“Βαθύ καλοκαιρί” στην Κρήτη ψύχρα και συννεφιά στην υπόλοιπη χώρα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στην Κρήτη την Παρασκευή 17/5, ιδίως όσον αφορά το ανατολικότερο τμήμα του νησιού εξαιτίας της θερμής μεταφοράς από τη βόρεια Αφρική προς την περιοχή αλλά και της επικράτησης τοπικά ενισχυμένων ανέμων κυρίως από νότιες διευθύνσεις (φαινόμενο καταβατών ανέμων). Στον επόμενο πίνακα παρουσιάζονται οι 10 υψηλότερες θερμοκρασίες στο νησί μαζί με τη μέγιστη ένταση των ανέμων (ριπές)

ΣταθμόςΦορέαςΥψόμετρο (m)Μέγιστη θερμοκρασία (°C)Μέγιστη Ριπή (km/h)
Νεάπολη ΛασιθίουΕΑΑ26537,646,7
Μονή Τοπλού ΛασίθιΕΑΑ22036,157,9
Αγριανά ΗρακλείουΕΑΑ9035,937,0
Φινοκαλιά ΛασιθίουΕΑΑ25034,970,8
Πλώρα ΗρακλείουΕΑΑ13234,824,1
Γόρτυνα ΗρακλείουΕΑΑ18534,716,1
Σητεία ΛασιθίουΕΑΑ3034,645,1
Μακρά Σίβα ΗρακλείουΕΑΑ9634,329,0
Πετροκεφάλι ΗρακλείουΕΑΑ5434,120,9
Βαγιωνιά ΗρακλείουΕΑΑ19633,927,4
Πίνακας 1: Οι 10 περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Κρήτη και η μέγιστες ριπές του ανέμου

Όσον αφορά γενικότερα τη χώρα, στον επόμενο πίνακα σημειώνεται η υψηλότερη θερμοκρασία που σημειώθηκε σε κάθε περιφέρεια.

ΣταθμόςΠεριφέρειαΜέγιστη θερμοκρασία (ºC)
Νεάπολη ΛασιθίουΚρήτης37,6
ΚυπαρισσίαΠελοποννήσου33,3
ΚάσοςΝοτίου Αιγαίου31,7
Σιμόπουλο ΗλείαςΔυτικής Ελλάδος30,8
Βλαχέρνα ΆρταςΗπείρου30,1
Θερμή ΛέσβουΒορείου Αιγαίου27,7
ΚαρπενήσιΚεντρικής Ελλάδος27,2
ΟρεστιάδαΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης26,0
Σίνδος ΘεσσαλονίκηΚεντρικής Μακεδονίας23,7
ΠεριστέριΑττικής22,7
Περτούλι Τρικάλων 1170μΘεσσαλίας21,8
Καισάρεια ΚοζάνηςΔυτικής Μακεδονίας21,8
Μονή ΒατοπεδίουΆγιο Όρος20,3
Πίνακας 2: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ανά περιφέρεια

Παρατηρούμε αρκετά μεγάλες διαφορές απο βορρά προς νότο ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι στην περιφέρεια κεντρικής Ελλάδος και Θεσσαλίας, οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν σε ορεινές θέσεις (Καρπενήσι και Περτούλι) καθώς σε χαμηλά υψόμετρα δεν ξεπέρασαν τους 20 βαθμούς. Αυτό οφείλεται σε συνθήκες θερμοκρασιακής αναστροφής που επικράτησαν στα ανατολικότερα της Πίνδου, δηλαδή κατάσταση κατά την οποία η θερμοκρασία αυξάνεται αντί να μειώνεται καθ’ύψος λόγω εγκλωβισμού ψύχους στα χαμηλότερα στρώματα.

Όπως βλέπουμε στην επόμενη δορυφορική εικόνα (12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 17/5), σχεδόν σε όλες τις περιοχές ανατολικότερα της Πίνδου επικρατεί αρκετά χαμηλή νέφωση:

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η ασθενής βροχόπτωση που σημειώθηκε για αρκετές ώρες της ημέρας σε τμήματα της Αττικής αν και δεν είχε προσομοιωθεί από τα μοντέλα. Το φαινόμενο οφείλεται στο πέρασμα μιας μικροδιαταραχής στην στάθμη των 5500μ (στο ύψος περίπου των νεφώσεων). Στην επόμενη εικόνα, ο θετικός στροβιλισμός στην ισοβαρική στάθμη των 500hpa, η οποία αντιστοιχεί περίπου σε αυτό το ύψος.

Οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία μεταξύ Κρήτης και υπόλοιπης χώρας, είχαν αναφερθεί και στο δελτίο μεσοπρόθεσμης εκτίμησης που εκδόθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην ιστοσελιδα μας: https://umeteo.com/blogs/7818


4 άρθρα διαθέσιμα

20 Ιουνίου 2024, 17:53

Επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών την Παρασκευή 21/6 λόγω του συνδυασμού των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων σε κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, των υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ξηρότητας, ιδίως σε δυτικότερες περιοχές. Σχετική εξασθένηση των ανέμων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα ηπειρωτικά, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν. Ταυτόχρονα, από την Κυριακή 23/6, αναμένεται η επιστροφή των φαινομένων αστάθειας κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα: Ο χαρακτήρας των φαινομένων θα είναι εκρηκτικός με πολύ γρήγορες αναπτύξεις νεφών, ισχυρές βροχές και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές, η αστάθεια αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα όμως τα σενάρια εξέλιξης από την Πέμπτη – Παρασκευή 27-28/6 και μετά, παραμένουν ασαφή.

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2024, 20:49

Δυστυχώς, η τάση καταγραφής υψηλότερων ή αρκετά υψηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών συνεχίζεται και το φετινό Ιούνιο. Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα οι συνθήκες ήταν διαρκώς θερμότερες στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας μας ενώ σημειώθηκαν δύο αρκετά διακριτά θερμά κύματα [1]. Σε αυτό το άρθρο – μελέτη παρουσιάζεται η σύνοψη των δεδομένων 500 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών εγκατεστημένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και Ιδιώτες μέσα από 11 πίνακες και 10 διαγράμματα / χάρτες.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »