Επικράτεια: Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Ιουλίου & επόμενες ημέρες έως το τέλος του μήνα
Η Τρίτη 23/7, η Τετάρτη 24/7 και η Πέμπτη 25/7 θα είναι ένα τριήμερο διάλειμμα από τις επίμονες συνθήκες καύσωνα που βίωσε η χώρα μας από τις 8 Ιουλίου και μετά. Καθώς οι αντικυκλωνικές συνθήκες που υπήρχαν στην περιοχή μας υποχωρούν για λίγο, σχετικά ψυχρή αέρια μάζα στα μέσα στρώματα της ατμόσφαιρας εισέρχεται προς τη χώρα μας, αυξάνοντας την καθ’ύψος διαφορά της θερμοκρασίας και τελικά ευνοώντας τις ανοδικές κινήσεις. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη καταιγίδων. Τα φαινόμενα αναμένονται ισχυρά σε κεντρικά και βόρεια τμήματα της Επικράτειας. Φαίνεται πως οι θερμοκρασίες οριακά θα επιστρέψουν κοντά στις φυσιολογικές τιμές αλλά δυστυχώς από το Σαββατοκύριακο 27-28/7 ο εφιάλτης του καύσωνα επιστρέφει για μία ακόμη επίσκεψη στη χώρα μας που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 1/8. Υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης της θερμοκρασίας στη συνέχεια και επιστροφής των φαινομένων αστάθειας στα ηπειρωτικά.
Αναλυτικά
Τετάρτη 24/7: Στην Ήπειρο, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην κεντρική Στερεά, στην κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο, αναμένεται γρήγορη ανάπτυξη νεφών μετά το μεσημέρι, εκδήλωση όμβρων πρώτα σε ορεινές θέσεις και στη συνέχεια καταιγίδων. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και χαμηλότερα υψόμετρα των παραπάνω περιοχών με τάση κίνησης προς τα νοτιοανατολικά. Κατά τις απογευματινές ώρες αναμένεται οργάνωση ισχυρών φαινομένων σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (συμπεριλαμβανομένης και της Χαλκιδικής) αλλά και στα πεδινά της Θεσσαλίας, επηρεάζοντας το βράδυ ενδεχομένως και περιοχές της βορειοανατολικής Στερεάς. Σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανή η εκδήλωση χαλαζοπτώσεων αλλά και η έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Ύφεση των φαινομένων κατά τις βραδινές ώρες μέχρι την αλλαγή της ημέρας και πιθανή μετακίνησή τους προς τα τμήματα του βορείου / βορειοδυτικού Αιγαίου.
Στην υπόλοιπη χώρα: Λίγες τοπικές αναπτύξεις νεφών πάνω από ορεινές θέσεις με πιθανότητα όμβρων ή σύντομων καταιγίδων σε εσωτερικές θέσεις της δυτικής Πελοποννήσου, στα ορεινά της δυτικής Στερεάς αλλά και στη Ροδόπη όπου εδώ είναι πιθανό να μετακινηθούν και προς χαμηλότερα υψόμετρα της ανατολικής Μακεδονίας κατά τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, παραμένει υψηλή φτάνοντας το μεσημέρι τους 35-37° και τοπικά 38° σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία και τους 33-35° στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, τοπικά έως και 36-37° όσον αφορά τη δυτική Ελλάδα με αρκετά έντονη την αίσθηση της ζέστης λόγω των αυξημένων τιμών υγρασίας. Στους 33-35° οι μέγιστες και στο ανατολικό Αιγαίο και στη νότια Κρήτη, έως 36-37° τοπικά στα νότια Δωδεκάνησα. Στους 32-34° στα Επτάνησα και στους 30-33° στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου.
Άνεμοι: Β/ΒΔ στα 5-6 και πολύ τοπικά, 7 μποφόρ σε κεντρικό και ανατολικο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Καρπάθιο και στα 6-7 και πολύ τοπικά έως 8 μποφόρ σε περιοχές καναλισμού της νότιας Κρήτης. Ασθενέστεροι άνεμοι στα 3-4 και πολύ τοπικά έως 5 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο μεταβλητών διευθύνσεων ενώ στο Ιόνιο / Επτάνησα αναμένονται ΒΔ στα 3-4 μποφόρ. Προσοχή στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν καταιγίδες διότι αναμένονται πολύ μεγάλες εντάσεις ανέμου (ριπές), προκαλώντας ενδεχόμενα προβλήματα.
Πέμπτη 25/7: Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, είναι πιθανό να σημειωθούν μπόρες ή σύντομες καταιγίδες σε τμήματα του βορειοδυτικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων αλλά και της βόρειας / ανατολικής Εύβοιας αλλά και σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου (κυρίως στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου) συμπεριλαμβανομένων και πεδινών / παράκτιων τμημάτων της ανατολικής Μακεδονίας. Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου και το πρωί με κατά τόπους βροχές.
Προς το μεσημέρι νεφώσεις θα αναπτυχθούν εκ νέου στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας και αναμένονται καταιγίδες αρχικά σε ορεινές θέσεις και σύντομα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, με ισχυρά φαινόμενα κατά τόπους στη Θεσσαλία, στην κεντρική και βορειοανατολική Στερεά και στα κεντρικά και βορειοανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Είναι πιθανό μετά το απόγευμα να έχουμε και την οργώνωση πολυκυτταρικών φαινομένων. Αντιστοίχως, ισχυρά φαινόμενα αναμένονται και σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, στη Χαλκιδική και μετά το απόγευμα και στη Θράκη ενώ το βράδυ είναι πιθανό να σημειωθούν καταιγίδες και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Θερμοκρασίες: Ελαφρώς υψηλότερες του κλιματικού μέσου όρου με τις μέγιστες στους 33-35° και τοπικά έως 36° ή 37° (στα νοτιότερα). Εξαιρείται η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη όπου δεν αναμένοντα τιμές άνω των 31-33°. Στους 34-36° οι μέγιστες επίσης σε ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και νότια Κρήτη (εδώ τοπικά πιθανώς έως και 38°), λίγο χαμηλότερες στα Επτάνησα (30-32°) και στους 28-31° οι μέγιστες σε κεντρικό Αιγαίο, Κυκλάδες και βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Β/ΒΔ στα 5-6 και κατά τόπους 7 μποφόρ σε κεντρικό / ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Καρπάθιο και Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε ανατολική και νοτιοανατολική Κρήτη φτάνοντας και τα 8 μποφόρ στα νότια τμήματα του νομού Λασιθίου. Ασθενέστεροι άνεμοι στα Επτάνησα στα 4-5 μποφόρ από ΒΔ διευθύνσεις.
Επόμενες ημέρες
- Σταματούν τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας την Παρασκευή 26/7, με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο φτάνοντας τους 36-38° σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τους 33-36° στις υπόλοιπες. Ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι μόνο σε περιοχές του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, σε εντάσεις που θα φτάνουν τα 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ.
- Υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο 27/7 και κυρίως την Κυριακή 28/7, οπότε αναμένονται κατά τόπους και 38-39° στα ηπειρωτικά το Σάββατο και 39-40° την Κυριακή. Οι άνεμοι (μελτέμι) στρέφονται από περισσότερο Β/ΒΑ διευθύνσεις στο Αιγαίο, αισθητό σε αρκετές περιοχές στα κεντρικά και νότια τμήματα, έως και τα 7 μποφόρ.
- Δυστυχώς οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από τα όρια του καύσωνα) φαίνεται να διατηρούνται έως και το τέλος του μήνα, με ενδείξεις υποχώρησής τους κατά τις πρώτες ημέραις του Αυγούστου (από την Πέμπτη 1/8 και μετά) με ενδεχόμενη επιστροφή των απογευματινών φαινομένων αστάθειας αλλά και ενίσχυσης των βοριάδων.