Πρώτη ισχυρή θερμή μεταφορά του 2024

Από την Παρασκευή 31/5 έως και τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο 8-9/6, η χώρα μας θα βρεθεί υπό την επιρροή μιας παρατεταμένης – και στην κορύφωσή της ισχυρής – θερμής μεταφοράς. Η κορύφωσή της αναμένεται κατά το διάστημα Κυριακής 2/6 έως την Πέμπτη 6/6 με θερμοκρασίες θα φτάνουν τους 36-38° στα ηπειρωτικά ενώ η Τρίτη και η Τετάρτη 4-5/6 θα είναι η θερμότερη ημέρα με τη θερμοκρασία να αγγίζει και τους 40° σε κλειστές περιοχές. Αν και από την Πέμπτη 6/6 περιμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωση δεν αναμένεται επιστροφή σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές, σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια προσομοίωσης.

Αναλυτικά – Συνοπτική κατάσταση και σενάρια εξέλιξης

Ο όρος “θερμή μεταφορά” είναι η απόδοση του όρου Warm Air Advection (WAA) [1]. Με τη χρήση αυτού του όρου αναφερόμαστε αποκλειστικά σε οριζόντιες κινήσεις της ατμόσφαιρας, υποδηλώνοντας τη μεταφορά κάποιας θερμότερης αέριας μάζας πάνω από κάποια περιοχή. Η μεταφορά μπορεί να είναι επιφανειακή ή σε όλο το τροποσφαιρικό βάθος. Η δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “ισχυρή” μεταφορά, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σαφής ορισμός του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού. Υπάρχει ωστόσο ορισμός του “ημέρα καύσωνα” και της “περιόδου καύσωνα” [2] (σχετικό άρθρο του °Umeteo εδώ), αν και οι τιμές που χρησιμοποιούνται ως όριο διαφέρουν από χώρα σε χώρα [3]. Με βάση τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα είναι αρκετά πιθανό να έχουμε “ημέρα καύσωνα” στη χώρα ή σε κάποιες περιοχές, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές εάν μπορούμε να μιλήσουμε για περίοδο καύσωνα.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η προσομοίωση της θερμοκρασίας στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa για τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 4/6 (18UTC), σύμφωνα με το βασικό σενάριο του GFS, με αρχικές συνθήκες το πρωί της Παρασκευής 31/5 (06UTC). Με βέλη σημειώνονται η θερμή μεταφορά πάνω από την περιοχή μας αλλά και η ψυχρή που λαμβάνει χώρα στα κεντροδυτικά τμήματα της Μεσογείου. Ο χάρτης προέρχεται από την ιστοσελίδα tropicaltidbits [4].

Η ανίχνευση των θερμών / ψυχρών μεταφορών γίνεται κυρίως μέσω της ισοβαρικής στάθμης των 850hpa (περίπου 1400-1550μ ύψος). Το συγκεκριμένο επίπεδο χρησιμοποιείται διότι είναι μεν αρκετά κοντά στις συνθήκες που επικρατούν στη μέση στάθμη της θάλασσας, χωρίς όμως να επηρεάζεται τόσο έντονα από την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται τα πολλαπλά προγνωστικά σενάρια (ensembles) για την τιμή της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο πάνω από την περιοχή της Αθήνας, από το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα (GFS). Κατά μία καλή προσέγγιση, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία μπορεί να υπολογιστεί εάν προσθέσουμε περίπου 15 βαθμούς (το Χειμώνα περίπου 10).

Στο παραπάνω διάγραμμα τα διαφορετικά προγνωστικά σενάρια, είναι σχεδιασμένα με διάφορους χρωματισμούς. Με έντονη κόκκινη γραμμή απεικονίζεται ο μέσος όρος της εποχής με βάση τις παρατηρήσεις των τελευταίων 30 ετών. Με έντονη πράσινη γραμμή απεικονίζεται η κύρια προσομοίωση του μοντέλου και με τα υπόλοιπα (λιγότερο έντονα) χρώματα οι εναλλακτικές. Με έντονο λευκό απεικονίζεται ο μέσος όρος όλων των σεναρίων.

Παρατηρούμε ότι:


Η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση αναλυτικά ανά ημέρα μέχρι και τη Δευτέρα 3/6 βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/7916

Η ανανέωση της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας 3/6. Εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν και έκτακτες ανακοινώσεις αλλά και ενημερώσεις σχετικά με την πορεία του φαινομένου στη χώρα.

Προγνωστικοί χάρτες θερμοκρασίας στα 2μ (και άλλων παραμέτρων), εκδίδονται από το μοντέλο του °Umeteo (ºU-Model) καθημερινά με χρονικό βήμα ανά 1 ώρα: https://umeteo.com/maps

Πηγές – Παραπομπές

[1] – https://www.weather.gov/source/zhu/ZHU_Training_Page/Miscellaneous/omega/omega.html

[2] – http://www.emy.gr/emy/en/meteorology/components/HNMS_MeteorologistBook.pdf

[3] – https://confluence.ecmwf.int/display/CKB/Heat+waves+and+cold+spells+in+Europe+derived+from+climate+projections+documentation

[4] – https://www.tropicaltidbits.com/


3 άρθρα διαθέσιμα

8 Απριλίου 2025, 11:29

Χειμωνιάτικη η εβδομάδα που διανύουμε ιδίως στο ξεκίνημά της, με χιονοπτώσεις χθες (Δευτέρα) έως και χαμηλά υψόμετρα της Μακεδονίας και καιρό βορείου ρεύματος και χαμηλές θερμοκρασίες στην υπόλοιπη χώρα. Οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν έως και την Τετάρτη 9/4 αλλά στη συνέχεια το κρύο θα “μαλακώσει” και σταδιακά έως και το Σαββατοκύριακο, θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικές θερμοκρασίες. Ωστόσο ο καιρός δεν θα είναι απολύτως αίθριος και αναμένονται βροχές / καταιγίδες το Σάββατο 12 Απριλίου σε κεντρικά και βόρεια τμήματα ενώ και τις υπόλοιπες ημέρες θα εκδηλωθούν σποραδικά φαινόμενα. Όπως είχε αναφερθεί και στο προηγούμενο δελτίο μεσοπρόθεσμης εκτίμησης, ο καιρός κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας θα είναι αρκετά θερμός και σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία μετά την Μ.Τετάρτη φαίνεται να ξεπερνάει τους 25 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

Περισσότερα »

17 Μαρτίου 2025, 23:05

Ένα πολύ ισχυρό -πολικής προέλευσης- μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, φέρνοντας πολύ μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία και αμιγώς Χειμωνιάτικες συνθήκες. Χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα θα εκδηλωθούν σε κεντρική και δυτική Μακεδονία καθώς και στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Στο άρθρο αυτό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του μετώπου και την εξέλιξη των φαινομένων μέσω των προγνωστικών χαρτών του °U-Model.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »