Πρώτο χειμερινής υφής μέτωπο

Έντονη μεταβολή του καιρού από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 18/11 και από τα βόρεια τμήματα της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό της, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η επικράτηση θυελλωδών βορειοδυτικών ανέμων αλλά και οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αν και αναμένονται γενικά βροχές, τα φαινόμενα δεν θα έχουν ανάλογες εντάσεις με τις προηγούμενες ατμοσφαιρικές διαταραχές που επισκέφθηκαν τη χώρα.

Υετός – βροχοπτώσεις

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα (gif), παρουσιάζονται τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανά 1 ώρα από τα μεσάνυκτα προς Σάββατο 18/11 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 19/11:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται το συνολικό ύψος βροχής από τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 16/11 έως και τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής 19/11, διάστημα που περιλαμβάνει το σύνολο της κακοκαιρίας. Παρατηρούμε ότι, δεν αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού (βροχή / χιόνι) με τα περισότερα φαινόμνα να προβλέπονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο:

Άνεμοι

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα (gif) απεικονίζεται η στιγμιαία ένταση και διεύθυνση του ανέμου ανά 1 ώρα από τα μεσάνυκτα προς Σάββατο 18/11 έως και τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής 19/11.

Χιονοπτώσεις

Στην παρακάτω εικόνα, παρουσιάζεται το συνολικό ύψος χιονιού για το διάστημα από το μεσημέρι (14:00 τοπική) της Πέμπτης 16/11 έως το μεσημέρι (14:00 τοπική) της Κυριακής 19/11:

Οι παραπάνω εικόνες προκύπτουν ως αποτέλεσματα της αριθμητικής προσομοίωσης του μοντέλου μας WRF-ARW, σε ανάλυση 5 x 5km. Η προσομοίωση λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση και όλοι οι χάρτες είναι διαθέσιμοι στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://umeteo.com/maps


4 άρθρα διαθέσιμα

9 Ιουλίου 2024, 16:07

Ήδη από τη Δευτέρα 8/7 έχει ξεκινήσει ένα νέο σερί πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ανομβρίας στη χώρα μας. Βαθμιαία μέχρι και το Σαββατοκύριακο 13-14/7 οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 40° σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές φτάνοντας ενδεχομένως και τους 43-44° και τη Δευτέρα 15/7 τοπικά και τους 45°. Λίγες, πολύ τοπικές βροχές / μπόρες θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές ώρες σε ορεινές θέσεις στα βορειοδυτικά της χώρας έως και την Παρασκευή 12/7, αλλά τα φαινόμενα αυτά, θα περιοριστούν στη συνέχεια. Η κατάσταση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα θα διατηρηθεί δυστυχώς και την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

8 Ιουλίου 2024, 20:37

Κατά το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης 3-4 Ιουλίου 2024, συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας επικράτησαν στη χώρα μας, με αποτέλεμα των ξέσπασμα ισχυρών καταιγίδων. Μέσω της οπτικής / ποιοτικής σύγκρισης της αριθμητικής πρόγνωσης των φαινομένων από το μοντέλο του °Umeteo (ºU-Model) σε σχέση με την πραγματικότητα προκύπτει ότι η προσομοίωσή τους υπήρξε αρκετά ρεαλιστική

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2024, 20:49

Δυστυχώς, η τάση καταγραφής υψηλότερων ή αρκετά υψηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών συνεχίζεται και το φετινό Ιούνιο. Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα οι συνθήκες ήταν διαρκώς θερμότερες στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας μας ενώ σημειώθηκαν δύο αρκετά διακριτά θερμά κύματα [1]. Σε αυτό το άρθρο – μελέτη παρουσιάζεται η σύνοψη των δεδομένων 500 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών εγκατεστημένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και Ιδιώτες μέσα από 11 πίνακες και 10 διαγράμματα / χάρτες.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »