Κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ: Ποιοτική σύγκριση μεταξύ τριών συστημάτων πρόγνωσης

Μεταξύ 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2024, η κακοκαιρία με την ονομασία “ΑΤΕΝΑ” επηρέασε τη χώρα μας, φέρνοντας τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου σε αρκετές περιοχές με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Σε αυτό το άρθρο συγκρίνεται η προγνωστική ικανότητα τριών συστημάτων (GFS, IFS, ºU-Model) τα οποία, εκτός των άλλων διαφορών, εκτελούν την προσομοίωση σε διαφορετική ανάλυση πλέγματος (27km x 21km, 11km x 9km και 5km x 5km αντίστοιχα). Τα δύο πρώτα, πρόκειται για παγκόσμια συστήματα πρόγνωσης, ενώ το σύστημα του °Umeteo είναι περιοχικό, το οποίο χρησιμοποιεί τα δεδομένα του GFS ως αρχικές και οριακές συνθήκες σε ανάλυση 1° (περίπου 100km).

Η σύγκριση πραγματοποιείται με βάση τους χάρτες πρόβλεψης του αθροιστικού υετού για το διάστημα από 9/9/2024 – 15:00 τοπική ώρα έως 12/9/2024 – 15:00 τοπική ώρα. Ως βάση σύγκρισης χρησιμοποιούνται οι εξής πηγές: Ανακοινώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κεραυνικά δεδομένα του συστήματος blitzortung και εικόνες των δορυφόρων meteosat.

Προβλεπόμενος αθροιστικός υετός

Στο παρακάτω σχήμα (1), παρουσιάζεται ο συνολικός προβλεπόμενος υετός για το διάστημα από το μεσημέρι (15:00) της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου έως το μεσημέρι (15:00) της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ºU-Model. Η πρόγνωση πραγματοποιείται σε 35 ατμοσφαιρικά επίπεδα και οριζόντιο πλέγμα 5 x 5 km [1], με αρχικές και οριακές συνθήκες την 9/9/2024 – 12Z πρόγνωση του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος, GFS.

Σχήμα 1: Αθροιστικός υετός από το °U-Model για το διάστημα από 9 Σεπτεμβρίου 2024 15:00 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 με βάση την προσομοίωση στις 8 Σεπτεμβρίου 2024 – 12:00 UTC (15:00 τοπική ώρα)

Η αντίστοιχη πρόγνωση από το GFS, σε πλέγμα 0.25° x 0.25° (περίπου 27km x 21km στο γ.πλάτος της χώρας μας) [2], παρουσιάζεται στο σχήμα 2:

Σχημα 2: Αθροιστικός υετός από το μοντέλο GFS για το διάστημα από 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 με βάση την προσομοίωση της 8ης Σεπτεμβρίου 2024, 12:00 UTC

Στο σχήμα 3, παρουσιάζεται η αντίστοιχη πρόγνωση από το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) [3] η οποία εκτελείται σε πλέγμα 0.1º x 0.1º (11km x 9km):

Σχήμα 3: Αθροιστικός υετός από το μοντέλο IFS (ECMWF) για το διάστημα από 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 με βάση την προσομοίωση της 8ης Σεπτεμβρίου 2024, 12:00 UTC

Φαίνεται ότι, ο συνολικά προβλεπόμενος υετός (πρόκειται κυρίως για βροχόπτωση και ελάχιστες χαλαζοπτώσεις) για το διάστημα από το μεσημέρι της Δευτέρας 9/9/24 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 12/9/24, παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες, αλλά και αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των τριών συστημάτων.

Παρακάτω, πραγματοποιείται μια σύντομη σύγκριση των προσομοιώσεων μεταξύ των προαναφερθέντων προγνωστικών συστημάτων και στη συνέχεια, παρατίθενται πραγματικά δεδομένα μέσα από τις μετρήσεις Μετεωρολογικών Σταθμών, δορυφορικών εικόνων και της κεραυνικής δραστηριότητας.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ ºU-Model, GFS, IFS (ECMWF)

Τόσο στην περίπτωση του GFS, όσο και στην περίπτωση του IFS (ECMWF), παρατηρούμε ότι σε γενικές γραμμές το μέγιστο του προβλεπόμενου υετού εντοπίζεται σε τμήματα της δυτικής και της βορειοανατολικής χώρας ενώ το ελάχιστο σε Κυκλάδες και Κρήτη. Περίπου ίδια εικόνα έχουμε και στο °U-Model αν και τοπικά μέγιστα παρατηρούνται και σε άλλα σημεία (όπως για παράδειγμα μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, βορειοανατολικά της Ρόδου αλλά και πάνω από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας).

Ωστόσο μια πιο λεπτομερής εξέταση των προβλεπόμενων σημείων μέγιστου υετού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και διαφορές μεταξύ των τριών προγνωστικων συστημάτων:

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστος υετός (<1mm) προβλέπεται για ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού / νοτίου Αιγαίου από το °U-Model, σε αντίθεση με την πρόγνωση από τα δύο παγκόσμια συστήματα (GFS, IFS) όπου κάποια ποσά υετού προσομοιώνονται κυρίως στην περιοχή των Κυκλάδων.

Σύγκριση με πραγματικές παρατηρήσεις

Παρ’ολο που το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών είναι αρκετά εκτεταμένο (με την πλειοψηφία των μετρήσεων να προέρχεται από το ΕΑΑ), τα δεδομένα δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμα προς το κοινό, με τρόπο ώστε να μπορούν να αντληθούν τιμές για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Έτσι, είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ο αντίστοιχος χάρτης παρατηρήσεων ώστε να πραγματοποιηθεί η σύγκριση με τα αποτελέσματα οποιασδήποτε αριθμητικής πρόγνωσης.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ποσοτική σύγκριση με πραγματικές παρατηρήσεις αλλά μόνο με ποιοτικό τρόπο, συνδυάζοντας δεδομένα από διαφορετικές πηγές. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν τρεις πηγές:

1. Ειδησεογραφία προερχόμενη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,

2. Κεραυνικά δεδομένα από το δίκτυο του blitzortung [4],

3. Δεδομένα νέφωσης προερχόμενα από εικόνες των δορυφόρων Meteosat 9, 10 και 11 [5].

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο παρακάτω χάρτης (σχήμα 4) προέρχεται από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr (πηγή άρθρου: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3390 ) και απεικονίζει την αθροιστική βροχόπτωση για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 έως και τις 08:30 της Τετάρτης 11/9:

Σχήμα 4: Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών του αθροιστικού ύψους υετού για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 έως και τις 08:30 της Τετάρτης 11/9, με δεδομένα προερχόμενα από το δίκτυο ΜΣ

Έχοντας ως βάση τη χρωματική κλίμακα του χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διαπιστώνουμε ότι σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες τιμές στις περιοχές της δυτικής χώρας κυμάνθηκαν στη ζώνη μεταξύ 25-50mm και μόνο τοπικά αγγίζουν τη ζώνη των 50-60mm. Πιο συγκεκριμένα αυτό φαίνεται για το μεγαλύτερο τμήμα των Επτανήσων, την Ήπειρο, το ανατολικό (ορεινό) τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την Αχαΐα. Στις υπόλοιπες περιοχές, τα ύψη υετού είναι μικρότερα. Υετός άνω των 100mm καταγράφεται σε Κέρκυρα και Λεπιανά, αλλά και στη Χίο. Τοπικό μέγιστο διαπιστώνεται σε Θάσο – Ξάνθη αλλά και στην περιοχή της Κύμης όπου δυστυχώς δεν σημειώνεται το ακριβές ποσό (φαίνεται να υπερβαίνει τα 80mm).

Παρ’όλα αυτά όμως, καθώς φαινόμενα σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 11/9, το τελικό ύψος υετού θα πρέπει να θεωρηθεί ακόμη μεγαλύτερο (κάτι που δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα).

Δορυφορικές Εικόνες & Κεραυνικά δεδομένα

Μέχρι αυτό το σημείο, η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών προγνωστικών συστημάτων και της πραγματικότητας γίνεται με βάση το αθροιστικό ύψος υετού για το διάστημα των 48 ωρών της κακοκαιρίας, ή έστω μέρος αυτού. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια καλή βάση σύγκρισης για την επιχειρησιακή ικανότητα ενός προγνωστικού συστήματος για το σύνολο της διάρκειας της συγκεκριμένης κακοκαιρίας. Ωστόσο η ακριβής πρόγνωση της χρονικής εξέλιξης των φαινομένων έχει εξίσου μεγάλη αξία, κάτι που μπορούμε να το διαπιστώσουμε συγκρίνοντας την πρόγνωση με την πραγματικότητα σε διαδοχικά στιγμιότυπα.

Πληρότητα χωρικών παρατηρήσεων έχουμε μόνο για τη νέφωση, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μια βασική παράμετρο που σχετίζεται με τον παραγόμενο υετό. Η προσομοίωση της νέφωσης πραγματοποιείται μέσω της εξερχόμενης μεγάλου μήκου κύματος ακτινοβολίας (OLR), οι τιμές της οποίας αντιστοιχούν στον τύπο των νεφών. Με αντίστοιχο τρόπο λαμβάνουμε την πληροφορία και από τη δορυφορική εικόνα στο φάσμα του υπέρυθρου1.

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα διαδοχικών στιγμιοτύπων (gif) του σχήματος 5, παρουσιάζονται ταυτόχρονα ανά μία ώρα, 1. τα δεδομένα των δορυφόρων στο φάσμα του υπέρυθρου (αριστερά) και 2. η αντίστοιχη προσομοίωση του °U-Model (δεξιά) για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 – 00:00 τοπική ώρα έως την Πέμπτη 12/9 – 00:00 τοπική ώρα. Η προσομοίωση του μοντέλου πραγματοποιήθηκε με αρχικές και οριακές συνθήκες το 9/9 – 12Z τρέξιμο του GFS.

Σχήμα 5: Κινούμενη εικόνα διαδοχικών στιγμιοτύπων (gif) όπου συγκρίνεται η προσομοίωση της δορυφορικής εικόνας μέσω της παραμέτρου OLR (δεξί τμήμα) με πραγματικές δορυφορικές παρατηρήσεις (αριστερό τμήμα) ανά 1 ώρα για το διάστημα από τις 10/9/2024 – 00:00 τοπική ώρα έως τις 12/9/2024 – 00:00 τοπική ώρα.

Το αντίστοιχο βίντεο (σε καλύτερη ανάλυση) υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=sKPP8TP91sk

Στο σχήμα 6, απεικονίζεται η κεραυνική δραστηριότητα για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 – 03:00 έως και την Πέμπτη 12/9 – 03:00, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της κακοκαιρίας. Με λευκό χρώμα συμβολίζονται οι πιο πρόσφατες ηλεκτρικές εκκενώσεις (Τετ 11/9 – 19:00 έως Πεμ 12/9 – 03:00), με κίτρινο οι εκκενώσεις κατά το διάστημα Τετ 11/9 – 11:00 έως Τετ 11/9 – 19:00, με ανοιχτό πορτοκαλί οι εκκενώσεις κατά το διάστημα Τετ 11/9 – 03:00 έως Τετ 11/9 – 11:00 και με σκούρο πορτοκαλί και διάφορες διαβαθμίσεις του κόκκινου, η δραστηριότητα κατά την πρώτη ημέρα καταγραφών (Τρι 10/9 – 03:00 έως Τετ 11/9 – 03:00).

Έτσι λοιπόν, με βάση αυτές τις καταγραφές μπορούμε επίσης να έχουμε μια καλή εικόνα της πορείας και της εξέλιξης των καταιγίδων στη χώρα μας. Αυτή η πληροφορία είναι αρκετά χρήσιμη καθώς στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων έχουμε συνήθως τις ισχυρότερες βροχές (τουλάχιστον όσον αφορά αυτόν τον τύπο καιρού):

Σχήμα 6: Χάρτης καταγραφής ηλεκτρικών εκκενώσεων σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, από το σύστημα blitzortung για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 – 03:00 έως και την Πεμπτη 12/9 – 03:00

Συγκρίνοντας τις πραγματικές δορυφορικές παρατηρήσεις με την προσομοίωση του °Umeteo, διαπιστώνουμε ότι υπήρξε σχετικά καλή απεικόνιση της δραστηριότητας σε δυτική Ελλάδα, εν μέρει στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά και αρκετά καλή στη βορειοανατολική χώρα και στο βορειοανατολικό Αιγαίο παρουσιάζοντας μικρές χωρικές διαφορές. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε ότι η έξοδος του μετώπου προς το κεντρικό Αιγαίο δεν απεικονίζεται σωστά. Εδώ το μοντέλο αποτυγχάνει να προβλέψει την ανάπτυξη ισχυρής καταιγίδας ανατολικά της Εύβοιας (η οποία ήρθε σαν συνέχεια των φαινομένων της Αττικής). Το σύστημα αυτό κινούμενο ανατολικά ισχυροποιήθηκε και στη συνέχεια επηρέασε και τη Χίο. Στην προσομοίωση του μοντέλου, το αίτιο αυτών των φαινομένων απεικονίζεται περιορισμένο σε αρκετά βορειότερη θέση.

Σύνοψη / Συμπεράσματα

Η κακοκαιρία “ATENA” ήταν η πρώτη οργανωμένη, συνοπτικής κλίμακας φθινοπωρινή διαταραχή στη χώρα μας. Τα αίτια εκδήλωσης των φαινομένων ήταν μεικτά – συνοπτικά αλλά και τοπικής κλίμακας. Τα συνοπτικά περιλαμβάνουν διεργασίες μέσης / μεγάλης κλίμακας που σε γενικές γραμμές οφείλονται στη διαφορά στα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών καταλήγοντας στη δημιουργία οργανωμένων συστημάτων όπου εδώ μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι οριζόντιες κινήσεις στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη πλευρά, τοπικής κλίμακας παράγοντες όπως η επιφανειακή θέρμανση του εδάφους, οι άνεμοι και η τοπογραφία οδηγούν σε ανοδικές κινήσεις και τελικά, σε εκδήλωση τοπικών βροχών / καταιγίδων (φαινόμενα θερμικής αστάθειας). Στα φαινόμενα αυτά, σημαντικό ρόλο παίζουν οι κατακόρυφες κινήσεις στην ατμόσφαιρα.

Παρατηρούμε ότι:

  1. Οι διαφορετικές αναλύσεις των συστημάτων φαίνεται πως σχετίζονται σημαντικά με την χωρική ακρίβεια στην πρόγνωση του υετού, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα φαινόμενα προήλθαν από την ανάπτυξη καταιγίδων. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι, το χαμηλότερης ανάλυσης σύστημα (GFS) τείνει να προσομοιώσει μόνο τις γενικές περιοχές εμφάνισής τους. Αντιθέτως, στο υψηλότερης ανάλυσης σύστημα (­°U-Model), αποτυπώνονται φαινόμενα σε πολύ μικρότερη (τοπική) κλίμακα, ενώ το μέσης ανάλυσης σύστημα του ECMWF (IFS), παρουσιάζει μια ενδιάμεση εικόνα. Γενικά, τα παραπάνω αποτελέσματα είναι αναμενόμενα.
  2. Στο υψηλότερης ανάλυσης σύστημα (°U-Model), η αποτύπωση της δυναμικής της συγκεκριμένης κακοκαιρίας όπως προκύπτει από τα τοπικά μέγιστα του αθροιστικού υετού ήταν ρεαλιστική. Παρ’όλα αυτά δεν κατάφερε να εντοπίσει τα τοπικά μέγιστα σε όλες τις περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε τμήματα της δυτικής χώρας. Επιπροσθέτως, αστοχία υπήρξε και στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου όπου αναπτύχθηκε μια εκτεταμένη παράταξη καταιγίδων, η οποία όμως προβλέφθηκε αρκετά ασθενέστερη. Στον αντίποδα όμως, σε άλλα σημεία όπως σε Ξάνθη και Θάσο αλλά και βορειοανατολικά της Ρόδου, η εικόνα που δόθηκε ήταν αρκετά ακριβής.
  3. Η αξιολόγηση του προγνωστικού συστήματος του °Umeteo (ºU-Model) ως προς τη χρονική ακρίβεια στην εξέλιξη της διαταραχής πραγματοποιήθηκε μέσω της σύγκρισης μεταξύ δορυφορικών εικόνων και προσομοίωσης, για διαδοχικά διαστήματα 1 ώρας. Ανεξαρτήτως της ακρίβειας στην πρόβλεψη της ποσότητας του υετού, προκύπτει ότι η πρόβλεψη της κίνησης της κύριας διαταραχής, των δευτερευουσών αλλά και μεμονωμένων συστημάτων καταιγίδων ήταν τελικά, αρκετά ρεαλιστική.

Τα παγκόσμια προγνωστικά συστήματα αναπτύχθηκαν προκειμένου να προσομοιώνουν με ακρίβεια την κίνηση και την ένταση διαταραχών μέσης και μεγάλης κλίμακας, όπου το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η οριζόντια συνισταμένη της κίνησης των ανέμων. Από την άλλη πλευρά, τα περιοχικά συστήματα (όπως το ºU-Model), στοχεύουν στην προσομοίωση φαινομένων τοπικής κλίμακας, όπου μεγαλύτερο ρόλο παίζει η κατακόρυφη συνισταμένη της κίνησης των ανέμων. Σε μια σύνθετη κακοκαιρία όπως η συγκεκριμένη όπου συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω αίτια, η σύγκριση μεταξύ περιοχικών και παγκόσμιων μοντέλων πρόγνωσης διαφορετικής ανάλυσης είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μπορεί να αποκαλύψει ως ένα βαθμό τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθ’ενός από αυτά. Τα συμπεράσματα σε σχέση με αυτό, παρατίθενται στη συνέχεια.

  1. GFS (27 x 21km): Αδυναμία ακριβούς αποτύπωσης της γέννησης τοπικών φαινομένων αλλά και της εξέλιξής τους στο χώρο, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου αυτά είναι αρκετά ισχυρά ή εκτεταμένα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να δώσει μια σχετικά καλή εκτίμηση για την χωρική κατανομή των ισχυρών φαινομένων ιδίως σε περιπτώσεις όπου αυτά έχουν συνοπτικό αίτιο εκδήλωσης.
  2. IFS / ECMWF (11 x 9 km): Ταυτόχρονα με την πρόβλεψη φαινομένων συνοπτικής κλίμακας, είναι δυνατή η αποτύπωση της γέννησης και εξέλιξης των τοπικών φαινομένων σε ικανοποιητικό βαθμό. Παρ’όλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις αδυναμία στην εύρεση των περιοχών μέγιστης έντασης που οφείλεται στην αλληλεπίδραση του συνοπτικού αιτίου εκδήλωσης τους με τοπικής κλίμακας παράγοντες.
  3. ºU-Model (5 x 5km): Η αποτύπωση φαινομένων τοπικής κλίμακας είναι αρκετά ακριβής ως προς την έντασή τους και σε γενικές γραμμές εύστοχη ως προς την περιοχή εμφάνισης των αθροιστικών μέγιστων φαινομένων. Παρ’όλα αυτά, υπήρξαν περιοχές όπου δεν προβλέφθηκαν αλλά τελικά εκδηλώθηκαν και άλλες όπου, προβλέφθηκαν αλλά εν τέλει δεν εμφανίστηκαν. Ωστόσο γενικά, η κίνηση των φαινομένων στο χώρο καθορίζεται και από συνοπτικούς παράγοντες και φαίνεται πως το σύστημα κατάφερε να τα αποτυπώσει με ικανοποιητική ακρίβεια.

Σημειώσεις

  1. Σε περιοχές όπου οι τιμές είναι μικρές, έχουμε πυκνή νέφωση ή νέφωση σε μεγάλο ύψος, ενώ περιοχές υψηλότερων τιμών (πιο σκούρες), αντιστοιχούν σε περιοχές χαμηλότερης ή αραιότερης νέφωσης. Ως εκ τούτου, τα καταιγιδοφόρα νέφη απεικονίζονται κι εδώ με έντονο λευκό χρώμα. Αντίστοιχο χρωματισμό έχουμε και στις δορυφορικές εικόνες στο φάσμα του υπέρυθρου, οι οποίες μέσω της θερμοκρασίας προσδιορίζουν τον τύπο της νέφωσης. Με ανοιχτό γκρι ή λευκό, εντοπίζονται οι χαμηλότερες τιμές που αντιστοιχούν σε νεφώσεις μεγάλου ύψος, δηλαδή καταιγιδοφόρα νέφή ή θυσσάνους. Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο επιτυγχάνεται μέσω του σχήματος που εμφανίζουν (τα καταιγιδοφόρα νέφη τείνουν να έχουν στρογγυλό ή ελλειψοειδές σχήμα στις δορυφορικές εικόνες).

    Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα, στις 10/9/24 – 00:00 τοπική ώρα, σημειώνονται οι δύο τύποι νεφών στη χώρα μας. Με κόκκινο κύκλο διακρίνουμε τα καταιγιδοφόρα νέφη ενώ με μπλε οβαλ σχήμα έχουν σημειωθεί οι θύσσανοι σε σχετικά πυκνούς σχηματισμούς [6]

Πηγές / Παραπομπές

[1] – Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο του °Umeteo σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/5751

[2] – Μοντέλο GFS: https://www.emc.ncep.noaa.gov/emc/pages/numerical_forecast_systems/gfs.php

[3] – Integrated Forecasting System (IFS), μοντέλο ECMWF: https://confluence.ecmwf.int/pages/viewpage.action?pageId=324860211

[4] – Κεραυνικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο καθώς και αρχείο παρατηρήσεων υπάρχουν στη διεύθυνση: https://lightningmaps.org

[5] – Περισσότερες πληροφορίες για τους μετεωρολογικούς δορυφόρους meteosat: https://www.eumetsat.int/our-satellites/meteosat-series

[6] – Θύσσανοι (Cirrus) – περισσότερες πληροφορίες: https://cloudatlas.wmo.int/en/cirrus-ci.html


4 άρθρα διαθέσιμα

21 Οκτωβρίου 2024, 19:41

Συνεχίζεται η εμμονή των ξηρών βοριάδων έως και το τέλος του μήνα, οι οποίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πολύ όψιμο μελτέμι, τόσο λόγω του αιτίου δημιουργίας τους, όσο και λόγω του καιρού που προκαλούν. Τα σενάρια αλλαγής του καιρού πολλαπλασιάζονται για το τέλος του μήνα και τις αρχές Νοεμβρίου με σημαντικές βροχές αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Περισσότερα »

18 Οκτωβρίου 2024, 13:56

Μεταξύ 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2024, η κακοκαιρία με την ονομασία “ΑΤΕΝΑ” επηρέασε τη χώρα μας, φέρνοντας τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου σε αρκετές περιοχές με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Σε αυτό το άρθρο συγκρίνεται η προγνωστική ικανότητα τριών συστημάτων (GFS, IFS, ºU-Model) με βάση δεδομένα προερχόμενα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, καταγραφές ηλεκτρικών εκκενώσεων του συστήματος blitzortung και δορυφορικές παρατηρήσεις.

Περισσότερα »

3 Σεπτεμβρίου 2024, 23:13

Ένα μοναδικό επεισόδιο βροχοπτώσεων εκδηλώνεται σε αρκετά τμήματα της ερήμου Σαχάρα, γνωστή ως “η ξηρότερη περιοχή της Γης”. Το τελικό ποσό της βροχής μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να μην είναι υψηλό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της ερήμου θα λάβει ποσά βροχής κατά 500% πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η έρημος Σαχάρα δεν βιώνει συχνά τέτοια επεισόδια. Είναι τόσο σπάνια, λιγότερα από ένα ανά δεκαετία, αποτελώντας ένα σημάδι ότι κάτι ενδεχομένως αλλάζει στο πλανητικό σύστημα του καιρού της Γης, υποδηλώνοντας μια ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κατάσταση.

Περισσότερα »

9 Αυγούστου 2024, 15:10

Τα πρώτα “αιολικά πάρκα” δημιουργήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με επίκεντρο αρχικά την περιοχή της νότιας Εύβοιας. Αν και οι επιπτώσεις της εγκατάστασής τους δεν έχουν διερευνηθεί συνολικά, η εμπειρία δείχνει ότι είναι κυρίως αρνητικές παρά τα όποια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα της συνολικής εικόνας, στην γενικότερη προσπάθεια αντικειμενικής διερεύνησης του θέματος, σε αυτό το άρθρο εξετάζεται το επιχείρημα της τροποποίησης του μικροκλίματος μιας περιοχής, όπως προσφάτως διατυπώθηκε.

Περισσότερα »