Πρώτο χειμερινής υφής μέτωπο

Έντονη μεταβολή του καιρού από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 18/11 και από τα βόρεια τμήματα της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό της, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η επικράτηση θυελλωδών βορειοδυτικών ανέμων αλλά και οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αν και αναμένονται γενικά βροχές, τα φαινόμενα δεν θα έχουν ανάλογες εντάσεις με τις προηγούμενες ατμοσφαιρικές διαταραχές που επισκέφθηκαν τη χώρα.

Υετός – βροχοπτώσεις

Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα (gif), παρουσιάζονται τα προβλεπόμενα ύψη βροχής ανά 1 ώρα από τα μεσάνυκτα προς Σάββατο 18/11 έως και το μεσημέρι της Κυριακής 19/11:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται το συνολικό ύψος βροχής από τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης 16/11 έως και τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής 19/11, διάστημα που περιλαμβάνει το σύνολο της κακοκαιρίας. Παρατηρούμε ότι, δεν αναμένονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού (βροχή / χιόνι) με τα περισότερα φαινόμνα να προβλέπονται στο βορειοανατολικό Αιγαίο:

Άνεμοι

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα (gif) απεικονίζεται η στιγμιαία ένταση και διεύθυνση του ανέμου ανά 1 ώρα από τα μεσάνυκτα προς Σάββατο 18/11 έως και τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής 19/11.

Χιονοπτώσεις

Στην παρακάτω εικόνα, παρουσιάζεται το συνολικό ύψος χιονιού για το διάστημα από το μεσημέρι (14:00 τοπική) της Πέμπτης 16/11 έως το μεσημέρι (14:00 τοπική) της Κυριακής 19/11:

Οι παραπάνω εικόνες προκύπτουν ως αποτέλεσματα της αριθμητικής προσομοίωσης του μοντέλου μας WRF-ARW, σε ανάλυση 5 x 5km. Η προσομοίωση λαμβάνει χώρα σε καθημερινή βάση και όλοι οι χάρτες είναι διαθέσιμοι στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://umeteo.com/maps


7 άρθρα διαθέσιμα

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »