Καύσωνας: 11 ημέρες σε 15 δευτερόλεπτα
Όπως βλέπουμε στην παρακάτω κινούμενη εικόνα, το πολύ ισχυρό επεισόδιο καύσωνα που έπληξε τα κεντρικά και δυτικά τμήματα της Ευρώπης (κυρίως Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία), είναι το ίδιο που θα επηρεάσει και τη χώρα μας.
Αυτό που απεικονίζεται είναι η θερμοκρασία στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa, την οποία συναντάμε σε ύψος περίπου 1450-1500μ. Συνεπώς, οι θερμοκρασίες που προσομοιώνονται είναι το μέγιστο έως και 30° σε Αλγερία και Μαρόκο ενώ στον Ατλαντικό και σε τμήματα της Σκανδιναβίας παρατηρούμε θερμοκρασίες κάτω από τους 0°C. Ο λόγος που απεικονίζουμε αυτήν την στάθμη και όχι την επιφάνεια όπου τελικά σημειώνονται οι θερμοκρασίες που βιώνουμε είναι διότι σε αυτό το ύψος δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την ημερήσια διακύμανση και άρα, είναι περισσότερο ενδεικτικές για το εάν συμβαίνει κάποια ψυχρή η θερμή μεταφορά σε κάποια περιοχή. Για να βρούμε τη μέγιστη θερμοκρασία που επικρατεί στα 2μ υψόμετρο, προσθέτουμε περίπου 15 βαθμούς.
Παρατηρούμε εκτός των άλλων πως, η θερμή μεταφορά εκκινεί από την Ιβηρική χερσόνησο, η οποία στη συνέχεια μεταξύ 16-18 Ιουνίου εξαπλώνεται προς τη Γαλλία και όλη τη δυτική Μεσόγειο επηρεάζοντας πρόσκαιρα και το νοτιότερο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ταυτόχρονα η περιοχή μας “αντιστέκεται” καθώς μαζί με το σύνολο της Βαλκανικής χερσονήσου επηρεάζονται από κύματα ψυχρότερου σχετικά αέρα, ο οποίος είναι αναλογικά ψυχρότερος και σε Λιβύη και Αίγυπτο. Είναι όμως αναλογικά στον ίδιο βαθμό ψυχρότερες οι συνθήκες στην ανατολική πλευρά του χάρτη σε σχέση με τη δυτική;
Την απάντηση μας τη δίνει ο επόμενος χάρτης, στον οποίο απεικονίζεται η απόκλιση των θερμοκρασιών στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο (1981-2010) για το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, ημέρα κορύφωσης του θερμού επεισοδίου στη δυτική Ευρώπη:
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τις αποκλίσεις, θα διαπιστώσουμε πως ενώ στην περιοχή μέγιστου της θερμής μεταφοράς (Γαλλία και τμήμα της Γερμανίας), έχουμε θερμοκρασίες έως και 12-14 βαθμούς υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου, στον αντίποδα (στη δική μας περιοχή), η αρνητική απόκλιση δεν ξεπερνάει τους 4-5 βαθμούς, αντιστοίχως και σε τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στην Ιρλανδία.
Η κατάσταση που επικράτησε στην δυτική Ευρώπη / Γαλλία δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ήρθε σαν κορύφωση μιας παρατεταμένα θερμής περιόδου με μέση απόκλιση +4 βαθμούς περίπου στο νότιο τμήμα της χώρας. Στο παρακάτω γράφημα παρουσιάζεται η ημερήσια απόκλιση σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο στην Τουλούζη (νότια Γαλλία):
Θα είναι το ίδιο έντονο το επεισόδιο στη χώρα μας;
Το αίτιο που προκάλεσε την εκτεταμένη θερμή μεταφορά στη νοτιοδυτική Ευρώπη, θα κινηθεί ανατολικότερα στη Μεσόγειο και όπως φαίνεται και στην κινούμενη εικόνα (1) θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Ωστόσο, αν και θα σημειωθούν και στην περιοχή μας υψηλές θερμοκρασίες (ανάλογες με αυτές που επικράτησαν στην Γαλλία), οι τιμές αυτές είναι μεν υψηλές αλλά όχι ακραίες για την περιοχή μας.
Περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη της θερμής εισβολής υπάρχουν και στο δελτιο μεσοπρόθεσμης εκτίμησης, αλλά και σε καθημερινές ενημερώσεις μέσα από την ιστοσελίδα μας.