Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου έως Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

Ηλιοβασίλεμα 17ης Απριλίου 2017 στην Ηλιούπολη.

Οι δροσερές (ψυχρές για κάποιες περιοχές τα πρωινά) αλλά τουλάχιστον ευχάριστες συνθήκες που επικράτησαν από τις 19 Σεπτεμβρίου και μετά, δίνουν τη θέση τους σε ένα σκηνικό νοτιά, βροχών κυρίως στα δυτικότερα τμήματα της χώρας αλλά και ιδιαίτερα αυξημένων θερμοκρασιών καθώς οδεύουμε προς το Σαββατοκύριακο. Ιδίως για το τέλος της εβδομάδας, μας περιμένει όψιμο καλοκαίρι, συνοδεία αφρικανικής σκόνης (δυστυχώς) με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν και τους 35 βαθμούς το Σάββατο. Από το βράδυ του Σαββάτου όμως, ο καιρός θα αλλάξει από τα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα και σταδιακά τα επόμενα 24ωρα και στις υπόλοιπες περιοχές για να επιστρέψουμε σε ψυχρό καιρό από την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Αναλυτικά

Τρίτη 27/9: Στα περισσότερα τμήματα της δυτικής χώρας και των Επτανήσων βροχερός καιρός με τοπικά έντονα φαινόμενα κατά το Α’ μισό της ημέρας στην Ήπειρο και κατά το Β’ μισό σε ΒΔ Πελοπόννησο και Δ Στερεά ενώ καταιγίδες θα σημειωθούν σε θαλάσσια / παράκτια τμήματα. Βροχές και σε Θεσσαλία / Μακεδονία και κατά τόπους σε ανατολική Στερεά και βορειοανατολική Πελοπόννησο κυρίως το μεσημέρι / απόγευμα. Θερμοκρασίες: Αν και σε γενικές γραμμές οι μέγιστες δεν θα υπερβούν τους 23-26° στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας, τοπικά σε κεντρική Μακεδονία, νοτιοανατολική Στερεά και βορειοανατολική Πελοπόννησο αναμένονται έως και 27-28°. Ανάλογες θερμοκρασίες και στη βόρεια Κρήτη, ενδεχομένως και 30° τοπικά. Άνεμοι: ΝΔ έως και τα 6 μποφόρ σε νοτιοδυτικό, κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, στα 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου. Στα 3-4 μποφόρ στο Ιόνιο επίσης ΝΔ, έως και τα 6-7 μποφόρ στον Πατραϊκό κατά τις μεσημεριανές ώρες.

Τετάρτη 28/9: Λίγες πρόσκαιρες βροχές σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά κυρίως κατά το Α’ μισό της ημέρας με πιθανότητα καταιγίδων κυρίως σε παράκτια / θαλάσσια τμήματα. Σε νότια Πελοπόννησο, Κρήτη, νότιες Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο / Δωδεκάνησα, κατά διαστήματα βροχές και αυξημένη συννεφιά ιδίως στα νοτιότερα. Αυξημένη συννεφιά στις υπόλοιπες περιοχές, η οποία σταδιακά θα περιοριστεί με τοπικές βροχές στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά κυρίως τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Θερμοκρασίες: Σε άνοδο φτάνοντας τους 26-28° στις περισσότερες περιοχές και τοπικά στους 30-31° στα ανατολικά ηπειρωτικά και στη βόρεια Κρήτη. Άνεμοι: ΝΔ αλλά σε εξασθένηση.

Πέμπτη 29/9: Παροδικές νεφώσεις σε βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με πιθανότητα σύντομων βροχών κυρίως στα βορειοδυτικά. Θερμοκρασίες: Σε υψηλές τιμές φτάνοντας τους 28-31° στα ανατολικά ηπειρωτικά και στους 25-28° στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: ΝΔ ασθενείς.

Παρασκευή 30/9: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε αρκετές περιοχές αλλά και αισθητή μεταφορά σκόνης κυρίως σε δυτικά και νότια τμήματα, φαινόμενα που θα περιορίζουν αρκετά την ηλιοφάνεια. Θερμοκρασίες: Υψηλότερες του κανονικού με 29-31° και τοπικά 32° στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στους 28-30° σε περιοχές της νοτιοδυτικής χώρας. Στους 25-28° οι μέγιστες στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: Από Ν διευθύνσεις ασθενείς, ΝΑ στο νότιο Ιόνιο έως ισχυροί.

Σάββατο 1/10: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες και αισθητή μεταφορά Αφρικανικής σκόνης σε κεντρικά και νότια τμήματα. Από το απόγευμα σε μεθοριακές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, αναμένονται βροχές αλλά και εκδήλωση καταιγίδων με τα φαινόμενα να μεταφέρονται γρήγορα προς τη βορειοανατολική χώρα. Μικρή πιθανότητα για αντίστοιχα φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης το βράδυ. Θερμοκρασίες: Σε περεταίρω άνοδο, φτάνοντας και τους 33-35° σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα της ανατολικής και βόρειας χώρας και τους 30-33° στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: Αρχικά ασθενείς αλλά μετά το απόγευμα στροφή σε ΒΔ στο Ιόνιο και ενίσχυσή τους έως και τα 7 μποφόρ. Ανάλογη συμπεριφορά και στο Θερμαϊκό.

Κυριακή 2/10: Καθαρότερη ατμόσφαιρα με λίγες παροδικές νεφώσεις σε κεντρικά και βόρεια. Από το μεσημέρι και μετά όμως, θα παρουσιάσουν αύξηση σε κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με εκδήλωση βροχών και ενδεχομένως και καταιγίδων τοπικά, με τα φαινόμενα να επηρεάζουν και αρκετές περιοχές του κεντρικού, βορείου και βορειοδυτικού Αιγαίου από το βράδυ. Θερμοκρασίες: Πτώση κατά 2-4 βαθμούς σε όλες τις περιοχές, αν και θα παραμείνει σε υψηλότερες του κανονικού τιμές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά, όπου θα φτάσει και τους 30-32° τοπικά. Στους 26-29° οι μέγιστες στις υπόλοιπες περιοχές και στους 25-28° στα περισσότερα νησιωτικά με εξαίρεση την Κρήτη όπου αναμένονται θερμοκρασίες στους 30-32°. Άνεμοι: ΒΔ έως και τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και έως τα 6 μποφόρ σε κεντρικό και βορειοδυτικό Αιγαίο, ασθενέστεροι στις υπόλοιπες περιοχές αν και στο βορειοανατολικό Αιγαίο θα στραφούν σε ΒΑ από το βράδυ σε γρήγορη ενίσχυση έως και τα 6-7 μποφόρ.

Δευτέρα 3/10: Αυξημένη πιθανότητα καταιγίδων κατά το Α’ μισό της ημέρας σε κεντρικό / βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά), ανατολική Στερεά και Εύβοια ενώ μέσα στην ημέρα, πιθανότητα βροχών / καταιγίδων υπάρχει και για περισσότερο εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας (όπως δυτική Θεσσαλία, κεντρική Στερεά, Πελοπόννησος) με τον καιρό να είναι εν γένει άστατος. Παροδικές νεφώσεις και στο νότιο Αιγαίο, με πιθανές τοπικές βροχές στην Κρήτη. Θερμοκρασίες: Σε σημαντική πτώση κατά 4-6° καθώς δεν θα ξεπεράσει τους 21-24° το μεσημέρι, στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά βόρεια αλλά και στο κεντρικό / ανατολικό / βόρειο Αιγαίο, φτάνοντας στους 24-27° στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: Από Β διευθύνσεις έως μέτριοι.

Επόμενες ημέρες

Αν και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη των συνθηκών την επόμενη εβδομάδα, οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν προς ένα σενάριο σχετικά ψυχρού και άστατου καιρού κυρίως σε κεντρικά, ανατολικά, βόρεια τμήματα, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.


8 άρθρα διαθέσιμα

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »