Επικράτεια: Σαββατοκύριακο 10-11 Φεβρουαρίου 2024

Επιδείνωση του καιρού κατά τη διάρκεια της Κυριακής, με βροχές αρχικά στα δυτικά, φαινόμενα τα οποία μετά το μεσημέρι θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας με εξαίρεση τα ανατολικά / νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και τα νότια νησιωτικά. Οι νοτιάδες θα ενισχυθούν φτάνοντας τα 8 και τοπικά 9 μποφόρ κυρίως στα Επτάνησα κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Εκτός των παραπάνω, για πρώτη φορά μέσα στο 2024, θα έχουμε σημαντική μεταφορά σκόνης στη χώρα μας.

Αναλυτικά

Σάββατο 10/2: Αρχικά λίγες αραιές νεφώσεις το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες από το μεσημέρι και μετά θα αρχίσουν να πυκνώνουν στα δυτικά τμήματα. Θερμοκρασία: Στους 16-18° οι μέγιστες στα ανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο και στο νότιο Αιγαίο (τοπικά έως 19-20° στη βόρεια Κρήτη), στους 13-16° στις υπόλοιπες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις, σε σταδιακή ενίσχυση. Ν/ΝΑ στο Ιόνιο, έως τα 7 μποφόρ στα βόρεια τμήματα, Ν στο Αιγαίο έως τα 7 μποφόρ στα βόρεια και στα 5-6 στις υπόλοιπες περιοχές.

Κυριακή 11/2: Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής, αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές σε Επτάνησα και κάποια ηπειρωτικά τμήματα της δυτικής χώρας, φαινόμενα τα οποία το μεσημέρι θα ενταθούν και θα γενικευτούν στην Ήπειρο και λίγο αργότερα στη δυτική Στερεά με εκδήλωση καταιγίδων στα νησιωτικά / παράκτια και αργότερα και σε πιο εσωτερικές περιοχές. Από το απόγευμα / πρώτες βραδινές ώρες, θα επηρεαστούν και νοτιότερες περιοχές (δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησος).

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές το πρωί στο ανατολικό Αιγαίο καθώς και στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Από το μεσημέρι βροχές αναμένονται και σε άλλα τμήματα της Μακεδονίας (κυρίως στη δυτική), στη Θεσσαλία (κυρίως δυτικά και βόρεια), αλλά και σε κεντρικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες (από τις πρώτες βραδινές ώρες). Προς την αλλαγή της ημέρας ενδεχόμενο σποραδικών βροχών υπάρχει και για ανατολικότερα τμήματα της Στερεάς Ελλάδας αλλά και σε περιοχές των Κυκλάδων.

Χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 1400μ στην Πίνδο και στην κεντρική / βόρεια Πελοπόννησο και άνω των 1600-1800μ στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές.

Σημαντική μεταφορά σκόνης αναμένεται αρχικά σε Επτάνησα και δυτικά, η οποία από το μεσημέρι και μετά θα επεκταθεί και ανατολικότερα στη χώρα.

Θερμοκρασία: Στους 16-18° η μέγιστη στις περισσότερες χαμηλού υψομέτρου περιοχές της χώρας.

Άνεμοι: ΝΝΑ/ΝΑ σε περεταίρω ενίσχυση έως και τα 8 και κατά τόπους 9 στα Επτάνησα, σε στροφή από ΝΔ διευθύνσεις το βράδυ. Στα 7 και κατά τόπους 8 μποφόρ οι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο και στις υπόλοιπες περιοχές στα 5-6 και τοπικά έως 7.


3 άρθρα διαθέσιμα

19 Φεβρουαρίου 2024, 00:47

Βροχερό το σκηνικό αυτής της εβδομάδας με τους ανέμους όμως να στρέφονται σε νοτιάδες από το βράδυ της Πέμπτης 22/2 και μετά. Ιδίως την Τρίτη – Τετάρτη 20-21/2, ένα αργά κινούμενο αβαθές σύστημα στο νότιο Ιόνιο / κεντρική Μεσόγειο θα επιδεινώσει τον καιρό σε κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, με το επίκεντρο των φαινομένων να εντοπίζεται στην Πελοπόννησο. Εκτός των βροχών, αρκετά πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, έως και σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Από την Παρασκευή 23/2 και μετά, περνάμε σε ένα διαφορετικό καιρικό μοτίβο με στροφή των ανέμων σε νοτιάδες με τον καιρό να είναι αρκετά βροχερός το Σαββατοκύριακο 24-25/2 ιδίως στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Διαδοχικές καιρικές διαταραχές παρόμοιων χαρακτηριστικών θα μας απασχολήσουν και την επόμενη (τελευταία) εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Περισσότερα »

16 Φεβρουαρίου 2024, 20:37

Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά από το μεσημέρι της Κυριακής 11/2 μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας 12/2, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Επτάνησα, δυτικά ηπειρωτικά (κυρίως την Κυριακή) καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο (από το πρωί της Δευτέρας και μετά). Κατά το πέρασμά του από την ηπειρωτική χώρα σημειώθηκαν επίσης ισχυρά φαινόμενα αν και μικρότερης διάρκειας με την εξαίρεση της Αττικής και της νότιας Εύβοιας. Το γεγονός αυτό δεν αποτυπώθηκε σωστά από τα περισσότερα μοντέλα, με την εξαίρεση του μοντέλου του °Umeteo, το οποίο κατάφερε να αποδώσει περισσότερο ρεαλιστικά την εξέλιξη.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »