Καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο: Πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία; Είναι ακόμη ζεστή η θάλασσα;

Μπορεί πλέον να μπήκαμε στο δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου, ωστόσο ο καιρός δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εναρμονιστεί με την εποχή. Οι θερμές μεταφορές από τη βόρεια Αφρική διαδέχονται η μία την άλλη (εικόνα 1), γεγονός που βιώνουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο, ως συνέχεια όλης της εβδομάδας.

Εικόνα 1: Απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή στον σταθμό του Ελληνικού για τον Σεπτέμβριο 2022. Πηγή: NOAA

Ο καλοκαιρινός καιρός συνεχίζεται κανονικά λοιπόν και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου και τους 35-36° και τοπικά ίσως και 37° στη δυτική Πελοπόννησο. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες, ίσως απειλήσουν τα ρεκόρ Οκτωβρίου σε αυτές τις περιοχές και μπορούν να χαρακτηριστούν ως ακραίες για την εποχή. Στην επόμενη εικόνα, η προβλεπόμενη θερμοκρασία στις 4 το μεσημέρι από το μοντέλο μας

Εικόνα 2: Προβλεπόμενη θερμοκρασία στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022 από το μοντέλο μας UAM/WRF.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 23-25° στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου (μόνο στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι χαμηλότερη). Στην εικόνα 3, η πρόβλεψη από το μοντέλο του Ποσειδώνα.

Εικόνα 3: Προβλεπόμενη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας σύμφωνα με το μοντέλο του Ποσειδώνα.

Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες είναι κατά 1-2 βαθμούς υψηλότερες του κανονικού.

Εικόνα 4: Απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στη Μεσογειακή λεκάνη από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1982-2011. Πηγή: CEAM.

Ξέσπασμα καταιγίδων

Αλλαγή των συνθηκών από το βράδυ του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά με ξέσπασμα καταιγίδων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν βίαιο χαρακτήρα με πιθανές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους τοπικά. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό προγνωστικό κείμενο, το οποίο έχει αναρτηθεί από το πρωί του Σαββάτου 1/10 στο °Umeteo.


Πηγές:

[1]: NOAA, Climate Prediction Center, https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/timeseries/

[2]: e-kairos, Greek Weather Records, http://www.e-kairos.gr,

[3]: Poseidon, https://poseidon.hcmr.gr,

[4]: CEAM, http://www.ceam.es/ceamet/SST/index.html,

[5]: UAM/WRF Model, http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html


3 άρθρα διαθέσιμα

4 Δεκεμβρίου 2022, 01:30

Παροδικές νεφώσεις κυρίως από το μεσημέρι και μετά, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθενή βροχή σε αρκετές περιοχές του νομού.

Περισσότερα »

4 Δεκεμβρίου 2022, 01:12

Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και παροδικές βροχές σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρς, με έμφαση σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Μέτριοι / ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, εμφανιζόμενοι ως Α/ΝΑ στο Ιόνιο.

Περισσότερα »

17 Οκτωβρίου 2022, 00:54

Η συχνότητα των πλημμυρικών επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχει αρχίσει να αυξάνεται. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε λίγο πιο…σοβαρά το θέμα αυτό ως κοινωνία και κράτος;

Περισσότερα »