Επικράτεια: Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου 2022

Photo by Sies Kranen on Unsplash

Ιδιαίτερα ζεστό το Σάββατο με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 35-36° και τοπικά 37°. Από το απόγευμα όμως, αναμένεται ξέσπασμα καταιγίδων κατά τόπους ισχυρών αρχικά στα βορειοδυτικά και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή του καιρού με στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς και πτώση της θερμοκρασίας. Αρκετά δροσερότερη η Κυριακή κατά 4-6° στις περισσότερες περιοχές με καθαρότερη ατμόσφαιρα.

Αναλυτικά

Σάββατο 1 Οκτωβρίου: Μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα για τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική). Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται στους 31-33° στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά, έως τους 34° στη δυτική Στερεά και στους 33-35° στη δυτική Πελοπόννησο και τοπικά σε εσωτερικές περιοχές του νομού Ηλείας ίσως και στους 36°. Στα υπόλοιπα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας αναμένονται μέγιστες στους 29-32° ενώ στα νησιωτικά θα φτάσουν τους 26-29°. Εξαιρείται το εσωτερικό της Κρήτης (κυρίως νότια) όπου αναμένονται μέγιστες επίσης στους 33-35°.

Η ζέστη δεν θα είναι όμως το μόνο χαρακτηριστικό της ημέρας: Όπως είχε ήδη επισημανθεί στο κείμενο της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης, από τις απογευματινές ώρες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις σε βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο οι οποίες το βράδυ θα προκαλέσουν ισχυρές καταιγίδες, με ραγδαίες βροχές, έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα έχουν πολύ γρήγορη εξέλιξη με τάση κίνησης από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά επηρεάζοντας και βορειότερα τμήματα της δυτικής Μακεδονίας προς την αλλαγή της ημέρας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, υπάρχει το ενδεχόμενων αντίστοιχων φαινομένων στο κεντρικό Ιόνιο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με σποραδικές νεφώσεις κυρίως από το απόγευμα και μετά σε ανατολική Στερεά, Θεσσαλία και βόρεια χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά Ν/ΝΑ ενισχυμένοι στο Ιόνιο φτάνοντας και τα 6 μποφόρ (τοπικά σε θαλάσσια περάσματα μεταξύ των Επτανήσων και τα 7) και στα 3-4 μποφόρ στο Αιγαίο με εξαίρεση το νοτιοανατολικό, όπου θα πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις. Από το απόγευμα οι ΝΑ άνεμοι θα ενισχυθούν στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως και τα 6 μποφόρ, αναλόγως στο κεντρικό Αιγαίο και στο Μυρτώο από ΝΔ διευθύνσεις, ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σε Ν/ΝΔ και θα εξασθενήσουν.

Αισθητή η παρουσία της αφρικανικής σκόνης σε Επτάνησα και δυτικά, κεντρικά, βόρεια ηπειρωτικά.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών βροχές / καταιγίδες αναμένονται σε αρκετά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα αναμένονται αρχικά και σε τμήματα της Ηπειρου και της δυτικής Στερεάς, τα οποία στη συνέχεια θα περιοριστούν. Πρόσκαιρες βροχές και στη Θεσσαλία και σε περιοχές της κεντρικής και βορειοανατολικής Στερεάς. Από αργά το πρωί και μετά οι συνθήκες θα βελτιωθούν σε όλες τις περιοχές και αναμένεται διαυγής καιρός σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε στις περισσότερες περιοχές, φτάνοντας όμως σε δυτική Θεσσαλία, βορειοανατολική Στερεά και σε ανατολική Πελοπόννησο τους 29-31° και κατά τόπους τους 32°. Στα υπόλοιπα τμήματα της χώρας αναμένονται μέγιστες στους 26-29°, αναλόγως και στο νότιο Αιγαίο ενώ στην Κρήτη και στα νότια Δωδεκάνησα θα φτάσει και τους 32°. Στα Επτάνησα και στο βόρειο Αιγαίο οι συνθήκες θα είναι δροσερότερες με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 23-25°.

Άνεμοι: Ενίσχυση των ΒΔ ανέμων στο Ιόνιο έως και τα 6 μποφόρ ενώ παράλληλα στρέφονται σε ΒΔ και στο Αιγαίο και επίσης ενισχύονται στα 5-6 και κατά τόπους 7 μποφόρ κατά τις πρωινές ώρες. ΝΔ θα πνέουν μόνο στο νότιο Αιγαίο, όπου θα φτάσουν τα 6-7 μποφόρ αλλά σταδιακά θα στραφούν σε Δ και αργότερα ΒΔ ενισχυμένοι έως τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ στην Κρήτη.


8 άρθρα διαθέσιμα

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »