Καιρός Μ. Παρασκεύης – Αφορμή για μια ευρύτερη επιστημονική αναζήτηση

Κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε στην ιστοσελίδα του κ. Κολυδά ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αναφερόταν στην ιδιαιτερότητα των καιρικών συνθηκών της Μεγάλης Παρασκευής. Στο συγκεκριμένο άρθρο εκτός από κάποια λαογραφικά στοιχεία, παρατίθενται και κάποιες πηγές ερευνών οι οποίες επιβεβαιώνουν την αυξημένη πιθανότητα συννεφιάς ή / και βροχής κατά την συγκεκριμένη ημέρα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε διάφορες ακόμη περιοχές του πλανήτη. Παρ’όλο που η συσχέτιση αυτή έχει καταγραφθεί απο τη λαϊκή παράδοση και έχει τεκμηριωθεί και στατιστικά, δεν έχει προταθεί προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη εξήγηση. Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσω να επεκτείνω λίγο αυτό το σκεπτικό, επιχειρώντας να διακρίνω κάποιους παράγοντες που διαμορφώνουν την ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Λαογραφία

Εκκινώντας από τα όσα γράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο, η ταύτιση της ατμοσφαιρικής κατάστασης με την ψυχολογία των πιστών, αποτυπώνεται πολύ γλαφυρά στο “Μοιρολόγι της Παναγιάς”, αποσπάσματα του οποίου θα παραθέσουμε στη συνέχεια (εδώ η πλήρης πηγή – ενεργός σύνδεσμος):

Σήμερα μαύρος ουρανός
σήμερα μαύρ’ ημέρα
σήμερα εσταυρώσανε
των πάντων Βασιλέα.

Βλέπει τον ουρανό θαμπό
και τ’ άστρα φουρκωμένα
και το φεγγάρι το λαμπρό
στο αίμα βουτηγμένο.

-Τι έχεις, ήλιε, κι είσαι θαμπός;
αστρί μου φουρκωμένο;
και συ φεγγάρι μου λαμπρό
στο αίμα βουτηγμένο;

Στη δεύτερη και τρίτη στροφή, περιγράφεται πολύ γλαφυρά η κατάσταση της ατμόσφαιρας: Θαμπός ουρανός και ήλιος, βουρκωμένα αστέρια, φεγγάρι βουτηγμένο στο αίμα. Αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μετεωρολογική μετάφραση σε αυτήν την περιγραφή θα μπορούσαμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως η “θαμπάδα” στον ουρανό θα μπορούσε να προέρχεται από νεφώσεις σε αρκετά μεγάλα ύψη της ατμόσφαιρας ή / και από την παρουσία σκόνης. Η παρουσία της σκόνης φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από την περιγραφή του φεγγαριού καθώς τέτοια περιστατικά προσδίδουν μια κιτρινωπή ή κοκκινωπή απόχρωση στην εικόνα του δορυφόρου της Γης. Αναμφίβολα λοιπόν, η λαογραφική παράδοση του τόπου μας, επιβεβαιώνει το γεγονός οτι συχνά, οι συνθήκες αυτής της ημέρας είναι ιδιαίτερες.

Ήταν ο καιρός της Μ.Παρασκευής προβλέψιμος;

Στην εβδομαδιαία πρόγνωση που έχουμε εκδόσει ήδη από το βράδυ της Μ. Δευτέρας, έχει γίνει αναφορά για την μεταφορά αφρικανικής σκόνης που αναμένεται στην περιοχή μας. Μπορείτε να βρείτε την πρόγνωση εδώ. Η παρακάτω εικόνα προέρχεται από την τελευταία διαθέσιμη (Τετάρτη 20/4 – 12:00UTC) προσομοίωση του ατμοσφαιρικού μοντέλου WRF-CHEM, του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απεικονίζεται η μεταφορά σκόνης στο επίπεδο των 3km πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας για το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής 22 Απριλίου:

Παρατηρούμε πως σε ένα μεγάλο τμήμα της Μεσογειακής Λεκάνης, υπάρχουν αρκετά έντονες συγκεντρώσεις σκόνης, η οποία προέρχεται από τη Σαχάρα και λαμβάνει χώρα λόγω της ύπαρξης ενός συστήματος με κέντρο την Ιταλία (κυκλωνική ροή).

Φάσεις σελήνης και φαινόμενα

Εφ’οσον ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να προβλεφθεί, η εξήγηση της εμφάνισής του δεν θα πρέπει να αναζητηθεί στην σφαίρα του “μεταφυσικού”, αλλά σε κάτι άλλο, το οποίο εμφανίζει ενδεχομένως κάποια σχετική περιοδικότητα (εφ’όσον συνήθως συμβαίνει συγκεκριμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας). Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς στο άρθρο του «το Πάσχα όλοι γνωρίζουμε οτι είναι κινητή εορτή και ο ορισμός της ημερομηνίας του εξαρτάται άμεσα από την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία» ενώ σε επόμενο σημείο συνεχίζει: «Η συσχέτιση των Σεληνιακών φάσεων με τον καιρό στην σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν επιστήμονες άρχισαν να μελετούν πιο επισταμένα αυτή τη σχέση». Στο άρθρο παρατίθενται μερικές πηγές, κοινός τόπος των οποίων είναι πως, είτε αναλύοντας δεδομένα κεραυνών, είτε δεδομένα βροχοπτώσεων σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, προκύπτει πως μετά την πανσέληνο και έως περίπου το τελευταίο τέταρτο της σελήνης, υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση στη συχνότητα των φαινομένων.

Σύμφωνα με την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας, το Χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, ή μετά από αυτήν. Αν η Πανσέληνος γίνει Κυριακή, τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επόμενη Κυριακή (περισσότερα εδώ). Παρατηρούμε λοιπόν οτι τμήμα της Μεγάλης Εβδομάδας, ή και ολόκληρη, βρίσκεται στο διάστημα μεταξύ της Πανσελήνου και του τρίτου τετάρτου, δηλαδή κατά το διάστημα όπου στατιστικώς υπάρχει η τάση για αυξημένες βροχοπτώσεις (και γενικότερα άστατος καιρός).

Σύμφωνα με τις πηγές που παρατίθενται στο άρθρο του κ. Κολυδά, αν και η στατιστική συσχέτιση είναι σαφής, μόνο θεωρίες έχουν προταθεί με κυριότερες τις εξής τέσσερις:
1. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης επηρεάζει την ποσότητα της μετεωρικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας κατ’αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία καταιγίδων και του άστατου καιρού.
2. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης επηρεάζει τα μεγάλου μήκους τροποσφαιρικά κύματα (κύματα Rossby),
3. Η σελήνη ασκεί επιρροή στο μαγνητικό πεδίο της Γης,
4. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης συνδιαμορφώνει τις παλλίροιες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τα ωκεάνια ρεύματα και άρα, τα καιρικά μοτίβα που εμφανίζονται.

Ερωτήματα προς διερεύνηση

Οι παραπάνω θεωρίες, δεν σημαίνει πως είναι αλληλοαναιρούμενες, αλλά θα μπορούσαν να ισχύουν και συμπληρωματικά. Εξάλλου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κινήσεων του συστήματος Ηλίου – Γης – Σελήνης και οι μεταβολές στις βαρυτικές δυνάμεις που ασκούνται πάνω στη Γη, μπορούν να επιδράσουν ποικιλοτρόπως και με πολλούς πιθανούς συνδυασμούς. Αν και κανονικά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένα δεδομένο, θα εξαιρέσουμε προς το παρόν τις μεταβολές στην ποσότητα της μετεωρικής σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα.
Έτσι λοιπόν, εγείρονται κάποια ερωτήματα όπως:
1) Με ποιόν τρόπο επηρεάζει η Σελήνη (μέσω της βαρυτικής έλξης) το μαγνητικό πεδίο της Γης;
2) Με ποιόν τρόπο συσχετίζονται οι μεταβολές του μαγνητικού πεδίου της Γης με τις καιρικές μεταβολές;
3) Με ποιόν τρόπο συνδέονται τα Ωκεάνια ρεύματα με τις μεταβολές του Μαγνητικού πεδίου της Γής;

Σε αυτό το άρθρο, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε εκτεταμένα με την διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων διότι κάθε ένα από αυτά, θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως, έχει αξία να γραφτούν μερικές γενικές πληροφορίες, για να γίνει αντιληπτή η πολυπλοκότητα του συστήματος της ατμόσφαιρας και της αλληλεξάρτησής από ένα πλήθος παραγόντων.

  1. Το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργείται λόγω της ροής του μάγματος (το οποίο περιέχει εκτός των άλλων και σίδηρο σε υγρή μορφή λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών) κάτω από την επιφάνειά της. Όμως, η βαρυτική έλξη της σελήνης σε συνδυασμό με του ηλίου, διαταράσσει αυτή τη ροή ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη στάθμη της θάλασσας (παλίρροιες) με αποτέλεσμα και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη να μην είναι συμμετρικό αλλάζοντας διαρκώς.
  2. Έχει παρατηρηθεί πως διαταραχές του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως για παράδειγμα λόγω μιας “ηλιακής καταιγίδας” συσχετίζονται με αύξηση της θερμοκρασίας και της πίεσης αρχικά στην ιονόσφαιρα και εν συνεχεία σε χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα αρχικά σε πολικές και υποπολικές περιοχές. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της ζωνικής ροής στα μέσα γεωγραφικά πλάτη κάτι που δημιουργεί συγκεκριμένα μοτίβα καιρού. Μία τέτοια ροή στην περιοχή μας συνδυάζεται με σύντομες βροχοπτώσεις και μεγαλύτερα διαστήματα καλοκαιρίας.
  3. Τα ωκεάνια ρεύματα, τα οποία προκαλούνται είτε λόγω παλιρροιών, είτε λόγω της διαφοράς στην αλατότητα, είτε λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα και τη θερμοκρασία του νερού, διαταράσσουν και αυτά το μαγνητικό πεδίο της Γης. Από την άλλη πλευρά όμως ωκεάνια και ατμοσφαιρική κυκλοφορία είναι αλληλένδετες αποτελώντας τον βασικό μηχανισμό μεταφοράς της θερμότητας από τους τροπικούς προς τους πόλους και αντιστρόφως, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας. Εφ’όσον στο σημείο 2 παραπάνω, παρατηρήσαμε πως τα ατμοσφαιρικά μοτίβα επηρεάζονται αρκετά από τις διαταραχές του γήινου μαγνητικού πεδίου τότε, είναι λογικό να επηρεάζεται τελικά όλη η παγκόσμια κυκλοφορία.

Μέσω της στατιστικής και της εμπειρικής παρατήρησης διαπιστώνουμε οτι γύρω στο τρίτο τέταρτο της σελήνης (δηλαδή στο τέλος της τρίτης και στην αρχή της τέταρτης εβδομάδας), υπάρχει μια σαφής τάση για περισσότερο άστατο καιρό και μεγαλύτερες πιθανότητες βροχής. Αυτό σημαίνει πως κατά το συγκεκριμένο διάστημα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα πρέπει διαχρονικά να παρουσιάζει αυξημένη μεσημβρινότητα (τουλάχιστον στα μέσα γεωγραφικά πλάτη) σε συχνότητα μεγαλύτερη του τυχαίου, που σημαίνει τάση για περισσότερο Β-Ν ροή των ανέμων στα μέσα και ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Συνήθως τα αποτελέσματα στην αλλαγή του μοτίβου της κυκλοφορίας τα παρατηρούμε μερικά 24ώρα μετά, συνεπώς μπορούμε να τοποθετήσουμε την αλλαγή λίγο μετά την πανσέληνο.

Οι φάσεις της Σελήνης (Νέα Σελήνη – Πρώτο Τέταρτο – Πανσέληνος – Τρίτο Τέταρτο) είναι οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται από τη σχετική θέση Γης-Σελήνης-Ηλίου. Πιο συγκεκριμένα, όταν Ήλιος – Γη – Σελήνη βρίσκονται σε ευθυγράμμιση τότε είτε έχουμε πανσέληνο (όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσα στην Σελήνη και τον Ήλιο), είτε Νέα Σελήνη (όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο). Και στις δύο περιπτώσεις, παρατηρείται αυξημένη παλίρροια λόγω του συνδυασμού των ελκτικών δυνάμων των δύο σωμάτων (Σελήνης και Ηλίου).

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να περιμένουμε να συμβαίνει και κάτι αντίστοιχο κάτω από το φλοιό της Γης, όσον αφορά τη ροή που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο, η οποία θα πρέπει κι αυτή να διαταράσσεται. Αυτό σημαίνει πως ίσως έχουμε αποτέλεσμα ανάλογο μιας “ηλιακής καταιγίδας” η οποία προκαλεί εξασθένηση του γήινου μαγνητικού πεδίου (σημείο 2 παραπάνω), αλλά με περιοδικό τρόπο. Η απόκριση της ατμόσφαιρας προφανώς δεν είναι άμεση, συνεπώς αυτό που στατιστικά διαπιστώνουμε κατά το τελευταίο τέταρτο της Σελήνης, ενδεχομένως να έχει σαν αίτιο κάτι που συμβαίνει πριν την πανσέληνο με τον τρόπο που περιγράφεται στο σημείο 2 παραπάνω και έχει το αίτιό του στη σχετική θέση της Γης ως προς την Σελήνη και τον Ήλιο.

Είναι προφανές οτι απαιτείται περεταίρω αναλυτική έρευνα ως προς τους συσχετισμούς που πολύ γενικά περιγράφονται σε αυτό το κείμενο εφ’όσον διαπιστώνεται οτι πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα.

Αντί επιλόγου, παρατίθενται κάποιες πηγές από διάφορες έρευνες και δημοσιεύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι εξαντλητικές

[1]: Moon thought to play major role in maintaining Earth’s magnetic field, 2016, Άρθρο στο περιοδικό Astronomy Now και η σχετική αναφορά στο Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160401075118.htm
[2]: The Moon’s influence on the Earth’s magnetism, 1913, Άρθρο στο “The Observatory”, Vol. 36, p. 435-438
[3]: Παλίρροιες. Σημειώσεις Εργαστηρίου Ωκεανογραφίας, από το τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
[4]: Παλίρροιες, Από Σημειώσεις Μαθήματος Παράκτιας Γεωμορφολογίας, από το τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.
[5]: Η Σελήνη και οι Φάσεις της, από το astronomia.gr
[6]: Earth’s Magnetic Field, Wikipedia
[7]: Weather and the Earth’s Magnetic Field, 1974, Άρθρο στο περιοδικό Nature (μόνο η περίληψη ελεύθερα διαθέσιμη)
[8]: Variability of Atmospheric Circulation and Geomagnetic Field in the Northern Hemisphere, 2019, Poster για την Φθινοπωρινή Συνάντηση της AGU.
[9]: A Possible Effect of Atmospheric Circulation in the Daily Variation of the Earth’s Magnetic Field, 1963, Άρθρο στο American Meteorological Society
[10]: Geomagnetic forcing of changes in climate and in the atmospheric circulation, 1998, Άρθρο στο Science Direct
[11]: Precipitation in South Africa and lunar phase, 1966, Journal of Geophysical Research
[12]: Precipitation and the Lunar Synodic Circle: Phase Progression Across the United States, 1986, Journal of Climate and Applied Meteorology (σύνδεσμος στην σελίδα του κ. Κολυδά)
[13]: Indications of a Lunar Synodic Period in the United States Observations of Sunshine, 1964, Journal of the Atmospheric Sciences (σύνδεσμος στην σελίδα του κ. Κολυδά)
[14]: Modelling of electromagnetic signatures of global ocean circulation: physical approximations and numerical issues, 2019, Springer

Γενικές πληροφορίες / άλλες πηγές / μοντελοποίηση & δεδομένα

[15]: An overview of the Earth’s Magnetic Field, Γενικές γνώσεις και πληροφορίες από το British Geological Survey.
[16]: Movements of ocean water: Waves, Tides and Ocean Currents
[17]: Σχετικά με τα Ωκεάνια ρεύματα, μαθήματα από την Εθνική Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)
[18]: Circulation, currents, and ocean-atmosphere interaction, από την Εγκυκλοπαίδεια Britannica
[19]: Space Weather, σελίδα παρακολούθησης διαστημικού καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικών Προγνώσεων των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ)
[19.1]: Από την ίδια σελίδα: Διαταραχές της Μαγνητόσφαιρας της Γης σε live χρόνο.
[20]: Παλίρροιες και μαγνητικό πεδίο, μικρό ενημερωτικό βίντεο από τη NASA
[21]: Measuring Storm-generated Ocean Currents Using the Earth’s Magnetic Field, βίντεο-παρουσίαση της εταιρίας Teledyne Marine.
[22]: Μοντελοποίηση της μαγνητόσφαιρας – WM Model: Open source μοντέλο απεικόνισης που προέρχεται από τη συνεργασία της NGA (United States’ National Geospatial-Intelligence Agency) και της DGC (United Kingdom’s Defence Geographic Centre)
[23]: Δεδομένα μαγνητικού πεδίου της Γης – InterMagnet
[24]: Δεδομένα από NOAA


100 άρθρα διαθέσιμα

29 Μαΐου 2023, 13:01

Συνεχίζονται για περίπου 10 ημέρες ακόμη οι συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας στη χώρα μας, οι οποίες διαμόρφωσαν το σκηνικό της φετινής Άνοιξης. Γενίκευση των φαινομένων μεταξύ Τετάρτης 31/5 και Παρασκευής 2/6. Από την Τετάρτη 7/6 το μοτίβο διαφοροποιείται με υποχώρηση των φαινομένων και άνοδο της θερμοκρασίας.

Περισσότερα »

22 Μαΐου 2023, 18:49

Συνθήκες αστάθειας και κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας 23-28/5 με τις βροχές / καταιγίδες να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα ηπειρωτικά, με έμφαση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα την Παρασκευή 26/5 επηρεάζοντας και ανατολικότερα τμήματα ενώ, εκτός εποχής κακοκαιρία με βροχές ακόμη και σε νότια νησιωτικά τμήματα αναμένεται την Κυριακή 28/5 με κύριο χαρακτηριστικό επίσης, τους ενισχυμένους βοριάδες. Οι θερμοκρασίες παραμένουν γενικά σε τιμές κάτω του κανονικού.

Περισσότερα »

15 Μαΐου 2023, 11:55

Υποχωρούν οι υψηλές θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου 13-14/5 καθώς νέα κακοκαιρία αναμένεται στη χώρα από την Τρίτη 16/5 μέχρι την Πέμπτη 18/5, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές / καταιγίδες σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αν και οι συνθήκες το Σαββατοκύριακο 20-21/5 θα είναι καλύτερες, δεν θα λείψουν οι συννεφιές και οι βροχές. Ιδιαίτερα άστατη η εβδομάδα από Δευτέρα 22/5 και μετά.

Περισσότερα »

8 Μαΐου 2023, 10:53

Κύριο χαρακτηριστικό της εβδομάδας, η αυξημένη συννεφιά και οι βροχές σε δυτικά και βόρεια, με αρκετά φθινοπωρινή την εικόνα του καιρού. Σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αισθητή η παρουσία των βοριάδων στο Αιγαίο. Άνοδος της θερμοκρασίας, εξασθένηση των ανέμων, αραιές νεφώσεις και πιθανή μεταφορά σκόνης το Σαββατοκύριακο 13-14/5 ωστόσο ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

4 Μαΐου 2023, 21:26

Βροχερή η νύχτα και το πρωινό της Παρασκευής, με εντονότερα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια τμήματα όπου είναι πιθανή και η εκδήλωση καταιγίδων.

Περισσότερα »

3 Μαΐου 2023, 22:39

Συνεχίζονται οι κατά τόπους ισχυρές βροχές τις επόμενες 48 ώρες (Πέμπτη – Παρασκευή) στη χώρα, με τον κύριο όγκο των φαινομένων να μετατοπίζεται σταδιακά σε ανατολικότερα τμήματα και σε περιοχές του Αιγαίου από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής. Ταυτόχρονα, οι άνεμοι θα στραφούν σε βοριάδες, σε ισχυρές ή πολύ ισχυρές εντάσεις, οι οποίοι θα επιμείνουν και το Σαββατοκύριακο αν και λίγο εξασθενημένοι.

Περισσότερα »

29 Απριλίου 2023, 17:31

Αυξημένες κατά διαστήματα συννεφιές αναμένονται και στην Αττική με πιθανότητα βροχής το πρωί της Κυριακής και το πρώτο μισό της Δευτέρας. Ευχάριστες θερμοκρασίες το μεσημέρι, σχετική ψύχρα το πρωί και ασθενείς άνεμοι.

Περισσότερα »

29 Απριλίου 2023, 17:18

Με όχι και τόσο καλό καιρό η Πρωτομαγιά 2023 στη χώρα μας, καθώς η συννεφιά θα είναι αρκετή σε πολλά τμήματα της Επικράτειας ενώ θα σημειωθούν και βροχές κυρίως σε κεντρικότερα, δυτικά και νότια αλλά και σε αρκετά ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι, ως αποτέλεσμα της θερμικής αστάθειας.

Περισσότερα »

24 Απριλίου 2023, 23:34

Νέα κακοκαιρία στη χώρα μας την Τετάρτη 26/4, η οποία θα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το Σάββατο 22/4. Ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί μέχρι την Παρασκευή 28/4 σε κάποιες περιοχές με τους βοριάδες ενισχυμένους και τη θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Καλές καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο 29-30/4, όμως η πρόγνωση για την Πρωτομαγιά είναι ακόμη δύσκολη υπόθεση. Σε γενικές γραμμές και η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου θα κυλήσει με αρκετά άστατο καιρό με πιθανότητα οργανωμένης κακοκαιρίας από την Τετάρτη 3/5.

Περισσότερα »

22 Απριλίου 2023, 02:48

Βροχερό το βράδυ του Σαββάτου στην Αθήνα και σε αρκετές περιοχές της Αττικής, με αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθεί και καταιγίδα. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή.

Περισσότερα »

22 Απριλίου 2023, 02:26

Έξαρση των φαινομένων θερμικής αστάθειας το Σάββατο 22 Απριλίου καθώς εκτός από τα ευνοϊκά θερμοκρασιακά προφίλ που προκαλούν έντονες ανοδικές κινήσεις και αναπτύξεις νεφών, αναμένεται επίσης μια μικρής κλίμακας διαταραχή που θα διασχίσει τη χώρα από τα ΒΔ προς τα ΝΑ. Οι δύο παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό αναμένεται να γενικεύσουν τα φαινόμενα στη χώρα με βροχές / καταιγίδες και σε νησιωτικές περιοχές εκτός των ηπειρωτικών τμημάτων.

Περισσότερα »

19 Απριλίου 2023, 23:28

Επανάληψη των φαινομένων της Τετάρτης 19/4 και την Πέμπτη 20/4 στην Αττική αν και σε πιο περιορισμένη έκταση, απασχολώντας κυρίως βορειοδυτικά, βόρεια, βορειοανατολικά τμήματα του νομού και τις βορειότερες περιοχές των Μεσογείων.

Περισσότερα »

19 Απριλίου 2023, 23:19

Συνεχίζονται τα φαινόμενα θερμικής αστάθειας στη χώρα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας (του Πάσχα) αλλά και την επόμενη. Ιδίως το Σάββατο 22/4, αναμένονται ισχυρές καταιγίδες στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ βροχές θα σημειωθούν και σε πολλά νησιωτικά τμήματα επίσης, ακόμη και νοτιότερα.

Περισσότερα »

17 Απριλίου 2023, 18:21

Λίγες πρόσκαιρες βροχές στην Αθήνα και στο νομό τη νύχτα / νωρίς το πρωί και εκ νέου μετά το μεσημέρι (κυρίως στα βόρεια / βορειοανατολικά τμήματα).

Περισσότερα »

17 Απριλίου 2023, 18:09

Επανάληψη του καιρικού σκηνικού που επικράτησε τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη με τα φαινόμενα να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και να εκδηλώνονται στις ίδιες περίπου περιοχές.

Περισσότερα »

17 Απριλίου 2023, 01:59

Πρόσκαιρη βροχή σε τμήματα της Αττικής αργά το πρωί, όμως ο καιρός θα βελτιωθεί στη συνέχεια.

Περισσότερα »

17 Απριλίου 2023, 01:53

Κύμα βροχών / καταιγίδων τοπικά ισχυρών αναμένεται στη χώρα από τα δυτικά προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά, επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας αλλά και τα βορειότερα τμήματα του Αιγαίου. Λιγότερα ή καθόλου φαινόμενα στα νοτιότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.

Περισσότερα »

15 Απριλίου 2023, 21:31

Αλλαγή του καιρού από τα δυτικά και σταδιακά σε κεντρικά και βόρεια τμήματα μετά το μεσημέρι με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα ενταθούν στα δυτικά. Σε ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, δεν θα σημειωθούν βροχές.

Περισσότερα »

15 Απριλίου 2023, 01:13

Αραιές νεφώσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας και τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοανατολικά και από το βράδυ σε τμήματα της δυτικής χώρας. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με την Μεγάλη Πέμπτη.

Περισσότερα »

14 Απριλίου 2023, 11:24

Τυπικός καιρός της Μ. Παρασκευής στη χώρα με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Βροχές αναμένονται στα βόρεια αλλά και στα δυτικά τμήματα όπου θα σημειωθούν και καταιγίδες. Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και ενισχυμένοι άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο.

Περισσότερα »

11 Απριλίου 2023, 00:02

Άστατος ο καιρός καθ’όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς καθημερινά θα σημειώνονται βροχές σε διάφορα τμήματα της χώρας. Περισσότερα φαινόμενα σε κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και νησιωτικά. Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλότερα της εποχής επίπεδα και οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι κυρίως την Μ.Τρίτη (βοριάδες) και τη Μ.Παρασκευή (νοτιάδες).

Περισσότερα »

8 Απριλίου 2023, 02:17

Ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από το βράδυ της Κυριακής, η πιθανότητα βροχής είναι αυξημένη στα δυτικότερα τμήματα του νομού.

Περισσότερα »

8 Απριλίου 2023, 02:02

Λίγες βροχές το Σάββατο κυρίως σε Κρήτη / Δωδεκάνησα και αρκετή ηλιοφάνεια, όμως την Κυριακή τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα κυρίως στα ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις εκ νέου σε ορεινά της κεντρικής / βόρειας χώρας.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2023, 23:44

Λίγες τοπικές βροχές σε βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά του νομού νωρίς το μεσημέρι, φαινόμενα τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν για λίγο και τμήματα του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2023, 22:07

Ύφεση των φαινομένων σε σχέση με την Πέμπτη, χωρίς όμως να σταματήσουν εντελώς. Συνεπώς και την Παρασκευή 7 Απριλίου, αναμένονται τοπικές βροχές / καταιγίδες (μπόρες) αρχικά σε τμήματα του Αιγαίου, φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μεταφερθούν σε ηπειρωτικές περιοχές. Δεν θα λείψουν οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά ενώ και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε σχετικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2023, 10:14

Άστατή και βροχερή ημέρα κυρίως κατά το Β’ μισό της. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες κατά τις βραδινές ώρες.

Περισσότερα »

6 Απριλίου 2023, 01:05

Βροχερή και άστατη η Πέμπτη 6 Απριλίου στη χώρα με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε σχετικά χαμηλά επίπεδα θυμίζοντας Μάρτιο σε αρκετές περιοχές.

Περισσότερα »

2 Απριλίου 2023, 13:38

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου και για τουλάχιστον 10 ημέρες (μέχρι περίπου τη Μ. Πέμπτη) οι συνθήκες θα είναι αρκετά άστατες με εκδήλωση βροχών σε καθημερινή βάση. Η αρχή γίνεται με τη δημιουργία ενός οργανωμένου χαμηλού στο Ιόνιο τη Δευτέρα 3/4 το οποίο κινούμενο ανατολικά μέχρι το βράδυ της Τρίτης, θα προκαλέσει αρκετές βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά της χώρας.

Περισσότερα »

2 Απριλίου 2023, 01:00

Αρκετές νεφώσεις και κάποιες ασθενείς βροχές μετά το μεσημέρι κι σε περιοχές της Αττικής, με τους ανέμους να εξασθενούν όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Περισσότερα »

2 Απριλίου 2023, 00:51

Αρκετά συννεφιασμένη η Κυριακή για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ θα σημειωθούν και βροχές με εξαίρεση το Αιγαίο και τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι εξασθενούν.

Περισσότερα »

27 Μαρτίου 2023, 22:37

Γρήγορη αλλαγή του καιρού και στην Αττική από το μεσημέρι και μετά, με βροχές και καταιγίδα, αρχικα σε βόρεια και βορειοδυτικά και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές. Χιόνια αρχικά στα πολύ ορεινά αλλά στη συνέχεια και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Περισσότερα »

27 Μαρτίου 2023, 22:12

Απότομη αλλαγή του καιρού στη χώρα με βροχές αλλά και χιονοπτώσεις αρχικά σε ορεινές περιοχές και σταδιακά και σε χαμηλότερα υψόμετρα, οι οποίες θα εμφανιστούν από το απόγευμα ενδεχομένως και σε ημιπεδινές περιοχές κυρίως όσον αφορά την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τα νοτιότερα της Θεσσαλίας και τη βορειοανατολική χώρα.

Περισσότερα »

27 Μαρτίου 2023, 00:25

Από τις συνθήκες προχωρημένης Άνοιξης αυτό το Σαββατοκύριακο, περνάμε σε Χειμωνιάτικο καιρό την Τρίτη 28/3 με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και επικίνδυνα για τις καλλιέργειες φαινόμενα παγετού το πρωί της Τετάρτης 29/3 σε ηπειρωτικές περιοχές. Αν και η θερμοκρασία θα προσπαθήσει να επιστρέψει σε κανονικές τιμές (και λίγο υψηλότερες του φυσιολογικού το ΣΚ 1-2 Απριλίου), ο ψυχρός καιρός παραμονεύει εκ νέου από τη Δευτέρα 3 Απριλίου και μετά.

Περισσότερα »

21 Μαρτίου 2023, 00:00

Σύντομη ατμοσφαιρική διαταραχή την Τρίτη 21/3 με βροχές κυρίως σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια / βορειοανατολικά τμήματα της χώρας αλλά στη συνέχεια ο καιρός θα είναι καλός με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 22-25 το Σαββατοκύριακο 25-26/3. Επιδείνωση από τη Δευτέρα 27/3, η οποία θα είναι η αρχή μιας σειράς από κακοκαιρίες με πτώση της θερμοκρασίας ενδεχομένως και σε χειμερινά επίπεδα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Περισσότερα »

16 Μαρτίου 2023, 12:34

Χειμωνιάτικο το διάστημα έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου, με νέες ισχυρότερες χιονοπτώσεις σε δυτική Μακεδονία (αλλά και άλλες περιοχές) από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Ταυτόχρονα θα χιονίσει και σε άλλες περιοχές της κεντρικής / ανατολικής και βόρειας χώρας μέχρι και ημιορεινά υψόμετρα. Τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν στη συνέχεια και θα μετατοπιστούν κατά τόπους νοτιότερα, αλλά το κρύο (κυρίως στα ανατολικά) και οι ενισχυμένοι βοριάδες παραμένουν. Ηπιότερες συνθήκες την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

11 Μαρτίου 2023, 19:15

Αλλαγή του καιρού από το μεσημέρι στην Αττική, με γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας, ενίσχυση των βοριάδων και βροχές. Λίγο νωρίτερα, εντονότερες βροχές σε ΒΔ/Β/ΒΑ τμήματα του νομού με αυξημένη πιθανότητα καταιγίδας. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα.

Περισσότερα »

10 Μαρτίου 2023, 17:24

Διαδοχικές κακοκαιρίες θα επηρεάσουν τη χώρα μας με βροχές, χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές και εναλλαγές νοτιάδων και βοριάδων. Η πρώτη εξ αυτών αναμένεται από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ένα ακόμη χαμηλό θα διαμορφώσει τις συνθήκες της Κυριακής με πτώση της θερμοκρασίας σε χειμερινά επίπεδα και ενίσχυση των βοριάδων. Νέα κακοκαιρία από την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

Περισσότερα »

4 Μαρτίου 2023, 12:27

Άστατος καιρός στην Αττική με τις βροχές να εντοπίζονται κυριως κατά το πρώτο μισό του Σαββάτου και μετά το μεσημέρι της Κυριακής κυρίως σε δυτικά και βόρεια / βορειοανατολικά τμήματα.

Περισσότερα »

4 Μαρτίου 2023, 12:05

Βροχερό Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με καταιγίδες να εκδηλώνονται κυρίως στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά.

Περισσότερα »

24 Φεβρουαρίου 2023, 19:16

Η Αττική δεν θα επηρεαστεί από τις βροχοπτώσεις που θα εκδηλωθούν σε άλλα τμήματα της χώρας όμως, η παρουσία της Αφρικανικής σκόνης θα είναι έντονη κυρίως την Κυριακή. Σχετικά καλές συνθήκες την Καθαρά Δευτέρα, με έως μέτριους νοτιάδες.

Περισσότερα »

24 Φεβρουαρίου 2023, 18:51

Κύριο χαρακτηριστικό του τριημέρου, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ενισχυμένοι νοτιάδες και η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης (ιδίως την Κυριακή). Δεν θα λείψουν οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά / βορειοδυτικά την Κυριακή αλλά και την Καθαρά Δευτέρα.

Περισσότερα »

8 Φεβρουαρίου 2023, 21:01

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να απασχολούν κυρίως τα βορειοδυτικά ορεινά τμήματα του νομού και κατά διαστήματα και τα βόρεια / βορειοανατολικά / ανατολικά τμήματα. Πιθανή πρόσκαιρη χιονόπτωση και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περισσότερα »

8 Φεβρουαρίου 2023, 20:27

Συνεχίζονται για 5η ημέρα οι χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, κατά διαστήματα έντονες σε συγκεκριμένες περιοχές.

Περισσότερα »

8 Φεβρουαρίου 2023, 00:34

Κατά διαστήματα ισχυρές χιονοπτώσεις έως και το μεσημέρι ιδίως στα βορειοδυτικά, βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα του νομού ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά.

Περισσότερα »

8 Φεβρουαρίου 2023, 00:25

Επιμένουν για τέταρτη ημέρα, οι χιονοπτώσεις κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, οι οποίες θα έχουν ισχυρό χαρακτήρα. Τάση ύφεσης των φαινομένων από το μεσημέρι και μετά.

Περισσότερα »

6 Φεβρουαρίου 2023, 21:49

Σε σχετική ύφεση η κακοκαιρία στην Αττική, με τις χιονοπτώσεις να εξασθενούν, χωρίς να σταματούν τελείως καθώς θα εκδηλωθούν κυρίως τις πρωινές αλλά και τις βραδινές ώρες.

Περισσότερα »

6 Φεβρουαρίου 2023, 21:27

Μετατόπιση του κύριου όγκου των χιονοπτώσεων σε περιοχές της ανατολικής χώρας από τη Βοιωτία και βορειότερα ενώ υποχωρούν τα φαινόμενα στη νοτιοανατολική Στερεά χωρίς ωστόσο να παύουν. Χιονοπτώσεις και στην ανατολική Πελοπόννησο, ενώ συνεχίζονται τα φαινόμενα και στην Κρήτη.

Περισσότερα »

6 Φεβρουαρίου 2023, 00:02

Δύο σημαντικά διαστήματα επιδείνωσης διακρίνονται στο νομό, το πρώτο κατά τις νυχτερινές / πρωινές ώρες και το δεύτερο εκ νέου κατά τις βραδινές με πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα και χιονόστρωση σε περιοχές άνω των 100μ

Περισσότερα »

5 Φεβρουαρίου 2023, 23:40

Συνεχίζονται οι ισχυρές χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά κυρίως σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια αλλά σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης κι των Κυκλάδων. Θα χιονίσει επίσης και σε πολλά τμήματα του ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Περισσότερα »

3 Φεβρουαρίου 2023, 22:39

Κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται στην Αττική από νωρίς το πρωί της Κυριακής με ισχυρές χιονοπτώσεις έως και μηδενικά υψόμετρα. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, αν και θα υπάρξει σχετική ύφεση μετά το απόγευμα.

Περισσότερα »

3 Φεβρουαρίου 2023, 21:45

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε κεντρικές και βόρειες ημιορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και καταιγίδες το βράδυ στο νότιο Αιγαίο. Ραγδαία επιδείνωση του καιρού μέσα στη νύχτα προς Κυριακή με χιονοπτώσεις / χιονοκαταιγίδες αρχικά στο κεντρικό Αιγαίο και σύντομα και στην ανατολική Στερεά…

Περισσότερα »

28 Ιανουαρίου 2023, 02:58

Διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και παροδικές βροχές, οι οποίες θα εντοπίζονται κυρίως κατά το διάστημα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής. Σταδιακή επικράτηση καιρού βορείου ρεύματος στη συνέχεια, με ασθενείς βροχές στα βόρεια.

Περισσότερα »

28 Ιανουαρίου 2023, 02:22

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός και το Σαββατοκύριακο με διαστήματα βροχών / καταιγίδων στα νοτιότερα ηπειρωτικά τμήματα και στο Αιγαίο. Τάση για πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή με σχετική ενίσχυση των βοριάδων.

Περισσότερα »

26 Ιανουαρίου 2023, 22:51

Άστατος καιρός στην Αττική με διαστήματα ηλιοφάνειας αλλά και τοπικές βροχές. Σε χειμερινά επίπεδα η θερμοκρασία.

Περισσότερα »

26 Ιανουαρίου 2023, 22:36

Άστατος καιρός με κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες / παράκτιες περιοχές ενώ θα χιονίσει και σε αρκετά ορεινά τμήματα. Λιγότερα ή καθόλου φαινόμενα σε βορειοδυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι εξασθενούν.

Περισσότερα »

25 Ιανουαρίου 2023, 21:59

Επιδείνωση του καιρού από νωρίς το μεσημέρι, πρώτα από τα δυτικά και στη συνέχεια και σε άλλες περιοχές του νομού Αττικής, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αυξημένη πιθανότητα πλημμυρικών επεισοδίων. Βελτίωση του καιρού από το βράδυ.

Περισσότερα »

25 Ιανουαρίου 2023, 21:36

Πολύ έντονη και δυνητικά επικίνδυνη κακοκαιρία στη χώρα (Νηλέας), με ισχυρές καταιγίδες σε δυτικά – κεντρικά – νότια ηπειρωτικά και Αιγαίο, ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια αλλά και συνοδεία θυελλωδών ανέμων. Αυξημένη πιθανότητα ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων στα νοτιότερα ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Τα φαινόμενα δεν θα επηρεάσουν την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Περισσότερα »

24 Ιανουαρίου 2023, 12:45

Ιδιαίτερα δραστήρια εβδομάδα, η οποία θα μας βάλει επιτέλους στο Χειμώνα. Το “μενού” περιλαμβάνει ισχυρές βροχές / καταιγίδες στα νότια και χιονοπτώσεις έως και τα ημιορεινά της βόρειας και κεντρικής χώρας την Πέμπτη και επιμονή της κακοκαιρίας και τις επόμενες ημέρες. Εξίσου δραστήριο και χειμερινό το διάστημα των πρώτων ημερών του Φεβρουαρίου.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2023, 23:48

Υψηλές θερμοκρασίες σε ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, όμως στα δυτικά και βορειοδυτικά οι συνθήκες θα παραμείνουν περίπου ίδιες με τις προηγούμενες ημέρες. Εδώ ο καιρός θα είναι σαφώς ψυχρότερος και με διαστήματα ισχυρών βροχών / καταιγίδων ενώ οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν στα ορεινά τμήματα.

Περισσότερα »

20 Ιανουαρίου 2023, 21:07

Παροδικές βροχές κυρίως το πρωί του Σαββάτου, το βράδυ, αλλά και κατά τη διάρκεια της Κυριακής. Οι νοτιάδες τοπικά ισχυροί το Σάββατο, θα εξασθενήσουν την Κυριακή.

Περισσότερα »

20 Ιανουαρίου 2023, 20:30

Συνεχίζονται οι βροχές κατά διαστήματα, επηρεάζοντας περισσότερο τα δυτικά τμήματα της χώρας, χωρίς όμως να λείψουν και από άλλες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυροί άνεμοι το Σάββατο.

Περισσότερα »

19 Ιανουαρίου 2023, 21:51

Βροχές το πρωί και στην Αττική με πιθανότητα καταιγίδας. Λίγο πριν το πέρασμα των φαινομένων αλλά και στην αρχική τους φάση αναμένονται θυελλώδεις άνεμοι. Βελτίωση των συνθηκών από το μεσημέρι και μετά.

Περισσότερα »

19 Ιανουαρίου 2023, 21:38

Ψυχρό μέτωπο από τα δυτικά θα σαρώσει τη χώρα με εκδήλωση βροχών σε αρκετές περιοχές αλλά και καταιγίδων κυρίως στα νοτιότερα και στα πελάγη συνοδεία θυελλωδών / πολύ θυελλωδών ανέμων. Σχετική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές περιοχές.

Περισσότερα »

17 Ιανουαρίου 2023, 00:12

Μια μακρά σειρά διαδοχικών ατμοσφαιρικών διαταραχών αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης 19/1, πιθανότατα έως και το τέλος του μήνα με βροχές αλλά και χιονοπτώσεις έως και ημιορεινά υψόμετρα της βόρειας και βορειοδυτικής χώρας αρχικά. Οι θυελλώδεις νοτιάδες των επόμενων ημερών θα αποτελέσουν τον προπομπό αυτής της κατάστασης.

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2023, 00:49

Η επίσκεψη του ψυχρού μετώπου στην Αττική αναμένεται κατά τις πρωινές ώρες με ισχυρές κατά διαστήματα βροχές και πιθανή καταιγίδα αλλά και πολύ θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 8 και κατά τόπους 9 μποφόρ. Σχετική βελτίωση του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι.

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2023, 00:26

Πρώτη ημέρα της πολυήμερης κακοκαιρίας στη χώρα με ισχυρά φαινόμενα λόγω του προπορευόμενου ψυχρού μετώπου που θα σαρώσει τη χώρα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Επιστροφή των χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Περισσότερα »

10 Ιανουαρίου 2023, 00:18

Επιστροφή του καιρού μετά από 6 εβδομάδες…απουσίας με ένα ψυχρό μέτωπο “φθινοπωρινών” προδιαγραφών αρχικά την Τρίτη 10/1, το οποίο θα προκαλέσει ισχυρές βροχές / καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας τέτοια, ώστε να επανεμφανιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ο άστατος καιρός κυρίως στα νοτιότερα και στα ανατολικά θα συνεχιστεί μέχρι και το Σάββατο 14/1.

Περισσότερα »

3 Ιανουαρίου 2023, 20:27

Η παρατεταμένη καλοκαιρία συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή 8/1 με τον καιρό να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες ημέρες. Κάθε ημέρα θα είναι σχεδόν επανάληψη της προηγούμενης (με μικρές διαφοροποιήσεις οι οποίες περιγράφονται στο κείμενο). Από τη Δευτέρα 9/1 όμως ο καιρός αλλάζει σταδιακά καθώς οι αντικυκλωνικές πιέσεις υποχωρούν, επιτρέποντας σε μια σειρά από ατμοσφαιρικές διαταραχές κλιμακούμενης έντασης να επισκεφθούν την περιοχή μας.

Περισσότερα »

28 Δεκεμβρίου 2022, 13:50

Συνεχίζεται ο πολύ ήπιος καιρός αρχικά μέχρι και το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς αλλά και στο μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης εβδομάδας του έτους, με κάποιες ενδείξεις αλλαγής προς το ψυχρότερο από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου και μετά.

Περισσότερα »

20 Δεκεμβρίου 2022, 23:36

Ήπιες καιρικές συνθήκες οδεύοντας προς τα Χριστούγεννα καθώς η ψυχρή μεταφορά των προηγούμενων 2 ημέρων θα σταματήσει. Το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων ο καιρός θα είναι αρκετά ομιχλώδης και ψυχρός ιδίως στα ηπειρωτικά αλλά με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες το μεσημέρι. Η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα είναι παρόμοια με την προηγούμενη με τους βοριάδες να επιστρέφουν αρχικά αλλά στη συνέχεια ο καιρός να καθίσταται ήπιος προς την Πρωτοχρονιά.

Περισσότερα »

13 Δεκεμβρίου 2022, 01:45

Διατηρεί το Φθινοπωρινό του πρόσωπο ο Δεκέμβριος και αυτήν την εβδομάδα, με παροδικές βροχές και πρόσκαιρη την παρουσία των βοριάδων κατά το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης. Σημαντική άνοδος στη συνέχεια με έως 24 βαθμούς το Σάββατο.

Περισσότερα »

9 Δεκεμβρίου 2022, 22:46

Βροχή και στην Αττική από το πρωί της Κυριακής μέχρι και αργά το μεσημέρι οπότε είναι πιθανή και η εκδήλωση καταιγίδας. Ενισχυμένοι νοτιάδες στα νότια τμήματα του νομού αλλά και στον Σαρωνικό.

Περισσότερα »

9 Δεκεμβρίου 2022, 22:27

Βροχερό Σαββατοκύριακο με τα φαινόμενα κυρίως από το βράδυ του Σαββάτου. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, βροχές θα έχουν σημειωθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας με καταιγίδες σε δυτικά, νότια ηπειρωτικά αλλά και στο Αιγαίο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, φτάνοντας σε εκτεταμένες περιοχές και τα 8 μποφορ, αισθητοί και στα ηπειρωτικά. Συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή.

Περισσότερα »

7 Δεκεμβρίου 2022, 11:36

Μουντό και βροχερό το σκηνικό της Αττικής, με φαινόμενα κυρίως από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Περισσότερα »

6 Δεκεμβρίου 2022, 13:13

Φθινοπωρινό το μοτίβο του καιρού και αυτήν την εβδομάδα με βροχές και στα νοτιότερα ηπειρωτικά / νησιωτικά και καταιγίδες κυρίως το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης 7-8 Δεκεμβρίου. Στροφή των ανέμων σε νοτιάδες οι οποίοι θα ενισχυθούν προς το τέλος της εβδομάδας ανεβάζοντας τη θερμοκρασία, καθώς νέα διαταραχή αναμένεται στη χώρα μας την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

Περισσότερα »

4 Δεκεμβρίου 2022, 01:30

Παροδικές νεφώσεις κυρίως από το μεσημέρι και μετά, οι οποίες είναι πιθανό να προκαλέσουν ασθενή βροχή σε αρκετές περιοχές του νομού.

Περισσότερα »

4 Δεκεμβρίου 2022, 01:12

Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις και παροδικές βροχές σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα της χώρς, με έμφαση σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Μέτριοι / ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, εμφανιζόμενοι ως Α/ΝΑ στο Ιόνιο.

Περισσότερα »

30 Νοεμβρίου 2022, 17:45

Λίγο μετά την αλλαγή προς Πέμπτη, (το κυρίως) μέτωπο βροχών αλλά και καταιγίδων θα διέλθει πάνω από την Αττική με εκδήλωση κατά διαστήματα πολύ ισχυρών φαινομένων. Σταδιακή βελτίωση των συνθηκών μέσα στο πρωί.

Περισσότερα »

30 Νοεμβρίου 2022, 15:21

Συνεχείς βροχές εκδηλώνονται ήδη στα ανατολικά τμήματα της Επικράτειας ενώ κύμα ισχυρών βροχών / καταιγίδων αναμένεται να σαρώσει πολλά νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα αλλά και περιοχές του Αιγαίου από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης, με κίνηση από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά.

Περισσότερα »

25 Νοεμβρίου 2022, 17:38

Χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο αλλά και το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας στην Αττική με αυξημένη συννεφιά, κατά διαστήματα ασθενείς βροχές, χαμηλές θερμοκρασίες και ενισχυμένους ανέμους.

Περισσότερα »

25 Νοεμβρίου 2022, 17:00

Βαθμιαία επιδείνωση του καιρού μέσα στο Σάββατο με κατά τόπους βροχές από το μεσημέρι και μετά κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα. Τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της Κυριακής και κατά το πρώτο μισό της ημέρας θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Περισσότερα »

22 Νοεμβρίου 2022, 12:26

Απότομη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός μετά τα μεσάνυκτα προς Τετάρτη με κύμα βροχών / καταιγίδων παροδικά ισχυρών στο νομό. Βελτίωση των συνθηκών αναμένεται μέσα στο πρωί της Τετάρτης και η ημέρα θα είναι ηλιόλουστη στη συνέχεια. Η θερμοκρασία σε πτώση.

Περισσότερα »

22 Νοεμβρίου 2022, 11:12

Ψυχρό μέτωπο από τα βορειοδυτικά θα φέρει ένα κύμα ισχυρών βροχών / καταιγίδων αρχικά στα βορειοδυτικά το οποίο στη συνέχεια θα σαρώσει τη χώρα κινούμενο προς τα νοτιοανατολικά.

Περισσότερα »

22 Νοεμβρίου 2022, 10:45

Αρκετά δραστήριο παραμένει το επόμενο διάστημα με δύο κακοκαιρίες: Η πρώτη, φθινοπωρινού τύπου κατά το διήμερο Τρίτης – Τετάρτης 22-23 Νοεμβρίου με βροχές σε όλη τη χώρα και η δεύτερη από την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Η καιρική δραστηριότητα διατηρείται και την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

18 Νοεμβρίου 2022, 22:34

Πιθανότητα παροδικής βροχής το απόγευμα της Κυριακής. Κύριο χαρακτηριστικό ο Νοτιάς ο οποίος κατά διαστήματα θα είναι αρκετά ενισχυμένος ιδίως την Κυριακή στα νότια του νομού.

Περισσότερα »

18 Νοεμβρίου 2022, 22:04

Βροχερός καιρός κυρίως σε δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυριαρχήσουν οι νοτιάδες αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, φτάνοντας ενδεχομένως και τους 30 βαθμούς στη βόρεια Κρήτη.

Περισσότερα »

15 Νοεμβρίου 2022, 11:09

Φθινοπωρινό το μοτίβο του καιρού αυτήν την εβδομάδα, με κατά διαστήματα βροχές σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια κυρίως την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου. Κακοκαιρία αναμένεται την Κυριακή 20/11, η οποία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα 21/11 με βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, καταιγίδες στα νοτιότερα και χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Περισσότερα »

11 Νοεμβρίου 2022, 20:18

Νεφελώδες το Σάββατο στην Αθήνα, με σχετικά χαμηλές (σχεδόν χειμωνιάτικες) θερμοκρασίες και ψιλόβροχο. Βελτιωμένες συνθήκες την Κυριακή και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

Περισσότερα »

11 Νοεμβρίου 2022, 20:04

Διαταραχή, με τροχιά από τα βορειοανατολικά προς το Ιόνιο, θα έχει σαν αποτέλεσμα τις βροχές σε αρκετά ηπειρωτικά τμήματα (με εξαίρεση τα νότια και ανατολικά). Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και θυελλώδεις βορειοανατολικοί έως και τα 8 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Περισσότερα »

7 Νοεμβρίου 2022, 21:17

Νέα αλλαγή του καιρού από την Παρασκευή το βράδυ, με αύξηση των νεφώσεων και βροχές έως μέτριων εντάσεων το Σαββατοκύριακο 12-13 Νοεμβρίου σε ένα μεγάλο τμήμα της Επικράτειας με έμφαση στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια τμήματα, αλλά καλύτερες συνθήκες στο νότιο Αιγαίο.

Περισσότερα »

4 Νοεμβρίου 2022, 19:41

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού και στην Αττική με ισχυρές βροχές / καταιγίδες τη νύχτα προς Κυριακή 6 Νοεμβρίου. Η Κυριακή θα είναι αρκετά βροχερή με πιθανότητα ισχυρών φαινομένων

Περισσότερα »

4 Νοεμβρίου 2022, 19:23

Οι συνθήκες του Σαββατοκύριακου θα διαμορφωθούν από την πρώτη αμιγώς φθινοπωρινή κακοκαιρία, η οποία θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας. Το Σάββατο όσον αφορά τα δυτικά τμήματα και την Κυριακή όσον αφορά αρκετές περιοχές του Αιγαίου και τις νοτιότερες ηπειρωτικές αναμένονται ισχυρές καταιγίδες ενώ κατά τόπους ισχυρές βροχές θα σημειωθούν και σε βορειότερα ηπειρωτικά τμήματα όπως για παράδειγμα στην κεντρική Μακεδονία και στην ανατολική Θεσσαλία.

Περισσότερα »

31 Οκτωβρίου 2022, 23:21

Το καιρικό ενδιαφέρον αυτής της εβδομάδας εστιάζεται στην κακοκαιρία που θα μας απασχολήσει από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα, με κορύφωση το Σάββατο και την Κυριακή. Πρόκειται για κακοκαιρία “φθινοπωρινού τύπου”, η οποία θα επηρεάσει όλη τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές / καταιγίδες σε δυτικά και νότια ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα.

Περισσότερα »

25 Οκτωβρίου 2022, 01:08

Σταδιακή υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, με προοπτική να επιστρέψουν σε κανονικές τιμές προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα ενισχυθούν σημαντικά οι βοριάδες…

Περισσότερα »

17 Οκτωβρίου 2022, 22:47

Εβδομάδα βοριάδων και σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών στα ανατολικά και στο Αιγαίο χωρίς φαινόμενα, με εξαίρεση την Τρίτη 18/10 και την Παρασκευή 21/10 όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Από το Σάββατο 22/10 το σκηνικό του καιρού αλλάζει…

Περισσότερα »

14 Οκτωβρίου 2022, 22:13

Φθινοπωρινό το σκηνικό στην Αττική, με κυριαρχία του βορείου ρεύματος σε έως θυελλώδεις εντάσεις στα νοτιοανατολικά και παροδικές βροχές κυρίως κατά το πρώτο μισό του Σαββάτου. Τα φαινόμενα θα περιοριστούν την Κυριακή.

Περισσότερα »

14 Οκτωβρίου 2022, 21:59

Μετατόπιση των ισχυρών καταιγίδων σε Κρήτη και Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και κατά το Α’ μισό της Κυριακής με παράλληλη ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο σε θυελλώδεις εντάσεις.

Περισσότερα »

13 Οκτωβρίου 2022, 20:36

Βροχερή και φθινοπωρινή η ημέρα στην Αθήνα κυρίως κατά το πρώτο μισό της. Αίσθηση ψύχρας μετά το απόγευμα καθώς οι βοριάδες θα ενισχυθούν ιδίως στα ανατολικά.

Περισσότερα »

13 Οκτωβρίου 2022, 19:53

Ισχυρές καταιγίδες με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, υδροστρόβιλων και κατά τόπους πολύ ισχυρών ανέμων αναμένεται στα δυτικά τμήματα της χώρας. Βροχές αναμένονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Περισσότερα »

10 Οκτωβρίου 2022, 23:19

Η εβδομάδα θα είναι κάπως άστατη και κατά διαστήματα βροχερή κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, με ενδεχόμενο βροχών απο το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και σε νότια τμήματα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει η προοπτική για τη διέλευση κάποιας οργανωμένης κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα οι απαραίτητες μετά τη θερινή ξηρασία βροχές, να καθυστερούν…

Περισσότερα »