Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Δευτέρα 29 Μαΐου έως Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 & επόμενες ημέρες

Αστάθεια του Μαΐου, Ζάρακες Ευβοίας 4/5/2016, © Νίκος Γκίκας.

Οι παρατεταμένες συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας οι οποίες διαμόρφωσαν το καιρικό σκηνικό της φετινής Άνοιξης, συνεχίζονται για 10 ημέρες ακόμη. Οι βροχές / καταιγίδες θα είναι καθημερινό φαινόμενο ενώ, γενίκευση των φαινομένων αναμένεται μεταξύ Τετάρτης 31/5 και Παρασκευής 2/6 με αυξημένες νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες και σε άλλες περιοχές της χώρας. Αλλαγή μοτίβου στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι πιθανό από την Τετάρτη 7/6 και μετά με εξασθένηση των φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας σε περισσότερο “καλοκαιρινές” τιμές, όμως πιο ειδικά χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα η ύπαρξη νεφώσεων σε μέσα / ανώτερα στρώματα, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Αναλυτικά

Δευτέρα 29/5: Κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τόπους βροχές σε κεντρικό, ανατολικό, βόρειο Αιγαίο, στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στην ανατολική Θεσσαλία, ενώ στο βόρειο Αιγαίο, σε παράκτια τμήματα της Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική) και πιθανώς και στην ανατολική Μαγνησία / Σποράδες, τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν με την πάροδο της ώρας ενώ και οι νεφώσεις θα περιοριστούν, με την εξαίρεση των τμημάτων του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου καθώς και των Δωδεκανήσων όπου θα επιμείνουν για αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και από το μεσημέρι θα σημειωθούν όμβροι και στη συνέχεια καταιγίδες αρχικά σε ορεινές περιοχές και έπειτα και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Εντονότερα φαινόμενα στην Ήπειρο, στην κεντρική και δυτική Στερεά και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου, ενώ από το απόγευμα και μετά δεν αποκλείονται βροχές / τοπικές καταιγίδες και στα Επτάνησα (κυρίως νοτιότερα). Τάση ύφεσης των φαινομένων προς το βράδυ, αν και σε δυτικά, κεντρικά, βόρεια θα επιμείνουν όπως επίσης και στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες: Σε χαμηλές τιμές, με τις μέγιστες στους 24-26° στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και στους 20-23° στα νησιωτικά. Άνεμοι: Ενισχυμένοι από Β διευθύνσεις στο Αιγαίο, φτάνοντας και τα 6 και τοπικά 7 μποφόρ στα βορειοανατολικά, κεντρικά τμήματα και κατά τόπους στις Κυκλάδες, ασθενέστεροι στις υπόλοιπες περιοχές.

Τρίτη 30/5: Στην αρχή της νύχτας, αυξημένες νεφώσεις και βροχές σε περιοχές του βορείου Αιγαίου αλλά και σε παράκτια τμήματα της Μακεδονίας / Θράκης και ίσως τοπικά στην ανατολική Θεσσαλία / Σποράδες. Κατά τόπους βροχές και ενδεχόμενες καταιγίδες μικρής έντασης και σε παράκτιες περιοχές της δυτικής Στερεάς και των Επτανήσων πρόσκαιρα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και αναμένονται βροχές και μετά το μεσημέρι καταιγίδες με έμφαση στην Ήπειρο, σε αρκετές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και στην Πελοπόννησο. Στις υπόλοιπα διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας, τα φαινόμενα θα αφορούν κυρίως ορεινές / ημιορεινές περιοχές. Το βράδυ αναμένεται εξασθένησή τους αν και θα συνεχιστούν κατά τόπους σε παράκτια τμήματα της Μακεδονίας / Θράκης, στο βόρειο και βορειοδυτικό Αιγαίο. Θερμοκρασίες: Στους 24-26° και τοπικά 27° οι μέγιστες στα ηπειρωτικά και στους 20-23° στα νησιωτικά. Άνεμοι: Εξασθενημένοι, από Β γενικά διευθύνσεις στο Αιγαίο.

Τετάρτη 31/5: Αναπτύξεις νεφών σε αρκετά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας από αργά το πρωί και μετά και εκδήλωση όμβρων και στη συνέχεια καταιγίδων σε αρκετές περιοχές αρχικά σε ορεινά και στη συνέχεια και σε χαμηλότερα υψόμετρα, κατά τόπους έντονα. Αραιές νεφώσεις θα εμφανιστούν παράλληλα σε Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη με τάση να πυκνώσουν γρήγορα και όσον αφορά το νότιο Αιγαίο είναι πιθανό να σημειωθούν και τοπικές βροχές. Θερμοκρασία: Στους 24-26° και τοπικά 27° στα ηπειρωτικά και στους 20-23° στα νησιωτικά. Άνεμοι: Εξασθενημένοι στις περισσότερες περιοχές, στροφή σε Α/ΒΑ στην Κρήτη έως μέτριοι.

Πέμπτη 1/6: Κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξημένες νεφώσεις στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας, με τοπικές βροχές. Πιθανές καταιγίδες θα σημειωθούν στο νότιο Ιόνιο και σε νότια και δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το πρωί, νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν όμβροι σε αρκετές περιοχές (άστατος καιρός) και από το μεσημέρι και μετά, καταιγίδες. Εντονότερα φαινόμενα σε δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, σε δυτικότερα και νοτιότερα της Θεσσαλίας (Πίνδος) καθώς και στην κεντρική / δυτική Στερεά Ελλάδα και σε αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου ενώ, πιθανές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Μυρτώο και σε περιοχές του Αργοσαρωνικού. Στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με σποραδικές βροχές. Αν και τα φαινόμενα θα σημειώσουν ύφεση κατά τις βραδινές ώρες, θα επιμείνουν κατά τόπους σε Θεσσαλία (κυρίως νοτιότερα), Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Επτάνησα ενώ δεν αποκλείονται βροχές / καταιγίδες και σε Κυκλάδες – Κρήτη και περιοχές του κεντρικού Αιγαίου. Θερμοκρασίες: Σε παρόμοιες τιμές με τις προηγούμενες ημέρες, στους 24-26° και τοπικά 27° στα ηπειρωτικά και στους 20-23° στα νησιωτικά. Άνεμοι: Από Β διευθύνσεις, ασθενείς-μέτριοι.

Παρασκευή 2/6: Άστατος καιρός καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας με αυξημένες νεφώσεις σε πολλές περιοχές και κατά διαστήματα βροχές. Κάπως περισσότερη ηλιοφάνεια αναμένεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και σε βόρεια και βορειοανατολική χώρα. Καταιγίδες θα σημειωθούν τη νύχτα στα Επτάνησα (κυρίως νοτιότερα), σε τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου (κυρίως παράκτια) και πιθανώς σε Κυκλάδες και τμήματα της Κρήτης (κυρίως δυτικότερα) ενώ μέσα στην ημέρα τα φαινόμενα θα απασχολήσουν κυρίως κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα και δεν αναμένονται έντονα. Σχετική ύφεση αναμένεται κατά τις βραδινές ώρες. Θερμοκρασίες: Λόγω της αυξημένης συννεφιάς, οι μέγιστες σε Θεσσαλία, Ηπειρο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο δεν θα υπερβούν τους 20-23°, με ανάλογες τιμές και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά. Στα βορειότερα ηπειρωτικά τμήματα τη χώρας, αναμένονται στους 24-26 και τοπικά 27°, αναλόγως και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άνεμοι: Από Β ή ΒΔ διευθύνσεις, ασθενείς / μέτριοι.

Σάββατο 3/6: Αυξημένες νεφώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας και τοπικές βροχές ή και καταιγίδες τη νύχτα / νωρίς το πρωί. Τα φαινόμενα θα εστιαστούν κυρίως πάνω από τα ηπειρωτικά μέσα στην ημέρα και θα ενταθούν ιδίως σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Θερμοκρασίες: Σε άνοδο στα ανατολικά και βόρεια, φτάνοντας τους 25-27° και τοπικά 28° ή και 29°. Στους 21-24° στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: Γενικά ασθενείς, με εξαίρεση ενδεχομένως την Κρήτη όπου θα φτάσουν και τις μέτριες ίσως τοπικά ισχυρές εντάσεις, από Δ διευθύνσεις.

Κυριακή 4/6: Ημέρα θερμικής αστάθειας κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, με βροχές / καταιγίδες ενδεχομένως ισχυρές κυρίως σε δυτικά / κεντρικά / βόρεια. Θερμοκρασίες: Σε παρόμοιες τιμές με το Σάββατο. Άνεμοι: Ασθενείς αν και κατά το Β’ μισό της ημέρας θα στραφούν σε Β σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως μέτριοι.

Επόμενες ημέρες

Το μοτίβο της κυκλοφορίας που έχει διαμορφωθεί πάνω από την Ευρώπη και τον Β. Ατλαντικό, φαίνεται να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι και την Τρίτη 6/6, συνεπώς οι ασταθείς αέριες μάζες και τα γενικότερα θερμοδυναμικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας θα παραμείνουν περίπου τα ίδια και στη χώρα μας με αποτέλεσμα τις βροχές / καταιγίδες κυρίως σε ηπειρωτικά κατά τις μεσημεριανές ώρες και μετά με τις θερμοκρασίες να παραμένουν σε παρόμοιες τιμές.

Από την Τετάρτη 7/6 και μετά όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις διαφοροποίησης της κατάστασης. Σταδιακά φαίνεται πως το γενικότερο ρεύμα θα στραφεί σε Δ ή ΝΔ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, φέρνοντας θερμότερες και περισσότερο ευσταθείς αέριες μάζες στην περιοχή μας, ενώ αντιθέτως, όσον αφορά την κεντρική, δυτική Μεσόγειο αλλά και την κεντρική, βόρεια και δυτική Ευρώπη, η ροή θα διαφοροποιηθεί με την είσοδο αναλογικά ψυχρότερων αερίων μαζών από πολικές περιοχές οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα αρκετά ασταθές ατμοσφαιρικό προφίλ σε αυτές τις περιοχές.

Αυτό μεταφράζεται κατ’αρχήν σε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρα μας σε τιμές κοντά στους 30° στα ηπειρωτικά (ή και περισσότερο) και περιορισμό των φαινομένων. Το εάν οι συνθήκες θα είναι καλοκαιρινές με αρκετή ηλιοφάνεια όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από την τελική διαμόρφωση των συστημάτων δυτικότερα της χώρας μας. Σε περίπτωση που έχουμε τη δημιουργία χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο και στα παράκτια τμήματα της Σαχάρας (τάση που εμφανίζεται έντονα φέτος) τότε, είναι πιθανή διέλευση αραιών νεφώσεων και πιθανά επεισόδια μεταφοράς σκόνης. Αυτά τα σενάρια όμως θα αναλυθούν σε επόμενο κείμενο.


8 άρθρα διαθέσιμα

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »