Ένα Σαββατοκύριακο, τρεις εποχές

Photo by engin akyurt on Unsplash

Η πλούσια γεωμορφολογία της χώρας μας, σε συνδυασμό με το μεταβατικό χαρακτήρα της εποχής που διανύουμε, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά 3 εποχών.

Αρχικά λοιπόν η θάλασσα παραμένει ακόμη ζεστή και ευχάριστη για μπάνια. Ενδεικτικά, παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα η θερμοκρασία στην επιφάνειά της από το μοντέλο “Ποσειδών” του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όπου παρατηρούμε τιμές στους 23-25°C στο Ιόνιο και στα δυτικότερα και νότια τμήματα του Αιγαίου ενώ στα βόρεια / ανατολικά κυμαίνεται στους 21-23°C.

Εικόνα 1: Προβλεπόμενη τιμή της θερμοκρασίας της θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο για τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022 σύμφωνα με το μοντέλο Ποσειδών. Πηγή: https://poseidon.hcmr.gr

Ταυτόχρονα όμως ο δείκτης UV βρίσκεται μέτρια επίπεδα (link για σχετικό γραφικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), φτάνοντας στις μέγιστες τιμές γύρω στο 5, σύμφωνα με την πρόγνωση του ΕΑΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χρειάζεται κάποια προστασία κυρίως για τα ευαίσθητα δέρματα.

Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα Σάββατο 24 και αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβίου, προβλέπεται να φτάσει και τους 26-28° τοπικά σε Θεσσαλία και ανατολική Στερεά, όπως άλλωστε είχε γραφτεί από το °Umeteo ήδη από την αρχή της εβδομάδας (link μεσοπρόθεσμης εκτίμησης). Στον παρακάτω χάρτη, η προσομοίωση της θερμοκρασίας για 4 το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου (αρχικές συνθήκες προσομοίωσης, στις 12UTC της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου):

Εικόνα 2: Προσομοίωση της θερμοκρασίας στη χώρα μας στις 4 το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022, από το μοντέλο του °Umeteo, που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας (ανάλυση 5km).

Ταυτόχρονα όμως, η προηγηθείσα ψυχρή μεταφορά ευθύνεται για τις χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασίας σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας νωρίς το πρωί. Στον επόμενο χάρτη, η προσομοίωση από το προγνωστικό μας μοντέλο, για τις 7 το πρωί του Σαββάτου (ώρα όπου σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας):

Εικόνα 3: Προσομοίωση της θερμοκρασίας στη χώρα μας στις 7 το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2022, από το μοντέλο του °Umeteo, που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας (ανάλυση 5km).

Παρατηρούμε ότι υπάρχουν ηπειρωτικές περιοχές βρίσκονται σε επίπεδα κάτω των 10 βαθμών ενώ στα ημιορεινά (πχ δυτική Μακεδονία) παρατηρούνται θερμοκρασίες και κάτω των 6 βαθμών. Η οριζόντια ανάλυση του μοντέλου μας είναι στα 5km, που σημαίνει οτι μπορεί να διακρίνει τα γενικά χαρακτηρικά στην κατανομή των θερμοκρασιών. Στην πραγματικότητα με βάση αυτές τις τιμές, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες σε κλειστές πεδινές περιοχές (ιδίως σε ημιορεινά υψόμετρα) λόγω του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής.

Πράγματι, η ελάχιστη θερμοκρασία βρέθηκε στα επίπεδα που πλησίασαν τους 0 βαθμούς σε κάποιες περιοχές. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις ελάχιστες θερμοκρασίες σήμερα Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπόψιν σταθμούς που βρίσκονται σε υψόμετρο <1500μ.

ΣταθμόςΕλάχιστη θερμοκρασία (ºC)
Βωβούσα Ζαγοροχώρια-1,6
Βλάστη Πτολεμαΐδας-0,6
Φαράγγι Αμύνταιο-0,6
Οχυρό Νευροκόπι-0,1
Νέος Καύκασος Φλώρινας+0,2
Βαρικό Φλώρινας+0,3
Βρύζες Μαυρολιθάρι Οίτης+0,4
Πολιανή Ταϋγέτου+0,4
Καρπενήσι Βουτύρω+0,5
Πίνακας 1: Ελάχιστες θερμοκρασίες στην Επικράτεια το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, σε περιοχές υψομέτρου ≤1500μ. Πηγή: https://wxplanet.com

Τα δεδομένα προέρχονται από διάφορους σταθμούς της χώρας, όπως παρουσιάζονται από την ιστοσελίδα https://wxplanet.com.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μοντέλου μας, χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται και αύριο, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, αλλά κατά 2-3 βαθμούς αυξημένες σε σχέση με το Σάββατο.

Έτσι τελικά δικαιολογείται ο τίτλος του άρθρου: Καλοκαίρι από τη μία (μεσημέρι και ζεστή θάλασσα), Χειμώνας στα ημιορεινά νωρίς το πρωί κι ενώ το Φθινόπωρο έχει ήδη μπει!

Εξέλιξη

Από την επόμενη εβδομάδα, το θερμοκρασιακό εύρος θα περιοριστεί (υψηλότερες ελάχιστες αλλά και κάπως χαμηλότερες μέγιστες) καθώς οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες στη χώρα ενώ θα έχουμε και την εκδήλωση βροχών, κυρίως στα δυτικότερα τμήματα.

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στο σχετικό κείμενο της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγές:

[1]: Μοντέλο Ποσειδών – https://poseidon.hcmr.gr

[2]: Meteo.Gr – https://www.meteo.gr

[3]: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας – https://www.who.int/health-topics/ultraviolet-radiation#tab=tab_1

[4]: Δεδομένα Μετεωρολογικών Σταθμών – https://wxplanet.com

[5]: Μοντέλο UAM/WRF – http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html


4 άρθρα διαθέσιμα

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »