Αριθμητική πρόγνωση καιρού: Χρήσιμο εργαλείο στην προσομοίωση της πυρκαγιάς στην Άμφισσα

Περίληψη

Από τον Απρίλιο 2020, το °Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πρόγνωσης πολύ υψηλής ανάλυσης (1km) για την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Αν και οι λόγοι της ανάπτυξης του μοντέλου σχετίζονται με τις ανάγκες του Χειμερινού Τουρισμού στην περιοχή, η συγκεκριμένη πρόγνωση αποτέλεσε επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ιτέας – Άμφισσας.

Γύρω στη 1μ.μ. της Δευτέρας 4 Ιουλίου, φωτιά ξέσπασε σε περιοχή νοτίως της Άμφισσας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έχει κατακάψει περίπου 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης (κυρίως ελαιόδεντρα, επί συνολικής έκτασης 55.000 στρεμμάτων) καθώς και 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης [1].

Η φωτιά συνεχίστηκε όλη νύχτα προς Τρίτη 5 Ιουλίου ενώ από τις πρωινές ώρες τα μέτωπα παρουσίασαν ύφεση. Ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιουλίου, παρουσιάστηκε αναζωπύρωση του μετώπου κυρίως στην ανατολική πλευρά του κάμπου προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με το tanea.gr, ο χάρτης κίνησης της εξέλιξης της πυρκαγιάς είναι ο ακόλουθος [2]:

Χάρτης: Εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς σε Αμφισσα / Ιτέα σύμφωνα με tanea.gr .

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα, παραθέτουμε την προσομοίωση των ανέμων στην ευρύτερη περιοχή καθ’όλο το διάστημα εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου, έως τα μεσάνυκτα της Τρίτης 5 προς Τετάρτης 6 Ιουλίου.

Παρατηρούμε οτι, κατά την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στην περιοχή της κοιλάδας της Άμφισσας έπνεαν άνεμοι δύο κυρίαρχων διευθύνσεων: Β/ΒΑ στο βόρειο τμήμα αυτής και Ν/ΝΑ στο νοτιότερο τμήμα προς την Ιτέα, οι οποιοι στη συνέχεια και κυρίως μετά τις 19:00-20:00 το βράδυ της Δευτέρας, φαίνεται να στράφηκαν σε Β/ΒΑ σε όλες τις περιοχές και αργότερα Β/ΒΔ. Από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, προσομοιώνεται εκ νέου στροφή των ανέμων σε Ν προερχόμενοι από τον κόλπο της Ιτέας, φτάνοντας αρκετά μέσα στην κοιλάδα χωρίς όμως μεγάλες εντάσεις.

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα έχουν χρησιμοποιηθεί χάρτες από δύο διαδοχικούς προγνωστικούς κύκλους του μοντέλου μας (Κυριακή 3/7 – 12UTC και Δευτέρα 4/7 – 12UTC) και παρατίθενται εδώ με κριτήριο την διαθεσιμότητά τους προς το ευρύ κοινό. Συνεπώς, για τις ώρες από τις 10 το πρωί της Τρίτης και μετά χρησιμοποιούνται οι χάρτες του προγνωστικού κύκλου της Δευτέρας, ενώ για τις προηγούμενες ώρες, οι αντίστοιχοι χάρτες του προγνωστικού κύκλου της Κυριακής.

Κινούμενη εικόνα: Προσομοίωση διεύθυνσης και έντασης ανέμων υπερ-υψηλής ανάλυσης (1km), στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς για το διάστημα από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου, μέχρι τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη 5-6 Ιουλίου. Η προσομοίωση προέρχεται από το μοντέλο που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας για τις ανάγκες του δήμου κατά τη Χειμερινή περίοδο (χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, άνεμοι).

Μέσω της χρωματικής κλίμακας είναι δυνατόν να υπολογιστεί η μέση ένταση του ανέμου, οπότε διαπιστώνουμε πως κατά το διάστημα όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας της Άμφισσας έπνεαν άνεμοι εντάσεως 38-49km/h. Η χρωματική κλίμακα είναι διαβαθμισμένη κατά τέτοιον τρόπο ώστε ταυτόχρονα να αντιστοιχεί στην κλίμακα μποφόρ συνεπώς, πρόκειται για 6 μποφόρ και πρόσκαιρα / τοπικά έως και τα 7. Παρατηρούμε επίσης ενίσχυση της έντασης των ανέμων εντός της κοιλάδας, κάτι που παραπέμπει σε φαινόμενα καναλισμού στην περιοχή. Τέλος, βάσει και του χάρτη του πρώτου σχήματος, η πορεία της πυρκαγιάς ήταν προς τα Νότια / Νοτιοανατολικά, κάτι που αναμενόταν, βάσει της προβλεπόμενης διεύθυνσης των ανέμων ιδίως μετά το απόγευμα της Δευτέρας.

Συμπέρασμα

Η υπέρ-υψηλής ανάλυσης πρόγνωση (1km), που είναι διαθέσιμη ελεύθερα από την ιστοσελίδα μας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του Χειμερινού τουρισμού στο δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης και ενημέρωσης για τις συνθήκες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Άμφισσας – Ιτέας.

Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για την υψηλότερη ανάλυση που είναι διαθέσιμη αυτήν την στιγμή για την ευρύτερη περιοχή.

Οι χάρτες πρόγνωσης βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html και ανανεώνονται καθημερινά γύρω στις 9-10 το πρωί. Εκτός από την πρόγνωση πολύ υψηλής ανάλυσης για την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, υπάρχει διαθέσιμη πρόγνωση υψηλής ανάλυσης (5km) για την Επικράτεια σε 5 παραμέτρους (Νέφωση-Υετός-Χιονόπτωση-Άνεμοι-Θερμοκρασία) αλλά και πρόγνωση μέσης ανάλυσης (25km) για την νοτιοανατολική Ευρώπη / Βαλκάνια.

Πηγές – Παραπομπές

[1]: https://www.in.gr/2022/07/05/greece/fotia-stin-itea-staxti-3-000-stremmata-georgikis-ektaktis-kaikan-yperaionovia-dentra-stin-amfissa/

[2]: https://www.tanea.gr/2022/07/05/greece/fotia-nyxta-kolasis-stin-itea-dyskoli-i-katastasi-sto-kranidi/


7 άρθρα διαθέσιμα

4 Οκτωβρίου 2022, 21:28

Πολύ υψηλές ή και ακραίες θερμοκρασίες σημειώθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2022, θυμίζοντας σε όσους ασχολούνται με την στατιστική του καιρού ένα αντίστοιχο περιστατικό πριν 32 χρόνια ακριβώς.

Περισσότερα »

4 Οκτωβρίου 2022, 10:20

Συνεχίζεται το θερμοκρασιακό “σκωτσέζικο ντους”, αυτή τη φορά στην ψυχρή του εκδοχή. Χαμηλότερες του κανονικού θερμοκρασίες κατά 4-6 βαθμούς και ενισχυμένοι βοριάδες αυτήν την εβδομάδα, αλλά το σκηνικό αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα με περισσότερο ομιχλώδη και βροχερό (από την Τετάρτη 12/10) καιρό.

Περισσότερα »

1 Οκτωβρίου 2022, 11:23

Είναι οι συνθήκες κατάλληλες για μπάνιο αυτό το Σαββατοκύριακο; Πόσο υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες; Τί θα πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Σαββάτου;

Περισσότερα »

1 Οκτωβρίου 2022, 09:53

Ιδιαίτερα ζεστό το Σάββατο με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 35-36° και τοπικά 37°. Από το απόγευμα όμως, αναμένεται ξέσπασμα καταιγίδων κατά τόπους ισχυρών αρχικά στα βορειοδυτικά και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του καιρού με στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς και πτώση της θερμοκρασίας. Αρκετά δροσερότερη η Κυριακή κατά 4-6° στις περισσότερες περιοχές με καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Περισσότερα »

27 Σεπτεμβρίου 2022, 00:08

Οι ευχάριστες συνθήκες δίνουν τη θέση τους σε ένα σκηνικό νοτιά, βροχών (κυρίως δυτικά) και ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών με κορύφωση το Σάββατο όπου αναμένονται έως και 35 βαθμοί. Αλλαγή του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου στα βόρεια και διαδοχικά και σε νοτιότερα τμήματα της χώρας τα επόμενα 24ωρα.

Περισσότερα »

24 Σεπτεμβρίου 2022, 14:37

Παγετός στα ημιορεινά της βόρειας χώρας, ζεστή θάλασσα και 28° το μεσημέρι στα νοτιότερα, το ιδιαίτερο σκηνικό του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο.

Περισσότερα »

18 Σεπτεμβρίου 2022, 22:25

Εντυπωσιακή αλλαγή των συνθηκών παρατηρήθηκε αργά το μεσημέρι / απόγευμα σε αρκετές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και της νότιας Εύβοιας. Γραφήματα και μικρή ανάλυση του φαινομένου σε αυτό το άρθρο.

Περισσότερα »