Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Πέμπτη 23 έως Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 & επόμενες ημέρες

Απομακρύνθηκε από την Τετάρτη 22/5 η σκόνη που προήλθε από τη Σαχάρα λόγω του επίμονου νοτιοδυτικού ρεύματος που κυριάρχησε στη μέση / ανώτερη τροπόσφαιρα της περιοχής μας. Το ρεύμα αυτό έφερε και θερμότερες αέριες μάζες κυρίως σε νοτιότερες περιοχές της χώρας μας με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 30° σε αρκετές περιοχές και τους 35° στην Κρήτη. Η γενικότερη στροφή του ρεύματος σε δυτικό / βορειοδυτικό από την Πέμπτη 23/5 θα φέρει κάπως δροσερότερες αλλά και περισσότερο ασταθείς αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο αλλά και την κεντρική Ευρώπη. Η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει το έδαφος και την κατώτερη τροπόσφαιρα δημιουργώντας έντονη διαφορά θερμοκρασίας σε σχέση με τα υπερκείμενα στρώματα με αποτέλεσμα τις έντονα ανοδικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και τελικά, την ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών. Οι καθημερινή εκδήλωση καταιγίδων κυρίως σε ηπειρωτικά τμήματα της χώρας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις ημέρες έως και το τέλος του μήνα.

Αναλυτικά

Πέμπτη 23/5: Αυξημένη συννεφιά σε ανατολική Μακεδονία / Θράκη με βροχές και τις μεσημεριανές ώρες, καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν μετά το απόγευμα. Κατά το Α’ μισό της ημέρας, παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται και σε Ήπειρο, δυτική Μακεδονία και Θερμαϊκό με εκδήλωση πρόσκαιρων βροχών ενώ προς το μεσημέρι και μετά ανάλογα φαινόμενα αναμένονται και σε βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Αρκετή ηλιοφάνεια και λίγς παροδικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία: Σε πτώση, φτάνοντας τους 26-28° και τοπικά 29-30° σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, τους 24-26° στα δυτικά / βορειοδυτικά και στα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου, τους 20-23° στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και σε κεντρικό / βόρειο / βορειοανατολικό Αιγαίο και τους 22-25° στα υπόλοιπα νησιωτικά του Αιγαίου και στα Επτάνησα. Έως και τους 29-30° κατά τόπους και στο εσωτερικό της Κρήτης. Άνεμοι: ΒΔ ασθενείς – μέτριοι και τοπικά ισχυροί σε Επτάνησα, νότια Πελοπόννησο και νοτιοανατολικό Αιγαίο σε εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Παρασκευή 24/5: Αναπτύξεις νεφών από αργά το πρωί και μετά σε Μακεδονία και Θράκη με εκδήλωση όμβρων (μπόρες) και στη συνέχεια καταιγίδων σε αρκετές περιοχές. Εντονότερα φαινόμενα αναμένονται σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Εξασθένησή τους αναμένεται από το βράδυ αν και κατά τόπους θα επιμείνουν για λίγο ακόμη. Θερμοκρασία: Στους 26-28° και τοπικά 29-30° στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και στο εσωτερικό της Κρήτης, στους 21-24° οι μέγιστες στα υπόλοιπ α νησιωτικά. Άνεμοι: Ασθενείς – μέτριοι στις περισσότερες περιοχές με κυρίαρχες τις βόρειες ή βορειοδυτικές διευθύνσεις, τοπικά ισχυροί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, έως 6 μποφόρ στο Καρπάθιο.

Σάββατο 25/5: Αναπτύξεις νεφών από αργά το πρωί σε εσωτερικά τμήματα της Πελοποννήσου, στην κεντρική Στερεά, Πίνδο, ορεινά της Μακεδονίας και στη Ροδόπη όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στη συνέχεια, καταιγίδες κυρίως όσον αφορά τις περιοχές από την Στερεά Ελλάδα και βορειότερα. Τα φαινόμενα κινούμενα ανατολικά θα επηρεάσουν και περιοχές της Θεσσαλίας (κυρίως της δυτικής), της ανατολικής Στερεάς καθώς και χαμηλότερα υψόμετρα της Μακεδονίας και της Θράκης. Το βράδυ θα επιμείνουν σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας όπου ο καιρός θα είναι γενικά νεφελώδης και βροχερός με σποραδικές καταιγίδες. Αίθριος ή σχεδόν αίθριος καιρός στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση. Έως τους 23-25° και τοπικά 26° στα βόρεια ηπειρωτικά, στους 26-28° στα υπόλοιπα και τοπικά έως 29-30° στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Στους 21-23° οι μέγιστες στο βόρειο Αιγαίο, στους 23-25° στα υπόλοιπα νησιωτικά και στο εσωτερικό της Κρήτης μέγιστες αντίστοιχες των ηπειρωτικών τμημάτων της χώρας. Άνεμοι: ΒΔ ασθενείς / μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μέτριοι-ισχυροί έως και τα 6 μποφόρ στο Καρπάθιο και στην ανατολική Κρήτη.

Κυριακή 26/5: Άστατος καιρός σε αρκετά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας. Σε ένα μεγάλο τμήμα της Μακεδονίας αναμένονται καταιγίδες από αργά το πρωί και μετά, με τα φαινόμενα να επιμένουν έως και το βράδυ και να είναι κατά τόπους ισχυρά ιδίως σε τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας. Όμβροι / καταιγίδες θα επηρεάσουν και αρκετά τμήματα της Ηπείρου κυρίως τη νύχτα / πρωί καθώς και τα βόρεια Επτάνησα αλλά ενδεχομένως και νοτιότερα τμήματα των Επτανήσων καθώς και περιοχές της δυτικής και της κεντρικής Στερεάς. Άστατος καιρός και στη Θεσσαλία και σε βορειοανατολική Στερεά καθώς και σε βορειότερα τμήματα της Πελοποννήσου όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Σύμπλεγμα καταιγίδων είναι πιθανό το βράδυ να απασχολήσει το Θερμαϊκό και παράκτιες περιοχές έως και τις Σποράδες. Θερμοκρασία: Σε πτώση ιδίως στα κεντρικά και βόρεια, με τις μέγιστες στους 20-23° στα βόρεια, έως τους 25° στη Θεσσαλία και στους 25-28° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και πολύ τοπικά στους 29-30° στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Στους 20-23° οι μέγιστες σε αρκετά τμήματα του Αιγαίου με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου αναμένονται στους 24-26° και στη νότια Κρήτη έως τους 28°. Στους 23-26° οι μέγιστες στα Επτάνησα. Άνεμοι: Από Β/ΒΔ διευθύνσεις έως μέτριοι στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δευτέρα 27/5: Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών, αυξημένη συννεφιά αναμένεται σε βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο, κεντρική Μακεδονία και ανατολική Θεσσαλία / Σποράδες, με βροχές / καταιγίδες. Αναπτύξεις νεφών κατά τη διάρκεια της ημέρας σε Ήπειρο, κεντρική και δυτική Στερεά Ελλάδα, κεντρικά και δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου όπου θα σημειωθούν βροχές / καταιγίδες ενδεχομένως ισχυρές. Σε αρχικό στάδιο τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς, της δυτικής Θεσσαλίας, της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση των συνθηκών σε όλες τις περιοχές το βράδυ. Θερμοκρασία: Σε παρόμοιες τιμές με την Κυριακή με μικρή περεταίρω πτώση στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 22-24°. Στους 26-28° οι μέγιστες στα δυτικά και στη νότια Κρήτη. Άνεμοι: Ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο σε ισχυρές εντάσεις κατά τόπους σε κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα.

Επόμενες ημέρες

Έως και την Παρασκευή 31/5, τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας (μεσημεριανές / απογευματινές καταιγίδες) θα κυριαρχήσουν στα ηπειρωτικά της χώρας. Οι παράκτιες ή νησιωτικές περιοχές δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα με εξαίρεση τις περιοχές του βορειοδυτικού Αιγαίου κυρίως τις ώρες μετά το απόγευμα μέχρι και το βράδυ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα κινηθεί σε επίπεδα κανονικά ή ελαφρώς χαμηλότερα για την περίοδο που διανύουμε. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς – μέτριοι από Δ ή ΒΔ διευθύνσεις.


4 άρθρα διαθέσιμα

20 Ιουνίου 2024, 17:53

Επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών την Παρασκευή 21/6 λόγω του συνδυασμού των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων σε κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, των υψηλών θερμοκρασιών και της μεγάλης ξηρότητας, ιδίως σε δυτικότερες περιοχές. Σχετική εξασθένηση των ανέμων το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στα ηπειρωτικά, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν. Ταυτόχρονα, από την Κυριακή 23/6, αναμένεται η επιστροφή των φαινομένων αστάθειας κυρίως στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα: Ο χαρακτήρας των φαινομένων θα είναι εκρηκτικός με πολύ γρήγορες αναπτύξεις νεφών, ισχυρές βροχές και έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές, η αστάθεια αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και την επόμενη εβδομάδα όμως τα σενάρια εξέλιξης από την Πέμπτη – Παρασκευή 27-28/6 και μετά, παραμένουν ασαφή.

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2024, 20:49

Δυστυχώς, η τάση καταγραφής υψηλότερων ή αρκετά υψηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών συνεχίζεται και το φετινό Ιούνιο. Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα οι συνθήκες ήταν διαρκώς θερμότερες στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας μας ενώ σημειώθηκαν δύο αρκετά διακριτά θερμά κύματα [1]. Σε αυτό το άρθρο – μελέτη παρουσιάζεται η σύνοψη των δεδομένων 500 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών εγκατεστημένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και Ιδιώτες μέσα από 11 πίνακες και 10 διαγράμματα / χάρτες.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »