Επικράτεια: Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου 2023

Photo by Владимир Кондратьев: https://www.pexels.com/photo/a-tree-with-autumn-leaves-at-the-foot-of-a-hill-3182923/

Το πρώτο χειμερινής υφής μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ολοκληρώνοντας το πέρασμά του μέχρι και το βράδυ. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο οι έντονες βροχές αλλά η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με την ελάχιστη το πρωί κάτω από τους 5° στα ηπειρωτικά, η επικράτηση θυελλωδών ΒΔ ανέμων μετά το πέρασμα του μετώπου αλλά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπου στα βόρεια αναμένονται σε υψόμετρα κάτω των 1000μ.

Αναλυτικά

Σάββατο 18/11: Μετά την αλλαγή της ημέρας και μέχρι το πρωί κλειστός καιρός με βροχές σε Μακεδονία / Θράκη και μπόρες σε πολλά τμήματα Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής / βορειοδυτικής Πελοποννήσου αλλά και των Επτανήσων, με πιθανές τοπικές καταιγίδες στα νησιωτικά και παράκτια. Με εξαίρεση περιοχές της νοτιοδυτικής χώρας, όπου ο καιρός θα παραμείνει άστατος με όμβρους (μπόρες) μέχρι και το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής / βορειοδυτικής / βόρειας χώρας αναμένεται βελτίωση των συνθηκών.

Μέσα στο πρωί – μεσημέρι, μπόρες και άστατος καιρός αναμένονται και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησος) με βελτίωση των συνθηκών στη συνέχεια.

Αιγαίο: Τοπικοί όμβροι και σύντομες καταιγίδες στο ανατολικό / βορειοανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αργά τη νύχτα – προς το πρωί, τα φαινόμενα θα γενικευτούν στα βόρεια, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά και στη συνέχεια σε κεντρικά – ανατολικά τμήματα καθώς και στις βόρειες Κυκλάδες. Στις περισσότερες περιοχές η διάρκειά τους αναμένεται γύρω στις 3-4 ώρες, αλλά στο ανατολικό Αιγαίο θα επιμείνουν μέχρι το βράδυ κατά διαστήματα.

Από το μεσημέρι και μετά, βροχές σύντομου χαρακτήρα θα σημειωθούν και σε νοτιότερα τμήματα των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα. Σύντομο πέρασμα βροχών κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται και στην Κρήτη με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και τάση τα φαινόμενα να περιοριστούν προς το βράδυ κυρίως σε βόρεια τμήματα του νησιού.

Χιονοπτώσεις: Τις νυχτερινές και πρωινές ώρες σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας και στη Ροδόπη, σταδιακά έως και τα 800μ όσον αφορά τη Μακεδονία / Θράκη και πρόσκαιρα έως τα 1000-1200μ στην Ήπειρο. Σε νοτιότερες ορεινές περιοχές της χώρας, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα (1600-1800μ), με εξαίρεση το Πήλιο και τη Δίρφυ όπου θα φτάσουν έως και τα 1000-1200μ πρόσκαιρα μέσα στο πρωί.

Θερμοκρασία: Μέγιστες στους 13-15° σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη και στο βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας έως και τους 15-18° και στους 17-20° στο νότιο Αιγαίο. Τοπικά έως και 23-24° σε βόρεια τμήματα της Κρήτης αλλά από το απόγευμα θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Άνεμοι: Αρχικά τη νύχτα, Ν/ΝΔ στα 6-7 μποφόρ σε νοτιοδυτικό, κεντρικό, ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο και στα 5-6 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου. Στροφή σε ΒΔ γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ιόνιο στα 6-7 μποφόρ και από το πρωί, κατά διαστήματα έως και τα 8 μποφόρ. Μετά τις 5:00-7:00 το πρωί θα στραφούν σε ΒΔ και στο βόρειο Αιγαίο έως και τα 7 και κατά διαστήματα 8 μποφόρ, από αργά το πρωί και στο κεντρικό / ανατολικό Αιγαίο και από αργά το μεσημέρι και σε Κυκλάδες – Κρήτη – Δωδεκάνησα. Η ένταση των ανέμων θα διατηρηθεί και μάλιστα θα ενισχυθεί έως και τα 9 μποφόρ κατά τόπους σε ανατολικές Κυκλάδες, κεντρικό – βόρειο – ανατολικό Αιγαίο αλλά και στο Θερμαϊκό.

Κυριακή 19/11: Έως και το μεσημέρι άστατος καιρός σε Κυκλάδες – ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα με μπόρες κατά διαστήματα κυρίως σε βόρειες και ανατολικές Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο. Κατά διαστήματα κλειστός καιρός και στον βόρειο άξονα της Κρήτης με βροχές, περισσότερο οργανωμένου χαρακτήρα ενώ αναμένονται και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες βροχές επίσης τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ανατολική και νότια Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε Ίδη (Ψηλορείτης) και Δίκτη πάνω από τα 1400-1500μ.

Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός με αρκετό κρύο το πρωί σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Θερμοκρασίες: Ελάχιστες στους 2-4° σε ημιπεδινές και ημιορεινές περιοχές σε Θεσσαλία και Μακεδονία και στους 4-6° στα πεδινά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αναμένονται ελάχιστες στους 6-9° και στους 9-12° στα νησιωτικά. Οι μέγιστες θα φτάσουν τους 11-13° στα περισσότερα ηπειρωτικά και στα πολύ νότια και νοτιοδυτικά έως και τους 14-15°. Στους 12-15° οι μέγιστες στα νησιωτικά και στη νότια Κρήτη και τα νότια Δωδεκάνησα έως και τους 16-17°.


4 άρθρα διαθέσιμα

20 Ιουνίου 2024, 17:53

Επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών την Παρασκευή 21/6 λόγω του συνδυασμού των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων σε κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, των υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ξηρότητας, ιδίως σε δυτικότερες περιοχές. Σχετική εξασθένηση των ανέμων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα ηπειρωτικά, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν. Ταυτόχρονα, από την Κυριακή 23/6, αναμένεται η επιστροφή των φαινομένων αστάθειας κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα: Ο χαρακτήρας των φαινομένων θα είναι εκρηκτικός με πολύ γρήγορες αναπτύξεις νεφών, ισχυρές βροχές και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές, η αστάθεια αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα όμως τα σενάρια εξέλιξης από την Πέμπτη – Παρασκευή 27-28/6 και μετά, παραμένουν ασαφή.

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2024, 20:49

Δυστυχώς, η τάση καταγραφής υψηλότερων ή αρκετά υψηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών συνεχίζεται και το φετινό Ιούνιο. Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα οι συνθήκες ήταν διαρκώς θερμότερες στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας μας ενώ σημειώθηκαν δύο αρκετά διακριτά θερμά κύματα [1]. Σε αυτό το άρθρο – μελέτη παρουσιάζεται η σύνοψη των δεδομένων 500 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών εγκατεστημένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και Ιδιώτες μέσα από 11 πίνακες και 10 διαγράμματα / χάρτες.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »