Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τετάρτη 25 Μαΐου έως Δευτέρα 30 Μαΐου 2022
Συνεχίζονται τα φαινόμενα ασταθειας, τα οποία θα είναι περισσότερα στα βόρεια τμήματα ενώ το διήμερο Πέμπτης – Παρασκευής 26-27/5 και εκ νέου την Κυριακή 29/5 θα είναι ενδεχομένως ισχυρά, επηρεάζοντας κι άλλες περιοχές. Ταυτόχρονα όμως, διανύουμε ένα διάστημα σχετικά υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες ιδίως το Σάββατο 28/5 θα φτάσουν και τους 37° σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές. Τα φαινόμενα της Κυριακής θα οφείλονται στην παρουσία μιας διαταραχής που θα μας έρθει από την κεντρική Μεσόγειο, η οποία θα επαναφέρει τη θερμοκρασία σε περισσότερο φυσιολογικές τιμές αρχικά στα δυτικά και βόρεια και στη συνέχεια τη Δευτέρα 30/5 και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, επηρεάζοντας κυρίως τα βόρεια και κεντρικά τμήματα ενώ προς το τέλος αυτής της υπάρχουν δύο σενάρια εξέλιξης: Στο μεν πρώτο (το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες), φαίνεται πως θα ενταθούν και θα γενικευτούν επηρεάζοντας και νοτιότερα τμήματα της χώρας από την Παρασκευή 3/6 και μετά, ενώ στο δεύτερο (το οποίο εμφανίστηκε ως το κυρίαρχο εναλλακτικό στα παγκόσμια μοντέλα πρόγνωσης), είναι πιθανό να έχουμε την πρώτη σημαντική θερμή μεταφορά στην περιοχή μας.
Αναλυτικά οι επόμενες ημέρες
Τετάρτη 25 Μαΐου: Σε εσωτερικές περιοχές της Μακεδονίας με έμφαση στη δυτική, της Θεσσαλίας, στην κεντρική Στερεά Ελλάδα και σε εσωτερικές περιοχές της Πελοποννήσου, όμβροι και καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Λίγες αναπτύξεις νεφών στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία στους 32-34° στα ηπειρωτικά και πολύ τοπικά στους 35-36°. Οι άνεμοι ασθενείς.
Πέμπτη – Παρασκευή 26-27 Μαΐου: Εκδήλωση καταιγίδων τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ενδεχομένως ισχυρά φαινόμενα. Κατά τόπους όμβροι και πιθανές καταιγίδες και στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και βορειοανατολική Στερεά και στην κεντρική Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία στους 32-34° και τοπικά 35-36° στα ηπειρωτικά και οι άνεμοι ασθενεις την Πέμπτη, έως μέτριοι ΒΔ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο την Παρασκευή.
Σάββατο 28 Μαΐου: Σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη όμβροι και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι ενώ, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια με λίγες αναπτύξεις νεφών στα ορεινά. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά, θα φτάσει τους 33-35° και τοπικά 36-37°. Οι άνεμοι ασθενείς / μέτριοι με κυρίαρχες τις δυτικές ή βορειοδυτικές διευθύνσεις.
Κυριακή 29 Μαΐου: Βροχές / καταιγίδες σε ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη. Τις λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν οι περιοχές της νοτιοανατολικής Στερεάς και τα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 28-31° αλλά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά αναμένονται τιμές στους 32-34° και τοπικά έως 35° με αυξημένες τιμές της σχετικής υγρασίας. Οι άνεμοι στρέφονται σε Ν/ΝΔ στο Ιόνιο ίσως ενισχυμένοι, από Δ ή Β διευθύνσεις στις υπόλοιπες περιοχές.
Δευτέρα 30 Μαΐου: Σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη θα συνεχιστούν τα φαινόμενα αστάθειας, με εκδήλωση βροχών / καταιγίδων από τις μεσημεριανές ώρες και μετά και κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Τοπικά φαινόμενα κυρίως πάνω από ορεινές περιοχές αναμένονται και στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας κυρίως όσον αφορά τα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και στα ανατολικά τμήματα όπου θα φτάσει τους 28-31° ενώ στα δυτικά και στα βορεια δεν θα ξεπεράσει τους 25-28°. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς, φτάνοντας τοπικά και τις ισχυρές εντάσεις (μέτριοι σε γενικές γραμμές).
Προοπτική του καιρού
Τα φαινόμενα αστάθειας θα συνεχιστούν σε κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματα της χώρας και τις επόμενες ημέρες έως και την Παρασκευή 3 Ιουνίου αλλά η συνέχεια είναι ακόμη ασαφής. Διακρίνονται δύο κύρια σενάρια εξέλιξης: Σύμφωνα με το πρώτο (το οποίο με τις παραλλαγές του συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες), θα έχουμε ένταση και γενίκευση των φαινομένων ενώ, σύμφωνα με το δεύτερο (το οποίο εμφανίστηκε ως το κυρίαρχο εναλλακτικό στα μοντέλα προσομοίωσης) διακρίνεται μια τάση περιορισμού τους με ταυτόχρονη θερμή μεταφορά προς την περιοχή μας και ενδείξεις για επεισόδιο καύσωνα. Σχετικά με το ποιό από τα δύο θα επικρατήσει, θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.