Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 23 έως Μ.Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 & επόμενες ημέρες

Άστατος θα είναι ο καιρός αυτήν την εβδομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης (το 6ο για φέτος) και πολύ ισχυρούς ανέμους την Τρίτη 23/4 αλλά και ισχυρές βροχές / καταιγίδες σε δυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά τμήματα κυρίως όσον αφορά τα δυτικά και βορειοδυτικά το βράδυ της Τετάρτης 24/4 και τα ξημερώματα της Πέμπτης 25/4. Ακολουθεί πτώση της θερμοκρασίας σε σχετικά χαμηλές τιμές την Πέμπτη κυρίως στα δυτικά, για να επιστρέψει στα φυσιολογικά ή λίγο υψηλότερα στη συνέχεια. Με καλό καιρό το ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας όμως φαίνεται πως από τη Μ.Πέμπτη είναι πιθανό να έχουμε επιστροφή των βροχών σε αρκετά τμήματα της χώρας ενώ, υπάρχει ένα σενάριο πτώσης της θερμοκρασίας σε χαμηλότερες του κανονικού τιμές έως και την Κυριακή του Πάσχα.

Αναλυτικά

Τρίτη 23/4: Πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με μέσες / υψηλές νεφώσεις θα περιορίζουν ή θα κρύβουν εντελώς την ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Συνίσταται προσοχή για τις ευπαθείς πληθυσμιακά ομάδες. Σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη οι νεφώσεις θα είναι πυκνότερες και ο καιρός βαρύτερος με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν λασποβροχές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε νοτιότερα τμήματα της χώρας αναμένονται απλώς ψιχάλες κατά διαστήματα. Θερμοκρασία: Έως και τους 28-30° στα δυτικά ηπειρωτικά και τοπικά σε Δυτική Στερεά / Δυτική Πελοπόννησο έως και 31-32°. Στους 30-32° οι μέγιστες σε αρκετά εσωτερικά τμήματα της Κρήτης και στο βόρειο άξονα του νησιού έως και 34-35° κατά τόπους. Κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο καθώς και στα περισσότερα νησιωτικά (22-25°) ενώ αισθητά χαμηλότερες οι μέγιστες σε Θεσσαλία και βόρεια χώρα (18-21°). Άνεμοι: ΝΑ ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα στα 7-8 και κατά τόπους και κατά διαστήματα έως και τα 9 μποφόρ. Αρκετά ασθενέστεροι σε Μυρτώο, κεντρικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα από Α ή ΒΑ διευθύνσεις, αισθητοί κυρίως μέχρι το μεσημέρι έως και τα 6 μποφόρ. Στα Επτάνησα θα πνέουν επίσης από Α/ΑΒΑ διευθύνσεις φτάνοντας στο Ρίο / Αντίρριο και στον Πατραϊκό τα 6-7 μποφόρ και προς το μεσημέρι τα 8 και πρόσκαιρα και τα 9 μποφόρ, αναλόγως και σε περιοχές μεταξύ των Επτανήσων καθώς επίσης και σε ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής / νοτιοδυτικής Πελοποννήσου δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Αισθητοί θα είναι οι Α/ΒΑ άνεμοι και σε περιοχές της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου. Από το απόγευμα, οι άνεμοι θα στραφούν σε ΝΑ και θα εξασθενήσουν ενώ το βράδυ θα επικρατήσει Δ ρεύμα στις περισσότερες περιοχές.

Τετάρτη 24/4: Όσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένεται διαυγέστερος καιρός μέσα στο πρωί. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως τα Δωδεκάνησα όπου οι συγκεντρώσεις σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι και τις απογευματινές ώρες, οπότε θα αρχίσει κι εδώ να περιορίζεται. Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και στην Κρήτη κυρίως όσον αφορά το ανατολικό τμήμα του νησιού. Κατά τα άλλα, αναπτύξεις νεφών αναμένονται τις μεσημεριανές / απογευματινές ώρες σε κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βροχές μετά το απόγευμα σε Ήπειρο, Επτάνησα και δυτική Στερεά και στη συνέχεια καταιγίδες, με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων και έντονης ηλεκτρικής δραστηριότητας. Θερμοκρασία: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά ηπειρωτικά και νησιωτικά με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 18-21° και στα βορειοδυτικά / Κέρκυρα στους 16-18°. Στους 22-25° οι μέγιστες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα καθώς και στο εσωτερικό της Κρήτης και στους 20-23° στο Αιγαίο. Άνεμοι: Σταδιακή εξασθενήση των πολύ θυελλωδών ΝΑ ανέμων στο ανατολικό Αιγαίο μέσα στη νύχτα και το πρωί. Στις υπόλοιπες θάλασσες οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ/ΒΔ φτάνοντας τη νύχτα / πρωί τα 6-7 μποφόρ σε νότια Πελοπόννησο / Κύθηρα, στη δυτική Κρήτη καθώς και στον Κορινθιακό με τάση εξασθένησης στη συνέχεια. Στα Επτάνησα αναμένονται αρχικά Δ/ΒΔ άνεμοι στα 5-6 μποφόρ και αργότερα μετά το μεσημέρι ΝΔ στα 4-5 μποφόρ. Αισθητοί άνεμοι ΝΔ διευθύνσεων και στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας έως και τα 6 μποφόρ κατά τόπους.

Πέμπτη 25/4: Τις νυχτερινές / πρώτες πρωινές ώρες βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη και πιθανώς και στο Θρακικό. Αρκετή ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας κατά τη διάρκεια της ημέρας με λίγες νεφώσεις κατά τις βραδινές ώρες και πιθανότητα τοπικών βροχών σε περιοχές της Ηπείρου (κυρίως παράκτιες) καθώς και στα βόρεια Επτάνησα. Θερμοκρασία: Στους 20-23° οι μέγιστες σε κεντρικά, ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, στους 18-21° στα περισσότερα νησιωτικά και στους 16-19° στα δυτικά. Άνεμοι: Από Δ διευθύνσεις, ενισχυμένοι κυρίως σε νότιες Κυκλάδες και Κρητικο πέλαγος στα 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα έως και τα 6.

Παρασκευή 26/4: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα περισσότερες. Θερμοκρασία: Σε παρόμοιες τιμές με την Πέμπτη 25/4 σε κεντρικά, ανατολικά και βόρεια, άνοδος στα δυτικά στα επίπεδα των 19-21°. Στους 20-23° οι μέγιστες στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές. Άνεμοι: Ασθενείς.

Σάββατο 27/4: Νεφώσεις κατά διαστήματα, με πιθανή εκδήλωση τοπικών βροχών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Θερμοκρασία: Στους 19-22° στις περισσότερες πεδινές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Άνεμοι: Ασθενείς από Β διευθύνσεις πιθανώς έως μέτριοι στο ανατολικό / νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Κυριακή των Βαΐων 28/4: Λίγες παροδικές νεφώσεις. Θερμοκρασία: Σε άνοδο, φτάνοντας τους 22-25° στα περισσότερα ηπειρωτικά και κατά τόπους σε δυτικά και νότια τους 26-27°. Άνεμοι: Από Β διευθύνσεις έως μέτριοι, τοπικά ενδεχομένως ισχυροί σε ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Μ.Δευτέρα 29/4: Καλές καιρικές συνθήκες με τη θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο ξεπερνώντας τους 25° στα ηπειρωτικά, φτάνοντας κατά τόπους και τους 30°. Άνεμοι: Γενικά από Β διευθύνσεις

Επόμενες ημέρες μέχρι την Κυριακή του Πάσχα 5/5/24

Αν και την Μ. Τρίτη 30/4 και τη Μ.Τετάρτη 1/5 φαίνεται πως οι συνθήκες θα είναι σχετικά καλές, από τη Μ. Πέμπτη 2/5 και μετά είναι πιθανό να έχουμε επιστροφή των βροχών σε αρκετά τμήματα της χώρας, με προοπτική πτώσης της θερμοκρασίας ενδεχομένως και σε χαμηλότερες του κανονικού τιμές έως και την Κυριακή του Πάσχα.


8 άρθρα διαθέσιμα

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »