροχιά των ισχυρών καταιγίδων το βράδυ του Σαββάτου όμως, η γενικότερη διαταραχή που θα τις προκαλέσει θα αυξήσει τη συννεφιά στο νομό και είναι πιθανό να σημειωθούν βροχές. Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία σε σχετικά υψηλά αν και πιο ανεκτά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Περισσότερα »

24 Ιουνίου 2022, 21:44

Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα ενώ ταυτόχρονα θα συνεχιστούν και οι καταιγίδες. Τα φαινόμενα αναμένονται εκτεταμένα και ισχυρά στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας από το βράδυ του Σαββάτου έως και το πρωί της Κυριακής.

Περισσότερα »

23 Ιουνίου 2022, 21:39

Υποχωρεί η ζέστη και στην Αττική, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 33 βαθμούς το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταιγίδες της ηπειρωτικής χώρας ενδέχεται να γίνουν κι εδώ αντιληπτές από αργά το απόγευμα και μετά.

Περισσότερα »

23 Ιουνίου 2022, 20:49

Η ζέστη των ημερών λήγει με εντυπωσιακό και δυνητικά επικίνδυνο τρόπο. Η δραστηριότητα των καταιγίδων μεταφέρεται σε πολλές ακόμη ηπειρωτικές περιοχές της ανατολικής χώρας, με εκδήλωση ξαφνικών και κατά τόπους ισχυρών καταιγίδων, με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων. Η θερμοκρασία υποχωρεί κατά 6 βαθμούς περίπου.

Περισσότερα »

22 Ιουνίου 2022, 21:57

Αν και ημέρα καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει κατά τόπους και τους 41-42 βαθμούς στα ηπειρωτικά, αναμένονται και πάλι φαινόμενα αστάθειας στα βόρεια / βορειοανατολικά τμήματα με ξαφνικές καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά. Κατά τα άλλα, εξαιτίας του ενισχυμένου ΒΔ ρεύματος, ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών είναι μεγάλος.

Περισσότερα »

21 Ιουνίου 2022, 17:44

Συσχετίζεται ο καύσωνας που έπληξε τα δυτικότερα τμήματα της Ευρώπης, με τον καύσωνα που αναμένεται στην περιοχή μας; Ποιό από τα δύο επεισόδια είναι ισχυρότερο και ποιές είναι οι θερμοκρασιακές αποκλίσεις;

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:57

Από την Τρίτη 21 Ιουνίου μπαίνουμε σε ένα παρατεταμένο διάστημα υψηλών / πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με την κορύφωσή τους μεταξύ Πέμπτης 23 και Δευτέρας 27 Ιουνίου όπου θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας υποχωρούν αν και σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας διατηρούνται τοπικά και ενδέχεται το Σάββατο 25 Ιουνίου να είναι έντονα. Επιστροφή σε κανονικές θερμοκρασίες δεν διακρίνεται παρά προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Περισσότερα »

18 Ιουνίου 2022, 01:17

Αρκετά δροσερό Σαββατοκύριακο στην Αττική με πιθανότητα βροχής κυρίως στα βόρεια τμήματα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής. Αρκετά ενισχυμένοι οι βοριάδες την Κυριακή, με προοπτική να φτάσουν και τα 8 μποφόρ στα ανατολικά του νομού.

Περισσότερα »

18 Ιουνίου 2022, 01:00

Η εκδήλωση καταιγίδων κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα το Σάββατο, με σχετική βελτίωση την Κυριακή. Βροχές / καταιγίδες, θα έχουν και κάποιες νησιωτικές περιοχές: Έτσι, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το πρωί της Κυριακής βροχές / καταιγίδες αναμένονται και στο κεντρικό και βορειοδυτικό Αιγαίο και σε περιοχές που βρέχονται από αυτό.

Περισσότερα »

15 Ιουνίου 2022, 22:45

Αντίθετα με πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, ο καιρός θα είναι αρκετά καλύτερος στην Αττική με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί. Ο νομός θα επηρεαστεί περισσότερο από τον “καιρό του Αιγαίου” και το πρώιμο μελτέμι θα κυριαρχήσει φτάνοντας τοπικά και τα 7 μποφόρ στη Λαυρεωτική (4-5 και τοπικά 6 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές).

Περισσότερα »

15 Ιουνίου 2022, 22:38

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, με έμφαση στη δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην κεντρική και δυτική Στερεά Ελλάδα και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Περισσότερα »

15 Ιουνίου 2022, 12:13

Πιθανότητα καταιγίδας σε περιοχές της δυτικής Αττικής (Θριάσιο) αλλά και στα νοτιότερα τμήματα του λεκανοπεδίου.

Περισσότερα »

15 Ιουνίου 2022, 12:04

Ισχυρές καταιγίδες σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, κατά τόπους στην Ήπειρο και στην ανατολική Μακεδονία. Φαινόμενα και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Περισσότερα »

14 Ιουνίου 2022, 23:00

Το κρεσέντο της θερμικής αστάθειας θα συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με τα φαινόμενα να είναι ισχυρά κυρίως στα κεντρικά και δυτικότερα τμήματα καθώς και στα βορειοανατολικά. Η μοναδική ημέρα ύφεσης των φαινομένων θα είναι η Παρασκευή 17/6. Από την Τρίτη 21 Ιουνίου, η κατάσταση αλλάζει με βελτίωση του καιρού αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας ενδεχομένως και κοντά στα επίπεδα του καύσωνα προς το τέλος της εβδομάδας.

Περισσότερα »

12 Ιουνίου 2022, 22:09

Αυξημένη πιθανότητα παροδικών βροχών στα βορειοανατολικά, βόρεια και βορειοδυτικά του νομού αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί, όμως οι συνθήκες για το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι βελτιωμένες, απλώς με διαστήματα συννεφιάς.

Περισσότερα »

12 Ιουνίου 2022, 21:32

Για μία ακόμη ημέρα παραμένει η αστάθεια στην περιοχή μας και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας θα έχουν και πάλι ισχυρά φαινόμενα. Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών / πρώτων πρωινών ωρών στην περιοχή των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπως και σε τμήματα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, στη δυτική Στερεά Ελλάδα καθώς και στη δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο, αναμένονται καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές. Εκτός αυτών και στην Κρήτη ο καιρός θα καταστεί άστατος, με όμβρους / καταιγίδες κυρίως σε κεντρικά και ανατολικά τμήματα του νησιού.

Περισσότερα »

11 Ιουνίου 2022, 22:06

Αρκετά πιθανή η εκδήλωση καταιγίδας στην Αττική και την Κυριακή 12 Ιουνίου και πάλι κυρίως σε κεντρικά και νότια τμήματα. Άστατος καιρός κατά το πρώτο μισό της ημέρας, με τάση βελτίωσης από αργά το μεσημέρι και μετά.

Περισσότερα »

11 Ιουνίου 2022, 21:35

Τρίτη ημέρα της κακοκαιρίας “Genesis”, κατά την οποία θα εκδηλωθούν εκ νέου ισχυρές καταιγίδες σε αρκετά τμήματα της χώρας (και νησιωτικά). Καλύτερες συνθήκες αναμένονται μόνο στο νότιο Αιγαίο.

Περισσότερα »

10 Ιουνίου 2022, 22:58

Η κακοκαιρία θα επηρεάσει και την Αττική, με φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα του νομού από αργά το πρωί και μετά. Οι καταιγίδες θα είναι ενδεχομένως ισχυρές. Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα και μετά.

Περισσότερα »

10 Ιουνίου 2022, 22:45

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία “Genesis”, καθώς το αίτιο που προκάλεσε τη διαταραχή θα παραμείνει πάνω από τη χώρα μας: Η μετωπική επιφάνεια θα συνεχίσει να προκαλεί φαινόμενα κυρίως στη βόρεια χώρα τη νύχτα και το πρωί ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ασταθής ατμόσφαιρα θα προκαλέσει καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, σε πολλά ακόμη ηπειρωτικά τμήματα.

Περισσότερα »

9 Ιουνίου 2022, 22:34

Συγκριτικά με άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, ο καιρός στην Αττική θα είναι καλύτερος όμως κι εδώ, από αργά το μεσημέρι αναμένεται επιδείνωση στα δυτικά τμήματα με όμβρους / καταιγίδες, φαινόμενα τα οποία αργά το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσουν τον Σαρωνικό και κεντρικότερες περιοχές. Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων αλλά και υδροστρόβιλων / ανεμοστρόβιλων όπου εμφανιστούν καταιγίδες.

Περισσότερα »

9 Ιουνίου 2022, 22:12

Ημέρα έντονων και δυνητικά επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το σύνολο σχεδόν των ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας καθώς επίσης και τα Επτάνησα, το βορειοδυτικό και το βόρειο Αιγαίο. Σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες με μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων και ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων. Καλύτερες συνθήκες σε νότιο / νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Περισσότερα »

8 Ιουνίου 2022, 02:42

Έξαρση της ατμοσφαιρικής αστάθειας στη χώρα με καθημερινές καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι / απόγευμα τις επόμενες ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή την Παρασκευή 10 Ιουνίου καθώς αναμένεται η επίσκεψη οργανωμένης διαταραχής (ψυχρό μέτωπο) από τα δυτκά με αυξημένη πιθανότητα πολύ ισχυρών φαινομένων.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2022, 00:03

Οι καταιγίδες θα συνεχιστούν κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας αλλά με σταδιακά μειούμενη ισχύ έως και το τέλος της εβδομάδας. Ταυτόχρονα όμως, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή καθημερινή άνοδο με προοπτική για έως 36° στο τέλος της εβδομάδας και ενδεχομένως και τους 37° στις αρχές της επόμενης. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας όμως είναι πιθανό οι καταιγίδες να επιστρέψουν σε αρκετές περιοχές της χώρας…

Περισσότερα »

28 Μαΐου 2022, 22:57

Αλλαγή του καιρού σε πολλά δυτικά τμήματα, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας με καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εμφανίσουν αξιοσημείωτη επιμονή στα δυτικά ενώ αναμένονται και χαλαζοπτώσεις κυρίως σε τμήματα της ανατολικής χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Ιδιαίτερη προσοχή σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με ενισχυμένους ανέμους αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς.

Περισσότερα »

25 Μαΐου 2022, 10:42

Τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές καταιγίδες) θα κυριαρχήσουν στο μοτίβο του καιρού των επόμενων ημερών με έξαρσή τους την Πέμπτη και την Παρασκευή 26-27/5 και εκ νέου την Κυριακή 29/5. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλές τιμές, φτάνοντας και τους 37° το Σάββατο 28/5, αλλά από την Κυριακή και μετά θα επιστρέψει σε κανονικές για την εποχή, τιμές.

Περισσότερα »

23 Μαΐου 2022, 10:52

Καταιγίδες από αργά το μεσημέρι σε τμήματα της Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στο ανατολικότερο τμήμα της Ηπείρου, σε κεντρική και βορειοανατολική Στερεά καθώς και σε κεντρική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλία και σε περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς.

Περισσότερα »

21 Μαΐου 2022, 20:22

Από τη μία πλευρά οι υψηλές θερμοκρασίες και από την άλλη οι ισχυρές καταιγίδες που θα αναπτυχθούν σε κεντρικά και βόρεια τμήματα μετά το μεσημέρι, θα δημιουργήσουν έναν δυνητικά επικίνδυνο συνδυασμό. Προσοχή στην αλιεία αλλά και όσους προτιμήσουν τις ακτές για την Κυριακάτικη απόδρασή τους!

Περισσότερα »

20 Μαΐου 2022, 09:04

Παραμένουν οι βοριάδες στο Αιγαίο, πνέοντας σε έως θυελλώδεις εντάσεις σε κεντρικά και νότια τμήματα. Παράλληλα, νεφώσεις θα εμφανιστούν στα νοτιότερα τμήματα του πελάγους και θα προκαλέσουν όμβρους και τοπικές καταιγίδες.

Περισσότερα »

18 Μαΐου 2022, 23:45

Βροχερός καιρός μέχρι το πρωί, αλλά στη συνέχεια θα βελτιωθεί. Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας, οι πολύ ενισχυμένοι ΒΑ άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν τα 8 και πολύ τοπικά στα νοτιοανατολικά και τα 9 μποφόρ και η χαμηλή θερμοκρασία, η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 20° το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα »

18 Μαΐου 2022, 23:34

Αρχικά μετά την αλλαγή της ημέρας, επιμένουν οι ισχυρές βροχές σε προσήνεμα τμήματα της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και στην ανατολική Πελοπόννησο με εκδήλωση καταιγίδων σε Αργοσαρωνικό και κεντρικό Αιγαίο, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέσα στο πρωί ο καιρός θα βελτιωθεί. Παροδικές νεφώσεις και ασθενείς βροχές στο νότιο Αιγαίο έως και το μεσημέρι. Το κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι πολύ ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι, οι οποίοι θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2022, 22:11

Εκδήλωση όμβρων και καταιγίδας από νωρίς το μεσημέρι σε κεντρικά και βόρεια τμήματα του νομού. Απότομη αλλαγή του καιρού κατά τις βραδινές ώρες με ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε θυελλώδεις εντάσεις και εκδήλωση βροχής.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2022, 21:38

Η είσοδος ενός ψυχρού μετώπου από τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει βίαιη αλλαγή του καιρού στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις, απότομη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις.

Περισσότερα »

16 Μαΐου 2022, 23:43

Το ενδιαφέρον του καιρού αυτής της εβδομάδας εστιάζεται στην είσοδο ενός αρκετά “βίαιου” ψυχρού μετώπου από τα βορειοανατολικά, το οποίο αρχικά θα εντείνει τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά την Τετάρτη 18/5, ρίχνοντας έως και 10° τη θερμοκρασία την Πέμπτη 19/5 με παράλληλη ενίσχυση των βοριάδων σε θυελλώδεις εντάσεις. Άνοδος της θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες και το Σαββατοκύριακο, αλλά πιθανή νέα διαταραχή μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

15 Μαΐου 2022, 19:56

Αν και η Αττική δεν θα ανήκει στις περιοχές όπου θα εμφανιστούν αξιοσημείωτα φαινόμενα, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιοι όμβροι τις μεσημεριανές και πρώτες απογευματινές ώρες σε κεντρικά και βόρεια, βορειοδυτικά τμήματα του νομού ενώ πιθανότητα ασθενών βροχών υπάρχει επίσης και για τις νυχτερινές ώρες.

Περισσότερα »

15 Μαΐου 2022, 19:42

Παρόμοια με την Κυριακή 15 Μαΐου η εικόνα του καιρού στη χώρα καθώς τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας θα εκδηλωθούν και πάλι στις ίδιες περίπου περιοχές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε σχεδόν καλοκαιρινά επίπεδα, φτάνοντας σε κλειστές περιοχές τους 29-31 και τοπικά 32°

Περισσότερα »

14 Μαΐου 2022, 22:24

Αν και η Αττική δεν θα είναι στις περιοχές εμφάνισης έντονων φαινομένων, βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν το μεσημέρι / απόγευμα σε βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα και αμέσως μετά (αργά το απόγευμα / βράδυ) και σε κεντρικές περιοχές.

Περισσότερα »

14 Μαΐου 2022, 21:21

Φαινόμενα θερμικής αστάθειας στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, κεντρική και βορειοανατολική Στερεά με τάση κίνησης προς τ’ανατολικά. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν και κάποιες βραδινές βροχές και σε παράκτιες περιοχές. Τοπικά φαινόμενα και στα δυτικά τμήματα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίες έως και τους 31-32° σε κλειστές περιοχές.

Περισσότερα »

10 Μαΐου 2022, 00:21

Με κανονικές θερμοκρασίες και φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και καταιγίδες) σε βόρεια, βορειοδυτικά και κάποια κεντρικότερα τμήματα της χώρας και αυτήν την εβδομάδα. Αυξημένες συννεφιές και τοπικές βροχές την Παρασκευή και το Σάββατο και σε νοτιότερες περιοχές (αλλά την Κυριακή ο καιρός εδώ θα βελτιωθεί). Πιθανώς ψυχρότερη και περισσότερο βροχερή η νέα εβδομάδα σε αρκετές περιοχές.

Περισσότερα »

4 Μαΐου 2022, 12:24

Συνεχίζονται τα φαινόμενα αστάθειας και αυτήν την εβδομάδα στη χώρα, απασχολώντας κυρίως ορεινές / ημιορεινές περιοχές. Από την Παρασκευή 6/5 και το Σαββατοκύριακο 7-8/5 θα έχουμε τη διέλευση ενός ακομη “σαχαριανού” χαμηλού, το οποίο θα φέρει εκ νέου ποσότητες σκόνης και αραιές νεφώσεις, περιορίζοντας την ηλιοφάνεια. Οι βοριάδες θα ενισχυθούν, διατηρώντας τις θερμοκρασίες σχετικά χαμηλά στα ανατολικά, αυξημένες όμως στα δυτικά ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις τους 25°.

Περισσότερα »

1 Μαΐου 2022, 23:22

Κλειστός και βροχερός ο καιρός στην Ατττική για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με τα περισσότερα φαινόμενα να εκδηλώνονται κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα και θα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε σκόνη. Σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και βοριάδες έως τα 5 μποφόρ στα ανατολικά τμήματα.

Περισσότερα »

1 Μαΐου 2022, 23:07

Αρκετά νεφελώδης καιρός με σημαντική παρουσία σκόνης σε μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας. Λασποβροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εκδήλωση καταιγίδων σε περιοχές της Πίνδου και κυρίως στα βορειοδυτικά. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε κεντρικότερες ηπειρωτικές περιοχές και ενισχυμένοι βοριάδες στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Περισσότερα »

28 Απριλίου 2022, 22:55

Ακόμη εντονότερα φαινόμενα αστάθειας την Παρασκευή 29 Απριλίου σε περιοχές της βορειοδυτικής και βόρειας χώρας σε σχέση με την Πέμπτη. Επιστροφή της αφρικανικής σκόνης και των αραιών νεφώσεων στα νοτιότερα, με ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο σε πολύ ισχυρές / θυελλώδεις κατά τόπους εντάσεις και πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά ηπειρωτικά.

Περισσότερα »

27 Απριλίου 2022, 01:14

Από το Πάσχα και μετά φαίνεται πως μπήκαμε στην περίοδο όπου η θερμική αστάθεια είναι η κύρια πηγή υετού στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα η παρουσία των οργανωμένων συστημάτων στην περιοχή μας αρχίζει να σπανίζει. Οι μπόρες / καταιγίδες θα είναι καθημερινό φαινόμενο κυρίως σε Πίνδο, τμήματα της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Από την Παρασκευή 29/4 υποχωρεί η θερμοκρασία στην ανατολική και βόρεια χώρα όμως θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στα δυτικά καθώς το βόρειο ρεύμα ενισχύεται στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

18 Απριλίου 2022, 23:51

Ηρεμεί ο καιρός για το υπόλοιπο της Μ.Εβδομάδας, αλλά ταυτόχρονα θα ακολουθήσει τα “πρότυπα” όπου οι συνθήκες της Μ.Πέμπτης και της Μ.Παρασκευής θα είναι αρκετά μουντές. Περισσότερο φωτεινές μέρες το Μ.Σάββατο και η Κυριακή του Πάσχα αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν φαινόμενα αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές μπόρες και καταιγίδες) κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας.

Περισσότερα »

18 Απριλίου 2022, 00:51

Φθινοπωρινός ο καιρός στην Αττική με βροχές κυρίως κατά το Β’ μισό της ημέρας ενώ υπάρχει η πιθανότητα καταιγίδας τις μεσημεριανές ώρες.

Περισσότερα »

18 Απριλίου 2022, 00:36

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κακοκαιρία στη χώρα, με τελείως χειμωνιάτικο καιρό από το γ. πλάτος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της βόρειας χώρας. Ισχυρές καταγίδες αναμένονται σε δυτικά και στην Πελοπόννησο. Θυελλώδεις / πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, στο ξεκίνημα της ημέρας.

Περισσότερα »

15 Απριλίου 2022, 19:36

Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική κυρίως την Κυριακή 17 Απριλίου, με εκδήλωση λασποβροχών κατά διαστήματα, κρύο και ενισχυμένους βορειοανατολικούς ανέμους,

Περισσότερα »

15 Απριλίου 2022, 12:24

Χειμώνας στη βόρεια Ελλάδα και καιρός “Σαχάρας” στα νοτιότερα τμήματα αυτό το Σαββατοκύριακο καθώς θα έχουμε έναν σπάνιο συνδυασμό ψυχρής εισβολής από τα Βαλκάνια, με τη διέλευση ενός σαχαριανού χαμηλού στα νοτιότερα τμήματα. Οι λασποβροχές της Κυριακής δεν αποκλείεται να είναι τελικά “κοκκινες” χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας!

Περισσότερα »

12 Απριλίου 2022, 17:10

Με ήπιο καιρό αυτή η εβδομάδα και άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία την Παρασκευή θα αγγίξει και τους 30° στα δυτικά ηπειρωτικά, αλλά το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου, θα αρχίσουμε να επηρεαζόμαστε από ένα χαμηλό αφρικανικής προέλευσης, το οποίο θα συνδυαστεί με μεταφορά ψυχρών αερίων αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές. Η αρχή της Μ.Εβδομάδας θα είναι αρκετά χειμωνιάτικη σε κεντρικά και βόρεια με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί ιδίως από τη Μ.Τετάρτη και μετά, χωρίς να αποκλείονται όμως κατά τόπους βροχές και καταιγίδες (φαινόμενα αστάθειας).

Περισσότερα »

9 Απριλίου 2022, 23:08

Με αρκετή ηλιοφάνεια η ημέρα στην Αττική, προσοχή όμως στην ένταση των Δ/ΒΔ ανέμων μετά το απόγευμα αρχικά στη δυτική Αττική και στη συνέχεια σε κεντρικά / νότια τμήματα του νομού καθώς και στον Σαρωνικό.

Περισσότερα »

9 Απριλίου 2022, 18:02

Αλλαγή του καιρού σε δυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της χώρας, με καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τόπους φαινόμενα και σε νοτιότερες περιοχές. Η αλλαγή αυτή δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς εκτός των τοπικά ισχυρών φαινομένων θα συνοδευτεί και από ισχυρούς και τοπικά θυελλώδεις ανέμους Δ διευθύνσεων σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2022, 22:45

Βροχές έως και το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά του νομού όπου υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας. Στη συνέχεια βελτίωση αλλά και καθαρότερη ατμόσφαιρα, ενώ μετά το απόγευμα αναμένονται ισχυροί δυτικοί άνεμοι σε πολλές περιοχές.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2022, 16:23

Βροχές σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση όμως στα ΒΔ τμήματά της με αρκετές ποσότητες σκόνης / λάσπης. Θυελλώδεις άνεμοι τοπικά έως και τα 9 μποφόρ, αισθητοί και σε ηπειρωτικές περιοχές.

Περισσότερα »

3 Απριλίου 2022, 23:36

Με ήπιο καιρό θα πορευτούμε έως και τουλάχιστον τα μισά του μήνα χωρίς ιδιαίτερες βροχές με εξαίρεση μόνο τα βορειοδυτικά και βόρεια όσον αφορά τη Δευτέρα 4 Απριλίου και την Πέμπτη 7 Απριλίου αλλά και τους ενισχυμένους ανέμους την Τρίτη 5 Απριλίου (Α/ΒΑ) και την Πέμπτη 7 Απριλίου (Δ/ΝΔ). Η θερμοκρασίες θα ακολουθήσουν ανοδική τροχιά, φτάνοντας και τους 24-26° προς το τέλος αυτής της εβδομάδας και πιθανότατα κοντά στους 30° τοπικά στην αρχή της επόμενης.

Περισσότερα »

1 Απριλίου 2022, 22:26

Λίγο απ’όλα θα έχει το καιρικού “μενού”: Αφρικανική σκόνη στα νότια και ανατολικά το Σάββατο (η οποία θα απομακρυνθεί την Κυριακή), βροχές στα βορειοδυτικά (παροδικά και σε δυτικά / βόρεια) αλλά και χιονοπτώσεις έως και σχετικά χαμηλά υψόμετρα (1000μ) στη βόρεια Πίνδο / τμήματα της Ηπείρου. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση.
Προσοχή στους ενισχυμένους ΝΔ το Σάββατο στη Θεσσαλία.

Περισσότερα »

1 Απριλίου 2022, 00:24

Κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας, η περιορισμένη ορατότητα λόγω της αφρικανικής σκόνης, οι πολύ ενισχυμένοι νοτιάδες οι οποίοι θα γίνουν αισθητοί και στα ηπειρωτικά τμήματα αλλά και οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες θα φτάσουν και τους 30° στη βόρεια Κρήτη.

Περισσότερα »

30 Μαρτίου 2022, 23:31

Εντείνεται η μεταφορά σκόνης στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Έως τώρα αυτό συνέβαινε σε μεγαλύτερα υψόμετρα, αλλά σταδιακά το ίδιο θα συμβεί και χαμηλότερα, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της οραότητας και δυνητικά προβλήματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ιδιαίτερα ενισχυμένοι ΝΑ άνεμοι έως και τα 9 μποφόρ.

Περισσότερα »

29 Μαρτίου 2022, 22:55

Θολός καιρός με κυριαρχία των νοτιάδων και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 20° σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα κυρίως σε μεγαλύτερα ύψη.

Περισσότερα »

28 Μαρτίου 2022, 14:57

Η αλλαγή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, τοποθετεί τη χώρα μας στην περιοχή διέλευσης νοτίων ή δυτικών ρευμάτων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε αλλαγή του σκηνικού με εμφάνιση της αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και παροδικά επεισόδια βροχών κυρίως σε δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα με θερμοκρασίες που θα σημειώσουν άνοδο ξεπερνώντας την Παρασκευή 1/4 τους 20° σε πολλές περιοχές, ενδεχομένως και τους 30° στη βόρεια Κρήτη.

Περισσότερα »

22 Μαρτίου 2022, 22:37

Ανεμώδης ημέρα στο νομό με βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και κάποια ημιορεινά (έως τα 500-600μ) το μεσημέρι / απόγευμα. Οριστική βελτίωση των συνθηκών στη συνέχεια.

Περισσότερα »

22 Μαρτίου 2022, 22:29

Τελευταία (6η) ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά” με τα φαινόμενα να επιμένουν κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς (μέχρι το μεσημέρι) αλλά και της Κρήτης (καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας), με χιονοπτώσεις εως και τα 500-600μ.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2022, 19:29

Υποτροπή της κακοκαιρίας και στην Αττική μετά το μεσημέρι, αλλά με τις χιονοπτώσεις να αφορούν πλέον αποκλειστικά ορεινές περιοχές του νομού. Θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι όμως θα εξασθενήσουν λίγο μετά το μεσημέρι.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2022, 19:19

Περνάμε στην 5η ημέρα της παρατεταμένης κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με οργάνωση και ενίσχυση των φαινομένων σε ανατολική Στερεά και επέκτασή τους και στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη δυτική Μακεδονία και σε αρκετά τμήματα του βορείου και δυτικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις περιορίζονται σε αποκλειστικά ορεινές περιοχές, αλλά οι άνεμοι παραμένουν σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις στο Αιγαίο, αισθητοί και σε περιοχές της δυτικής χώρας.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2022, 18:23

Αλλάζει ο καιρός από την Πέμπτη 24 Μαρτίου με γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα άνω των 15° το μεσημέρι και ακόμη περισσότερο την Παρασκευή. Η Άνοιξη έρχεται βιαστική λίγο μετά την εαρινή ισημερία, προσπαθώντας να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Έως τότε, βαρυχειμωνιά στη χώρα ως συνέχεια της κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται όμως σε μεγαλύτερα υψόμετρα της ανατολικής χώρας.

Περισσότερα »

20 Μαρτίου 2022, 23:21

Υποτροπή του καιρού μέσα στο πρωί με χιονοπτώσεις γενικά πάνω από τα 200μ και κατά διαστήματα και λίγο χαμηλότερα, ενδεχομένως και σε υψηλότερες συνοικίες του δήμου Αθηναίων. Στρωμένο χιόνι γενικά από τα 400μ και πάνω στα ορεινά και στη βορειοανατολική Αττική.

Περισσότερα »

20 Μαρτίου 2022, 22:44

4η ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά” με χιονοπτώσεις σε αρκετά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και στα ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Πρόσκαιρα φαινόμενα και στη Θεσσαλία. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο και χαμηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερα »

19 Μαρτίου 2022, 20:29

Ασθενείς κατά διαστήματα χιονοπτώσεις και στα βορειοδυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά και ανατολικά τμήματα του νομού και του λεκανοπεδίου, έως μέτριας έντασης. Χιονόστρωση σε περιοχές άνω των 300-400μ

Περισσότερα »

19 Μαρτίου 2022, 19:59

Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας κατά διαστήματα, χωρίς μεγάλες εντάσεις. Ωστόσο σε συγκεκριμένες ζώνες κυρίως σε βόρεια Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν επιμονή. Κατά τα άλλα, χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο.

Περισσότερα »

18 Μαρτίου 2022, 20:07

Έντονη η αίσθηση κρύου και στην Αθήνα. Θα εκδηλωθούν μεν κάποιες χιονοπτώσεις στο νομό, αλλά θα έχουν αρκετά “ανοργάνωτη” μορφή κυρίως σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους. Το βράδυ θα εκδηλωθούν φαινόμενα και σε άλλες περιοχές, χωρίς όμως ιδιαίτερες εντάσεις.

Περισσότερα »

18 Μαρτίου 2022, 19:40

Δεύτερη ημέρα της κακοκαιρίας “Ναυσικά”, με χιονοπτώσεις σε αρκετές πεδινές περιοχές της χώρας, χωρίς όμως μεγάλες εντάσεις.

Περισσότερα »

17 Μαρτίου 2022, 16:22

Παρατεταμένη κακοκαιρία στη χώρα, με χιονοπτώσεις έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα τις επόμενες 7 ημέρες. Η έναρξη της ψυχρής εισβολής τοποθετείται σήμερα Πέμπτη 17/3, με τον καιρό να παρουσιάζει βαθμιαία επιδείνωση τις επόμενες ημέρες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε χαμηλά υψόμετρα της βόρειας και ανατολικής χώρας.

Περισσότερα »

15 Μαρτίου 2022, 10:19

Βελτιωμένες συνθήκες στη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της βόρειας Κρήτης. Ενισχυμένοι βοριάδες στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, έως και τα 6 μποφόρ, σε εξασθένηση στη συνέχεια.

Περισσότερα »

13 Μαρτίου 2022, 13:07

Η τελευταία έξαρση της κακοκαιρίας “Φίλιππος” αυτή τη φορά σε ημιορεινές περιοχές της ανατολικής χώρας όπου θα εκδηλωθούν κάποιες ασθενείς χιονοπτώσεις μέσα στην ημέρα, με ανάλογα φαινόμενα και σε δυτικά / νοτιοδυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Φαινόμενα παγετού το πρωί σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικές χώρας.

Περισσότερα »

13 Μαρτίου 2022, 12:48

Η κακοκαιρία “Φίλιππος” δίνει ακόμη κάποια φαινόμενα σε Μαγνησία και Εύβοια, καθώς και στη βόρεια Κρήτη. Έντονα φαινόμενα παγετού τις βραδινές ώρες.

Περισσότερα »

11 Μαρτίου 2022, 19:57

Επιδείνωση του καιρού και στην Αττική από τις μεσημεριανές ώρες με ισχυρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές και έμφαση στα κεντρικά, βόρεια και ανατολικά. Ύφεση αναμένεται από το βράδυ.

Περισσότερα »

11 Μαρτίου 2022, 19:23

Κορύφωση της κακοκαιρίας “Φίλιππος” στη χώρα με ισχυρές χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς, στη νοτιοανατολική Θεσσαλία, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στις Κυκλάδες αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης.

Περισσότερα »

10 Μαρτίου 2022, 23:34

Ημέρα σχετικής ύφεσης των χιονοπτώσεων, οι οποίες θα εκδηλωθούν κυρίως σε βόρεια τμήματα του νομού κατά διαστήματα τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Πρόσκαιρα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές.

Περισσότερα »

10 Μαρτίου 2022, 22:32

Συνεχίζεται για 4η ημέρα η κακοκαιρία “Φίλιππος” με χιονοπτώσεις σε Πελοπόννησο και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Χιόνια θα δουν και τμήματα των Κυκλάδων αλλά και περιοχές της Κρήτης.

Περισσότερα »