Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 4 έως Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Photo by Asya Larina on Unsplash

Η εβδομάδα αυτή συνεχίζει το θερμοκρασιακό “σκωτσέζικο ντους”, το οποίο ξεκίνησε από τα τέλη του Αυγούστου, αυτή η φορά όμως στην ψυχρή του εκδοχή: Σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες, αναμένονται θερμοκρασίες κατά 4-6° χαμηλότερες του κλιματικού μέσου όρου παρουσία ενισχυμένων βοριάδων στο Αιγαίο. Λίγα φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Αυτός ο συνδυασμός θα εξασθενήσει από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου και την επόμενη εβδομάδα περνάμε σε ένα διαφορετικό (περισσότερο βροχερό και ομιχλώδες) καιρικό σκηνικό.

Αναλυτικά

Τρίτη 4 Οκτωβρίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές σε βορειοδυτικό Αιγαίο, ανατολική Θεσσαλία και κυρίως Σποράδες και Κ/Β Εύβοια. Καλύτερες συνθήκες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά από το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν σε αρκετά τμήματα της χώρας με εξαίρεση την Ηπειρο και την κεντρική / δυτική Μακεδονία και θα σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχές και πιθανές τοπικές καταιγίδες στη δυτική / νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Θερμοκρασίες: Σε αισθητή πτώση στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο Κ/Β Αιγαίο, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 20-22°. Στους 22-25° οι μέγιστες σε ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, ανατολικο Αιγαίο και βόρεια Κρήτη και έως τους 26-28° στα δυτικά ηπειρωτικά, στη νότια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Άνεμοι: Ενίσχυση των βορειοανατολικών ανέμων στο Αιγαίο, οι οποίοι θα φτάσουν τη νύχτα και το πρωί σε κεντρικά και βορειοανατολικά (μεταξυ Λέσβου / Λήμνου) τμήματα, τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ και τα 4-5, τοπικά 6, στις υπόλοιπες περιοχές, σε σχετική εξασθένηση μετά το μεσημέρι. ΒΒΔ/ΒΔ άνεμοι μέτριοι και κατά διαστήματα ισχυροί σε Ιόνιο και Θερμαϊκό.

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου: Τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές σε βορειοδυτικό Αιγαίο, ανατολική Θεσσαλία και βορειοανατολική Στερεά. Παροδικές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αρκετά τμήματα της κεντρικής / ανατολικής Στερεάς και Πελοποννήσου ενώ στα δυτικά τμήματα των παραπάνω διαμερισμάτων (καθώς και στη νότια Πελοπόννησο), θα αναπτυχθούν νεφώσεις θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι, με τάση τα φαινόμενα να μετακινηθούν αργότερα προς τα ανατολικά και το νοτιοδυτικό Αιγαίο. Λιγες παροδικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα.

Θερμοκρασίες: Ανάλογες τιμές με την Τρίτη, σε μικρή πτώση κατά 1-2 βαθμούς στα δυτικά.

Άνεμοι: ΒΒΑ ενισχυμένοι στα 6 και τοπικά 7 μποφόρ σε κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, Β/ΒΔ στα νοτιότερα σε παρόμοιες εντάσεις. Ασθενέστεροι οι άνεμοι βορειότερα στο Αιγαίο. Άνεμοι διαφόρων διευθύνσεων στο Ιόνιο.

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας / πρώτων πρωινών ωρών, βροχές και πιθανές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και παροδικές βροχές σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο νότιο Αιγαίο θα περιοριστούν και θα σταματήσουν κατά το Β’ μισό της ημέρας.

Θερμοκρασίες: Παρόμοιες τιμές με τις προηγούμενες ημέρες.

Άνεμοι: Ιδιαίτερα ενισχυμένοι βοριάδες σε κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο, φτάνοντας τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου: Παροδικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο νότιο Αιγαίο, περισσότερες στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλες τις περιοχές φτάνοντας τους 28-29 στα δυτικά και τους 24-26 στις υπόλοιπες περιοχές, με ψυχρότερες συνθήκες στα νοτιοανατολικά. Ενισχυμένοι ΒΒΑ/ΒΑ άνεμοι στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ σε κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου: Λίγες παροδικές νεφώσεις κυρίως σε υψηλότερα στρώματα σε κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Η θερμοκρασία έως τους 27-29° στα δυτικά και στους 24-27° στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι από Β/ΒΑ διευθύνσεις, εξασθενούμενοι.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου: Ήπιες καιρικές συνθήκες αλλά με περιορισμένη ηλιοφάνεια σταδιακά κατά το Β’ μισό της ημέρας κυρίως στα δυτικά με μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στους 26-28° σε αρκετά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και εξασθενημένοι άνεμοι.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου: Ήπιες καιρικές συνθήκες με κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο, περιοχές όπου είναι πιθανό να σημειωθούν βροχές κατά το Β’ μισό της ημέρας. Η θερμοκρασία σε παρόμοια επίπεδα και οι άνεμοι ασθενείς από Ν διευθύνσεις. Νωρίς το πρωί, είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές ομίχλες σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Επόμενες ημέρες

Κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών μέχρι και περίπου την Τετάρτη-Πέμπτη 12-13 Οκτωβρίου θα είναι οι αυξημένες υγρασίες κυρίως νωρίς το πρωί και οι τοπικές ομίχλες στα ηπειρωτικά. Στη συνέχεια υπάρχουν αρκετές ενδείξεις / σενάρια αλλαγής του καιρού προς το βροχερότερο αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές της χώρας.


3 άρθρα διαθέσιμα

4 Δεκεμβρίου 2022, 01:30

Παροδικές νεφώσεις κυρίως από το μεσημέρι και μετά, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθενή βροχή σε αρκετές περιοχές του νομού.

Περισσότερα »

4 Δεκεμβρίου 2022, 01:12

Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και παροδικές βροχές σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρς, με έμφαση σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Μέτριοι / ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, εμφανιζόμενοι ως Α/ΝΑ στο Ιόνιο.

Περισσότερα »

17 Οκτωβρίου 2022, 00:54

Η συχνότητα των πλημμυρικών επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχει αρχίσει να αυξάνεται. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε λίγο πιο…σοβαρά το θέμα αυτό ως κοινωνία και κράτος;

Περισσότερα »