Επικράτεια: Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου 2022
Οι συνθήκες του Σαββατοκύριακου 16-17 Απριλίου θα διαμορφωθούν από τον συνδυασμό μιας ψυχρής εισβολής στα Βαλκάνια έως και τα κεντρικά/βόρεια τμήματα της χώρας και της διέλευσης ενός Σαχαριανού χαμηλού βαρομετρικού στα νότια. Η μεν ψυχρή εισβολή θα ευθύνεται για τις χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου αλλά και της δυτικής Μακεδονίας ενώ το σύστημα από τη Σαχάρα θα ευθύνεται από την άλλη πλευρά για την μεταφορά σκόνης αλλά και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη.
Πρόκειται για μια εξέλιξη στην οποία είχαμε ήδη αναφερθεί στο σχετικό άρθρο μεσοπρόθεσμης εκτίμησης του καιρού από την Τρίτη 12 Απριλίου.

Ο καιρός αναλυτικά
Σάββατο του Λαζάρου – 16 Απριλίου: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες σε πολλές περιοχές. Αρκετά περιορισμένη ηλιοφάνεια λόγω των συγκεντρώσεων σκόνης σε μέσα τροποσφαιρικά στρώματα χωρίς όμως να περιορίζεται η ορατότητα στα χαμηλότερα. Λίγες λασποψιχάλες, ασθενείς λασποβροχές αναμένονται σε τμήματα της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου κυρίως από το απόγευμα και μετά.
Η θερμοκρασία θα φτάσει και τους 25-27° και τοπικά 28° σε δυτική Στερεά και δυτική / νότια Πελοπόννησο, τους 23-25° στην ανατολική Στερεά και τους 20-23° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. Στους 17-20° οι μέγιστες στα νησιωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά μέτριοι στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου από ΒΑ και ΒΔ αντίστοιχα, διευθύνσεις. Εξαιρείται η Κρήτη και η νότια Πελοπόννησος όπου αναμένονται άνεμοι Α ή ΑΒΑ διευθύνσεων σε εντάσεις που θα φτάνουν τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Κυριακή των Βαΐων – 17 Απριλίου: Κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρώτων πρωινών ωρών γενικεύονται οι βροχές σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία σε μέτριες και κατά τόπους ισχυρές εντάσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά αρχικά από τα 1400-1600μ και πάνω, αλλά σε ανατολική Ήπειρο, δυτική Μακεδονία και γενικότερα στη βόρεια Πίνδο θα εμφανιστούν και σε χαμηλότερα υψόμετρα και από το απόγευμα αναμένεται να χιονίσει και σε πολλές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και από τα 600-800μ στην ανατολική Ήπειρο και σε αντίστοιχα υψόμετρα στις παρυφές της Ροδόπης. Είναι πιθανό οι χιονοπτώσεις να έχουν χρώμα ερυθρό ενώ στα χαμηλότερα υψόμετρα θα εκδηλωθούν λασποβροχές.
Σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο αναμένονται επίσης βροχές, οι οποίες θα έχουν περισσότερο το χαρακτήρα όμβρων χωρίς μεγάλες εντάσεις. Τοπικές λασποβροχές αναμένονται και στο Αιγαίο. Σχετικά περιορισμένη ορατότητα σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη λόγω συγκεντρώσεων σκόνης και σε χαμηλότερα ύψη.
Θερμοκρασίες: Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε ανατολική Στερεά και κυρίως σε Θεσσαλία, Ήπειρο και κεντρική / δυτική Μακεδονία με τις μέγιστες τιμές της να μην ξεπερνούν τους 8-11° στις χαμηλού υψομέτρου περιοχές. Στους 11-14° οι μέγιστες στα βορειοανατολική και στην ανατολική Στερεά, στους 14-17° στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και στα Επτάνησα ενώ, στα δυτικά / νοτιοδυτικά πεδινά έως τους 17-20°. Υψηλές θερμοκρασίες στην Κρήτη, όπου οι μέγιστες αναμένονται άνω των 20° και τοπικά έως και τους 23-24°.
Άνεμοι: Ενίσχυση των ΒΑ ανέμων στο Αιγαίο όπου μετά το απόγευμα θα φτάσουν και τα 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα (ΒΔ στο Θερμαϊκό). Άνεμοι ΝΑ ή Α/ΒΑ διευθύνσεων στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα / Καρπάθιο σε παρόμοιες εντάσεις γενικά (στο Καρπάθιο πρόσκαιρα έως και τα 9 μποφόρ), κατά το πρώτο μισό της ημέρας, σημειώνοντας εξασθένηση στη συνέχεια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται στα 5-6 μποφόρ. Αρχικά ΒΑ στο Ιόνιο και στα Επτάνησα, τοπικά ενισχυμένοι σε περιοχές καναλισμού όπως σε Πατραϊκό κόλπο αλλά και στα θαλάσσια περάσματα μεταξύ των νησιών, σε εξασθένηση από το μεσημέρι και μετά, οπότε θα στραφούν σε ΒΔ έως και τα 5-6 μποφόρ στα ανοιχτά.
Λίγα λόγια για την Μ.Εβδομάδα
Στο προηγούμενο άρθρο της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης, είχε γίνει αναφορά και στην Μ.Εβδομάδα όπου είχαν γραφτεί τα εξής:
«Τη Μ.Δευτέρα και Μ.Τρίτη και ενδεχομένως για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της Μ.Τετάρτης, κακοκαιρία αναμένεται σε κεντρικά και βόρεια τμήματα της Επικράτειας με κύριο χαρακτηριστικό της: Τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις βροχές στα πεδινά και τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Από το ύψος της Στερεάς και νοτιότερα θα εκδηλωθούν φαινόμενα κυρίως όμως κατά τη διάρκεια της Μ.Δευτέρας όπου είναι πιθανό να σημειωθούν και καταιγίδες με τον καιρό όμως να είναι περισσότερο άστατος. Βροχές αναμένονται και στα δυτικά τμήματα κυρίως τη Μ.Δευτέρα. Οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά χαμηλές από την Στερεά Ελλάδα και βορειότερα, κάτω των 15° ως προς τις μέγιστες τιμές, μεταξύ 15-20° στις υπόλοιπες περιοχές. Θα κυριαρχήσουν οι Β/ΒΔ άνεμοι στις θάλασσες, αρκετά ενισχυμένοι τη Μ.Δευτέρα, σε εξασθένηση στη συνέχεια.»
Τα παραπάνω ισχύουν ασχέτως των αλλαγών που έχουν υπάρξει στα προγνωστικά δεδομένα. Εξάλλου, ο σκοπός των προγνώσεων είναι να υπερβαίνουν πολλές φορές τις συχνές αλλαγές που σημειώνονται στις προσομοιώσεις των μοντέλων, με βάση την ανάλυση των πολλαπλών σεναρίων που έχουμε διαθέσιμα.
Από τη Μ. Πέμπτη και μετά, όπως επίσης είχαμε γράψει, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως ειδικά το Μ.Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, είναι αρκετά πιθανό να έχουμε άστατο καιρό ιδίως σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με μεσημεριανές και απογευματινές μπόρες / καταιγίδες σε αρκετές περιοχές.
Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν το βράδυ της Κυριακης οπότε θα ανανεωθεί το σχετικό κείμενο της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης