Σαββατοκύριακο 17-18 Σεπτεμβρίου 2022

Photo by Taylor Hunt on Pexels.com

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου: Από τις μεσημεριανές ώρες αναπτύξεις νεφών σε περιοχές της Ηπείρου (κυρίως Κ/Β), της βόρειας Πίνδου αλλά και στα βορειότερα τμήματα της Μακεδονίας, θα προκαλέσουν καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Λίγες τοπικές αναπτύξεις και σε κεντρική / νότια Πίνδο με μικρή πιθανότητα περιορισμένων όμβρων. Πάντως τα φαινόμενα το βράδυ δεν θα υποχωρήσουν και αναμένεται να επιμείνουν με τάση να επηρεάσουν και το βόρειο Ιόνιο, νοτιότερες περιοχές της Ηπείρου αλλά και κατά τόπους νοτιότερα τμήματα της Μακεδονίας (πεδινά και ενδεχομένως παράκτια).

Ζεστή ημέρα και το Σάββατο, με τη μέγιστη θερμοκρασία έως και τους 39° και κατά τόπους 40° στη Θεσσαλία και στους 36-38° σε ανατολική και βορειοανατολική Στερεά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά της ανατολικής / βόρειας χώρας, αναμένονται μέγιστες στους 34-36° ενώ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας θα φτάσει τους 28-31° και τοπικά 32-33° καθώς και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΔ διευθύνσεις, αισθητοί και σε ηπειρωτικές περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, φτάνοντας και τα 6 και πολυ τοπικά 7 μποφόρ σε Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία ενώ, στα περισσότερα τμήματα του Αιγαίου, με εξαίρεση το νοτιοανατολικό θα πνέουν στα 4-5 και τοπικα 6. Εως τα 7 μποφόρ τοπικά σε Κύθηρα / νότια Πελοπόννησο. Στα 3-4 μποφόρ η ένταση των ανέμων στο Ιόνιο.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022: Αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων τις νυχτερινές ώρες και πρωινές ώρες σε Επτάνησα, Ήπειρο, αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας καθώς και της βόρειας Πελοποννήσου, ταυτόχρονα και σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου όπου ίσως επηρεαστούν και παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας / Θράκης κυρίως από τη Χαλκιδική και ανατολικότερα. Σε άλλα τμήματα της Μακεδονίας, δεν αποκλείονται σύντομα φαινόμενα λίγο μετά την αλλαγή της ημέρας αλλά ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί. Μέσα στην ημέρα, αν και οι συνθήκες θα είναι βελτιωμένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τοπικές αναπτύξεις νεφών σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σύντομους / ξαφνικούς όμβρους.

Παραμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στην ανατολική χώρα, με αποτέλεσμα οι μέγιστες τιμές να φτάσουν τους 33-35° στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Πτώση της θερμοκρασίας, στα βόρεια τμήματα της χώρας, η οποία δεν θα υπερβεί τους 30° πολύ τοπικά και μόνο στα βορειοανατολικά έως τους 32-33°. Ανάλογες θερμοκρασίες και στα δυτικά ηπειρωτικά. Στα Επτάνησα οι μέγιστες θα βρεθούν σε επίπεδα κάτω των 26°, αλλά αντιθέτως στο Αιγαίο παραμένουν οι υψηλές θερμοκρασίες, με τις μέγιστες να φτάνουν και τους 30-33° σε αρκετές περιοχές.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ ενισχυόμενοι στα 5 και τοπικά 6 μποφόρ στα Επτάνησα, με στροφή σε ΒΔ σε ενίσχυση και στο Θερμαϊκό σε ανάλογες εντάσεις. Διατηρούν τις Ν/ΝΔ διευθύνσεις στο υπόλοιπο Αιγαίο, στα 4-5 μποφόρ σε νοτιοδυτικά, κεντρικά, ανατολικά και βορειοανατολικά τμήματα, στροφή μετά το μεσημέρι σε περισσότερο Δ διευθύνσεις στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου. Ενισχυμένοι άνεμοι στον Κορινθιακό όπου θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ.


3 άρθρα διαθέσιμα

24 Δεκεμβρίου 2024, 17:08

Από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου έως και τουλάχιστον την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, βρισκόμαστε υπό την επιρροή μιας οικογένειας διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών. Αυτό αποτελεί τη συνέχεια, ενός αρκετά υετοφόρου μήνα για την πλειοψηφία της χώρας και ιδίως για τα ανατολικά, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ανομβρίας. Αιτία των συνθηκών αποτελεί η επιμονή αντικυκλωνικών τάσεων σε κεντρική και δυτική Ευρώπη με φυσικό επακόλουθο την ύπαρξη χαμηλών πιέσεων / θερμοκρασιών σε κεντρική / ανατολική Μεσόγειο και Βαλκανική και τη διαρκή δημιουργία καιρικών μετώπων και χαμηλών βαρομετρικών. Οι βροχές, οι χιονοπτώσεις σε σταδιακά χαμηλότερα υψόμετρα έως και κάποια ημιορεινά της ανατολικής χώρας αλλά και οι καταιγίδες στα νοτιότερα θα συνεχιστούν με τάση για βελτίωση των συνθηκών μετά τη Δευτέρα 30/12 έως και την Πρωτοχρονιά.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »