Κακοκαιρία “Ερμής” – Εξέλιξη
Η πρόγνωση για την Επικράτεια για την Τρίτη 30/1 βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/7191
Η πρόγνωση για την Αττική, για την Τρίτη 30/1, βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/7208
Σύντομη Ανάλυση
Η κακοκαιρία “Ερμής” είναι σχετικά μεγάλη σε διάρκεια και η έναρξη της μπορεί να προσδιοριστεί τις πρώτες ώρες της Κυριακής 28/1, όταν το πρώτο κύμα ψυχρότερων (ηπειρωτικής προέλευσης) αερίων μαζών εισήλθε από τα βόρεια / βορειοανατολικά στη χώρα μας.
Η κυκλοφορία των συστημάτων στην Ευρώπη που προκάλεσε αυτήν την ψυχρή εισβολή απεικονίζεται παρακάτω. Πρόκειται για χάρτη μέσης τροπόσφαιρας (περίπου 5500μ), επίπεδο όπου διαμορφώνεται η γενική κυκλοφορία των αερίων μαζών (ψυχρές / θερμές εισβολές κ.α.) και η διάταξή τους. Με κόκκινο βέλος σημειώνεται η πορεία του αντικυκλώνα από την κεντρική Μεσόγειο προς την ανατολική Ευρώπη, ενώ με μπλε η πορεία των χαμηλών πιέσεων:
Στην επόμενη κινούμενη εικόνα (gif), η κίνηση των συστημάτων από το μεσημέρι του Σαββάτυ 27/1 μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 1/2:
Φάσεις κακοκαιρίας
- Το πρώτο “κύμα” επιδείνωσης του καιρού συνέβη την Κυριακή 28/1, με φαινόμενα κυρίως στην Εύβοια αλλά και στην Κρήτη και χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (περίπου έως και τα 400μ στην Εύβοια). Λίγα φαινόμενα εκδηλώθηκαν και στην Αττική.
- Η δεύτερη φάση, ξεκίνησε μέσα στη νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα, με τον κύριο όγκο των φαινομένων να οργανώνεται στο κεντρικό και βορειοδυτικό Αιγαίο. Κινούμενος προς την ηπειρωτική χώρα επηρέασε περισσότερο βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς (Βοιωτία και Φθιώτιδα), την κεντρική / βόρεια Εύβοια αλλά και Σποράδες / Μαγνησία. Αν και αναμένονταν ισχυρές χιονοπτώσεις έως και πολύ χαμηλά υψόμετρα (κατά διαστήματα έως και τα 100μ), τελικά τα φαινόμενα ήταν ασθενούς έντασης και περιορίστηκαν σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Νοτιότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς είχαν άστατο καιρό, με παροδικούς όμβρους (χιονιού πάνω από τα 400μ και βροχής χαμηλότερα).
Η εξέλιξη την Τρίτη 30/1 – Τετάρτη 31/1
- Μέσα στο πρωί της Τρίτης, ξεκινάει η τρίτη φάση της κακοκαιρίας οπότε τα φαινόμενα θα αρχίσουν να οργανώνονται περισσότερο στη νοτιοανατολική Στερεά (Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια, νοτιότερες περιοχές της Βοιωτίας) ενώ ύφεση θα έχουμε σε βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς. Αν και θερμοκρασίες <0 βαθμών συναντάμε σε υψόμετρα μεταξύ 600-800μ, λόγω της έντασης των φαινομένων, της έντονης αστάθειας (δυναμικής και θερμικής) που παρατηρείται και της σχετικής ξηρότητας της ατμόσφαιρας στα χαμηλά στρώματα οι χιονοπτώσεις θα εμφανιστούν αρκετά χαμηλότερα από αυτό το όριο ιδίως κατά τα διαστήματα έντασης των φαινομένων. Συνεπώς, στις περιοχές αυτές αναμένεται να χιονίσει έως και τα 100-200μ, συμπεριλαμβανομένης και του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας με βροχή και πιθανό παροδικό χιονοβροχο σε τελείως μηδενικά υψόμετρα. Ωστόσο, σε διαστήματα ύφεσης των φαινομένων πάντως, αναμένεται να επικρατήσει η βροχή η το χιονόβροχο σε πολλές ακόμη περιοχές από τα 300μ και κάτω. Χιονοστρώσεις αναμένονται γενικά απο τα 300-400μ και πάνω, πρόσκαιρα όμως και χαμηλοτερα. Η φάση αυτή, φαίνεται να διαρκεί καθ’όλη τη διάρκεια της Τρίτης κι ενώ υπάρχει τάση για ύφεση στη συνέχεια, μέχρι τουλάχιστον και το μεσημέρι της Τετάρτης δεν αποκλείεται να έχουμε και διαστήματα επιδεινώσεων ιδίως σε καθαρά προσήνεμες περιοχες (πχ ΒΑ Αττική και Ανατολική / Νότια Εύβοια).
Οι προγνώσεις του ºU-Model
Στην παρακάτω κινούμενη εικόνα παρουσιάζεται ο υετός (βροχόπτωση / χιονόπτωση) ανά 1 ώρα από την Κυριακή 28/1 στις 14:00 έως και την Τετάρτη στις 14:00, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της κακοκαιρίας:
Στην επόμενη εικόνα, ο συνολικός υετός για το διάστημα από τις 14:00 της Κυριακής 28/1 έως τις 14:00 της Τετάρτης 31/1.
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η χιονόπτωση ανά 1 ώρα από την Κυριακή 28/1 στις 14:00 έως την Τετάρτη 31/1 στις 14:00:
Στην επόμενη εικόνα συνολική χιονόπτωση (σε εκατοστά) για το ίδιο διάστημα: