Αριθμητική πρόγνωση καιρού: Χρήσιμο εργαλείο στην προσομοίωση της πυρκαγιάς στην Άμφισσα

Περίληψη

Από τον Απρίλιο 2020, το °Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πρόγνωσης πολύ υψηλής ανάλυσης (1km) για την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Αν και οι λόγοι της ανάπτυξης του μοντέλου σχετίζονται με τις ανάγκες του Χειμερινού Τουρισμού στην περιοχή, η συγκεκριμένη πρόγνωση αποτέλεσε επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ιτέας – Άμφισσας.

Γύρω στη 1μ.μ. της Δευτέρας 4 Ιουλίου, φωτιά ξέσπασε σε περιοχή νοτίως της Άμφισσας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις έχει κατακάψει περίπου 3.000 στρέμματα γεωργικής έκτασης (κυρίως ελαιόδεντρα, επί συνολικής έκτασης 55.000 στρεμμάτων) καθώς και 9.000 στρέμματα χαμηλής και χορτολιβαδικής έκτασης [1].

Η φωτιά συνεχίστηκε όλη νύχτα προς Τρίτη 5 Ιουλίου ενώ από τις πρωινές ώρες τα μέτωπα παρουσίασαν ύφεση. Ωστόσο το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιουλίου, παρουσιάστηκε αναζωπύρωση του μετώπου κυρίως στην ανατολική πλευρά του κάμπου προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με το tanea.gr, ο χάρτης κίνησης της εξέλιξης της πυρκαγιάς είναι ο ακόλουθος [2]:

Χάρτης: Εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς σε Αμφισσα / Ιτέα σύμφωνα με tanea.gr .

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα, παραθέτουμε την προσομοίωση των ανέμων στην ευρύτερη περιοχή καθ’όλο το διάστημα εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου, έως τα μεσάνυκτα της Τρίτης 5 προς Τετάρτης 6 Ιουλίου.

Παρατηρούμε οτι, κατά την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, στην περιοχή της κοιλάδας της Άμφισσας έπνεαν άνεμοι δύο κυρίαρχων διευθύνσεων: Β/ΒΑ στο βόρειο τμήμα αυτής και Ν/ΝΑ στο νοτιότερο τμήμα προς την Ιτέα, οι οποιοι στη συνέχεια και κυρίως μετά τις 19:00-20:00 το βράδυ της Δευτέρας, φαίνεται να στράφηκαν σε Β/ΒΑ σε όλες τις περιοχές και αργότερα Β/ΒΔ. Από τις 10:00 το πρωί της Τρίτης, προσομοιώνεται εκ νέου στροφή των ανέμων σε Ν προερχόμενοι από τον κόλπο της Ιτέας, φτάνοντας αρκετά μέσα στην κοιλάδα χωρίς όμως μεγάλες εντάσεις.

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα έχουν χρησιμοποιηθεί χάρτες από δύο διαδοχικούς προγνωστικούς κύκλους του μοντέλου μας (Κυριακή 3/7 – 12UTC και Δευτέρα 4/7 – 12UTC) και παρατίθενται εδώ με κριτήριο την διαθεσιμότητά τους προς το ευρύ κοινό. Συνεπώς, για τις ώρες από τις 10 το πρωί της Τρίτης και μετά χρησιμοποιούνται οι χάρτες του προγνωστικού κύκλου της Δευτέρας, ενώ για τις προηγούμενες ώρες, οι αντίστοιχοι χάρτες του προγνωστικού κύκλου της Κυριακής.

Κινούμενη εικόνα: Προσομοίωση διεύθυνσης και έντασης ανέμων υπερ-υψηλής ανάλυσης (1km), στην ευρύτερη περιοχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς για το διάστημα από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Ιουλίου, μέχρι τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη 5-6 Ιουλίου. Η προσομοίωση προέρχεται από το μοντέλο που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας για τις ανάγκες του δήμου κατά τη Χειμερινή περίοδο (χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις, άνεμοι).

Μέσω της χρωματικής κλίμακας είναι δυνατόν να υπολογιστεί η μέση ένταση του ανέμου, οπότε διαπιστώνουμε πως κατά το διάστημα όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας της Άμφισσας έπνεαν άνεμοι εντάσεως 38-49km/h. Η χρωματική κλίμακα είναι διαβαθμισμένη κατά τέτοιον τρόπο ώστε ταυτόχρονα να αντιστοιχεί στην κλίμακα μποφόρ συνεπώς, πρόκειται για 6 μποφόρ και πρόσκαιρα / τοπικά έως και τα 7. Παρατηρούμε επίσης ενίσχυση της έντασης των ανέμων εντός της κοιλάδας, κάτι που παραπέμπει σε φαινόμενα καναλισμού στην περιοχή. Τέλος, βάσει και του χάρτη του πρώτου σχήματος, η πορεία της πυρκαγιάς ήταν προς τα Νότια / Νοτιοανατολικά, κάτι που αναμενόταν, βάσει της προβλεπόμενης διεύθυνσης των ανέμων ιδίως μετά το απόγευμα της Δευτέρας.

Συμπέρασμα

Η υπέρ-υψηλής ανάλυσης πρόγνωση (1km), που είναι διαθέσιμη ελεύθερα από την ιστοσελίδα μας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του Χειμερινού τουρισμού στο δήμο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, αποτέλεσε ένα σημαντικό εργαλείο πρόγνωσης και ενημέρωσης για τις συνθήκες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Άμφισσας – Ιτέας.

Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για την υψηλότερη ανάλυση που είναι διαθέσιμη αυτήν την στιγμή για την ευρύτερη περιοχή.

Οι χάρτες πρόγνωσης βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html και ανανεώνονται καθημερινά γύρω στις 9-10 το πρωί. Εκτός από την πρόγνωση πολύ υψηλής ανάλυσης για την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, υπάρχει διαθέσιμη πρόγνωση υψηλής ανάλυσης (5km) για την Επικράτεια σε 5 παραμέτρους (Νέφωση-Υετός-Χιονόπτωση-Άνεμοι-Θερμοκρασία) αλλά και πρόγνωση μέσης ανάλυσης (25km) για την νοτιοανατολική Ευρώπη / Βαλκάνια.

Πηγές – Παραπομπές

[1]: https://www.in.gr/2022/07/05/greece/fotia-stin-itea-staxti-3-000-stremmata-georgikis-ektaktis-kaikan-yperaionovia-dentra-stin-amfissa/

[2]: https://www.tanea.gr/2022/07/05/greece/fotia-nyxta-kolasis-stin-itea-dyskoli-i-katastasi-sto-kranidi/


3 άρθρα διαθέσιμα

8 Απριλίου 2025, 11:29

Χειμωνιάτικη η εβδομάδα που διανύουμε ιδίως στο ξεκίνημά της, με χιονοπτώσεις χθες (Δευτέρα) έως και χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και καιρό βορείου ρεύματος και χαμηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη χώρα. Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη 9/4 αλλά στη συνέχεια το κρύο θα “μαλακώσει” και σταδιακά έως και το Σαββατοκύριακο, θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Ωστόσο ο καιρός δεν θα είναι απολύτως αίθριος και αναμένονται βροχές / καταιγίδες το Σάββατο 12 Απριλίου σε κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ και τις υπόλοιπες ημέρες θα εκδηλωθούν σποραδικά φαινόμενα. Όπως είχε αναφερθεί και στο προηγούμενο δελτίο μεσοπρόθεσμης εκτίμησης, ο καιρός κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας θα είναι αρκετά θερμός και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία μετά την Μ.Τετάρτη φαίνεται να ξεπερνάει τους 25 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Περισσότερα »

17 Μαρτίου 2025, 23:05

Ένα πολύ ισχυρό -πολικής προέλευσης- μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, φέρνοντας πολύ μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία και αμιγώς Χειμωνιάτικες συνθήκες. Χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα θα εκδηλωθούν σε κεντρική και δυτική Μακεδονία καθώς και στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Στο άρθρο αυτό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του μετώπου και την εξέλιξη των φαινομένων μέσω των προγνωστικών χαρτών του °U-Model.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »