Κακοκαιρία “Bettina” – Σύνοψη

Χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Παρασκευής στην Αδριατική, κινήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββάτου προς το βόρειο Αιγαίο παρουσιάζοντας πολύ μεγάλη εκβάθυνση. Την Κυριακή συνέχισε την πορεία του προς τις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με την πίεση να εκτιμάται πως έφτασε στο κέντρο του τα 972hpa [1,2], τιμή που θεωρείται αρκετά σπάνια για την ευρύτερη περιοχή μας.

Το βράδυ της Παρασκευής 24/11 προς Σάββατο 25/11, καθώς το σύστημα βρισκόταν ακόμη στην κεντρική Αδριατική, η εκτιμώμενη πίεση στο κέντρο του ήταν γύρω στα 993 hpa. Ένα 24ωρο μετά, το κέντρο του χαμηλού βρέθηκε στην περιοχή του Θρακικού πελάγους. Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης (λιμάνι) κατέγραψε ελάχιστη πίεση τα 976.8 hpa τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 25/11 προς Κυριακή 26/11, ενώ η Λήμνος και η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τα 976 hpa περίπου εκείνη την ώρα. Με βάση αυτές τις καταγραφές, συμπεραίνουμε ότι η πίεση στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού έπεσε γύρω στα 16-17 hpa μέσα σε 24 ώρες (μεταξύ 00:00 του Σαββάτου 25/11 και 00:00 της Κυριακής 26/11).

Ο ρυθμός πτώσης 17 hpa / 24 hrs για το γεωγραφικό πλάτος 40° είναι οριακός ώστε το συγκεκριμένο χαμηλό να χαρακτηριστεί ως μετεωρολογική βόμβα [3].

Τρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας για τη χώρα μας:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 10 περιοχές με τις ισχυρότερες ριπές ανέμου [4]:

ΠεριοχήΜέγιστη Ριπή Ανέμου σε km/h (μποφόρ)
Παξιμάδα Κάρυστος125.5 (12)
Ισθμός Κορινθία117.5 (11)
Νέα Καμαρίνα – Βόνιτσα113.3 (11)
Καπαρέλλι Βοιωτίας111.0 (11)
Φαλάσαρνα Χανιά109.4 (11)
Παραλία Πάτρα107.8 (11)
Μονή Μ. Λαύρας – Άγιο Όρος107.8 (11)
Πόρτο – Τήνος104.6 (11)
Πύλος Μεσσηνία103.0 (11)
Φινοκαλιά Λασίθι101.4 (10)
Πινακας: Μέγιστες ριπές ανέμου στη χώρα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ανάλυση

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα, η διεύθυνση και ένταση των ανέμων (streamlines) ανά 1 ώρα, από τις 19:00 τοπική ώρα του Σαββάτου 25/11 έως τις 17:00 τοπική ώρα της Κυριακής 26/11. Ο πορτοκαλί χρωματισμός υποδεικνύει περιοχές με εντάσεις στα 7 μποφόρ, ενώ με κόκκινο ή βαθύ κόκκινο χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με 8 ή και 9 μποφόρ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η προσομοίωση εκτελείται σε ανάλυση 5×5 χιλιομέτρων και στην πραγματικότητα οι εντάσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται ο συνολικός προβλεπόμενος υετός όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μας μοντέλο για το διάστημα από την Παρασκευή 24/11 – 14:00 έως τη Δευτέρα 27/11 – 14:00. Παρατηρούμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη υετού προβλέπονται σε δυτικά προσήνεμα τμήματα της Επικράτειας (δυτική χώρα και ανατολικό Αιγαίο) σε γενικές γραμμές μεταξύ 32 και 64 χιλιοστών (τόνοι νερού / στρέμμα). Με βάση της ήδη υπάρχουσες καταγραφές από τη δυτική χώρα, τα παραπάνω ποσά θεωρούνται απολύτως ρεαλιστικά:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται η αθροιστική χιονόπτωση στη χώρα σε εκατοστά για το ίδιο χρονικό διάστημα:

Τέλος, στην επόμενη κινούμενη εικόνα (gif), απεικονίζεται η θερμοκρασία στα 2μ για το διάστημα από το μεσημέρι του Σαββάτου 25/11 (14:00) έως και το μεσημέρι της Κυριακής 26/11 (14:00)

Οι προγνώσεις του °Umeteo

Η ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας, υπήρξε αναλυτική καθ’όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες αστοχίες εκτός από την πρόγνωση της Αττικής για το Σάββατο 25/11, όπου προβλέφθηκε βροχή / καταιγίδα για το μεσημέρι, ενώ τελικά το φαινόμενο εμφανίστηκε τα ξημερώματα.

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα παρουσιάζεται η νέφωση στο φάσμα του υπέρυθρου καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Με κόκκινο κύκλο σημειώνεται η καταιγίδα, η οποία ξεκινώντας από την Μεσσηνία, κινήθηκε βορειοανατολικά επηρεάζοντας και την Αττική τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα παρουσιάζεται αντίστοιχα η προσομοίωση της νέφωσης στο φάσμα του υπέρυθρου μέσω της πρόγνωσης του δείκτη εξερχόμενης μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολίας (OLR – Outgoing Longwave Radiation). Η προσομοίωση εκτελείται με βάση τις αρχικές και οριακές συνθήκες του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος GFS της Πέμπτης 23/11/12 – 12UTC [5]. Με κόκκινο κύκλο σημειώνεται και πάλι η συγκεκριμένη καταιγίδα όπου διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο είναι μετατοπισμένο περίπου 6 ώρες μετά (10-2 το μεσημέρι).

Η χρονική μετατόπιση στην εκδήλωση του φαινομένου, οφείλεται στο γεγονός ότι η μικροδιαταραχή που το προκάλεσε, κινήθηκε τελικά γρηγορότερα. Η συγκεκριμένη γραμμή καταιγίδων εμφανίστηκε στην περιοχή που συνοπτικά ανήκει στο θερμό τομέα του χαμηλού βαρομετρικού, όπου επικρατούν θερμές και συχνά υγρές αέριες μάζες. Αρκετές φορές, η ατμόσφαιρα σε αυτήν την περιοχή είναι αρκετά ασταθής και συχνά αναπτύσσονται καταιγιδοφόρα νέφη μεμονωμένα ή σε παράταξη, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης μικροδιαταραχών.

Το διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκε το φαινόμενο αυτό (πρωινές ώρες Σαββάτου), ήταν η φάση κατά την οποία το χαμηλό βαρομετρικό παρουσίασε μεγάλη ενίσχυση καθώς περνούσε από την Αδριατική προς το βόρειο Αιγαίο. Η ενίσχυσή του υπήρξε τελικά ακόμη μεγαλύτερη του προβλεπόμενου από παγκόσμια και περιοχικά μοντέλα πρόγνωσης, όπως προκύπτει από την σύγκριση της πρόβλεψης των επιφανειακών πιέσεων με την πραγματικότητα. Ενδεικτικά για τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή και για την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, το μοντέλο του ECMWF προέβλεψε πίεση στο κέντρο του στα 982hpa με αντίστοιχη τιμή και από το GFS, το περιοχικό μοντέλο του ºUmeteo στα 986hpa ενώ τελικά μετρήθηκαν 976hpa όπως ήδη αναφέρθηκε.

Όταν ένα χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται σε φάση μεγάλης ενίσχυσης, οι θερμοδυναμικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα και η αλληλεπίδραση μεταξύ κατώτερων και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων, έχει συχνά χαοτικό χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη εντονότερο στην περιοχή του θερμού τομέα του συστήματος (ο οποίος σε γενικές γραμμές αποτελεί και την ενεργειακή τροφοδοσία του) όπου τα όποια φαινόμενα δεν έχουν οργανωμένη μορφή. Έτσι λοιπόν, μια μικροδιαταραχή που ανήκει σε αυτήν την περιοχή, μπορεί να κινηθεί αρκετά γρηγορότερα, εάν το ίδιο το χαμηλό είναι τελικά ισχυρότερο.

Συγκρίνοντας τις προγνώσεις του υετού (= βροχή, χιόνι, χαλάζι) μεταξύ των 3 παραπάνω μοντέλων, διαπιστώνουμε ότι για τα μεν ECMWF / GFS ήταν περισσότερο ρεαλιστικές στην χρονική εκδήλωσή του όσον αφορά το συγκεκριμένο φαινόμενο, σε σχέση με το μοντέλο του Umeteo. Το παραπάνω, ενίσχυει την άποψη ότι η ακρίβεια στην χρονική εκδήλωση του συγκεκριμένου συστήματος καταιγίδων, συσχετίζεται τελικά με την ακρίβεια στην πρόβλεψη της εκβάθυνσής του ίδιου του χαμηλού.

Πηγές – Παραπομπές

  1. Άρθρο σχετικά με την πορεία του συστήματος υπάρχει στην ιστοσελίδα του meteo.gr: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3025
  2. Στους 2 παρακάτω χάρτες – συνοπτική ανάλυση της ΜΥ του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτυπώνεται τελικά η πορεία και η πίεση στο κέντρο του συστήματος:

Πηγή χαρτών: https://www.wetterzentrale.de/en/reanalysis.php?map=1&model=bra&var=45

3. Για τον τρόπο που ορίζεται η “μετεωρολογική βόμβα” και πώς προκύπτει ο ρυθμός πτώσης 17hpa / 24hrs για γεωγραφικό πλάτος 40°, περισσότερα στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://glossary.ametsoc.org/wiki/Bomb_cyclone

https://www.britannica.com/science/bomb-cyclone

4. Τα δεδομένα του πίνακα αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα https://wxplanet.com

5. Προγνώσεις σε καθημερινή βάση υπάρχουν στην ιστοσελίδα του μοντέλου μας: https://umeteo.com/maps
Πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του μοντέλου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπάρχουν σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/5751


3 άρθρα διαθέσιμα

8 Απριλίου 2025, 11:29

Χειμωνιάτικη η εβδομάδα που διανύουμε ιδίως στο ξεκίνημά της, με χιονοπτώσεις χθες (Δευτέρα) έως και χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και καιρό βορείου ρεύματος και χαμηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη χώρα. Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη 9/4 αλλά στη συνέχεια το κρύο θα “μαλακώσει” και σταδιακά έως και το Σαββατοκύριακο, θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Ωστόσο ο καιρός δεν θα είναι απολύτως αίθριος και αναμένονται βροχές / καταιγίδες το Σάββατο 12 Απριλίου σε κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ και τις υπόλοιπες ημέρες θα εκδηλωθούν σποραδικά φαινόμενα. Όπως είχε αναφερθεί και στο προηγούμενο δελτίο μεσοπρόθεσμης εκτίμησης, ο καιρός κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας θα είναι αρκετά θερμός και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία μετά την Μ.Τετάρτη φαίνεται να ξεπερνάει τους 25 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Περισσότερα »

17 Μαρτίου 2025, 23:05

Ένα πολύ ισχυρό -πολικής προέλευσης- μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, φέρνοντας πολύ μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία και αμιγώς Χειμωνιάτικες συνθήκες. Χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα θα εκδηλωθούν σε κεντρική και δυτική Μακεδονία καθώς και στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Στο άρθρο αυτό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του μετώπου και την εξέλιξη των φαινομένων μέσω των προγνωστικών χαρτών του °U-Model.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »