Καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο: Πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία; Είναι ακόμη ζεστή η θάλασσα;

Μπορεί πλέον να μπήκαμε στο δεύτερο μήνα του Φθινοπώρου, ωστόσο ο καιρός δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εναρμονιστεί με την εποχή. Οι θερμές μεταφορές από τη βόρεια Αφρική διαδέχονται η μία την άλλη (εικόνα 1), γεγονός που βιώνουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο, ως συνέχεια όλης της εβδομάδας.

Εικόνα 1: Απόκλιση της θερμοκρασίας από τη μέση τιμή στον σταθμό του Ελληνικού για τον Σεπτέμβριο 2022. Πηγή: NOAA

Ο καλοκαιρινός καιρός συνεχίζεται κανονικά λοιπόν και η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει σήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου και τους 35-36° και τοπικά ίσως και 37° στη δυτική Πελοπόννησο. Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες, ίσως απειλήσουν τα ρεκόρ Οκτωβρίου σε αυτές τις περιοχές και μπορούν να χαρακτηριστούν ως ακραίες για την εποχή. Στην επόμενη εικόνα, η προβλεπόμενη θερμοκρασία στις 4 το μεσημέρι από το μοντέλο μας

Εικόνα 2: Προβλεπόμενη θερμοκρασία στις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022 από το μοντέλο μας UAM/WRF.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 23-25° στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου (μόνο στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι χαμηλότερη). Στην εικόνα 3, η πρόβλεψη από το μοντέλο του Ποσειδώνα.

Εικόνα 3: Προβλεπόμενη θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας σύμφωνα με το μοντέλο του Ποσειδώνα.

Οι συγκεκριμένες θερμοκρασίες είναι κατά 1-2 βαθμούς υψηλότερες του κανονικού.

Εικόνα 4: Απόκλιση της επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας στη Μεσογειακή λεκάνη από τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1982-2011. Πηγή: CEAM.

Ξέσπασμα καταιγίδων

Αλλαγή των συνθηκών από το βράδυ του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά με ξέσπασμα καταιγίδων, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα έχουν βίαιο χαρακτήρα με πιθανές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους τοπικά. Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό προγνωστικό κείμενο, το οποίο έχει αναρτηθεί από το πρωί του Σαββάτου 1/10 στο °Umeteo.


Πηγές:

[1]: NOAA, Climate Prediction Center, https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/timeseries/

[2]: e-kairos, Greek Weather Records, http://www.e-kairos.gr,

[3]: Poseidon, https://poseidon.hcmr.gr,

[4]: CEAM, http://www.ceam.es/ceamet/SST/index.html,

[5]: UAM/WRF Model, http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html


4 άρθρα διαθέσιμα

23 Απριλίου 2024, 16:21

Ημέρα υψηλών συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της χώρας μας η Τρίτη 23 Απριλίου 2024, με ταυτόχρονα εκδήλωση σφοδρών κατά τόπους ανέμων νοτιοανατολικών διευθύνσεων, αλλά και πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε νοτιοδυτική χώρα και Κρήτη. Πρόκειται για το έκτο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης του 2024 και στο άρθρο αυτό, παρουσιάζεται η εξήγηση – ανάλυση και καταγραφή του φαινομένου με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και προγνωστικών μοντέλων (GFS, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ºUmeteo).

Περισσότερα »

23 Απριλίου 2024, 11:30

Άστατος θα είναι ο καιρός αυτήν την εβδομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης (το 6ο για φέτος) και πολύ ισχυρούς ανέμους την Τρίτη 23/4 αλλά και ισχυρές βροχές / καταιγίδες σε δυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά τμήματα κυρίως όσον αφορά τα δυτικά και βορειοδυτικά το βράδυ της Τετάρτης 24/4 και τα ξημερώματα της Πέμπτης 25/4. Ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας σε σχετικά χαμηλές τιμές την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά, για να επιστρέψει στα φυσιολογικά ή λίγο υψηλότερα στη συνέχεια. Με καλό καιρό το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας όμως φαίνεται πως από τη Μ.Πέμπτη είναι πιθανό να έχουμε επιστροφή των βροχών σε αρκετά τμήματα της χώρας ενώ, υπάρχει ένα σενάριο πτώσης της θερμοκρασίας σε χαμηλότερες του κανονικού τιμές έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Περισσότερα »

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »