Κακοκαιρία “Bettina” – Σύνοψη

Χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Παρασκευής στην Αδριατική, κινήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββάτου προς το βόρειο Αιγαίο παρουσιάζοντας πολύ μεγάλη εκβάθυνση. Την Κυριακή συνέχισε την πορεία του προς τις δυτικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, με την πίεση να εκτιμάται πως έφτασε στο κέντρο του τα 972hpa [1,2], τιμή που θεωρείται αρκετά σπάνια για την ευρύτερη περιοχή μας.

Το βράδυ της Παρασκευής 24/11 προς Σάββατο 25/11, καθώς το σύστημα βρισκόταν ακόμη στην κεντρική Αδριατική, η εκτιμώμενη πίεση στο κέντρο του ήταν γύρω στα 993 hpa. Ένα 24ωρο μετά, το κέντρο του χαμηλού βρέθηκε στην περιοχή του Θρακικού πελάγους. Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης (λιμάνι) κατέγραψε ελάχιστη πίεση τα 976.8 hpa τα μεσάνυκτα του Σαββάτου 25/11 προς Κυριακή 26/11, ενώ η Λήμνος και η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τα 976 hpa περίπου εκείνη την ώρα. Με βάση αυτές τις καταγραφές, συμπεραίνουμε ότι η πίεση στο κέντρο του χαμηλού βαρομετρικού έπεσε γύρω στα 16-17 hpa μέσα σε 24 ώρες (μεταξύ 00:00 του Σαββάτου 25/11 και 00:00 της Κυριακής 26/11).

Ο ρυθμός πτώσης 17 hpa / 24 hrs για το γεωγραφικό πλάτος 40° είναι οριακός ώστε το συγκεκριμένο χαμηλό να χαρακτηριστεί ως μετεωρολογική βόμβα [3].

Τρία ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας για τη χώρα μας:

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 10 περιοχές με τις ισχυρότερες ριπές ανέμου [4]:

ΠεριοχήΜέγιστη Ριπή Ανέμου σε km/h (μποφόρ)
Παξιμάδα Κάρυστος125.5 (12)
Ισθμός Κορινθία117.5 (11)
Νέα Καμαρίνα – Βόνιτσα113.3 (11)
Καπαρέλλι Βοιωτίας111.0 (11)
Φαλάσαρνα Χανιά109.4 (11)
Παραλία Πάτρα107.8 (11)
Μονή Μ. Λαύρας – Άγιο Όρος107.8 (11)
Πόρτο – Τήνος104.6 (11)
Πύλος Μεσσηνία103.0 (11)
Φινοκαλιά Λασίθι101.4 (10)
Πινακας: Μέγιστες ριπές ανέμου στη χώρα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ανάλυση

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα, η διεύθυνση και ένταση των ανέμων (streamlines) ανά 1 ώρα, από τις 19:00 τοπική ώρα του Σαββάτου 25/11 έως τις 17:00 τοπική ώρα της Κυριακής 26/11. Ο πορτοκαλί χρωματισμός υποδεικνύει περιοχές με εντάσεις στα 7 μποφόρ, ενώ με κόκκινο ή βαθύ κόκκινο χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με 8 ή και 9 μποφόρ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η προσομοίωση εκτελείται σε ανάλυση 5×5 χιλιομέτρων και στην πραγματικότητα οι εντάσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται ο συνολικός προβλεπόμενος υετός όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μας μοντέλο για το διάστημα από την Παρασκευή 24/11 – 14:00 έως τη Δευτέρα 27/11 – 14:00. Παρατηρούμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη υετού προβλέπονται σε δυτικά προσήνεμα τμήματα της Επικράτειας (δυτική χώρα και ανατολικό Αιγαίο) σε γενικές γραμμές μεταξύ 32 και 64 χιλιοστών (τόνοι νερού / στρέμμα). Με βάση της ήδη υπάρχουσες καταγραφές από τη δυτική χώρα, τα παραπάνω ποσά θεωρούνται απολύτως ρεαλιστικά:

Στην επόμενη εικόνα, παρουσιάζεται η αθροιστική χιονόπτωση στη χώρα σε εκατοστά για το ίδιο χρονικό διάστημα:

Τέλος, στην επόμενη κινούμενη εικόνα (gif), απεικονίζεται η θερμοκρασία στα 2μ για το διάστημα από το μεσημέρι του Σαββάτου 25/11 (14:00) έως και το μεσημέρι της Κυριακής 26/11 (14:00)

Οι προγνώσεις του °Umeteo

Η ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας, υπήρξε αναλυτική καθ’όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας. Δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερες αστοχίες εκτός από την πρόγνωση της Αττικής για το Σάββατο 25/11, όπου προβλέφθηκε βροχή / καταιγίδα για το μεσημέρι, ενώ τελικά το φαινόμενο εμφανίστηκε τα ξημερώματα.

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα παρουσιάζεται η νέφωση στο φάσμα του υπέρυθρου καθ’όλη τη διάρκεια του Σαββάτου. Με κόκκινο κύκλο σημειώνεται η καταιγίδα, η οποία ξεκινώντας από την Μεσσηνία, κινήθηκε βορειοανατολικά επηρεάζοντας και την Αττική τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα παρουσιάζεται αντίστοιχα η προσομοίωση της νέφωσης στο φάσμα του υπέρυθρου μέσω της πρόγνωσης του δείκτη εξερχόμενης μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολίας (OLR – Outgoing Longwave Radiation). Η προσομοίωση εκτελείται με βάση τις αρχικές και οριακές συνθήκες του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος GFS της Πέμπτης 23/11/12 – 12UTC [5]. Με κόκκινο κύκλο σημειώνεται και πάλι η συγκεκριμένη καταιγίδα όπου διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο είναι μετατοπισμένο περίπου 6 ώρες μετά (10-2 το μεσημέρι).

Η χρονική μετατόπιση στην εκδήλωση του φαινομένου, οφείλεται στο γεγονός ότι η μικροδιαταραχή που το προκάλεσε, κινήθηκε τελικά γρηγορότερα. Η συγκεκριμένη γραμμή καταιγίδων εμφανίστηκε στην περιοχή που συνοπτικά ανήκει στο θερμό τομέα του χαμηλού βαρομετρικού, όπου επικρατούν θερμές και συχνά υγρές αέριες μάζες. Αρκετές φορές, η ατμόσφαιρα σε αυτήν την περιοχή είναι αρκετά ασταθής και συχνά αναπτύσσονται καταιγιδοφόρα νέφη μεμονωμένα ή σε παράταξη, ως αποτέλεσμα της ύπαρξης μικροδιαταραχών.

Το διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκε το φαινόμενο αυτό (πρωινές ώρες Σαββάτου), ήταν η φάση κατά την οποία το χαμηλό βαρομετρικό παρουσίασε μεγάλη ενίσχυση καθώς περνούσε από την Αδριατική προς το βόρειο Αιγαίο. Η ενίσχυσή του υπήρξε τελικά ακόμη μεγαλύτερη του προβλεπόμενου από παγκόσμια και περιοχικά μοντέλα πρόγνωσης, όπως προκύπτει από την σύγκριση της πρόβλεψης των επιφανειακών πιέσεων με την πραγματικότητα. Ενδεικτικά για τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή και για την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου, το μοντέλο του ECMWF προέβλεψε πίεση στο κέντρο του στα 982hpa με αντίστοιχη τιμή και από το GFS, το περιοχικό μοντέλο του ºUmeteo στα 986hpa ενώ τελικά μετρήθηκαν 976hpa όπως ήδη αναφέρθηκε.

Όταν ένα χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται σε φάση μεγάλης ενίσχυσης, οι θερμοδυναμικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα και η αλληλεπίδραση μεταξύ κατώτερων και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων, έχει συχνά χαοτικό χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη εντονότερο στην περιοχή του θερμού τομέα του συστήματος (ο οποίος σε γενικές γραμμές αποτελεί και την ενεργειακή τροφοδοσία του) όπου τα όποια φαινόμενα δεν έχουν οργανωμένη μορφή. Έτσι λοιπόν, μια μικροδιαταραχή που ανήκει σε αυτήν την περιοχή, μπορεί να κινηθεί αρκετά γρηγορότερα, εάν το ίδιο το χαμηλό είναι τελικά ισχυρότερο.

Συγκρίνοντας τις προγνώσεις του υετού (= βροχή, χιόνι, χαλάζι) μεταξύ των 3 παραπάνω μοντέλων, διαπιστώνουμε ότι για τα μεν ECMWF / GFS ήταν περισσότερο ρεαλιστικές στην χρονική εκδήλωσή του όσον αφορά το συγκεκριμένο φαινόμενο, σε σχέση με το μοντέλο του Umeteo. Το παραπάνω, ενίσχυει την άποψη ότι η ακρίβεια στην χρονική εκδήλωση του συγκεκριμένου συστήματος καταιγίδων, συσχετίζεται τελικά με την ακρίβεια στην πρόβλεψη της εκβάθυνσής του ίδιου του χαμηλού.

Πηγές – Παραπομπές

  1. Άρθρο σχετικά με την πορεία του συστήματος υπάρχει στην ιστοσελίδα του meteo.gr: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3025
  2. Στους 2 παρακάτω χάρτες – συνοπτική ανάλυση της ΜΥ του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτυπώνεται τελικά η πορεία και η πίεση στο κέντρο του συστήματος:

Πηγή χαρτών: https://www.wetterzentrale.de/en/reanalysis.php?map=1&model=bra&var=45

3. Για τον τρόπο που ορίζεται η “μετεωρολογική βόμβα” και πώς προκύπτει ο ρυθμός πτώσης 17hpa / 24hrs για γεωγραφικό πλάτος 40°, περισσότερα στους ακόλουθους συνδέσμους:

https://glossary.ametsoc.org/wiki/Bomb_cyclone

https://www.britannica.com/science/bomb-cyclone

4. Τα δεδομένα του πίνακα αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα https://wxplanet.com

5. Προγνώσεις σε καθημερινή βάση υπάρχουν στην ιστοσελίδα του μοντέλου μας: https://umeteo.com/maps
Πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του μοντέλου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπάρχουν σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/5751


12 άρθρα διαθέσιμα

9 Αυγούστου 2024, 15:10

Τα πρώτα “αιολικά πάρκα” δημιουργήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με επίκεντρο αρχικά την περιοχή της νότιας Εύβοιας. Αν και οι επιπτώσεις της εγκατάστασής τους δεν έχουν διερευνηθεί συνολικά, η εμπειρία δείχνει ότι είναι κυρίως αρνητικές παρά τα όποια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Ανεξάρτητα της συνολικής εικόνας, στην γενικότερη προσπάθεια αντικειμενικής διερεύνησης του θέματος, σε αυτό το άρθρο εξετάζεται το επιχείρημα της τροποποίησης του μικροκλίματος μιας περιοχής, όπως προσφάτως διατυπώθηκε.

Περισσότερα »

3 Αυγούστου 2024, 17:57

Πότε είναι κατά μέσο όρο η θερμότερη περίοδος της χρονιάς στην Ελλάδα και γιατί δεν συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο; Ποιό φυσικό μέγεθος προκαλεί αυτή τη διαφορά και τί σχέση έχει αυτό με τον κλιματικό τύπο κάθε περιοχής; Τί συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Γης όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 12:29

Γνωστοί και ως “σύννεφα καταιγίδων”, αποτελούν έναν συχνά εμφανιζόμενο τύπο νεφών στη χώρα μας. Αναπτύσσονται κατακόρυφα μέχρι και το όριο της τροπόσφαιρας, το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας (όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα καιρικά φαινόμενα), το οποίο φτάνει έως και τα 9-12 χιλιόμετρα σε ύψος. Καταλαμβάνουν χώρο μεμονωμένα ή σε ομάδες (παρατάξεις ή συστάδες αναλόγως της συνοπτικής κατάστασης της ατμόσφαιρας) και προκαλούν σχεδόν πάντα βροχές (συχνά ραγδαίες) και ηλεκτρική δραστηριότητα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ευθύνονται για χαλαζοπτώσεις, βίαιους ανέμους και την εμφάνιση ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2024, 14:49

Η εαρινή περίοδος του 2024 μας επιφυλάσσει πολλά περιστατικά μεταφοράς αφρικανικής σκόνης προς την περιοχή μας κάποια εξ αυτών ασθενέστερα και κάποια ισχυρότερα. Το εντονότερο όλων εμφανίστηκε κατά το διήμερο 22-23 Απριλίου για το οποίο υπάρχει ανάλυση – καταγραφή εδώ και έφερε απόκοσμες εικόνες όπως αυτή της δημοσίευσης. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, επανήλθε το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το φαινόμενο. Δυστυχώς όμως, η (δικαιολογημένη) έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού απέναντι σε στοιχεία και δεδομένα τα οποία παρουσιάζονται ως “αντικειμενικά”, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση καχυποψίας σχετικά με πολλά θέματα (και όχι μόνο τα μετεωρολογικά). Τουλάχιστον για το φαινόμενο της μεταφοράς σκόνης, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται σχετικές πληροφορίες υπό τη μορφή απαντήσεων σε συνηθισμένες ερωτήσεις για όσα μέχρι στιγμής είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σχετικά με αυτό.

Περισσότερα »

22 Φεβρουαρίου 2024, 14:19

Ένας αρκετά συνηθισμένος τύπος καιρού κατά τη χειμερινή περίοδο στη χώρα μας είναι ο “καιρός βορείου ρεύματος”. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται δύο ενδιαφέροντες νεφικοί σχηματισμοί, οι “νεφικές οδοί” (cloud streets) και οι στρόβιλοι Von Karman μέσω της μελέτης περίπτωσης μεταξύ 21 και 23 Ιανουαρίου 2024.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 14:03

Από τον Απρίλιο του 2020, το Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας και την ιστοσελίδα arachovameteo.gr έχει αναπτύξει ένα μοντέλο πολύ υψηλής ανάλυσης για την κάλυψη των αναγκών του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά του προγνωστικού συστήματος και μερικές από τις εσωτερικές του παραμετροποιήσεις.

Περισσότερα »

11 Δεκεμβρίου 2022, 22:06

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε περιπτώσεις νοτίων ή νοτιοδυτικών ανέμων, η επίμονη εμφάνιση νεφώσεων σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ή/και της βόρειας Κρήτης, δηλαδή στην υπήνεμη πλευρά των ορεινών όγκων. Ποιές συνθήκες απαιτούνται για την εμφάνιση του φαινομένου; Σε ποιές άλλες περιπτώσεις το συναντάμε; Είναι δυνατόν να προσομοιωθεί από τα μοντέλα πρόγνωσης;

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:35

Με αφορμή την παρατήρηση εκατοντάδων contrails στον ουρανό της χώρας μας το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή 8-9 Οκτωβρίου 2022, το άρθρο αυτό έρχεται σαν απάντηση σε όσους σκοπίμως ή από άγνοια διακινούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από αυτό το φαινόμενο. Αυτά που βλέπουμε ψηλά στον ουρανό είναι απλώς…υδρατμοί.

Περισσότερα »

20 Ιουνίου 2022, 17:55

Τί ορίζουμε ως καύσωνα; Είναι όρος που χρησιμοποιείται στην επιστήμη της ατμόσφαιρας ή έχει άλλες χρήσεις; Πόσοι ορισμοί υπάρχουν και τί είναι πραγματικά επικίνδυνο στην ημερήσια θερμοκρασιακή διακύμανση;

Περισσότερα »

25 Απριλίου 2022, 17:26

Με αφορμή άρθρο του κ. Κολυδά σχετικά με τον καιρό της Μ. Παρασκευής, δημοσιεύουμε εδώ ένα ακόμη άρθρο – απάντηση στο οποίο επιχερούμε να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο στο ζήτημα της περιοδικότητας του καιρού σε σχέση με τις φάσεις της Σελήνης και πώς αυτά τα δύο μοιάζει να συνδέονται τελικά περισσότερο στενά απ’όσο νομίζουμε

Περισσότερα »

14 Φεβρουαρίου 2022, 20:21

Η κλίμακα μποφόρ χρησιμοποιείται κατά κανόνα στα μετεωρολογικά δελτία της χώρας μας. Πότε, από ποιόν και για ποιόν λόγο ξεκίνησε και πώς ορίζεται; Τί συμβαίνει σε άλλες χώρες; Ποιά είναι τα προβλήματα της χρήσης της και τί θα πρέπει να προσέχουμε;

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2022, 01:09

Ο “ωμέγα εμποδισμός”, ακούγεται συχνά από μετεωρολόγους στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά το Χειμώνα. Τί είναι αυτό το φαινόμενο και γιατί ονομάζεται έτσι;

Περισσότερα »