Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Τρίτη 9 έως Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 & επόμενες ημέρες

Ήδη από τη Δευτέρα 8/7 έχει ξεκινήσει ένα νέο σερί πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ανομβρίας στη χώρα μας. Βαθμιαία μέχρι και το Σαββατοκύριακο 13-14/7 οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 40° σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές φτάνοντας ενδεχομένως και τους 43-44° και τη Δευτέρα 15/7 τοπικά και τους 45°. Λίγες, πολύ τοπικές βροχές / μπόρες θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές ώρες σε ορεινές θέσεις στα βορειοδυτικά της χώρας έως και την Παρασκευή 12/7, αλλά τα φαινόμενα αυτά, θα περιοριστούν στη συνέχεια. Η κατάσταση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα θα διατηρηθεί δυστυχώς και την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά

Τρίτη 9/7: Τοπικές μπόρες ή καταιγίδες αργά το μεσημέρι σε αρκετά τμήματα της Ηπείρου και λίγο αργότερα (απογευματινές ώρες) στη δυτική Μακεδονία και ίσως σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής (Κιλκίς και Ροδόπη). Θερμοκρασίες: Έως τους 37-39° και τοπικά 40° σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας (οι υψηλότερες σε δυτικά, κεντρικά, βόρεια). Κατά 2-3° χαμηλότερες στην ανατολική Στερεά λόγω του μελτεμιού. Στου 32-34° και τοπικά 35-36° στα περισσότερα νησιωτικά του Αιγαίου ενώ θα φτάσουν τους 36-38° στο ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη όπου τοπικά θα φτάσουν κι εδώ τους 39-40°. Άνεμοι: Στα 5 και τοπικά 6 μποφόρ το μελτέμι σε βορειοανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες και Καρπάθιο καθώς και ανατολική Στερεά / Κρήτη φτάνοντας τοπικά σε περιοχές καναλισμού έως και τα 7 μποφόρ. Ασθενέστεροι οι άνεμοι στις υπόλοιπες περιοχές απο ΒΔ διευθύνσεις έως τα 5 μποφόρ.

Τετάρτη 10/7: Τοπικές μπόρες / καταιγίδες σε περιοχές της Ηπείρου και της κεντρικής Μακεδονίας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Θερμοκρασίες: Περαιτέρω άνοδος με τις μέγιστες στα ηπειρωτικά στους 38-40° και τοπικά έως και 41-42° (οι υψηλότερες στα δυτικά και στην Πελοπόννησο). Κατά 1-2° χαμηλότερες μόνο στην ανατολική Στερεά λόγω του ΒΑ ρεύματος. Υψηλές θερμοκρασίες και στα νησιωτικά με τις μέγιστες στους 33-35° και τοπικα 36-37° στα περισσότερα νησιωτικά φτάνοντας όμως και τους 38-40° και ίσως 41° σε ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη. Άνεμοι: Στα 4-5 μποφόρ το μελτέμι και τοπικά έως 6 σε κεντρικό Αιγαίο και Κυκλάδες όμως στα ηπειρωτικά τμήματα που επηρεάζονται (τμήματα της ανατολικής Στερεάς και κεντρικής / ανατολικής Πελοποννήσου) αναμένονται έως και τα 6-7 μποφόρ εντάσεις κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας τις συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση πυρκαγιών.

Πέμπτη – Παρασκευή 11-12/7: Τοπικές αναπτύξεις νεφών σε Ήπειρο, Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία, με πιθανότητα σύντομων βροχών αργά το μεσημέρι σε ορεινές περιοχές. Θερμοκρασίες: Πολύ θερμές συνθήκες με τις μέγιστες να ξεπερνούν τους 40° στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά φτάνοντας τοπικά και τους 41-42°. Στους 38-39° και τοπικά 40° σε ανατολική Πελοπόννησο / ανατολική Στερεά. Στους 36-38° σε ανατολικό Αιγαίο / Δωδεκάνησα / νότια Κρήτη και τοπικά σε νότια Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη έως και 40°. Χαμηλότερες θερμοκρασίες στα υπόλοιπα νησιωτικά, με τη μέγιστη γενικά στους 33-36°. Άνεμοι: Οι μεγαλύτερες εντάσεις του μελτεμιού αναμένονται σε κεντρικό / ανατολικό Αιγαίο και βόρειες / ανατολικές Κυκλάδες, στα 4-5 και πολύ τοπικά έως 6 μποφόρ.

Σάββατο – Κυριακή 13-14/7: Τοπικές αναπτύξεις νεφών σε Ήπειρο, Θεσσαλία και δυτική Μακεδονία, με πιθανότητα σύντομων βροχών αργά το μεσημέρι κυρίως σε ορεινές περιοχές. Θερμοκρασίες: Μικρή άνοδος με τις μέγιστες να φτάνουν τους 40-42° και τοπικά 43-44° σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και μόνο στην ανατολική Στερεά θα είναι κάπως χαμηλότερες φτάνοντας τους 38-40°. Στους 35-38° οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά, φτάνοντας τους 40-42° στο ανατολικό Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη. Άνεμοι: Έως και τα 6 μποφόρ από Β/ΒΔ διευθύνσεις σε ανατολικό Αιγαίο, βόρειες και ανατολικές Κυκλάδες, βόρεια Δωδεκάνησα και ανατολική Κρήτη, στα 4-5 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές.

Δευτέρα 15/7: Σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Θερμοκρασίες: Περαιτέρω άνοδος με τις μέγιστες να φτάνουν τους 41-43° σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές και κατά τόπους στα βόρεια τμήματα της χώρας και τους 44°, ίσως 45°. Λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο με τη μέγιστη στους 38-40° και τοπικά έως 41-42°. Στους 35-38° οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά, φτάνοντας τους 40-42° σε ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και στη νότια Κρήτη. Άνεμοι: Από Β/ΒΔ διευθύνσεις έως και τα 6 μποφόρ σε ανατολικό Αιγαίο, βόρειες και ανατολικές Κυκλάδες, βόρεια Δωδεκάνησα και ανατολική Κρήτη. Στα 4-5 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές.

Επόμενες ημέρες

Δυστυχώς, τίποτα δεν φαίνεται να διακόπτει το πρωτόγνωρο σερί των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και κατά το υπόλοιπο της εβδομάδας έως και την Κυριακή 21/7. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η εμμονή των αντικυκλωνικών συνθηκών στην περιοχή μας που προκαλεί “μπλοκάρισμα” της κυκλοφορίας προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η επίσκεψη ατμοσφαιρικών διαταραχών. Η ιδια στασιμότητα υπάρχει όμως και στο μοτίβο της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γενικότερα σε Ευρώπη και βόρειο Ατλαντικό. Τάση για αλλαγή εν τέλει φαίνεται από το Σαββατοκύριακο 20-21/7 με πτώση των πιέσεων / γεωδυναμικών στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα που θα έχει σαν άμεση συνέπεια το να σταματήσουν οι έντονα καθοδικές κινήσεις στην περιοχή μας που προκαλούν τόσο αυξημένες θερμοκρασίες. Εάν σταματήσει το παραπάνω “μπλοκάρισμα” ίσως τελικά επιτραπεί σε δροσερότερες και περισσότερο ασταθείς αέριες μάζες να προσεγγίσουν την περιοχή μας από τα βορειοδυτικά από τη Δευτέρα 22/7 και μετά.


4 άρθρα διαθέσιμα

9 Ιουλίου 2024, 16:07

Ήδη από τη Δευτέρα 8/7 έχει ξεκινήσει ένα νέο σερί πολύ υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ανομβρίας στη χώρα μας. Βαθμιαία μέχρι και το Σαββατοκύριακο 13-14/7 οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 40° σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές φτάνοντας ενδεχομένως και τους 43-44° και τη Δευτέρα 15/7 τοπικά και τους 45°. Λίγες, πολύ τοπικές βροχές / μπόρες θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές ώρες σε ορεινές θέσεις στα βορειοδυτικά της χώρας έως και την Παρασκευή 12/7, αλλά τα φαινόμενα αυτά, θα περιοριστούν στη συνέχεια. Η κατάσταση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των συνθηκών καύσωνα θα διατηρηθεί δυστυχώς και την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

8 Ιουλίου 2024, 20:37

Κατά το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης 3-4 Ιουλίου 2024, συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας επικράτησαν στη χώρα μας, με αποτέλεμα των ξέσπασμα ισχυρών καταιγίδων. Μέσω της οπτικής / ποιοτικής σύγκρισης της αριθμητικής πρόγνωσης των φαινομένων από το μοντέλο του °Umeteo (ºU-Model) σε σχέση με την πραγματικότητα προκύπτει ότι η προσομοίωσή τους υπήρξε αρκετά ρεαλιστική

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2024, 20:49

Δυστυχώς, η τάση καταγραφής υψηλότερων ή αρκετά υψηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών συνεχίζεται και το φετινό Ιούνιο. Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα οι συνθήκες ήταν διαρκώς θερμότερες στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας μας ενώ σημειώθηκαν δύο αρκετά διακριτά θερμά κύματα [1]. Σε αυτό το άρθρο – μελέτη παρουσιάζεται η σύνοψη των δεδομένων 500 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών εγκατεστημένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και Ιδιώτες μέσα από 11 πίνακες και 10 διαγράμματα / χάρτες.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »