Ανάλυση και σύνοψη θερμοκρασιών του ιστορικού καύσωνα Κλέων ή Κέρβερος
Ένα από τα ισχυρότερα σε ένταση και το μεγαλύτερο σε διάρκεια [1] κύμα καύσωνα έληξε για τη χώρα μας την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023. Στο γεγονός αυτό δόθηκε η ονομασία “Κλέων” από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ εκδόθηκαν και έκτακτα δελτία [2]. Από την άλλη πλευρά, το Ιταλικό Ilmeteo έδωσε την ονομασία “Κέρβερος” (Cerberus) και στην συνέχεια “Χάρων” (Charon) [3]. Ο καύσωνας έπληξε σχεδόν το σύνολο της Μεσογείου ιδίως την Ιταλία και την Ισπανία και καθώς επηρεάστηκαν κι άλλες xώρες της Ευρώπης όπου επίσης σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θεωρείται πλέον πανευρωπαϊκός [4]. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί λόγω θερμοπληξίας ανέρχονται σε 6 (Ιταλία), όμως ο πραγματικός αριθμός (λόγω επιπλοκών στην υγεία κυρίως σε ευπαθείς ομάδες ή λόγω συνθηκών εργασίας) θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. Σε αυτό το άρθρο συνοψίζονται και αναλύονται τα δεδομένα των θερμοκρασιών όπως συνελέχθησαν από όλα τα διαθέσιμα δίκτυα (ΕΜΥ, ΕΑΑ και επιλεγμένοι ΙΜΣ).
Στοιχεία Ανάλυσης
Τα δεδομένα αντλήθηκαν με αυτοματοποιημένο τρόπο από τους πίνακες της ιστοσελίδας http://e-kairos.gr, επιλέγοντας το μενού “Time Travel” και εισάγοντας τις επιθυμητές ημερομηνίες. Για κάθε μία από τις ημερομηνίες παράγεται ένας πίνακας με τις εξής στήλες (attributes): Site-Region-Owner-Altitude-Tmin-Tmax-Tavg-Precipitation για κάθε διαθέσιμο σταθμό. Καθώς τα δεδομένα αυτά παράγονται με αυτοματοποιημένο τρόπο, μπορεί να υπάρχουν λανθασμένες εγγραφές (συνήθως υπό τη μορφή πολύ μεγάλων ή μικρών τιμών) ή κενές καταχωρήσεις γι αυτό πρώτα αφαιρέθηκαν αυτές οι τιμές και στη συνέχεια αρχειοθετήθηκαν στη βάση του °Umeteo, για την περαιτέρω ανάλυσή τους.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ο εξής αριθμός διαθέσιμων μετεωρολογικών σταθμών με πλήρη στοιχεία για το διάστημα 13 έως 27 Ιουλίου (σχήμα 1).
Διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των διαθέσιμων ΜΣ είναι μεταξύ 458 και 481.
Η ανά γεωγραφικό διαμέρισμα κατανομή των μετεωρολογικών σταθμών παρουσιάζεται στο σχήμα 2. Καθώς ο αριθμός των διαθέσιμων μετεωρολογικών σταθμών δεν είναι σταθερός, παρουσιάζεται ο αριθμος των διαθέσιμων εγγραφών από όλους τους ΜΣ για το διάστημα 13 έως 27 Ιουλίου:
Προκύπτει ότι η Αττική αλλά και η Κρήτη διαθέτουν τα δύο πυκνότερα δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών.
Ο κάθετος διαμελισμός της χώρας μας είναι μεγάλος (με μέγιστο υψότερο 2918μ), περιλαμβάνοντας εκτεταμένες οροσειρές ή ημιορεινές περιοχές αλλά και πεδιάδες (όπως λχ η Θεσσαλία, η Κωπαΐδα, η κοιλάδα του Αξιού κ.α.). Ενδιαφέρον λοιπόν παρουσιάζει η κατανομή των εγγραφών ανά υψόμετρο. Όπως προκύπτει από το σχήμα 3, η συντριπτική πλειοψηφία των εγγραφών προέρχεται από σταθμούς με υψόμετρο <200μ. κάτι που σημαίνει ότι αναλογικά, οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας, καλύπτονται πολύ λιγότερο.
Συνοπτική Ανάλυση
Ο όρος “καύσωνας” (heat wave) δεν έχει σαφή μετεωρολογικό (επιστημονικό) ορισμό και καθώς είναι περισσότερο περιγραφικός, χαρακτηρίζει απλώς μια κατάσταση κατά την οποία οι θερμοκρασίες βρίσκονται πολύ πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το τί εννούμε “πολύ πάνω” και “κανονικά”, θα αναλυθεί σε επόμενες παραγράφους.
Από την σκοπιά της μετεωρολογικής ανάλυσης γνωρίζουμε πως υπάρχουν δύο τρόποι ώστε να συμβεί αυτό:
- Αντικυκλωνικές συνθήκες / υψηλές πιέσεις τουλάχιστον στα μέσα και ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα με ισχυρή θερμή μεταφορά σε αυτά τα ύψη και έντονα καθοδικά ρεύματα που προκαλούν αδιαβατική θέρμανση και επιφανειακά.
- Ύπαρξη κάποιου συστήματος χαμηλών πιέσεων στα δυτικότερα ή βορειοδυτικότερα της χώρας, το οποίο προκαλεί θερμή μεταφορά κυρίως στα χαμηλότερα / μέσα ατμοσφαιρικά στρώματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε μεταβατικές περιόδους (τέλος Άνοιξης / αρχές καλοκαιριού.
Η περίπτωση του Κέρβερου / Κλέωνος ανήκει στην 1η κατηγορία, η οποία είναι και η συνηθέστερη. Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα (gif), παρουσιάζεται σε λίγα δευτερόλεπτα η εξέλιξη του επεισοδίου και οι επιπτώσεις στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τις θερμοκρασίες στα 850hpa (ισοβαρικό επίπεδο που βρίσκεται στα ~1500μ και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ψυχρών / θερμών μεταφορών) [5].
Προσδιορισμός Διάρκειας Επεισοδίου
Η διάρκεια του επεισοδίου εξαρτάται από την επιμονή του αντικυκλώνα (δηλαδή από την γενικότερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία) και η έντασή του εξαρτάται από τη δυναμική της έξαρσής του (όπως εκφράζεται από τις πιέσεις / γεωδυναμικά & θερμοκρασίες στα ανώτερα στρώματα) καθώς και τη διαμόρφωση των τοπικών ανέμων επιφανειακά που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας ή μετριασμό της.
Τα “κανονικά” επίπεδα θερμοκρασίας (ελάχιστες – μέσες – μέγιστες) είναι σαφώς προσδιορισμένα μέσα από χρονοσειρές πολλών δεκαετιών και για τα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας είναι οι 32-34 βαθμοί (μέγιστη θερμοκρασία) η οποία για νησιωτικές και παράκτιες περιοχές είναι κατά 3-5 βαθμούς χαμηλότερη. Αν και εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχει σχετική μελέτη της διασποράς των τιμών γύρω από τον μέσο όρο, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε ότι τουλάχιστον για τα ηπειρωτικά, μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 37-38° μπορούν να χαρακτηριστούν “αρκετά ή πολύ πάνω” από τα κανονικά επίπεδα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δώσει σχετικό ορισμό για το τί εστί “καύσωνας”, στον οποίο αναφέρονται οι 37° ως όριο μέγιστης τιμής για το Θησείο και 31° η μέση ενώ για τη Νέα Φιλαδέλφεια το όριο της μέγιστης είναι οι 38°. Γίνεται επίσης διαχωρισμός σε “ημέρα καύσωνα” και “επεισόδιο καύσωνα” η διάρκεια του οποίου είναι κατ’ελάχιστο οι 3 ημέρες [6].
Με βάση τα παραπάνω όρια, μπορούμε να προσδιορίσουμε και τη διάρκεια του επεισοδίου για τη χώρα μας, όπου αυτά θα πρέπει να ξεπεραστούν σε έναν ικανό αριθμό ΜΣ ο οποίος να καλύπτει μια ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Στο σχήμα 5 παρακάτω, σημειώνεται το ποσοστό των ΜΣ που ξεπέρασαν και τα δύο όρια.
- Με βάση και τα δεδομένα του σχήματος 5, προκύπτει ότι η διάρκεια του επεισοδίου ήταν από την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 έως και την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 (15 ημέρες).
- Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύμα καύσωνα που έχει ποτέ καταγραφθεί στη χώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το επεισόδιο του Ιουλίου 1987 (7 ημέρες).
- Παρατηρούνται τρείς κορυφώσεις (κύματα): Η πρώτη μεταξύ Παρακευής-Σαββάτου 14-15/7, η δεύτερη μεταξύ Σαββάτου-Κυριακής 22-23/7 και η τελευταία την Τετάρτη 26/7. Στις 27/7, η θερμοκρασία υποχώρησε σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, ωστόσο σε νοτιότερες περιοχές καθώς και στην Κρήτη παρέμεινε πάνω από τα όρια, συνεπώς η συγκεκριμένη ημέρα μπορει να θεωρηθεί ως η τελευταία του επεισοδίου.
Μέγιστες Θερμοκρασίες
Ανά ημέρα: Στο σχήμα 6, παρουσιάζονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η περιοχή που σημειώθηκαν για το διάστημα μεταξύ Πέμπτης 13 και Πέμπτης 27 Ιουλίου 2023:
- Το μοτίβο της χρονοσειράς του σχήματος 6 είναι παρόμοιο με αυτό του σχήματος 5, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι την 23 Ιουλίου το φαινόμενο εκδηλώθηκε στη μεγαλύτερη έντασή του, όσον αφορά το σύνολο της χώρας.
- Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφθηκε στις Αιγιές (Γύθειο) Λακωνίας, την 23η Ιουλίου και ήταν οι 46.4°C. Για αρκετά τμήματα της ανατολικής χώρας όμως, οι υψηλότερες θερμοκρασίες όλου του επεισοδίου καταγράφθηκαν στις 26 Ιουλίου, φτάνοντας στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας και τους 46.1°C.
20 υψηλότερες τιμές
Στο σχήμα 7, παρουσιάζονται οι σταθμοί με τις 20 υψηλότερες τιμές, οι περιοχές αλλά και οι ημερομηνίες που σημειώθηκαν για όλο το διάστημα του επεισοδίου.
- Παρατηρούμε ότι οι υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφθηκε στις 23 Ιουλίου αλλά ο αριθμός των σταθμών που κατέγραψαν υψηλότερες θερμοκρασίες την 26η του μηνός, είναι τελικά μεγαλύτερος.
Μέσες θερμοκρασίες
Το δεύτερο – εξίσου σημαντικό – κριτήριο για τον προσδιορισμό της έντασης του επεισοδίου είναι οι μέσες θερμοκρασίες. Ενώ η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφεται σε μια περιοχή αποτελεί μια τιμή μέσω της οποίας μπορεί να προσδιοριστεί η ένταση ενός θερμού επεισοδίου στιγμιαία, ο ημερήσιος μέσος όρος είναι ένας δείκτης που εκφράζει την επιρροή του θερμού κύματος για όλη την ημέρα ή και στο σύνολο του επεισοδίου. Υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, υποδηλώνουν και μεγαλύτερη καταπόνηση στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Ανά ημέρα:
Στο σχήμα 8, παρουσιάζεται η υψηλότερη μέση θερμοκρασία κάθε ημέρας και η περιοχή όπου σημειώθηκε για το διάστημα 13 έως 27 Ιουλίου.
- Παρατηρείται επίσης το ίδιο μοτίβο κορύφωσης του θερμού κύματος όπως και στα γραφήματα 5 & 6.
- Στην πλειονότητα των περιπτώσων, πρόκειται για περιοχές του ανατολικού / νοτιοανατολικού Αιγαίου και της νότιας Κρήτης. Ξεχωρίζουν επίσης περιοχές της Κορινθίας (Λουτράκι, 18/7 και Αγ. Θεόδωροι 23/7), όπου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα τοπικών ΔΒΔ ανέμων με καταβατική επίδραση κατά τη διάρκεια της νύχτας [7].
- Στις 20/7, ο Νέος Κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής είχε την υψηλότερη μέση θερμοκρασία. Η επιρροή του θερμού κύματος στα αστικά για κέντρα για το σύνολο του θερμού κύματος, φαίνεται καλύτερα στο επόμενο γράφημα (9).
20 υψηλότερες τιμές
Στο σχήμα 9, παρουσιάζονται οι 20 περιοχές με τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες στη χώρα μας υπολογισμένες για το σύνολο των ημερών (13-27/7/2023).
- Mόνοι οι Μολάοι και η Παλαιοχώρα είναι κοινές περιοχές στα γραφήματα 7 & 9. Διαπιστώνεται ότι, οι 14 από τις 20 περιοχές με τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες είναι αστικές, εκ των οποίων οι 12 βρίσκονται στο νομό Αττικής και οι 10 στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Παρατηρούμε επίσης ότι σε περισσότερο διευρυμένο δείγμα (πρώτοι 40 ή 50 σταθμοί), προκύπτει ότι η παραπάνω αναλογία δεν διαφοροποιείται σημαντικά καθώς προστίθενται κι άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων της χώρας (πχ Λάρισα, Χαλκίδα).
- Οι μή αστικές περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη 20άδα βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (Λίνδος, Κάλυμνος, Καστελόριζο) ή στη νότια Κρήτη (Λέντας, Παλαιοχώρα), ενω υψηλές μέσες ελάχιστες καταγράφει και η Λευκωσία. Όσον αφορά τη νότια Κρήτη, το φαινόμενο οφείλεται στην καταβατική επίδραση των βοριάδων οι οποίοι έπνεαν για το μεγαλύτερο διάστημα της θερμής εισβολής προκαλώντας ξηρές και θερμές συνθήκες τοπικά. Από την άλλη πλευρά, το νοτιοανατολικό Αιγαίο δέχεται αρκετά έντονα την επίδραση των ηπειρωτικών τμημάτων της Τουρκίας με την οποία γειτνιάζει ενώ τοπική καταβατική επίδραση των ανέμων (όπως στη Λίνδο), μπορεί να εντείνει το φαινόμενο.
Συσχέτιση θερμοκρασιών με υψόμετρο
Σε γενικές γραμμές το υψόμετρο μιας περιοχής είναι αντιστρόφως ανάλογο της θερμοκρασίας που καταγράφει. Ο αριθμός των διαθέσιμων μετεωρολογικών σταθμών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται καθημερινά ήταν, όπως αναφέρθηκε, > 400, επιτρέποντας μια ανάλυση συσχετισμού των θερμοκρασιών (μέγιστες, μέσες, ελάχιστες) με αυτήν την παράμετρο. Για την πραγματοποίηση αυτής της ανάλυσης, θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα της Κυριακής 23 Ιουλίου καθώς με βάση τα όσα παρουσιάστηκαν στις προηγούμενες ενότητες, υπήρξε η θερμότερη συνολικά για την Επικράτεια.
Μέγιστη θερμοκρασία
Στον οριζόντιο άξονα του σχήματος 10 σημειώνονται οι τιμές της μέγιστης θερμοκρασίας και στον κάθετο άξονα οι τιμές του υψομέτρου. Στο επίπεδο που δημιουργείται, η θέση κάθε σταθμού σημειώνεται με μια τελεία:
- Η σχέση υψομέτρου και μέγιστης θερμοκρασίας είναι αντιστρόφως ανάλογη και γραμμική για υψόμετρα >1000μ περίπου και θερμοκρασίες μικρότερες των 32°C. Με άλλα λόγια, αύξηση του υψομέτρου συνεπάγεται και μείωση των παρατηρούμενων τιμών, αλλά μόνο για υψόμετρα πάνω από τα 1000μ.
- Για περιοχές που βρίσκονται μεταξύ 500-1000μ η παραπάνω σχέση φαίνεται πως υφίσταται αλλά με αρκετά μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
- Για περιοχές υψομέτρου <500μ (που αποτελούν και την πλειοψηφία), δεν διαπιστώνεται καμία συσχέτιση καθώς φαίνεται πως άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν τελικά την μέγιστη θερμοκρασία κάθε περιοχής. Είναι γνωστό ότι η απόσταση από τη θάλασσα αλλά και η τοπική κυκλοφορία των ανέμων (η ένταση των οποίων συνήθως μεγιστοποείται κατά τις θερμές ώρες της ημέρας), συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο βαθμό στη διαμορφωση αυτής της εικόνας.
- Τιμές άνω των 40°, εμφανίστηκαν αποκλειστικά σε περιοχές κάτω των 500μ. ενώ τιμές “καύσωνα” σε περιοχές κάτω των 1000-1200μ.
Ελάχιστη θερμοκρασία
Κατ’αναλογία με το σχήμα 10, η ελάχιστη θερμοκρασία σε σχέση με το υψόμετρο αποτυπώνεται στο σχήμα 11 .
- Οι υψηλότερες τιμές της ελάχιστης θερμοκρασίας παρατηρούνται σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και το αντίστροφο. Ωστόσο, στην ενδιάμεση περιοχή που ορίζεται από το εύρος 20-30°C και για υψόμετρα < 1000μ, δεν παρατηρείται καμία απολύτως συσχέτιση και η διασπορά των τιμών μοιάζει να είναι εντελώς τυχαία. Φαίνεται πως ο παράγοντας του υψομέτρου δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο καθώς άλλα φαινόμενα όπως λχ η θερμοκρασιακή αναστροφή σε κλειστές περιοχές ανεξαρτήτως υψομέτρου, συμβάλλουν περισσότερο στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.
Μέση θερμοκρασία
Όπως και στα σχήματα 10, 11 αλλά για τη μέση ημερήσια θερμοκρασία στις 23/7/2023.
- Για μέσες θερμοκρασίες <30°, δηλαδή κάτω από τα όρια του καύσωνα, φαίνεται πως υπάρχει μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση με το υψόμετρο, αλλά για υψόμετρα >500μ.
- Δεν διαπιστώνεται καμία συσχέτιση θερμοκρασιών και υψομέτρου για θερμοκρασίες >30° (δηλαδή εντός των ορίων του καύσωνα) ιδίως μάλιστα για υψομέτρα <500μ. Για υψόμετρα μεταξύ 500-1000μ, η συσχέτιση φαίνεται πως είναι αμυδρή.
- Φαίνεται πως για την συνολική διαμόρφωση του ημερήσιου θερμοκρασιακού προφίλ, το υψόμετρο παίζει σημαντικό ρόλο στις περιπτώσεις άνω των 500μ και κυρίως άνω των 1000μ. Για χαμηλότερα των 500μ υψόμετρα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία διαμορφώνεται από άλλους παράγοντες όπως η κυκλοφορία των ανέμων αλλά και η απόσταση από τη θάλασσα.
Σύνοψη & Συμπεράσματα
Στην παρούσα έρευνα, συνοψίζονται τα δεδομένα μέγιστων, ελάχιστων και μέσων θερμοκρασιών για το διάστημα μεταξύ Πέμπτης 13 Ιουλίου και Πέμπτης 27 Ιουλίου 2023 προερχόμενα από περισσότερους των 400 σταθμών που ανήκουν στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτικούς.
- Με βάση τον διαθέσιμο ορισμό του “καύσωνα”, η διάρκεια του επεισοδίου για τη χώρα μας ήταν οι 15 ημέρες και συγκεκριμένα από 13 έως 27 Ιουλίου, εμφανίζοντας τρία διαστήματα κορυφώσεων: Παρασκευή – Σάββατο 14-15/7, Σάββατο – Κυριακή 22-23/7 και Τετάρτη 26/7.
- Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφθηκε στις Αιγιές (Γύθειο) Λακωνίας κατά τη διάρκεια της δεύτερης κορύφωσης του επεισοδίου (23/7) και ήταν οι 46.4°C. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή καταγράφθηκε στην Αγία Τριάδα Φθιώτιδας (46.1°C) κατά την τρίτη κορύφωση του επεισοδίου (26/7).
- Λαμβάνοντας υπόψιν όλο το 15ήμερο του καύσωνα, προκύπτει ότι η περιοχή με τις υψηλότερες θερμοκρασίες κατά μέσο όρο, ήταν το λεκανοπέδιο της Αθήνας, με την εξαίρεση της Λίνδου στην ανατολική Ρόδο λόγω τοπικών συνθηκών (καταβάτες άνεμοι). Πολύ υψηλός μέσος όρος θερμοκρασιών σημειώνεται και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στη νότια Κρήτη αλλά και σε άλλες αστικές περιοχές της χώρας.
- Δεν εμφανίζεται καμία συσχέτιση μέγιστων, μέσων ή ελάχιστων θερμοκρασιών με το υψόμετρο για περιοχές κάτω των 500μ καθώς άλλοι παράγοντες όπως η τοπική κυκλοφορία των ανέμων, η γειτνίαση με τη θάλασσα και φαινόμενα θερμοκρασιακής αναστροφής παίζουν σπουδαιότερο ρόλο. Η συγκεκριμένη συσχέτιση εμφανίζεται για υψόμετρα άνω των 500μ και κυρίως άνω των 1000μ και είναι αντιστρόφως ανάλογη και γραμμική. Ταυτόχρονα όμως και με βάση τα ισχύοντα όρια του καύσωνα (>37° μέγιστη και >31° μέση θερμοκρασία) καμία περιοχή άνω των 1000μ δεν τα ξεπέρασε.
- Προκύπτει η ανάγκη περεταίτω διερεύνησης του θερμοκρασιακού προφίλ και της συμπεριφοράς κάθε περιοχής διαχρονικά, ώστε να ποσοτικοποιηθούν και να εξειδικευτούν κατά περίπτωση οι έννοιες “πολύ υψηλές” ή “ακραίες θερμοκρασίες” με τρόπο στατιστικό, ιδίως για περιοχές που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 500μ.
- Προκύπτει η ανάγκη περισσότερων δεδομένων από ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας.
Πηγές / Παραπομπές
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2857
- https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kaysonas-kleon-neo-ektakto-deltio-tis-emy-analytika-oi-thermokrasies-ana-imera/
- https://www.washingtonpost.com/world/2023/07/20/europe-heat-wave-name-cerebus-charon/
- https://en.wikipedia.org/wiki/2023_European_heat_waves
- Χάρτες από το αρχείο της ιστοσελίδας: https://wetter3.de
- Περισσότερα, στο σχετικό άρθρο του °Umeteo: https://umeteo.com/featured/2860
- Η καταβατική επίδραση των ανέμων καταγράφεται πολύ χαρακτηριστικά στην περίπτωση των Αγίων Θεοδώρων όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας 22 προς 23 Ιουλίου σημειώνεται απότομη άνοδος της θερμοκρασιας κατά 10 βαθμούς μέσα σε 1 ώρα (02:20 με 03:20):
με ταυτόχρονη καταβύθιση της υγρασίας από το 65% στο 20-22%
Αίτιο, η στροφή των ανέμων σε ΔΒΔ και η ενίσχυσή τους, προερχόμενοι από τον ορεινό όγκο των Γερανείων.