Ηφαιστειακό ωστικό κύμα!
Ένα αρκετά εντυπωσιακό και ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός έλαβε χώρα μόλις πριν λίγο σε όλον τον πλανήτη: Οι μετεωρολογικοί σταθμοί όλης της υφηλίου (κυριολεκτικά) κατέγραψαν διαδοχικά μια απότομη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις κυμάνθηκε μέσα σε λίγα λεπτά +/- 5hpa γύρω από την κανονική τιμή της.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο ωστικό κύμα που προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga, το οποίο βρίσκεται βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, σε μια πολύ ενεργή ηφαιστειακή περιοχή που βρίσκεται στο σημείο βύθισης της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού Ωκεανού κάτω από την αντίστοιχη Ινδο-Αυστραλιανή.
Η απόσταση της χώρας μας βρίσκεται περίπου 17.400km μακριά από την συγκεκριμένη περιοχή, σχεδόν αντιδιαμετρικά (πρώτη εικόνα).
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 04:26 ώρα UTC του Σαββάτου 15 Ιανουαρίου και το πρώτο ωστικό κύμα έγινε αντιληπτό γύρω στις 20:50 ώρα UTC στην Ελλάδα, δηλαδή 16 ώρες και 25 λεπτά μετά (985 λεπτά). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία λοιπόν το ωστικό κύμα ταξίδεψε με μια μέση ταχύτητα περίπου 300 μέτρων το δευτερόλεπτο (17km το λεπτό), δηλαδή όση περίπου και η ταχύτητα του ήχου. Ένα δεύτερο κύμα έγινε αντιληπτό λίγο μετά, γύρω στις 00:30 UTC της Κυριακής 16 Ιανουαρίου το οποίο προφανώς προήλθε από την αντίθετη κατεύθυνση.
Η εντυπωσιακή μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης απεικονίζεται στο παρακάτω γράφημα από τον μετεωρολογικό σταθμό των Ζαράκων Ευβοίας (~50km από την Αθήνα), όπου φαίνονται καθαρά τα δύο κύματα.
Αυτού του είδους οι κυματισμοί διατρέχουν τον πλανήτη περισσότερες από μία φορές, είναι πιθανό να δούμε κι άλλες παρόμοιες καταγραφές και τις επόμενες ώρες / ημέρες. Επειδή μάλιστα το βαρομετρικό πεδίο στην περιοχή μας είναι αρκετά σταθερό (όχι απότομες διακυμάνσεις λόγω του αντικυκλώνα που καλύπτει τη χώρα), το φαινόμενο θα απεικονιστεί με αρκετή ακρίβεια.