Θερμοκρασία θάλασσας – Είναι οι συνθήκες ευχάριστες για μπάνιο;

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι για πολλούς συνήθως η ευκαιρία για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Τις περισσότερες φορές το συγκεκριμένο τριήμερο συμπίπτει με την (ημερολογιακή) μετάβαση από την Άνοιξη στο Καλοκαίρι. Κλιματολογικά, η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας κανονικά θα πρέπει να βρίσκεται το μεσημέρι μεταξύ 27-30° στις πεδινές περιοχές της χώρας με την πιθανότητα βροχής να είναι μικρή πλέον, αφορώντας κυρίως εσωτερικές και ορεινές περιοχές της χώρας όπου η εκδήλωση μεσημεριανών / απογευματινών καταιγίδων (φαινόμενα αστάθειας) είναι συνηθισμένο φαινόμενο.

Ποιά θα πρέπει είναι όμως (κλιματικά) η θερμοκρασία της θάλασσας στις διάφορες περιοχές της χώρας μας στις αρχές του Ιουνίου;

Στο ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να δοθεί ακριβής απάντηση για δύο βασικούς λόγους:

  1. Η χρονική ανάλυση της κλιματολογικής πληροφορίας που συνήθως έχουμε διαθέσιμη είναι μηνιαία. Αυτή η περίοδος του έτους είναι έντονα μεταβατική που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας είναι μεγάλος μέχρι να φτάσουμε το κλιματικό μέγιστο του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι, η μέση τιμή του μήνα, δεν αντιπροσωπεύει όλες τις ημέρες του, αλλά περισσότερο ταυτίζεται με τη θερμοκρασία στο μέσον του.
  2. Η χωρική ανάλυση της πληροφορίας είναι σχετικά μικρή καθώς για δεδομένα 30 ετών, οι παρατηρήσεις που έχουμε προέρχονται κυρίως από τo Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφορίας (NCEI) των ΗΠΑ [1], σε παγκόσμια κάλυψη ενώ η πηγή των δεδομένων είναι συνήθως δορυφόροι.

Οι δύο παρακάτω εικόνες αποτυπώνουν τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία θάλασσας για τον Μάιο (εικόνα 1) και τον Ιούνιο (εικόνα 2) στη Μεσόγειο και προέρχονται από το Ίδρυμα του Κοινοτικού Κέντρου της Βαλένθια για τις Περιβαλλοντικές Μελέτες της Μεσογείου (CEAM) [2], με δεδομένα από το NCEI.

Εικόνα 1: Μέση επιφανειακή θερμοκρασία θάλασσας για τον μήνα Μάιο στη Μεσόγειο. Πηγή εικόνας: CEAM με δεδομένα από NCEI
Εικόνα 2: Μέση επιφανειακή θερμοκρασία θάλασσας για τον μήνα Μάιο στη Μεσόγειο. Πηγή εικόνας: CEAM με δεδομένα από NCEI

Θεωρώντας ότι οι παραπάνω εικόνες αποτυπώνουν περισσότερο τις συνθήκες που επικρατούν στο μέσον κάθε ενός από τους παραπάνω μήνες τότε για τις αρχές του Ιουνίου, η τυπική θερμοκρασία που θα πρέπει να επικρατεί προκύπτει (χονδροειδώς), ως μέσος όρος των δύο τιμών θεωρώντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου γραμμική. Εστιάζοντας στις ελληνικές θάλασσες τότε μπορούμε να εξάγουμε την πληροφορία ότι:

  1. Για το ΒΔ, ΝΔ και Ν Αιγαίο, η κανονική θερμοκρασία αυτήν την περίοδο είναι ~20°C.
  2. Για το Κ, Α, ΒΑ Αιγαίο, η κανονική θερμοκρασία αυτήν την περίδο είναι ~19-19.5°C
  3. Για το Ιόνιο, η κανονική θερμοκρασία αυτήν την περίοδο είναι οι ~21°C αν και σε περιοχές κοντά στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα φαίνεται να επικρατούν κατά 1-1.5°C χαμηλότερες τιμές.

Όπως όμως ήδη αναφέρθηκε, η παραπάνω πληροφορία είναι αρκετά χαμηλής χωρικής ανάλυσης κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτυπώσει τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε περιοχή και ακτογραμμή που διαμορφώνονται λόγω του έντονου οριζόντιου διαμελισμού (τοπικά ρεύματα, ύπαρξη ρεμάτων ή υπόγειων υδάτων κ.α.).

Παραμένοντας στην αποτύπωση της γενικής κατάστασης, η επόμενη εικόνα (3) παρουσιάζει τη φετινή απόκλιση σε σχέση με τις κλιματικές τιμές για τον μήνα Μάιο στη Μεσόγειο, τα δορυφορικά δεδομένα της οποίας προέρχονται από το NCEI [1].

Εικόνα 3: Απόκλιση της Επιφανειακής Θερμοκρασίας της Θάλασσας (SST) στη Μεσόγειο και τμήμα του Ατλαντικού για τις 31 Μαΐου 2023, σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο. Πηγή εικόνας: CEAM με δεδομένα από NCEI

Με βάση την εικόνα 3, διαπιστώνουμε ότι στις Ελληνικές θάλασσες, δεν εμφανίζεται έντονη θερμοκρασιακή απόκλιση της επιφανειακής τους θερμοκρασίας σε σχέση με το μέσο όρο. Η μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση εντοπίζεται στο Θρακικό πέλαγος (έως και -2° χαμηλότερες τιμές) και στα πολύ ανοιχτά του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Στις υπόλοιπες περιοχές η απόκλιση κυμαίνεται μεταξύ 0 και -1° ενώ σε Θερμαϊκό και Δωδεκάνησα, εμφανίζονται ελαφρώς θετικές αποκλίσεις μεταξύ 0 και +1°.

Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω πληροφορίες, θα πρέπει να περιμένουμε τις εξής θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου το πρώτο 10-ήμερο του Ιουνίου:

  1. Μεταξύ 17-18°C στο βορειοανατολικό Αιγαίο
  2. Μεταξύ 20 – 21°C στο βορειοδυτικό Αιγαίο (Θερμαϊκός και Σποράδες)
  3. Μεταξύ 19-20°C στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα.
  4. Μεταξύ 20-21°C σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.
  5. Μεταξύ 20-22°C στα Επτάνησα.

Στην επόμενη εικόνα αποτυπώνεται η προσομοίωση της επιφανειακής θερμοκρασίας από το μοντέλο “Ποσειδών” του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) [3] για τις 15:00 τοπική ώρα της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023.

Εικόνα 4: Προσομοίωση της επιφανειακής θερμοκρασίας θάλασσας για την ανατολική Μεσόγειο από το μοντέλο “Ποσειδών” του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τις 4/6/2023 – 15:00 τοπική ώρα.

Από την παραπάνω εικόνα (4) της προσομοίωσης του μοντέλου Ποσειδών διαπιστώνουμε ταύτιση με τις εκτιμήσεις βάσει της κλιματικής απόκλισης όπως διατυπώθηκαν στα σημεία 1-5 παραπάνω. Αυτό, εκτός από την (αυτονόητη) επιβεβαίωση της εγκυρότητας των κλιματολογικών δεδομένων (έστω και χαμηλής ανάλυσης), μας δίνει μια αναλυτικότερη εικόνα σχετικά με τις θερμές / ψυχρές περιοχές των ελληνικών θαλασσών. Διαπιστώνουμε ότι:

Σύνοψη / Συμπεράσματα

Αν και η αίσθηση της θερμότητας / ψύχους είναι ένα ζήτημα καθαρά υποκειμενικό, λαμβάνοντας ως γενικό όριο τη θερμοκρασία των 20°C, ως αποδεκτή για την παραμονή στη θάλασσα για εύλογο χρονικό διάστημα τότε διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι οριακά αποδεκτές για την πλειονότητα των Ελληνικών θαλασσών καθώς οι θερμοκρασίες βρίσκονται στο εύρος μεταξύ των 19-21°C. Κλειστοί κόλποι όπως ο Σαρωνικός, ο Κορινθιακός, ο Παγασητικός κ.α. εμφανίζουν κατά 2-3° υψηλότερες θερμοκρασίες όπως επίσης και τα θαλάσσια περάσματα μεταξύ των Επτανήσων. Στον αντίποδα, η θάλασσα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο κεντρικό Αιγαίο αλλά και το ανατολικό τμήμα των Κυκλάδων είναι ακόμη αρκετά ψυχρή με τη θερμοκρασία κάτω από το παραπάνω θεωρητικό όριο.

Αντιθέτως ίσως με την κοινή αίσθηση που έχει επικρατήσει, οι παραπάνω θερμοκρασίες είναι κοντά στον κλιματικό μέσο όρο (γενική εικόνα). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με δυτικότερα τμήματα της Μεσογείου όπου η επιφανειακή θερμοκρασία είναι κατά πολύ υψηλότερη του μέσου κάτι που έρχεται και ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τις προηγούμενες εβδομάδες (υψηλότερες θερμοκρασίες).

Σημαντική σημείωση: Όπως ήδη αναφέρθηκε η αίσθηση της θερμότητας / ψύχους είναι ένα εντελώς υποκειμενικό ζήτημα. Η αναφορά στους 20° ως ένα θεωρητικό όριο για την πραγματοποίηση μιας οριακά “ευχάριστης” βουτιάς στη θάλασσα, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως συμβουλή για κάτι τέτοιο. Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Καθώς η φυσιολογία του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, για οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με το κολύμπι στη θάλασσα, η ιατρική συμβουλή είναι απαραίτητη καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα θεωρείται μορφή άθλησης και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Ο συντάκτης του παρόντος δεν φέρει καμία ευθύνη σε σχέση με τα παραπάνω ιδίως όσον αφορά την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Η αξιοποίηση των ανωτέρω πληροφοριών από τους αναγνώστες γίνεται με δική τους ευθύνη.

Πηγές / Παραπομπές

[1] – Η ιστοσελίδα του Εθνικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Πληροφορίας (NCEI) των ΗΠΑ απ’όπου μπορούν να αντληθούν τα δεδομένα της θερμοκρασίας των θαλασσών: https://www.ncei.noaa.gov/

[2] – Η ιστοσελίδα του Ιδρύματος του Κοινοτικού Κέντρου της Βαλένθια για τις Περιβαλλοντικές Μελέτες της Μεσογείου, όπου παρουσιάζονται δεδομένα σχετικά με τις κλιματολογικές τιμές της επιφανειακής θερμοκρασίας της Μεσογείου, αποκλίσεις από τις κλιματικές τιμές κ.α.: http://www.ceam.es/ceamet/SST/index.html

[3] – Η ιστοσελίδα του μοντέλου “Ποσειδών” του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ): https://poseidon.hcmr.gr/


12 άρθρα διαθέσιμα

9 Αυγούστου 2024, 15:10

Τα πρώτα “αιολικά πάρκα” δημιουργήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με επίκεντρο αρχικά την περιοχή της νότιας Εύβοιας. Αν και οι επιπτώσεις της εγκατάστασής τους δεν έχουν διερευνηθεί συνολικά, η εμπειρία δείχνει ότι είναι κυρίως αρνητικές παρά τα όποια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα της συνολικής εικόνας, στην γενικότερη προσπάθεια αντικειμενικής διερεύνησης του θέματος, σε αυτό το άρθρο εξετάζεται το επιχείρημα της τροποποίησης του μικροκλίματος μιας περιοχής, όπως προσφάτως διατυπώθηκε.

Περισσότερα »

3 Αυγούστου 2024, 17:57

Πότε είναι κατά μέσο όρο η θερμότερη περίοδος της χρονιάς στην Ελλάδα και γιατί δεν συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο; Ποιό φυσικό μέγεθος προκαλεί αυτή τη διαφορά και τί σχέση έχει αυτό με τον κλιματικό τύπο κάθε περιοχής; Τί συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Γης όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »