Από τη ζέστη στη δροσιά, μέσα σε λίγα λεπτά!

Καιρός δεν είναι μόνο τα σύννεφα, οι βροχές, οι καταιγίδες, τα χιόνια και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά το σύνολο των παραμέτρων που προσδιορίζουν την κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια περιοχή.

Μπορεί λοιπόν η εξέλιξη των φαινομένων στη χώρα μας (σύμφωνα πάντα με την πρόγνωση που εκδόθηκε) να ακολούθησε την ηπιότερη εκδοχή της με αποτέλεσμα την Κυριακή οι καταιγίδες να απασχολήσουν κυρίως τα ΝΑ τμήματα της Ηπείρου και πολύ τοπικά την ανατολική Ροδόπη (βλ. εικόνα 1), όμως υπήρξε μια εντυπωσιακή αλλαγή των συνθηκών που αποτυπώθηκε στις καταγραφές των ΜΣ σε ανατολική / βορειοανατολική Αττική και νότια Εύβοια:

Εικόνα 1: Κεραυνική δραστηριότητα στη χώρα μας την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022. Με μπλε χρωματισμό σημειώνονται τα strikes που σημειώθηκαν κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σε περιοχές της ανατολικής / βορειοανατολικής Αττικής αλλά και στη νότια Εύβοια αργά το μεσημέρι / απόγευμα και συγκεκριμένα μεταξύ 15:00 – 18:00 περίπου (αναλόγως της περιοχής), παρατηρήθηκε απότομη υποχώρηση κατά πολλούς βαθμούς των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, καθώς οι Δ ή ΝΔ άνεμοι που προηγουμένως έπνεαν, στράφηκαν απότομα σε Α ή ΒΑ.

Εντυπωσιακό είναι το παράδειγμα του ΜΣ του Διονύσου όπου σημειώθηκε κάθετη υποχώρηση της θερμοκρασίας από τους 28° στους 24° κατά τις 17:40 το απόγευμα ενώ μέχρι 19:10 (1.5 ώρα μετά), είχε φτάσει τους 22° (εικόνα 2):

Εικόνα 2: Πορεία της θερμοκρασίας μεταξύ 21:10 της 17ης Σεπτεμβρίου 2022 και 21:10 της 18ης Σεπτεμβρίου 2022 στον Διόνυσο Αττικής (υψ. 575μ).

Το ίδιο φαινόμενο είχε εμφανιστεί νωρίτερα στη νότια Εύβοια όπου οι καταγραφές του ΜΣ των Ζαράκων ειναι παρόμοιες (εικόνα 3). Εδώ μάλιστα η πτώση είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή καθώς μεταξύ 14:45 και 15:45 παρατηρείται πτώση κατά 6 βαθμούς στη θερμοκρασία (από τους 34° στους 28°):

Εικόνα 3: Πορεία της θερμοκρασίας μεταξύ 21:30 της 17ης Σεπτεμβρίου 2022 και 21:30 της 18ης Σεπτεμβρίου 2022 στους Ζάρακες νοτίου Ευβοίας (υψ. 163μ).

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε απότομη αύξηση του σημείου δρόσου, γεγονός που υποδεικνύει την είσοδο αέριας μάζας διαφορετικών χαρακτηριστικών στις περιοχές αυτές. Πιο συγκεκριμένα, η ξηρή και θερμή ηπειρωτικής προέλευσης αέρια μάζα, αντικαταστάθηκε από δροσερότερη και υγρότερη θαλάσσιας προέλευσης (Αιγαίο). Στην εικόνα 4, αποτυπώνεται η πορεία του σημείου δρόσου στον ΜΣ των Ζαράκων, δηλαδή της θερμοκρασίας κατά την οποία πρέπει να ψυχθεί η ατμόσφαιρα ώστε να παρατηρηθεί συμπύκνωση υδρατμών (υψηλότερο σημείο δρόσου – περισσότερη υγρασία).

Εικόνα 4: Πορεία του σημείου δρόσου μεταξύ 21:40 της 17ης Σεπτεμβρίου 2022 και 21:40 της 18ης Σεπτεμβρίου 2022 στους Ζάρακες νοτίου Ευβοίας (υψ. 163μ).

Στο γράφημα της εικόνας 5, αποτυπώνεται η διεύθυνση των ανέμων για το ίδιο χρονικό διάστημα όπου φαίνεται πολύ έντονα η αλλαγή από ανέμους Δ διευθύνσεων σε ΑΒΑ/ΒΑ.

Εικόνα 5: Η διεύθυνση των ανέμων για το χρονικό διάστημα μεταξύ 21:40 της 17ης Σεπτεμβρίου 2022 και 21:40 της 18ης Σεπτεμβρίου 2022 στους Ζάρακες νοτίου Ευβοίας (υψ. 163μ).

Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρότητα της ατμόσφαιρας που παρατηρήθηκαν για λίγο πριν την απότομη αλλαγή οφείλονται εν μέρει και στο φαινόμενο των καταβατών ανέμων (φαινόμενο foehn), όπως αναλόγως παρατηρήθηκε και σε πολλές ακόμη περιοχές της ανατολικής χώρας το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή 16-18 Σεπτεμβρίου 2022. Τον ρόλο της οροσειράς που προκαλεί μεγάλη θέρμανση του αέρα παίζει η Πίνδος και η προέκτασή της προς την ανατολική Στερεά όπως και οι ορεινοί όγκοι της Πελοποννήσου. Στον χάρτη της εικόνας 6, απεικονίζεται η πρόγνωση της θερμοκρασίας στα 2μ και του ανέμου στα 10μ από το μοντέλο μας UAM/WRF για αργά το μεσημέρι του Σαββάτου (16:00), όπου προσομοιώνονται τιμές έως και 38 βαθμοί στην ανατολική Θεσσαλία και άνω των 36 βαθμών στην ανατολική Στερεά (πρόγνωση η οποία αποδείχθηκε ρεαλιστική).

Εικόνα 6: Προσομοίωση της θερμοκρασίας στα 2μ και του ανέμου στα 10μ για τις 16:00 τοπική ώρα του Σαββάτου (13UTC), σύμφωνα με το μοντέλο μας UAM/WRF (τρέξιμο Παρασκευής) σε ανάλυση 5km.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε επίσης στη Μαλακάσα, στο Πόρτο Ράφτη και στον Ωρωπό.

Πηγές:

[1]: https://www.meteo.gr/

[2]: http://umeteo.com/arahovameteo/meteomaps.html

[3]: https://www.lightningmaps.org


7 άρθρα διαθέσιμα

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »