Επικράτεια: Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου 2023

Photo by Владимир Кондратьев: https://www.pexels.com/photo/a-tree-with-autumn-leaves-at-the-foot-of-a-hill-3182923/

Το πρώτο χειμερινής υφής μέτωπο αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ολοκληρώνοντας το πέρασμά του μέχρι και το βράδυ. Το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο οι έντονες βροχές αλλά η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με την ελάχιστη το πρωί κάτω από τους 5° στα ηπειρωτικά, η επικράτηση θυελλωδών ΒΔ ανέμων μετά το πέρασμα του μετώπου αλλά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά, όπου στα βόρεια αναμένονται σε υψόμετρα κάτω των 1000μ.

Αναλυτικά

Σάββατο 18/11: Μετά την αλλαγή της ημέρας και μέχρι το πρωί κλειστός καιρός με βροχές σε Μακεδονία / Θράκη και μπόρες σε πολλά τμήματα Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της δυτικής / βορειοδυτικής Πελοποννήσου αλλά και των Επτανήσων, με πιθανές τοπικές καταιγίδες στα νησιωτικά και παράκτια. Με εξαίρεση περιοχές της νοτιοδυτικής χώρας, όπου ο καιρός θα παραμείνει άστατος με όμβρους (μπόρες) μέχρι και το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής / βορειοδυτικής / βόρειας χώρας αναμένεται βελτίωση των συνθηκών.

Μέσα στο πρωί – μεσημέρι, μπόρες και άστατος καιρός αναμένονται και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (Θεσσαλία, Κεντρική και Ανατολική Στερεά και Ανατολική Πελοπόννησος) με βελτίωση των συνθηκών στη συνέχεια.

Αιγαίο: Τοπικοί όμβροι και σύντομες καταιγίδες στο ανατολικό / βορειοανατολικό Αιγαίο κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά αργά τη νύχτα – προς το πρωί, τα φαινόμενα θα γενικευτούν στα βόρεια, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά και στη συνέχεια σε κεντρικά – ανατολικά τμήματα καθώς και στις βόρειες Κυκλάδες. Στις περισσότερες περιοχές η διάρκειά τους αναμένεται γύρω στις 3-4 ώρες, αλλά στο ανατολικό Αιγαίο θα επιμείνουν μέχρι το βράδυ κατά διαστήματα.

Από το μεσημέρι και μετά, βροχές σύντομου χαρακτήρα θα σημειωθούν και σε νοτιότερα τμήματα των Κυκλάδων και στα Δωδεκάνησα, με τοπικές καταιγίδες κυρίως στα Δωδεκάνησα. Σύντομο πέρασμα βροχών κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται και στην Κρήτη με αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας και τάση τα φαινόμενα να περιοριστούν προς το βράδυ κυρίως σε βόρεια τμήματα του νησιού.

Χιονοπτώσεις: Τις νυχτερινές και πρωινές ώρες σε ορεινά τμήματα της Ηπείρου, της Μακεδονίας και στη Ροδόπη, σταδιακά έως και τα 800μ όσον αφορά τη Μακεδονία / Θράκη και πρόσκαιρα έως τα 1000-1200μ στην Ήπειρο. Σε νοτιότερες ορεινές περιοχές της χώρας, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε πολύ μεγαλύτερα υψόμετρα (1600-1800μ), με εξαίρεση το Πήλιο και τη Δίρφυ όπου θα φτάσουν έως και τα 1000-1200μ πρόσκαιρα μέσα στο πρωί.

Θερμοκρασία: Μέγιστες στους 13-15° σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη και στο βόρειο Αιγαίο, στα νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας έως και τους 15-18° και στους 17-20° στο νότιο Αιγαίο. Τοπικά έως και 23-24° σε βόρεια τμήματα της Κρήτης αλλά από το απόγευμα θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Άνεμοι: Αρχικά τη νύχτα, Ν/ΝΔ στα 6-7 μποφόρ σε νοτιοδυτικό, κεντρικό, ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο και στα 5-6 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές του Αιγαίου. Στροφή σε ΒΔ γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ιόνιο στα 6-7 μποφόρ και από το πρωί, κατά διαστήματα έως και τα 8 μποφόρ. Μετά τις 5:00-7:00 το πρωί θα στραφούν σε ΒΔ και στο βόρειο Αιγαίο έως και τα 7 και κατά διαστήματα 8 μποφόρ, από αργά το πρωί και στο κεντρικό / ανατολικό Αιγαίο και από αργά το μεσημέρι και σε Κυκλάδες – Κρήτη – Δωδεκάνησα. Η ένταση των ανέμων θα διατηρηθεί και μάλιστα θα ενισχυθεί έως και τα 9 μποφόρ κατά τόπους σε ανατολικές Κυκλάδες, κεντρικό – βόρειο – ανατολικό Αιγαίο αλλά και στο Θερμαϊκό.

Κυριακή 19/11: Έως και το μεσημέρι άστατος καιρός σε Κυκλάδες – ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα με μπόρες κατά διαστήματα κυρίως σε βόρειες και ανατολικές Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο. Κατά διαστήματα κλειστός καιρός και στον βόρειο άξονα της Κρήτης με βροχές, περισσότερο οργανωμένου χαρακτήρα ενώ αναμένονται και τοπικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες βροχές επίσης τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ανατολική και νότια Εύβοια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε Ίδη (Ψηλορείτης) και Δίκτη πάνω από τα 1400-1500μ.

Στην υπόλοιπη χώρα βελτιωμένος καιρός με αρκετό κρύο το πρωί σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Θερμοκρασίες: Ελάχιστες στους 2-4° σε ημιπεδινές και ημιορεινές περιοχές σε Θεσσαλία και Μακεδονία και στους 4-6° στα πεδινά. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αναμένονται ελάχιστες στους 6-9° και στους 9-12° στα νησιωτικά. Οι μέγιστες θα φτάσουν τους 11-13° στα περισσότερα ηπειρωτικά και στα πολύ νότια και νοτιοδυτικά έως και τους 14-15°. Στους 12-15° οι μέγιστες στα νησιωτικά και στη νότια Κρήτη και τα νότια Δωδεκάνησα έως και τους 16-17°.


4 άρθρα διαθέσιμα

3 Σεπτεμβρίου 2024, 23:13

Ένα μοναδικό επεισόδιο βροχοπτώσεων εκδηλώνεται σε αρκετά τμήματα της ερήμου Σαχάρα, γνωστή ως “η ξηρότερη περιοχή της Γης”. Το τελικό ποσό της βροχής μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να μην είναι υψηλό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της ερήμου θα λάβει ποσά βροχής κατά 500% πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η έρημος Σαχάρα δεν βιώνει συχνά τέτοια επεισόδια. Είναι τόσο σπάνια, λιγότερα από ένα ανά δεκαετία, αποτελώντας ένα σημάδι ότι κάτι ενδεχομένως αλλάζει στο πλανητικό σύστημα του καιρού της Γης, υποδηλώνοντας μια ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κατάσταση.

Περισσότερα »

2 Σεπτεμβρίου 2024, 20:09

Συνεχίζονται οι καθημερινές μπόρες / καταιγίδες (φαινόμενα αστάθειας) στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας κυρίως τις ώρες από το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ. Τα φαινόμενα αυτά θα έχουν μέτριες εντάσεις ενώ ενδεχομένως να επηρεαστούν και θαλάσσια τμήματα κυρίως όσον αφορά το βόρειο / βορειοδυτικό Αιγαίο (νύχτα Τρίτης 3/9 προς Τετάρτη 4/9) και το Ιόνιο / Επτάνησα (νύχτα Τετάρτης 4/9 προς Πέμπτη 5/9 και ενδεχομένως και την Παρασκευή 6/9 το βράδυ αλλά και μέσα στο Σαββατοκυριακο 7-8/9). Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται, κατά 2-4° παραπάνω από τον κλιματικό μέσο όρο και οι άνεμοι θα πνέουν σε ασθενείς – μέτριες εντάσεις με κυρίαρχες τις δυτικές ή βορειοδυτικές διευθύνσεις.

Περισσότερα »

9 Αυγούστου 2024, 15:10

Τα πρώτα “αιολικά πάρκα” δημιουργήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με επίκεντρο αρχικά την περιοχή της νότιας Εύβοιας. Αν και οι επιπτώσεις της εγκατάστασής τους δεν έχουν διερευνηθεί συνολικά, η εμπειρία δείχνει ότι είναι κυρίως αρνητικές παρά τα όποια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα της συνολικής εικόνας, στην γενικότερη προσπάθεια αντικειμενικής διερεύνησης του θέματος, σε αυτό το άρθρο εξετάζεται το επιχείρημα της τροποποίησης του μικροκλίματος μιας περιοχής, όπως προσφάτως διατυπώθηκε.

Περισσότερα »

3 Αυγούστου 2024, 17:57

Πότε είναι κατά μέσο όρο η θερμότερη περίοδος της χρονιάς στην Ελλάδα και γιατί δεν συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο; Ποιό φυσικό μέγεθος προκαλεί αυτή τη διαφορά και τί σχέση έχει αυτό με τον κλιματικό τύπο κάθε περιοχής; Τί συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Γης όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Περισσότερα »