Μεσοπρόθεσμη εκτίμηση: Δευτέρα 13 έως Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 & επόμενες ημέρες

Βελτιωμένες συνθήκες μέσα στην εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να σταθεροποιείται επιτέλους σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές και μόνο η Τετάρτη 15/11 αναμένεται κάπως θερμότερη όπου θα φτάσει και τους 25° στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Αλλαγή των συνθηκών από την Παρασκευή 17/11 και από τα δυτικά με βροχές οι οποίες το Σάββατο 18/11 θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα, με τα φαινόμενα να περιορίζονται στα προσήνεμα την Κυριακή 19/11 με πτώση σε επίπεδα γύρω στους 16° κατά μέσο όρο (2-3° χαμηλότερα στα βόρεια και 2-3° υψηλότερες στα νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά). Οι πρώτες χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα βόρεια ορεινά τμήματα. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες ενώ, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας είναι πιθανό να μας επηρεάσει από την Πέμπτη 23/11 με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές.

Αναλυτικά

Δευτέρα 13/11: Βροχές / καταιγίδες στο κεντρικό, ανατολικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο οι οποίες στη συνέχεια θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και θα σταματήσουν. Καλές συνθήκες στην υπόλοιπη χώρα. Θερμοκρασίες: Στους 18-20° οι μέγιστες στα κεντρικά / βόρεια / βορειοδυτικά ηπειρωτικά και στους 20-22° και τοπικά 23° στις νοτιότερες περιοχές. Στους 16-18° οι μέγιστες σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, στους 18-20° στα Επτάνησα και στους 19-22° στο νότιο Αιγαίο. Άνεμοι: Στροφή σε ΒΔ σε Ιόνιο και Αιγαίο και αργότερα σε κεντρικό / βόρειο Αιγαίο σε ΒΑ στα 5-6 μποφόρ.

Τρίτη 14/11: Αίθριος ή σχεδόν αίθριος καιρός. Θερμοκρασίες: Στους 19-22° οι μέγιστες στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα και στα Επτάνησα, στους 17-20° στο κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και στους 20-23° στο νότιο. Στους 25-26° κατά τόπους οι μέγιστες στη νότια Κρήτη. Άνεμοι: Β/ΒΔ έως και τα 6 μποφόρ σε ανατολικό / νοτιοανατολικό Αιγαίο, στα 3-4 και τοπικά 5 μποφόρ στις υπόλοιπες περιοχές, σε εξασθένηση από το απόγευμα και μετά. Στο Ιόνιο θα πνέουν ΒΔ έως μέτριοι.

Τετάρτη 15/11: Αραιές κατά διαστήματα νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια. Ανάπτυξη νεφώσεων από το μεσημέρι και μετά σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα με εκδήλωση τοπικών βροχών ή πρόσκαιρων καταιγίδων τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Θερμοκρασίες: Σε άνοδο φτάνοντας τους 21-23° και τοπικά 24° σε Θεσσαλία και ανατολική Στερεά και τους 22-24° και τοπικά 25° σε ανατολική και νότια Πελοπόννησο. Στους 20-22° οι μέγιστες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά, τοπικά έως τους 23-24° στην Κρήτη. Άνεμοι: Στροφή σε Ν/ΝΔ στο Αιγαίο σε σταδιακή ενίσχυση έως και τα 5 μποφόρ. Δ ή ΔΒΔ άνεμοι σε Κορινθιακό και νότια Πελοπόννησο στα 5-6 και αργότερα 7 μποφόρ. Δ έως μέτριοι στα Επτάνησα / Ιόνιο.

Πέμπτη 16/11: Αραιές κατά διαστήματα νεφώσεις σε μεγάλα ύψη και τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στα κεντρικά / νότια ηπειρωτικά. Θερμοκρασίες: Στους 17-19° οι μέγιστες στα κεντρικά / ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στους 20° στη νότια Πελοπόννησο. Στους 20-22° στα δυτικά τμήματα. Στους 16-19° οι μέγιστες στο κεντρικό / ανατολικό / βόρειο Αιγαίο και στους 19-22° στα νοτιότερα τμήματα. Άνεμοι: Στροφή σε βοριάδες, σε εντάσεις που θα φτάσουν τα 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, αρχικά στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και στη συνέχεια σε νοτιότερες περιοχές.

Παρασκευή 17/11: Αραιές νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν σε αρκετά τμήματα της χώρας και από το απόγευμα και μετά θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες (κυρίως προς το βράδυ) σε Επτάνησα και δυτικά ηπειρωτικά. Θερμοκρασίες: Σε μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 16-18°. Στους 18-21° οι μέγιστες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Άνεμοι: Στροφή σε ΝΔ σε σταδιακή ενίσχυση φτάνοντας προς το βράδυ και τα 7 μποφόρ στα Επτάνησα και τα 5-6 και ενδεχομένως τοπικα και τα 7 μποφόρ σε ΝΔ / Κ / ΒΑ Αιγαίο.

Σάββατο 18/11: Επέκταση των βροχών στα περισσότερα τμήματα της χώρας. Καταιγίδες θα σημειωθούν σε Ιόνιο / δυτικά ηπειρωτικά και αργότερα και στο Αιγαίο με έμφαση στα ανατολικά τμήματα. Βροχερός καιρός σε κεντρικά και κυρίως βόρεια ηπειρωτικά ενώ στα ανατολικά τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν υπό τη μορφή παροδικών φαινομένων, μικρότερης διάρκειας στα νοτιοανατολικά αν και το βράδυ τα φαινόμενα φαίνεται να επιμένουν σε προσήνεμες περιοχές. Πιθανό πέρασμα καταιγίδων στο νότιο Αιγαίο. Πρώτες πιθανές χιονοπτώσεις σε υψόμετρα άνω των 1500μ στη Ροδόπη και άνω των 1800-2000μ στη βόρεια Πίνδο. Θερμοκρασίες: Σε μικρή περεταίρω πτώση στα βόρεια με τη μέγιστη στους 13-16°, στους 15-18° στα δυτικά και στους 16-19° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στο βόρειο Αιγαίο. Υψηλότερες θερμοκρασίες στα νοτιότερα τμήματα του πελάγους με τη μέγιστη στους 19-22°. Άνεμοι: Αρχικά ΝΔ ενισχυμένοι έως και τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ σε νοτιοδυτικό, κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο, οι οποίοι όμως θα στραφούν σε ΒΔ αρχικά στο βορειοδυτικό Αιγαιο (μετά το μεσημέρι) με τις ίδιες εντάσεις και μέχρι το τέλος της ημέρας και σε άλλες περιοχές (στα 5-6 μποφόρ), εξαιρουμένων των πολύ νότιων τμημάτων. Στο Ιόνιο αναμένονται άνεμοι ΝΔ και στη συνέχεια ΒΔ διευθύνσεων φτάνοντας και τα 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με τάση εξασθένησης στη συνέχεια.

Κυριακή 19/11: Βελτιωμένη η εικόνα του καιρού κυρίως κατά το Β’ μισό της ημέρας. Τη νύχτα και το πρωί όμως αναμένονται βροχές σε Κ/Ν Αιγαίο και προσήνεμα τμήματα της ανατολικής Στερεάς. Θερμοκρασίες: Σε περαιτέρω πτώση στα κεντρικά / ανατολικά και βόρεια τμήματα με τις μέγιστες να μην ξεπερνούν τους 12-14° και μόνο στα νοτιοανατολικά θα φτάνουν τους 15-16°. Στους 15-17° οι μέγιστες στα δυτικά και στους 17-19° στα Επτάνησα. Στο Αιγαίο αναμένονται θερμοκρασίες έως τους 15-17° στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια και έως τους 17-19° στα νότια και τοπικα 20-21° στα νοτιοανατολικά. Άνεμοι: Ενισχυμένοι Β/ΒΑ στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ενδεχομένως σε εντάσεις έως και τα 8 μποφόρ τοπικά και Β/ΒΔ στις νοτιότερες περιοχές σταδιακά ενισχυόμενοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Επόμενες ημέρες

Φαίνεται πως ακολουθεί ένα διάστημα βελτιωμένων συνθηκών έως και περίπου την Τετάρτη 22/11 με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει λίγο, παραμένοντας όμως σε γενικές γραμμές κάτω από τα επίπεδα των 16-17° στα βόρεια και κάτω από τους 20° στα νοτιότερα. Τουλάχιστον και τη Δευτέρα 20/11 θα παραμείνουν οι βοριάδες στις θάλασσες αλλά την Τρίτη και την Τετάρτη 21-22/11 αναμένεται εξασθένηση.

Την Πέμπτη 23/11 είναι πιθανό να επηρεαστούμε από μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές σε αρκετά τμήματα της χώρας καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις οργάνωσης ενός συστήματος στα κεντρικά τμήματα της Μεσογείου. Ο βροχερός καιρός θα μας απασχολήσει ενδεχομένως και το επόμενο Σαββατοκύριακο 25-26/11.


7 άρθρα διαθέσιμα

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »