Πώς ο 2ος καύσωνας εξαπλώνεται στη δυτική Ευρώπη (Μετεωρολογία για αρχάριους)
Τις τελευταίες ημέρες, κυριαρχεί η είδηση ενός ακόμη θερμού κύματος (καύσωνα) στη δυτική Ευρώπη. Το συγκεκριμένο, πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο του φετινού καλοκαιριού, το οποίο συμβαίνει περίπου 4 εβδομάδες μετά το πρώτο, που έλαβε χώρα στις ίδιες περίπου περιοχές. Σχετικά με το πρώτο, υπάρχει αντίστοιχη ανάλυση σε αυτό το άρθρο.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 10-11 Ιουνίου 2022, από την Ιβηρική χερσόννησο και τις επόμενες ημέρες εξαπλώθηκε σε ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης.
Στις επόμενες 2 εικόνες, παρουσιάζονται οι χάρτες κατά την κορύφωση των δύο επεισοδίων. Για να τους κατανοήσουμε, αρκεί να θυμόμαστε πως στην περιοχή των “θερμών” χρωμάτων, επικρατούν θερμές αέριες μάζες και στην περιοχή των “ψυχρών”, το αντίθετο. Όσες κλειστές (λευκές και μαύρες) ισοπληθείς καμπύλες ταυτίζονται με τα ψυχρά χρώματα, αντιστοιχούν στις περιοχές όπου έχουμε την ύπαρξη καιρικών συστημάτων (κακοκαιριών), ενώ το αντίθετο συμβαίνει όπου έχουμε “θερμά” χρώματα.
Και στις δύο περιπτώσεις, διαπιστώνουμε την ύπαρξη μιας ιδιαίτερα “θερμής” περιοχής σε βορειοδυτική Αφρική, δυτική Μεσόγειο και δυτική Ευρώπη, η οποία τείνει να επεκταθεί προς τα βόρεια (μαύρο βέλος). Ταυτόχρονα παρατηρούμε τρία κλειστά συστήματα. Το πρώτο (1) βρίσκεται ακριβώς δυτικότερα της θερμής αέριας μάζας, το δεύτερο (2) στην περιοχή της Ισλανδίας και το τρίτο (3) σε Σκανδιναβία δυτική Ρωσία – Βαλτική. Είναι προφανές πως έχουμε την ύπαρξη ενός μοτίβου, το οποίο δείχνει να επαναλαμβάνεται ένα μήνα μετά.
Σε ποιό βαθμό θα επηρεαστεί η χώρα μας;
Στην επόμενη κινούμενη εικόνα παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας μεταξύ 11 και 24 Ιουλίου στην Ευρώπη, στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa. Για το διάστημα έως και τις 14 Ιουλίου, οι χάρτες απεικονίζουν τα analysis πεδία του μοντέλου (πραγματικές συνθήκες), ενώ για τη συνέχεια, αυτό που απεικονίζεται είναι η προσομοίωση με βάση την τελευταία διαθέσιμη πρόγνωση (14 Ιουλίου 6UTC).
Όσον αφορά τα 850hpa: Πρόκειται για ένα επίπεδο το οποίο βρίσκεται περίπου 1400-1500μ ύψος και καθώς δεν επηρεάζεται τόσο από την ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση κοντά στην επιφάνεια, χρησιμοποιείται για την ανίχνευση θερμών / ψυχρών μεταφορών. Για να βρούμε τη μέγιστη επιφανειακή θερμοκρασία, αυτήν την περίοδο του έτους, προσθέτουμε περίπου 15 βαθμούς, άρα πολύ χονδρικά, οι περιοχές που καλύπονται από βαθύ κόκκινο, προβλέπεται να έχουν σχεδόν 40 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία:
Στην επόμενη κινούμενη εικόνα, μπορούμε να δούμε την αντίστοιχη εξέλιξη της θερμοκρασίας, στο πρώτο θερμό κύμα, μεταξύ 14 και 25 Ιουνίου 2022.
Εκτός των άλλων, μπορούν να εξαχθούν τα εξής συμπεράσματα:
- Το θερμό κύμα εκκινεί από την περιοχή της Ιβηρικής και εξαπλώνεται αρχικά βόρεια και στη συνέχεια ανατολικά στην Ευρώπη.
- Στην αρχική φάση η ανατολική Μεσόγειος καλύπτεται από ψυχρότερες αέριες μάζες προερχόμενες από το δυτικό τμήμα της Ρωσίας, οι οποίες όμως αντικαθίστανται από κατά πολύ θερμότερες στη συνέχεια.
- Η εξέλιξη του θερμού κύματος, είναι και στις δύο περιπτώσεις παρόμοια.
Έτσι λοιπόν, παρ’ολο που η γενικότερη ροή στην περιοχή μας είναι βορειοδυτική, παρατηρούμε οτι θα δεχθούμε κατά κύματα (έστω και εξασθενημένα), τμήματα των πολύ θερμών αερίων μαζών της δυτικής/κεντρικής Ευρώπης.
Πόσο ισχυρό είναι αυτό το θερμό κύμα για τη δυτική Ευρώπη;
Στις επόμενες δύο εικόνες παρουσιάζεται η απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας (2μ), σε σχέση με την κλιματική τιμή για τις 18 και 19 Ιουλίου 2022, στις 12UTC. Παρατηρούμε οτι στη δυτική / βορειοδυτική Γαλλία και Αγγλία, υπάρχουν περιοχές όπου η θερμοκρασία θα βρεθεί 20° υψηλότερα σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές αυτής της περιόδου. Αντίστοιχη απόκλιση παρατηρούμε και στην στάθμη των 850hpa, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως.
Για να συνειδητοποιήσουμε την ένταση της θερμής μεταφοράς, εάν η τυπική θερμοκρασία στην Αθήνα, ένα μεσημέρι του Ιουλίου είναι οι 33°C, τότε μια τέτοια απόκλιση θα αντιστοιχούσε σε 53°C μέγιστη θερμοκρασία. [ Κάτι τέτοιο βέβαια για την περιοχή μας είναι πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους που σχετίζονται με τη δυναμική της ατμόσφαιρας. Αρκεί να αναφερθεί πως θα έπρεπε η απόκλιση στη στάθμη των 850hpa να είναι παρόμοια, κάτι που με τη σειρά θα συσχετιζόταν με ακραία υψηλές πιέσεις στην περιοχή μας, γεγονός που αυτήν την περίοδο του έτους είναι περίπου αδύνατον να προκύψει ].
Το συγκεκριμένο θερμό κύμα αν και παρόμοιο με το αντίστοιχο του Ιουνίου, όπως παρουσιάστηκε στο παραπάνω κείμενο, είναι κατά πολύ εντονότερο. Τον Ιούνιο, η μέγιστη θερμοκρασιακή απόκλιση σε σχέση με τα κλιματικά επίπεδα 1981-2010 ήταν περίπου 10° ενώ, αυτή τη φορά θα φτάσει και τους 20°.
Πηγές άρθρου: