Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Δευτέρα 12 έως Κυριακή 18 Φεβρουαρίου & επόμενες ημέρες

Το Φθινοπωρινών χαρακτηριστικών ψυχρό μέτωπο που σάρωσε τη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά έδωσε τέλος στην περίοδο καλοκαιρίας μετά τον “Ερμή”, φέρνοντας αρκετές βροχές και ισχυρές καταιγίδες σε δυτικά προσήνεμες περιοχές (Επτάνησα, δυτικά ηπειρωτικά και ανατολικό Αιγαίο) αλλά και σε ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά (λιγότερο έντονα φαινόμενα). Αυτή θα είναι και η αρχή ενός σχετικά μεγάλου διαστήματος διαδοχικών κακοκαιριών στη χώρα μας (από την Τετάρτη 14/2 και μετά), κατά το οποίο η θερμοκρασία επιστρέφει σε κανονικές τιμές με κυρίαρχο το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο.

Αναλυτικά

Δευτέρα 12/2: Από τη νύχτα μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, καταιγίδες αναμένονται σε δυτική, κεντρική και βορειοανατολική Στερεά Ελλάδα, νοτιοανατολική Θεσσαλία και Σποράδες, δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα σε ανατολική Πελοπόννησο και νοτιοανατολική Στερεά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα συνοδευόμενα από ισχυρούς ανέμους και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Μέσα στο πρωί θα αρχίσει να σχηματίζεται παράταξη καταιγίδων στο Αιγαίο επηρεάζοντας τις Κυκλάδες (περισσότερο τα βόρεια και ανατολικά) κινούμενη ανατολικά, με αποτέλεσμα το μεσημέρι και το απόγευμα να πληγούν τα βορειότερα των Δωδεκανήσων, το ανατολικό και βορειοανατολικό Αιγαίο. Κατά την κίνηση αυτή, τα φαινόμενα θα πλήξουν επίσης τα νοτιότερα της Χαλκιδικής, αλλά και περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας / Θράκης με έμφαση στα παράκτια.

Βροχές έως μέτριας έντασης αναμένονται και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, κεντρική και δυτική Μακεδονία επίσης κατά τη διάρκεια των νυχτερινών και πρώτων πρωινών ωρών, με τον καιρό να βελτιώνεται στη συνέχεια. Όσον αφορά τα δυτικά τμήματα της Επικράτειας, ο καιρός θα καταστεί άστατος για το υπόλοιπο διάστημα της ημέρας με σποραδικές βροχές και πιθανές σύντομες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας. Μετά το απόγευμα, τοπικές βροχές αναμένονται εκ νέου σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων στις περιοχές του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του περάσματος των καταιγίδων.

Χιονοπτώσεις αναμένονται πάνω από τα 1400μ σε Πίνδο και Ροδόπη, στη βόρεια Πίνδο έως και τα 1200μ.

Θερμοκρασία: Σχετική πτώση, με τις μέγιστες στους 11-14° στη βορειοδυτική χώρα / Β. Επτάνησα, στους 13-16° στα υπόλοιπα δυτικά, στη Θεσσαλία, σε Μακεδονία / Θράκη και στο βόρειο Αιγαίο και στους 16-18° στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στο νότιο Αιγαίο.

Άνεμοι: Ιδιαίτερα μεγάλη ενίσχυση των ΝΝΑ/ΝΑ ανέμων σε κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες σε εντάσεις που θα φτάνουν τα 8-9 και κατά τόπους 10 μποφόρ. Μετά το πέρασμα των φαινομένων οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ΝΔ έως και τα 6 μποφόρ. Στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου, αναμένεται στροφή σε ΝΔ ήδη από τις πρωινές ώρες. Όσον αφορά το Ιόνιο, οι άνεμοι θα πνέουν από Δ διευθύνσεις στα 4-5 μποφόρ.

Τρίτη 13/2: Σε βόρειο / βορειοανατολικό Αιγαίο, ανατολική Μακεδονία και Θράκη αυξημένες νεφώσεις και βροχές κατά διαστήματα. Καταιγίδες θα σημειωθούν πάνω από τη θάλασσα και σε παράκτιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μετά το μεσημέρι όσον αφορά τα ηπειρωτικά, αλλά θα επιμείνουν σποραδικά πάνω από τη θάλασσα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες παροδικές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε Επτάνησα, δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, Στερεά Ελλάδα και Β. Πελοπόννησο κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Θερμοκρασία: Στους 13-15° η μέγιστη στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές καθώς και σε κεντρικό / βόρειο Αιγαίο, στους 15-17° στο νότιο Αιγαίο. Άνεμοι: Οι άνεμοι στρέφονται σε ΒΔ έως και τα 5 μποφόρ στα Επτάνησα, σε ενίσχυση έως και τα 6 μποφόρ στο Θερμαϊκό επίσης από ΒΔ διευθύνσεις και σε ανάλογες εντάσεις από Β/ΒΑ διευθύνσεις σε κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Τετάρτη 14/2: Αυξημένες νεφώσεις σε ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες και Κρήτη με κατά διαστήματα βροχές κυρίως στα προσήνεμα τμήματα αυτών των περιοχών. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί, καταιγίδες θα σημειωθούν στο κεντρικό Αιγαίο, επηρεάζοντας και τμήματα της Εύβοιας ενώ το πρωί και το μεσημέρι αντίστοιχα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη βόρεια Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται έως και τα 1000-1100μ σε ανατολική Θεσσαλία και ανατολική Στερεά, έως τα 1200-1300μ στη βορειοανατολική Πελοπόννησο και σταδιακά έως τα 1500μ στη βόρεια Κρήτη. Θερμοκρασία: Έως τους 11-14° η μέγιστη στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και σε ανατολική Στερεά και βορειοανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στο κεντρικο, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες στη Θράκη, δεν θα ξεπεράσουν τους 8-10°. Στα δυτικά ηπειρωτικά αλλά και στο νότιο Αιγαίο, οι μέγιστες αναμένονται στους 13-16°. Άνεμοι: Ενίσχυση των Β/ΒΑ ανέμων στο Αιγαίο στα 8-9 μποφόρ σε πολλές περιοχές (ασθενέστεροι μόνο στα βορειοδυτικά).

Πέμπτη 15/2: Αυξημένες νεφώσεις στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, κυρίως σε τμήματα της Εύβοιας όπου θα σημειωθούν βροχές κατά διαστήματα. Νεφώσεις σε κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη όπου επίσης θα είναι περισσότερες και αναμένονται κάποιες βροχές. Πιθανότητα βροχών υπάρχει επίσης και για αρκετά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις αναμένονται έως και τα 900-1000μ στην ανατολική Στερεά και κυρίως στην Εύβοια και έως τα 1200μ περίπου στην Κρήτη. Θερμοκρασία: Στους 7-9° η μέγιστη στη Θράκη, στους 10-13° σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, κεντρικό, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Στους 12-15° η μέγιστες σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα καθώς και στα δυτικά τμήματα της χώρας. Άνεμοι: Β/ΒΑ στα 8-9 και τοπικά 10 μποφόρ στο Αιγαίο, με εξαίρεση τα βορειοδυτικά τμήματα. Σχετική εξασθένησή τους μετά το μεσημέρι στα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.

Παρασκευή 16/2: Διαστήματα αυξημένων νεφώσεων κυρίως στο Αιγαίο και παροδικές νεφώεις και σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Πρόσκαιρες βροχές αναμένονται σε ανατολικό / νοτιοανατολικό Αιγαίο, επηρεάζοντας ενδεχομένως και την Εύβοια. Θερμοκρασία: Έως τους 7-10° σε Μακεδονία και Θράκη καθώς και στο βόρειο Αιγαίο, στους 10-12° σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, στους 12-15° στα δυτικά, στα νοτιότερα ηπειρωτικά και στο νότιο Αιγαίο. Άνεμοι: Από Β ή ΒΔ διευθύνσεις έως μέτριοι και τοπικά ισχυροί στα δυτικότερα τμήματα του Αιγαίου, στα 7-8 μποφόρ στις ανατολικότερες περιοχές και στα Δωδεκάνησα.

Σάββατο 17/2: Καλές συνθήκες στα περισσότερα τμήματα της χώρας έως και αργά το μεσημέρι. Εξαιρούνται τα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου όπου θα σημειωθούν τοπικές σύντομες βροχές με πιθανότητα για αντίστοιχα φαινόμενα και στην ανατολική Κρήτη. Νεφώσεις αναμένονται σε Επτάνησα, δυτικά και βορειοδυτικά ηπειρωτικά με τάση να πυκνώσουν και κατά το Β’ μισό της ημέρας θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Θερμοκρασία: Στους 8-10° η μέγιστη στη βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα και στο βόρειο Αιγαίο, στους 10-13° σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο και στους 13-15° και τοπικά 16° στα δυτικά ηπειρωτικά, στα Επτάνησα και στο νότιο Αιγαίο. Άνεμοι: Στροφή σε Β/ΒΑ έως μέτριους στο Αιγαίο, από ΝΑ διευθύνσεις έως μέτριοι στα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου, Α/ΒΑ ασθενείς – μέτριοι στις βορειότερες περιοχές.

Κυριακή 18/2: Σε Νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες και Κρήτη, αναμένονται βροχές. Καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο (κυρίως νοτιότερα), στην Κρήτη και πιθανώς στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου αλλά και σε πολύ ορεινά τμήματα της Κρήτης. Νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες στην υπόλοιπη χώρα, με πιθανές ασθενείς βροχές στη Θεσσαλία. Θερμοκρασία: Έως τους 8-11° στα βόρεια και στο βόρειο Αιγαίο, στους 11-14° στα κεντρικά / ανατολικά και στους 12-15° στα δυτικά και στο νότιο Αιγαίο. Άνεμοι: Από ΒΑ διευθύνσεις στο κεντρικό / βόρειο Αιγαίο μέτριοι-ισχυροί, από Α/ΒΑ διευθύνσεις στα Επτάνησα σταδιακά ενισχυόμενοι σε έως μέτριες εντάσεις ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν ασθενέστεροι.

Επόμενες ημέρες

Κατά την εβδομάδα που ξεκινάει από τη Δευτέρα 19/2, φαίνεται πως θα επηρεαστούμε από διαδοχικές ατμοσφαιρικές διαταραχές, με βροχές κυρίως σε κεντρικά και νότια τμήματα και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που σημαίνει οτι τα ορεινά θα δεχθούν κάποιες ποσότητες χιονιού. Η κυρίαρχη διεύθυνση των ανέμων θα είναι η Β ή ΒΑ στις περισσότερες περιοχές. Αν και τα σενάρια εξέλιξης είναι πολλά και περιλαμβάνουν πολλές εκδοχές, υπάρχει η τάση για ακόμη ψυχρότερο καιρό από την Τετάρτη 21/2 και μετά.


3 άρθρα διαθέσιμα

19 Φεβρουαρίου 2024, 00:47

Βροχερό το σκηνικό αυτής της εβδομάδας με τους ανέμους όμως να στρέφονται σε νοτιάδες από το βράδυ της Πέμπτης 22/2 και μετά. Ιδίως την Τρίτη – Τετάρτη 20-21/2, ένα αργά κινούμενο αβαθές σύστημα στο νότιο Ιόνιο / κεντρική Μεσόγειο θα επιδεινώσει τον καιρό σε κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, με το επίκεντρο των φαινομένων να εντοπίζεται στην Πελοπόννησο. Εκτός των βροχών, αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, έως και σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Από την Παρασκευή 23/2 και μετά, περνάμε σε ένα διαφορετικό καιρικό μοτίβο με στροφή των ανέμων σε νοτιάδες με τον καιρό να είναι αρκετά βροχερός το Σαββατοκύριακο 24-25/2 ιδίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Διαδοχικές καιρικές διαταραχές παρόμοιων χαρακτηριστικών θα μας απασχολήσουν και την επόμενη (τελευταία) εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Περισσότερα »

16 Φεβρουαρίου 2024, 20:37

Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά από το μεσημέρι της Κυριακής 11/2 μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας 12/2, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Επτάνησα, δυτικά ηπειρωτικά (κυρίως την Κυριακή) καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο (από το πρωί της Δευτέρας και μετά). Κατά το πέρασμά του από την ηπειρωτική χώρα σημειώθηκαν επίσης ισχυρά φαινόμενα αν και μικρότερης διάρκειας με την εξαίρεση της Αττικής και της νότιας Εύβοιας. Το γεγονός αυτό δεν αποτυπώθηκε σωστά από τα περισσότερα μοντέλα, με την εξαίρεση του μοντέλου του °Umeteo, το οποίο κατάφερε να αποδώσει περισσότερο ρεαλιστικά την εξέλιξη.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »