Πρώτο χειμερινής υφής μέτωπο

Έντονη μεταβολή του καιρού από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 18/11 και από τα βόρεια τμήματα της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό της, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η επικράτηση θυελλωδών βορειοδυτικών ανέμων αλλά και οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αν και αναμένονται γενικά βροχές, τα φαινόμενα δεν θα έχουν ανάλογες εντάσεις με τις προηγούμενες ατμοσφαιρικές διαταραχές που επισκέφθηκαν τη χώρα.

Υετός – βροχοπτώσεις

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα (gif), παρουσιάζονται τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανά 1 ώρα από τα μεσάνυκτα προς Σάββατο 18/11 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 19/11:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται το συνολικό ύψος βροχής από τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 16/11 έως και τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής 19/11, διάστημα που περιλαμβάνει το σύνολο της κακοκαιρίας. Παρατηρούμε ότι, δεν αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού (βροχή / χιόνι) με τα περισότερα φαινόμνα να προβλέπονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο:

Άνεμοι

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα (gif) απεικονίζεται η στιγμιαία ένταση και διεύθυνση του ανέμου ανά 1 ώρα από τα μεσάνυκτα προς Σάββατο 18/11 έως και τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής 19/11.

Χιονοπτώσεις

Στην παρακάτω εικόνα, παρουσιάζεται το συνολικό ύψος χιονιού για το διάστημα από το μεσημέρι (14:00 τοπική) της Πέμπτης 16/11 έως το μεσημέρι (14:00 τοπική) της Κυριακής 19/11:

Οι παραπάνω εικόνες προκύπτουν ως αποτέλεσματα της αριθμητικής προσομοίωσης του μοντέλου μας WRF-ARW, σε ανάλυση 5 x 5km. Η προσομοίωση λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση και όλοι οι χάρτες είναι διαθέσιμοι στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://umeteo.com/maps


3 άρθρα διαθέσιμα

30 Νοεμβρίου 2023, 00:23

Περίοδος νοτιάδων με άνοδο της θερμοκρασίας έως και τους 21-22 βαθμούς στα νοτιότερα ηπειρωτικά και αραιές νεφώσεις. Από το βράδυ του Σαββάτου 2/12 και κυρίως την Κυριακή 3/12 αναμένονται βροχές κυρίως σε δυτικά, κεντρικά, βόρεια και βορειοανατολικά χωρίς μεγάλες εντάσεις. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα τη Δευτέρα 4/12 και την Τρίτη 5/12, τα φαινόμενα επιστρέφουν από την Τετάρτη 6/12 με μεγαλύτερη ένταση και επιστροφή των χιονοπτώσεων τουλάχιστον σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Περισσότερα »

25 Νοεμβρίου 2023, 21:40

Χαμηλό βαρομετρικό με χαρακτηριστικά μετεωρολογικής βόμβας (δηλαδή σύστημα του οποίου η πίεση στο κέντρο του πέφτει πολύ γρήγορα), διήλθε από τα βόρεια τμήματα της χώρας με κατεύθυνση προς τη Μαύρη Θάλασσα με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα της βόρειας χώρας αλλά και την επικράτηση πολύ θυελλωδών / σφοδρών ανέμων στα πελάγη. Άρθρο σύνοψης και ανάλυσης της κακοκαιρίας αυτής.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »