Κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ: Ποιοτική σύγκριση μεταξύ τριών συστημάτων πρόγνωσης

Μεταξύ 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2024, η κακοκαιρία με την ονομασία “ΑΤΕΝΑ” επηρέασε τη χώρα μας, φέρνοντας τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου σε αρκετές περιοχές με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Σε αυτό το άρθρο συγκρίνεται η προγνωστική ικανότητα τριών συστημάτων (GFS, IFS, ºU-Model) τα οποία, εκτός των άλλων διαφορών, εκτελούν την προσομοίωση σε διαφορετική ανάλυση πλέγματος (27km x 21km, 11km x 9km και 5km x 5km αντίστοιχα). Τα δύο πρώτα, πρόκειται για παγκόσμια συστήματα πρόγνωσης, ενώ το σύστημα του °Umeteo είναι περιοχικό, το οποίο χρησιμοποιεί τα δεδομένα του GFS ως αρχικές και οριακές συνθήκες σε ανάλυση 1° (περίπου 100km).

Η σύγκριση πραγματοποιείται με βάση τους χάρτες πρόβλεψης του αθροιστικού υετού για το διάστημα από 9/9/2024 – 15:00 τοπική ώρα έως 12/9/2024 – 15:00 τοπική ώρα. Ως βάση σύγκρισης χρησιμοποιούνται οι εξής πηγές: Ανακοινώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κεραυνικά δεδομένα του συστήματος blitzortung και εικόνες των δορυφόρων meteosat.

Προβλεπόμενος αθροιστικός υετός

Στο παρακάτω σχήμα (1), παρουσιάζεται ο συνολικός προβλεπόμενος υετός για το διάστημα από το μεσημέρι (15:00) της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου έως το μεσημέρι (15:00) της Πέμπτης 12 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ºU-Model. Η πρόγνωση πραγματοποιείται σε 35 ατμοσφαιρικά επίπεδα και οριζόντιο πλέγμα 5 x 5 km [1], με αρχικές και οριακές συνθήκες την 9/9/2024 – 12Z πρόγνωση του παγκόσμιου προγνωστικού συστήματος, GFS.

Σχήμα 1: Αθροιστικός υετός από το °U-Model για το διάστημα από 9 Σεπτεμβρίου 2024 15:00 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 με βάση την προσομοίωση στις 8 Σεπτεμβρίου 2024 – 12:00 UTC (15:00 τοπική ώρα)

Η αντίστοιχη πρόγνωση από το GFS, σε πλέγμα 0.25° x 0.25° (περίπου 27km x 21km στο γ.πλάτος της χώρας μας) [2], παρουσιάζεται στο σχήμα 2:

Σχημα 2: Αθροιστικός υετός από το μοντέλο GFS για το διάστημα από 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 με βάση την προσομοίωση της 8ης Σεπτεμβρίου 2024, 12:00 UTC

Στο σχήμα 3, παρουσιάζεται η αντίστοιχη πρόγνωση από το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) [3] η οποία εκτελείται σε πλέγμα 0.1º x 0.1º (11km x 9km):

Σχήμα 3: Αθροιστικός υετός από το μοντέλο IFS (ECMWF) για το διάστημα από 9 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 έως 12 Σεπτεμβρίου 2024, 15:00 με βάση την προσομοίωση της 8ης Σεπτεμβρίου 2024, 12:00 UTC

Φαίνεται ότι, ο συνολικά προβλεπόμενος υετός (πρόκειται κυρίως για βροχόπτωση και ελάχιστες χαλαζοπτώσεις) για το διάστημα από το μεσημέρι της Δευτέρας 9/9/24 έως το μεσημέρι της Πέμπτης 12/9/24, παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες, αλλά και αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των τριών συστημάτων.

Παρακάτω, πραγματοποιείται μια σύντομη σύγκριση των προσομοιώσεων μεταξύ των προαναφερθέντων προγνωστικών συστημάτων και στη συνέχεια, παρατίθενται πραγματικά δεδομένα μέσα από τις μετρήσεις Μετεωρολογικών Σταθμών, δορυφορικών εικόνων και της κεραυνικής δραστηριότητας.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ ºU-Model, GFS, IFS (ECMWF)

Τόσο στην περίπτωση του GFS, όσο και στην περίπτωση του IFS (ECMWF), παρατηρούμε ότι σε γενικές γραμμές το μέγιστο του προβλεπόμενου υετού εντοπίζεται σε τμήματα της δυτικής και της βορειοανατολικής χώρας ενώ το ελάχιστο σε Κυκλάδες και Κρήτη. Περίπου ίδια εικόνα έχουμε και στο °U-Model αν και τοπικά μέγιστα παρατηρούνται και σε άλλα σημεία (όπως για παράδειγμα μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, βορειοανατολικά της Ρόδου αλλά και πάνω από διάφορα σημεία της ηπειρωτικής χώρας).

Ωστόσο μια πιο λεπτομερής εξέταση των προβλεπόμενων σημείων μέγιστου υετού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και διαφορές μεταξύ των τριών προγνωστικων συστημάτων:

Από την άλλη πλευρά, ελάχιστος υετός (<1mm) προβλέπεται για ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού / νοτίου Αιγαίου από το °U-Model, σε αντίθεση με την πρόγνωση από τα δύο παγκόσμια συστήματα (GFS, IFS) όπου κάποια ποσά υετού προσομοιώνονται κυρίως στην περιοχή των Κυκλάδων.

Σύγκριση με πραγματικές παρατηρήσεις

Παρ’ολο που το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών είναι αρκετά εκτεταμένο (με την πλειοψηφία των μετρήσεων να προέρχεται από το ΕΑΑ), τα δεδομένα δεν είναι ελεύθερα διαθέσιμα προς το κοινό, με τρόπο ώστε να μπορούν να αντληθούν τιμές για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Έτσι, είναι αδύνατον να δημιουργηθεί ο αντίστοιχος χάρτης παρατηρήσεων ώστε να πραγματοποιηθεί η σύγκριση με τα αποτελέσματα οποιασδήποτε αριθμητικής πρόγνωσης.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ποσοτική σύγκριση με πραγματικές παρατηρήσεις αλλά μόνο με ποιοτικό τρόπο, συνδυάζοντας δεδομένα από διαφορετικές πηγές. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν τρεις πηγές:

1. Ειδησεογραφία προερχόμενη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,

2. Κεραυνικά δεδομένα από το δίκτυο του blitzortung [4],

3. Δεδομένα νέφωσης προερχόμενα από εικόνες των δορυφόρων Meteosat 9, 10 και 11 [5].

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ο παρακάτω χάρτης (σχήμα 4) προέρχεται από το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, meteo.gr (πηγή άρθρου: https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3390 ) και απεικονίζει την αθροιστική βροχόπτωση για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 έως και τις 08:30 της Τετάρτης 11/9:

Σχήμα 4: Χάρτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών του αθροιστικού ύψους υετού για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 έως και τις 08:30 της Τετάρτης 11/9, με δεδομένα προερχόμενα από το δίκτυο ΜΣ

Έχοντας ως βάση τη χρωματική κλίμακα του χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, διαπιστώνουμε ότι σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες τιμές στις περιοχές της δυτικής χώρας κυμάνθηκαν στη ζώνη μεταξύ 25-50mm και μόνο τοπικά αγγίζουν τη ζώνη των 50-60mm. Πιο συγκεκριμένα αυτό φαίνεται για το μεγαλύτερο τμήμα των Επτανήσων, την Ήπειρο, το ανατολικό (ορεινό) τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και την Αχαΐα. Στις υπόλοιπες περιοχές, τα ύψη υετού είναι μικρότερα. Υετός άνω των 100mm καταγράφεται σε Κέρκυρα και Λεπιανά, αλλά και στη Χίο. Τοπικό μέγιστο διαπιστώνεται σε Θάσο – Ξάνθη αλλά και στην περιοχή της Κύμης όπου δυστυχώς δεν σημειώνεται το ακριβές ποσό (φαίνεται να υπερβαίνει τα 80mm).

Παρ’όλα αυτά όμως, καθώς φαινόμενα σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 11/9, το τελικό ύψος υετού θα πρέπει να θεωρηθεί ακόμη μεγαλύτερο (κάτι που δεν μπορούμε να το διαπιστώσουμε γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα).

Δορυφορικές Εικόνες & Κεραυνικά δεδομένα

Μέχρι αυτό το σημείο, η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών προγνωστικών συστημάτων και της πραγματικότητας γίνεται με βάση το αθροιστικό ύψος υετού για το διάστημα των 48 ωρών της κακοκαιρίας, ή έστω μέρος αυτού. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν μια καλή βάση σύγκρισης για την επιχειρησιακή ικανότητα ενός προγνωστικού συστήματος για το σύνολο της διάρκειας της συγκεκριμένης κακοκαιρίας. Ωστόσο η ακριβής πρόγνωση της χρονικής εξέλιξης των φαινομένων έχει εξίσου μεγάλη αξία, κάτι που μπορούμε να το διαπιστώσουμε συγκρίνοντας την πρόγνωση με την πραγματικότητα σε διαδοχικά στιγμιότυπα.

Πληρότητα χωρικών παρατηρήσεων έχουμε μόνο για τη νέφωση, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μια βασική παράμετρο που σχετίζεται με τον παραγόμενο υετό. Η προσομοίωση της νέφωσης πραγματοποιείται μέσω της εξερχόμενης μεγάλου μήκου κύματος ακτινοβολίας (OLR), οι τιμές της οποίας αντιστοιχούν στον τύπο των νεφών. Με αντίστοιχο τρόπο λαμβάνουμε την πληροφορία και από τη δορυφορική εικόνα στο φάσμα του υπέρυθρου1.

Στην επόμενη κινούμενη εικόνα διαδοχικών στιγμιοτύπων (gif) του σχήματος 5, παρουσιάζονται ταυτόχρονα ανά μία ώρα, 1. τα δεδομένα των δορυφόρων στο φάσμα του υπέρυθρου (αριστερά) και 2. η αντίστοιχη προσομοίωση του °U-Model (δεξιά) για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 – 00:00 τοπική ώρα έως την Πέμπτη 12/9 – 00:00 τοπική ώρα. Η προσομοίωση του μοντέλου πραγματοποιήθηκε με αρχικές και οριακές συνθήκες το 9/9 – 12Z τρέξιμο του GFS.

Σχήμα 5: Κινούμενη εικόνα διαδοχικών στιγμιοτύπων (gif) όπου συγκρίνεται η προσομοίωση της δορυφορικής εικόνας μέσω της παραμέτρου OLR (δεξί τμήμα) με πραγματικές δορυφορικές παρατηρήσεις (αριστερό τμήμα) ανά 1 ώρα για το διάστημα από τις 10/9/2024 – 00:00 τοπική ώρα έως τις 12/9/2024 – 00:00 τοπική ώρα.

Το αντίστοιχο βίντεο (σε καλύτερη ανάλυση) υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=sKPP8TP91sk

Στο σχήμα 6, απεικονίζεται η κεραυνική δραστηριότητα για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 – 03:00 έως και την Πέμπτη 12/9 – 03:00, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της κακοκαιρίας. Με λευκό χρώμα συμβολίζονται οι πιο πρόσφατες ηλεκτρικές εκκενώσεις (Τετ 11/9 – 19:00 έως Πεμ 12/9 – 03:00), με κίτρινο οι εκκενώσεις κατά το διάστημα Τετ 11/9 – 11:00 έως Τετ 11/9 – 19:00, με ανοιχτό πορτοκαλί οι εκκενώσεις κατά το διάστημα Τετ 11/9 – 03:00 έως Τετ 11/9 – 11:00 και με σκούρο πορτοκαλί και διάφορες διαβαθμίσεις του κόκκινου, η δραστηριότητα κατά την πρώτη ημέρα καταγραφών (Τρι 10/9 – 03:00 έως Τετ 11/9 – 03:00).

Έτσι λοιπόν, με βάση αυτές τις καταγραφές μπορούμε επίσης να έχουμε μια καλή εικόνα της πορείας και της εξέλιξης των καταιγίδων στη χώρα μας. Αυτή η πληροφορία είναι αρκετά χρήσιμη καθώς στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων έχουμε συνήθως τις ισχυρότερες βροχές (τουλάχιστον όσον αφορά αυτόν τον τύπο καιρού):

Σχήμα 6: Χάρτης καταγραφής ηλεκτρικών εκκενώσεων σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, από το σύστημα blitzortung για το διάστημα από την Τρίτη 10/9 – 03:00 έως και την Πεμπτη 12/9 – 03:00

Συγκρίνοντας τις πραγματικές δορυφορικές παρατηρήσεις με την προσομοίωση του °Umeteo, διαπιστώνουμε ότι υπήρξε σχετικά καλή απεικόνιση της δραστηριότητας σε δυτική Ελλάδα, εν μέρει στη Θεσσαλία και στην ανατολική Στερεά και αρκετά καλή στη βορειοανατολική χώρα και στο βορειοανατολικό Αιγαίο παρουσιάζοντας μικρές χωρικές διαφορές. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε ότι η έξοδος του μετώπου προς το κεντρικό Αιγαίο δεν απεικονίζεται σωστά. Εδώ το μοντέλο αποτυγχάνει να προβλέψει την ανάπτυξη ισχυρής καταιγίδας ανατολικά της Εύβοιας (η οποία ήρθε σαν συνέχεια των φαινομένων της Αττικής). Το σύστημα αυτό κινούμενο ανατολικά ισχυροποιήθηκε και στη συνέχεια επηρέασε και τη Χίο. Στην προσομοίωση του μοντέλου, το αίτιο αυτών των φαινομένων απεικονίζεται περιορισμένο σε αρκετά βορειότερη θέση.

Σύνοψη / Συμπεράσματα

Η κακοκαιρία “ATENA” ήταν η πρώτη οργανωμένη, συνοπτικής κλίμακας φθινοπωρινή διαταραχή στη χώρα μας. Τα αίτια εκδήλωσης των φαινομένων ήταν μεικτά – συνοπτικά αλλά και τοπικής κλίμακας. Τα συνοπτικά περιλαμβάνουν διεργασίες μέσης / μεγάλης κλίμακας που σε γενικές γραμμές οφείλονται στη διαφορά στα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών καταλήγοντας στη δημιουργία οργανωμένων συστημάτων όπου εδώ μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι οριζόντιες κινήσεις στην ατμόσφαιρα. Από την άλλη πλευρά, τοπικής κλίμακας παράγοντες όπως η επιφανειακή θέρμανση του εδάφους, οι άνεμοι και η τοπογραφία οδηγούν σε ανοδικές κινήσεις και τελικά, σε εκδήλωση τοπικών βροχών / καταιγίδων (φαινόμενα θερμικής αστάθειας). Στα φαινόμενα αυτά, σημαντικό ρόλο παίζουν οι κατακόρυφες κινήσεις στην ατμόσφαιρα.

Παρατηρούμε ότι:

  1. Οι διαφορετικές αναλύσεις των συστημάτων φαίνεται πως σχετίζονται σημαντικά με την χωρική ακρίβεια στην πρόγνωση του υετού, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα φαινόμενα προήλθαν από την ανάπτυξη καταιγίδων. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι, το χαμηλότερης ανάλυσης σύστημα (GFS) τείνει να προσομοιώσει μόνο τις γενικές περιοχές εμφάνισής τους. Αντιθέτως, στο υψηλότερης ανάλυσης σύστημα (­°U-Model), αποτυπώνονται φαινόμενα σε πολύ μικρότερη (τοπική) κλίμακα, ενώ το μέσης ανάλυσης σύστημα του ECMWF (IFS), παρουσιάζει μια ενδιάμεση εικόνα. Γενικά, τα παραπάνω αποτελέσματα είναι αναμενόμενα.
  2. Στο υψηλότερης ανάλυσης σύστημα (°U-Model), η αποτύπωση της δυναμικής της συγκεκριμένης κακοκαιρίας όπως προκύπτει από τα τοπικά μέγιστα του αθροιστικού υετού ήταν ρεαλιστική. Παρ’όλα αυτά δεν κατάφερε να εντοπίσει τα τοπικά μέγιστα σε όλες τις περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε τμήματα της δυτικής χώρας. Επιπροσθέτως, αστοχία υπήρξε και στην περιοχή του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου όπου αναπτύχθηκε μια εκτεταμένη παράταξη καταιγίδων, η οποία όμως προβλέφθηκε αρκετά ασθενέστερη. Στον αντίποδα όμως, σε άλλα σημεία όπως σε Ξάνθη και Θάσο αλλά και βορειοανατολικά της Ρόδου, η εικόνα που δόθηκε ήταν αρκετά ακριβής.
  3. Η αξιολόγηση του προγνωστικού συστήματος του °Umeteo (ºU-Model) ως προς τη χρονική ακρίβεια στην εξέλιξη της διαταραχής πραγματοποιήθηκε μέσω της σύγκρισης μεταξύ δορυφορικών εικόνων και προσομοίωσης, για διαδοχικά διαστήματα 1 ώρας. Ανεξαρτήτως της ακρίβειας στην πρόβλεψη της ποσότητας του υετού, προκύπτει ότι η πρόβλεψη της κίνησης της κύριας διαταραχής, των δευτερευουσών αλλά και μεμονωμένων συστημάτων καταιγίδων ήταν τελικά, αρκετά ρεαλιστική.

Τα παγκόσμια προγνωστικά συστήματα αναπτύχθηκαν προκειμένου να προσομοιώνουν με ακρίβεια την κίνηση και την ένταση διαταραχών μέσης και μεγάλης κλίμακας, όπου το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η οριζόντια συνισταμένη της κίνησης των ανέμων. Από την άλλη πλευρά, τα περιοχικά συστήματα (όπως το ºU-Model), στοχεύουν στην προσομοίωση φαινομένων τοπικής κλίμακας, όπου μεγαλύτερο ρόλο παίζει η κατακόρυφη συνισταμένη της κίνησης των ανέμων. Σε μια σύνθετη κακοκαιρία όπως η συγκεκριμένη όπου συνυπάρχουν όλα τα παραπάνω αίτια, η σύγκριση μεταξύ περιοχικών και παγκόσμιων μοντέλων πρόγνωσης διαφορετικής ανάλυσης είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μπορεί να αποκαλύψει ως ένα βαθμό τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθ’ενός από αυτά. Τα συμπεράσματα σε σχέση με αυτό, παρατίθενται στη συνέχεια.

  1. GFS (27 x 21km): Αδυναμία ακριβούς αποτύπωσης της γέννησης τοπικών φαινομένων αλλά και της εξέλιξής τους στο χώρο, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου αυτά είναι αρκετά ισχυρά ή εκτεταμένα. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να δώσει μια σχετικά καλή εκτίμηση για την χωρική κατανομή των ισχυρών φαινομένων ιδίως σε περιπτώσεις όπου αυτά έχουν συνοπτικό αίτιο εκδήλωσης.
  2. IFS / ECMWF (11 x 9 km): Ταυτόχρονα με την πρόβλεψη φαινομένων συνοπτικής κλίμακας, είναι δυνατή η αποτύπωση της γέννησης και εξέλιξης των τοπικών φαινομένων σε ικανοποιητικό βαθμό. Παρ’όλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις αδυναμία στην εύρεση των περιοχών μέγιστης έντασης που οφείλεται στην αλληλεπίδραση του συνοπτικού αιτίου εκδήλωσης τους με τοπικής κλίμακας παράγοντες.
  3. ºU-Model (5 x 5km): Η αποτύπωση φαινομένων τοπικής κλίμακας είναι αρκετά ακριβής ως προς την έντασή τους και σε γενικές γραμμές εύστοχη ως προς την περιοχή εμφάνισης των αθροιστικών μέγιστων φαινομένων. Παρ’όλα αυτά, υπήρξαν περιοχές όπου δεν προβλέφθηκαν αλλά τελικά εκδηλώθηκαν και άλλες όπου, προβλέφθηκαν αλλά εν τέλει δεν εμφανίστηκαν. Ωστόσο γενικά, η κίνηση των φαινομένων στο χώρο καθορίζεται και από συνοπτικούς παράγοντες και φαίνεται πως το σύστημα κατάφερε να τα αποτυπώσει με ικανοποιητική ακρίβεια.

Σημειώσεις

  1. Σε περιοχές όπου οι τιμές είναι μικρές, έχουμε πυκνή νέφωση ή νέφωση σε μεγάλο ύψος, ενώ περιοχές υψηλότερων τιμών (πιο σκούρες), αντιστοιχούν σε περιοχές χαμηλότερης ή αραιότερης νέφωσης. Ως εκ τούτου, τα καταιγιδοφόρα νέφη απεικονίζονται κι εδώ με έντονο λευκό χρώμα. Αντίστοιχο χρωματισμό έχουμε και στις δορυφορικές εικόνες στο φάσμα του υπέρυθρου, οι οποίες μέσω της θερμοκρασίας προσδιορίζουν τον τύπο της νέφωσης. Με ανοιχτό γκρι ή λευκό, εντοπίζονται οι χαμηλότερες τιμές που αντιστοιχούν σε νεφώσεις μεγάλου ύψος, δηλαδή καταιγιδοφόρα νέφή ή θυσσάνους. Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο επιτυγχάνεται μέσω του σχήματος που εμφανίζουν (τα καταιγιδοφόρα νέφη τείνουν να έχουν στρογγυλό ή ελλειψοειδές σχήμα στις δορυφορικές εικόνες).

    Στην παρακάτω δορυφορική εικόνα, στις 10/9/24 – 00:00 τοπική ώρα, σημειώνονται οι δύο τύποι νεφών στη χώρα μας. Με κόκκινο κύκλο διακρίνουμε τα καταιγιδοφόρα νέφη ενώ με μπλε οβαλ σχήμα έχουν σημειωθεί οι θύσσανοι σε σχετικά πυκνούς σχηματισμούς [6]

Πηγές / Παραπομπές

[1] – Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο του °Umeteo σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/5751

[2] – Μοντέλο GFS: https://www.emc.ncep.noaa.gov/emc/pages/numerical_forecast_systems/gfs.php

[3] – Integrated Forecasting System (IFS), μοντέλο ECMWF: https://confluence.ecmwf.int/pages/viewpage.action?pageId=324860211

[4] – Κεραυνικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο καθώς και αρχείο παρατηρήσεων υπάρχουν στη διεύθυνση: https://lightningmaps.org

[5] – Περισσότερες πληροφορίες για τους μετεωρολογικούς δορυφόρους meteosat: https://www.eumetsat.int/our-satellites/meteosat-series

[6] – Θύσσανοι (Cirrus) – περισσότερες πληροφορίες: https://cloudatlas.wmo.int/en/cirrus-ci.html


87 άρθρα διαθέσιμα

11 Νοεμβρίου 2024, 22:57

Από το βράδυ της Δευτέρας 11/11 έως και το βράδυ της Τετάρτης 13/11, επίμονες καταιγίδες αναμένονται σε Ιόνιο / Επτάνησα, επηρεάζοντας κυρίως τα νοτιότερα τμήματα. Τα προβλεπόμενη ύψη βροχής είναι ιδιαίτερα μεγάλα ενώ, υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων / υδροστρόβιλων σε αυτές τις περιοχές καθώς και στα δυτικά / νοτιοδυτικά ηπειρωτικά.

Περισσότερα »

9 Νοεμβρίου 2024, 00:51

Καθώς μπαίνουμε στη χειμερινή περίοδο, η θερμοκρασία του αέρα καθίσταται σταδιακά χαμηλότερη σε σχέση με την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, ενώ το καλοκαίρι αυτή η διαφορά αντιστρέφεται. Υπό αυτές τις συνθήκες και σε περιπτώσεις επικράτησης βοριάδων, έχουμε παράλληλα και την εμφάνιση χαρακτηριστικών νεφικών σχηματισμών στο Αιγαίο. Στο άρθρο αυτό σχολιάζεται και αναλύεται η δορυφορική εικόνα της 7ης Νοεμβρίου 2024 καθώς είναι η πρώτη φορά κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο όπου έχουμε την εμφάνιση αυτών των νεφικών σχηματισμών.

Περισσότερα »

18 Οκτωβρίου 2024, 13:56

Μεταξύ 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2024, η κακοκαιρία με την ονομασία “ΑΤΕΝΑ” επηρέασε τη χώρα μας, φέρνοντας τις πρώτες βροχές του Φθινοπώρου σε αρκετές περιοχές με κατά τόπους έντονα φαινόμενα. Σε αυτό το άρθρο συγκρίνεται η προγνωστική ικανότητα τριών συστημάτων (GFS, IFS, ºU-Model) με βάση δεδομένα προερχόμενα από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, καταγραφές ηλεκτρικών εκκενώσεων του συστήματος blitzortung και δορυφορικές παρατηρήσεις.

Περισσότερα »

3 Σεπτεμβρίου 2024, 23:13

Ένα μοναδικό επεισόδιο βροχοπτώσεων εκδηλώνεται σε αρκετά τμήματα της ερήμου Σαχάρα, γνωστή ως “η ξηρότερη περιοχή της Γης”. Το τελικό ποσό της βροχής μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να μην είναι υψηλό, ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα της ερήμου θα λάβει ποσά βροχής κατά 500% πάνω από το μέσο όρο για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η έρημος Σαχάρα δεν βιώνει συχνά τέτοια επεισόδια. Είναι τόσο σπάνια, λιγότερα από ένα ανά δεκαετία, αποτελώντας ένα σημάδι ότι κάτι ενδεχομένως αλλάζει στο πλανητικό σύστημα του καιρού της Γης, υποδηλώνοντας μια ασυνήθιστη ατμοσφαιρική κατάσταση.

Περισσότερα »

29 Ιουλίου 2024, 22:05

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στο χωριό Πετριές της νοτιοανατολικής Εύβοιας, κατακαίγοντας στη συνέχεια όλη την ορεινή περιοχή ανάμεσα στις Πετριές και τα Κριεζά όπου υπάρχει αιολικό πάρκο. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι το βόρειο τμήμα του Δύστου και κατευθύνεται προς το χωριό Κόσκινα. Σε αυτό το άρθρο υπάρχει φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και αναλυτική μετεωρολογική ενημέρωση σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και αύριο.

Περισσότερα »

26 Ιουλίου 2024, 14:46

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα του φετινού Ιουλίου, επίμονα υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στη χώρα μας, στα Βαλκάνια αλλά και σε τμήμα της ανατολικής Ευρώπης. Στην ανάλυση αυτή εξετάζουμε κατά πόσον θερμότερο είναι τελικά το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας κατά το δεύτερο μισό του Ιουλίου 2024 στο βόρειο ημισφαίριο συνολικά και αν ναι, σε ποιές περιοχές. Για το σκοπό της ανάλυσης χρησιμοποιούνται δεδομένα προσομοίωσης της θερμοκρασίας στην ισοβαρική στάθμη των 850 hpa.

Περισσότερα »

8 Ιουλίου 2024, 20:37

Κατά το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης 3-4 Ιουλίου 2024, συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας επικράτησαν στη χώρα μας, με αποτέλεμα των ξέσπασμα ισχυρών καταιγίδων. Μέσω της οπτικής / ποιοτικής σύγκρισης της αριθμητικής πρόγνωσης των φαινομένων από το μοντέλο του °Umeteo (ºU-Model) σε σχέση με την πραγματικότητα προκύπτει ότι η προσομοίωσή τους υπήρξε αρκετά ρεαλιστική

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2024, 20:49

Δυστυχώς, η τάση καταγραφής υψηλότερων ή αρκετά υψηλότερων του κανονικού θερμοκρασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών συνεχίζεται και το φετινό Ιούνιο. Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του μήνα οι συνθήκες ήταν διαρκώς θερμότερες στο σύνολο σχεδόν των περιοχών της χώρας μας ενώ σημειώθηκαν δύο αρκετά διακριτά θερμά κύματα [1]. Σε αυτό το άρθρο – μελέτη παρουσιάζεται η σύνοψη των δεδομένων 500 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών εγκατεστημένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και Ιδιώτες μέσα από 11 πίνακες και 10 διαγράμματα / χάρτες.

Περισσότερα »

31 Μαΐου 2024, 17:46

Από την Παρασκευή 31/5 έως και τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο 8-9/6, η χώρα μας θα βρεθεί υπό την επιρροή μιας παρατεταμένης – και στην κορύφωσή της ισχυρής – θερμής μεταφοράς. Η κορύφωσή της αναμένεται κατά το διάστημα Κυριακής 2/6 έως την Πέμπτη 6/6 με θερμοκρασίες θα φτάνουν τους 36-38° στα ηπειρωτικά ενώ η Τρίτη και η Τετάρτη 4-5/6 θα είναι η θερμότερη ημέρα με τη θερμοκρασία να αγγίζει και τους 40° σε κλειστές περιοχές. Αν και από την Πέμπτη 6/6 περιμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωση δεν αναμένεται επιστροφή σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές, σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια προσομοίωσης.

Περισσότερα »

18 Μαΐου 2024, 00:03

Μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου στη χώρα μας την Παρασκευή 27 Μαΐου. Ενώ στην Κρήτη σημειώθηκαν μέχρι και τους 37,6 βαθμούς, την ίδια στιγμή στην κεντρική και τη βόρεια χώρα, δεν σημειώθηκαν θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών. Απρόσμενη βροχόπτωση σημειώθηκε στην Αττική. Οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές αλλά και η πιθανότητα βροχής είχαν επισημανθεί στο δελτίο μας ήδη από την αρχή της εβδομάδας

Περισσότερα »

11 Μαΐου 2024, 16:58

Ο Μάιος εκτός από τις πρώτες αρκετά ζεστές ημέρες είναι και μήνας καταιγίδων (κάποιες φορές ισχυρών), οι οποίες εκδηλώνονται κατά βάση στα ηπειρωτικά της χώρας μας λόγω της θερμικής αστάθειας. Αυτά τα φαινόμενα είναι η σχεδόν αποκλειστική πηγή υετού για τη χώρα μας καθ’όλη τη θερμή περίοδο του έτους (Μάιος – Σεπτέμβριος). Σε αντίθεση με το Χειμώνα, η παρουσία οργανωμένων συστημάτων είναι κλιματολογικά κάτι σπάνιο ενώ αρκετά σπάνια είναι και η εκδήλωση καταιγίδων πάνω από θαλάσσιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως όσον αφορά το νότιο Αιγαίο. Εξαίρεση αποτέλεσε το ανώνυμο σύστημα που μας επηρέασε μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής 9-10 Μαΐου, έχοντας χαρακτηριστικά ψυχρής περιόδου …

Περισσότερα »

23 Απριλίου 2024, 16:21

Ημέρα υψηλών συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της χώρας μας η Τρίτη 23 Απριλίου 2024, με ταυτόχρονα εκδήλωση σφοδρών κατά τόπους ανέμων νοτιοανατολικών διευθύνσεων, αλλά και πολύ υψηλών θερμοκρασιών σε νοτιοδυτική χώρα και Κρήτη. Πρόκειται για το έκτο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης του 2024 και στο άρθρο αυτό, παρουσιάζεται η εξήγηση – ανάλυση και καταγραφή του φαινομένου με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και προγνωστικών μοντέλων (GFS, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ºUmeteo).

Περισσότερα »

16 Φεβρουαρίου 2024, 20:37

Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά από το μεσημέρι της Κυριακής 11/2 μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας 12/2, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Επτάνησα, δυτικά ηπειρωτικά (κυρίως την Κυριακή) καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο (από το πρωί της Δευτέρας και μετά). Κατά το πέρασμά του από την ηπειρωτική χώρα σημειώθηκαν επίσης ισχυρά φαινόμενα αν και μικρότερης διάρκειας με την εξαίρεση της Αττικής και της νότιας Εύβοιας. Το γεγονός αυτό δεν αποτυπώθηκε σωστά από τα περισσότερα μοντέλα, με την εξαίρεση του μοντέλου του °Umeteo, το οποίο κατάφερε να αποδώσει περισσότερο ρεαλιστικά την εξέλιξη.

Περισσότερα »

31 Ιανουαρίου 2024, 23:19

Η κακοκαιρία “Αυγή” / “Ερμής” υπήρξε εξ αρχής αρκετά δύσκολη προγνωστικά για πολλές περιοχές λόγω των οριακών συνθηκών χιονόπτωσης που επικράτησαν στα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (αναφερόμαστε σε ημιπεδινές και πεδινές περιοχές, δηλαδή κάτω από τα 300μ). Αυτό είχε φυσικά μεγάλο αντίκτυπο στην ακρίβεια των προβλέψεων σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από αυτό το υψόμετρο όπως και η πλειοψηφία των κατοικημένων περιοχών. Αυτό φάνηκε ακόμη περισσότερο στην -ούτως ή άλλως- δύσκολη προγνωστικά Αθήνα, (ιδίως σε καιρό βορείου ρεύματος). Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην αστοχία της πρόγνωσης με βάση τη σύγκριση μεταξύ διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και πραγματικών μετρήσεων στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερα »

30 Ιανουαρίου 2024, 00:32

Σχετικά μεγάλη σε διάρκεια η κακοκαιρία “Ερμής”, η έναρξη της οποίας μπορεί να προσδιοριστεί τις πρώτες ώρες της Κυριακής 28/1, διάρκειας τεσσάρων ημερών. Άρθρο ανάλυσης και συνεχών ενημερώσεων σχετικά με την εξέλιξή της.

Περισσότερα »

19 Ιανουαρίου 2024, 18:21

Ένα ακόμη Βαλκανικό μέτωπο θα φέρει απότομα πολύ ψυχρές συνθήκες απο το μεσημέρι του Σαββάτου και φαινόμενα από βορρά προς νότο στη χώρα. Χιονοπτώσεις αναμένονται αρχικά στα ορεινά αλλά πολύ γρήγορα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, έως και πεδινές περιοχές σε Μακεδονία και Θράκη και ημιορεινές νοτιότερα. Ένα αρκετά επικίνδυνο στοιχείο της κακοκαιρίας αυτής θα είναι […]

Περισσότερα »

6 Ιανουαρίου 2024, 16:39

Μεταβολή του καιρού από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου 6/1 και από τα δυτικά με βροχές / καταιγίδες, με πιθανούς ανεμοστρόβιλους αλλά και χαλαζοπτώσεις κυρίως σε αυτές τις περιοχές αλλά και στη βορειοανατολική χώρα. Βασικό χαρακτηριστικό της μεταβολής οι ισχυροί – θυελλώδεις άνεμοι.

Περισσότερα »

25 Νοεμβρίου 2023, 21:40

Χαμηλό βαρομετρικό με χαρακτηριστικά μετεωρολογικής βόμβας (δηλαδή σύστημα του οποίου η πίεση στο κέντρο του πέφτει πολύ γρήγορα), διήλθε από τα βόρεια τμήματα της χώρας με κατεύθυνση προς τη Μαύρη Θάλασσα με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας, τις χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα της βόρειας χώρας αλλά και την επικράτηση πολύ θυελλωδών / σφοδρών ανέμων στα πελάγη. Άρθρο σύνοψης και ανάλυσης της κακοκαιρίας αυτής.

Περισσότερα »

17 Νοεμβρίου 2023, 21:01

Αισθητή η αλλαγή του καιρού από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 18/11 και από τα βόρεια τμήματα της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό της, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, η επικράτηση θυελλωδών βορειοδυτικών ανέμων αλλά και οι πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Αν και αναμένονται γενικά βροχές, τα φαινόμενα δεν θα έχουν ανάλογη ένταση με τις προηγούμενες ατμοσφαιρικές διαταραχές που επισκέφθηκαν τη χώρα.

Περισσότερα »

30 Ιουλίου 2023, 18:11

Ένα από τα ισχυρότερα και το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύμα καύσωνα έληξε στη χώρα μας την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023, έχοντας διάρκεια 15 ημερών. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται και αναλύονται μέσα από 12 διαγράμματα, τα δεδομένα που διαμόρφωσαν τις πρωτόγνωρες συνθήκες στη χώρα μας, προερχόμενα από τις καταγραφές 400 και πλέον μετεωρολογικών σταθμών.

Περισσότερα »

14 Ιουλίου 2023, 12:16

Η σημερινή είναι η πλέον θερμή ημέρα αυτού του καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει σε αρκετές περιοχές και τους 43 βαθμούς ενώ τοπικά αναμένονται ακόμη υψηλότερες τιμές. Το φαινόμενο θα υποχωρήσει στα ανατολικά και βόρεια το Σάββατο αλλά στα δυτικά θα σημειωθούν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας τελικά και στα δυτικά την Κυριακή, μικρή ακόμη πτώση και στα ανατολικά αν και οι τιμές παραμένουν υψηλότερες του κανονικού. Βροχές αναμένονται στα βορειοανατολικά ορεινά το Σάββατο.

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2023, 20:55

Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται από τα ξημερώματα της Κυριακής σε περιοχές του κεντρικού και βορειοδυτικού Αιγαίου επηρεάζοντας αρκετά τμήματα της κεντρικής, ανατολικής και νότιας Εύβοιας.

Περισσότερα »

17 Ιουνίου 2023, 14:59

Η προσομοίωση των συνθηκών ατμοσφαιρικής αστάθειας είναι πάντα ένα από τα δυσκολότερα ζητούμενα για ένα μοντέλο πρόγνωσης. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολύπλοκων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα και της κλίμακας μεγέθους των φαινομένων. Το μοντέλο του °Umeteo καταφέρνει να προσομοιώσει με επιτυχία την περίπτωση έντονης αστάθειας της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου 16-18 Ιουνίου 2023 στη χώρα μας

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2023, 17:25

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτελεί για πολλούς συνήθως την ευκαιρια για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Τί συμβαίνει φέτος με τη θερμοκρασία στις Ελληνικές θάλασσες; Είναι ψυχρότερες ή θερμότερες του κανονικού στις αρχές του Ιουνίου; Είναι οι θερμοκρασίες κατάλληλες για μια (ευχάριστη) βουτιά;

Περισσότερα »

16 Μαΐου 2023, 19:01

Αρκετά δυσάρεστος καιρός επικράτησε στη χώρα μας το Σαββατοκύριακο 13-14 Μαιου αλλά και τη Δευτέρα 15 του μηνός. Ποιοί παράγοντες διαμόρφωσαν αυτές τις συνθήκες;

Περισσότερα »

3 Απριλίου 2023, 14:06

Σύνοψη της κακοκαιρίας μεταξύ 3-4 Απριλίου, η οποία πήρε το όνομα “Ilina”. Πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής; Είχαν προβλεφθεί τα φαινόμενα από το Umeteo; Ήταν τελικά απαραίτητη η ονοματοδοσία της;

Περισσότερα »

2 Απριλίου 2023, 00:14

Ακόμη μια ημέρα θυελλωδών / σφοδρών ΝΔ ανέμων η πρώτη του Απριλίου για τη χώρα μας, όπως συνέβη και στις 27 του Μαρτίου. Πού και πόσο ήταν η μέγιστη ένταση του ανέμου, ποιές οι ομοιότητες και οι διαφορές σε σχέση με εκείνη την ημέρα;

Περισσότερα »

27 Μαρτίου 2023, 23:33

Όπως είχε προβλεφθεί, οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που επικράτησαν σήμερα έφτασαν σε θυελλώδεις εντάσεις σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες εντάσεις και ποιά ήταν η μέγιστη τιμή; Τί έδειξε η προσομοίωση του μοντέλου μας και ποιά είναι η σημασία της ανάλυσης στην πρόγνωση τέτοιων φαινομένων;

Περισσότερα »

25 Μαρτίου 2023, 21:50

Έως 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα οι θερμοκρασίες σήμερα 25 Μαρτίου 2023, οι οποίες αντιστοιχούν σε τιμές στα μέσα του Μαΐου και όχι στο τέλος του Μαρτίου. Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες τιμές και πού οφείλεται αυτό;

Περισσότερα »

24 Μαρτίου 2023, 14:45

Το φετινό θέμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας είναι “Το μέλλον του Καιρού, του Κλίματος και του Νερού διαμέσου των γενεών”. Γιατί γιορτάζουμε την Μετεωρολογία στις 23 Μαρτίου και ποιό είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού

Περισσότερα »

26 Φεβρουαρίου 2023, 14:13

Στα δύο είναι χωρισμένη η Ευρώπη, καθώς το κεντρικό και δυτικό τμήμα επηρεάζεται από χαμηλές θερμοκρασίες ενώ αντιθέτως στα νοτιοανατολικά σημειώνονται πολύ υψηλές τιμές. Στο όριο αυτών των περιοχών ένα καιρικό σύστημα το οποίο εκτός των άλλων προκαλεί θυελλώδεις ανέμους στη χώρα μας αλλά και μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.

Περισσότερα »

26 Φεβρουαρίου 2023, 14:08

Θυελλώδεις / πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτίων / νοτιοανατολικών διευθύνσων σημειώνονται σήμερα Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 σε αρκετές περιοχές της χώρας με εντάσεις που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ. Η εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες ώρες

Περισσότερα »

4 Φεβρουαρίου 2023, 13:13

Το ψυχρό μέτωπο που σηματοδοτεί την έναρξη της κακοκαιρίας “Barbara” ήδη έχει εισέλθει στη χώρα μας και μέχρι το βράδυ θα προκαλέσει χιονοπτώσεις σε έως χαμηλά υψόμετρα. Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται νωρίς το πρωί της Κυριακής. Αναλυτικές πληροφορίες και nowcast σε αυτό το άρθρο.

Περισσότερα »

25 Ιανουαρίου 2023, 22:29

Πολύ ισχυρή κακοκαιρία (Νηλέας) αναμένεται το επόμενο 24ωρο στη χώρα. Αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις σε Ήπειρο, Θεσσαλία (Πίνδο), Μακεδονία, Θράκη, ισχυρές βροχές / καταιγίδες σε Επτάνησα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και αρκετές περιοχές του Αιγαίου αλλά και θυελλώδεις άνεμοι καθώς και πιθανότητα ανεμοστρόβιλων σε διάφορες περιοχές. Καλύτερες συνθήκες μόνο στο νότιο Αιγαίο.

Περισσότερα »

25 Νοεμβρίου 2022, 01:41

Τυπικό για την εποχή που διανύουμε το ψυχρό μέτωπο που επηρέασε τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Τρίτης-Τετάρτης 22-23 Νοεμβρίου 2022. Οι περιοχές μέγιστης έντασης των φαινομένων προσδιορίστηκαν με επιτυχία από τις προγνώσεις της ιστοσελίδας μας. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η Αττική.

Περισσότερα »

22 Νοεμβρίου 2022, 13:38

Συνοπτική παρουσίαση του ψυχρού μετώπου που θα επηρεάσει τη χώρα μας από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 22 μέχρι και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Περισσότερα »

8 Νοεμβρίου 2022, 01:30

Δικαιολογείται η ονοματοδοσία της κακοκαιρίας “Εύα” καθώς και τα μηνύματα προειδοποιήσεων; Ποια ήταν η εξέλιξη του καιρού το τριήμερο, πού καταγράφθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής και πόσο ήταν εύστοχες ήταν οι προγνώσεις;

Περισσότερα »

26 Οκτωβρίου 2022, 13:30

Η ηλιακή έκλειψη της 25ης Οκτωβρίου έγινε αντιληπτή και στη χώρα μας. Πώς εξελίχθηκε το φαινόμενο και ποιά η επιρροή του στις μετεωρολογικές συνθήκες; Πότε αναμένεται η επόμενη;

Περισσότερα »

22 Οκτωβρίου 2022, 17:06

Σχεδόν καλοκαίρι (για ακόμη μια φορά) την Κυριακή με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν και τους 30 βαθμούς. Θα είναι όμως έτσι και στις θάλασσες;

Περισσότερα »

21 Οκτωβρίου 2022, 11:28

Ακραία υψηλές θερμοκρασίες – έως και 16 βαθμούς πάνω από τα κλιματικά επίπεδα, σημειώνονται για ακόμη μια φορά σε πολλά τμήματα της Ευρώπης (με έμφαση στα δυτικά).

Περισσότερα »

17 Οκτωβρίου 2022, 00:54

Η συχνότητα των πλημμυρικών επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχει αρχίσει να αυξάνεται. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε λίγο πιο…σοβαρά το θέμα αυτό ως κοινωνία και κράτος;

Περισσότερα »

15 Οκτωβρίου 2022, 22:14

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Συνοπτική παρουσίαση των μετεωρολογικών δεδομένων και των επιπτώσεών τους.

Περισσότερα »

14 Οκτωβρίου 2022, 22:15

Αξιοσημείωτες ήταν οι βροχές που σημειώθηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, χωρίς όμως επικίνδυνα φαινόμενα. Αναλυτικές πληροφορίες και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Περισσότερα »

13 Οκτωβρίου 2022, 21:42

Ακόμη ισχυρότερες βροχές στα δυτικά τμήματα της χώρας. Συνοπτικά η εξέλιξη των συνθηκών και περισσότερες πληροφορίες…

Περισσότερα »

12 Οκτωβρίου 2022, 21:43

Ισχυρές βροχές / καταιγίδες εκδηλώθηκαν κυρίως σε τμήματα των Επτανήσων και της δυτικής ηπειρωτικής χώρας αλλά κατά τόπους και σε Πελοπόννησο / Μαγνησία και τοπικα στην Κρήτη.

Περισσότερα »

11 Οκτωβρίου 2022, 22:55

Το βράδυ του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου, χιλιάδες ανθρώπων παρατήρησαν τις τεράστιες γραμμές των αεροπλάνων που κατέκλυσαν τον νυχτερινό ουρανό. Καθώς βρισκόμασταν μόλις μία ημέρα πριν την πανσέληνο, η εικόνα ήταν εντυπωσιακή αλλά και μυστηριώδης, με αποτέλεσμα το διαδίκτυο να κατακλυστεί από φωτογραφίες που “αποδείκνυαν” πως κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στον ουρανό.

Περισσότερα »

4 Οκτωβρίου 2022, 21:28

Πολύ υψηλές ή και ακραίες θερμοκρασίες σημειώθηκαν την 1η Οκτωβρίου 2022, θυμίζοντας σε όσους ασχολούνται με την στατιστική του καιρού ένα αντίστοιχο περιστατικό πριν 32 χρόνια ακριβώς.

Περισσότερα »

1 Οκτωβρίου 2022, 11:23

Είναι οι συνθήκες κατάλληλες για μπάνιο αυτό το Σαββατοκύριακο; Πόσο υψηλές θα είναι οι θερμοκρασίες; Τί θα πρέπει να προσέξουμε το βράδυ του Σαββάτου;

Περισσότερα »

24 Σεπτεμβρίου 2022, 14:37

Παγετός στα ημιορεινά της βόρειας χώρας, ζεστή θάλασσα και 28° το μεσημέρι στα νοτιότερα, το ιδιαίτερο σκηνικό του καιρού αυτό το Σαββατοκύριακο.

Περισσότερα »

18 Σεπτεμβρίου 2022, 22:25

Εντυπωσιακή αλλαγή των συνθηκών παρατηρήθηκε αργά το μεσημέρι / απόγευμα σε αρκετές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής και της νότιας Εύβοιας. Γραφήματα και μικρή ανάλυση του φαινομένου σε αυτό το άρθρο.

Περισσότερα »

25 Ιουλίου 2022, 02:18

Πάνω απο το όριο του καύσωνα βρέθηκαν τουλάχιστον 62 περιοχές της χώρας σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη. Η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας με 41,4 βαθμούς, ενώ η υψηλότερη μέση θερμοκρασία στο Ασπρόπυργο Αττικής με 34,4 βαθμούς. Αναλυτικότερα στατιστικά για αυτό το επεισόδιο αλλά και συγκρίσεις με το προηγούμενο του φετινού καλοκαιριού

Περισσότερα »

7 Ιουλίου 2022, 17:07

Ιδιαίτερη ισχυρή για την εποχή κακοκαιρία (Έκτορας), επηρέασε πολλά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας, αλλά και το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Το °Umeteo είχε προτείνει την ονοματοδοσία αυτού του συστήματος. Κατά πόσον μια τέτοια κίνηση ήταν δικαιολογημένη; Σε ποιές παραμέτρους οι προγνώσεις που δόθηκαν ήταν εύστοχες;

Περισσότερα »

6 Ιουλίου 2022, 19:06

Από τον Απρίλιο 2020, το °Umeteo σε συνεργασία με το δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια πρόγνωσης πολύ υψηλής ανάλυσης (1km) για την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού. Αν και οι λόγοι της ανάπτυξης του μοντέλου σχετίζονται με τις ανάγκες του Χειμερινού Τουρισμού στην περιοχή, η συγκεκριμένη πρόγνωση αποτέλεσε επίσης ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη της εξέλιξης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ιτέας – Άμφισσας.

Περισσότερα »

24 Ιουνίου 2022, 16:05

Αποτελεί η αναφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας, αντικειμενικό τρόπο καταγραφής των θερμότερων περιοχών της χώρας; Πόσο τελικά έφτασε η θερμοκρασία, πού σημειώθηκαν οι περισσότερες βροχές και ποιό ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καταιγίδων;

Περισσότερα »

22 Ιουνίου 2022, 12:52

Μπορεί η ημέρα να ήταν αρκετά ζεστή όμως σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης δρόσισε αρκετά τις πρώτες απογευματινές ώρες. Καταιγίδες ξέσπασαν αρχικά στη Ροδόπη επηρεάζοντας όμως και χαμηλότερα υψόμετρα κινούμενες νοτιοανατολικά. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τα ύψη βροχής και σχολιασμός της πρόγνωσης.

Περισσότερα »

22 Ιουνίου 2022, 12:07

Παράλληλα με τον καύσωνα που έπληξε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο Ιράκ. Η περιοχή Basrah-Hussen κατέγραψε 51.6 βαθμούς, μόλις 0.4 βαθμούς χαμηλότερη τιμή από το ρεκόρ του μήνα Ιουνίου.

Περισσότερα »

15 Ιουνίου 2022, 22:10

Ημέρα τοπικά ισχυρών καταιγίδων, σε συνέχεια των φαινομένων της Τρίτης 14/6. Αυτή τη φορά δεν επηρεάστηκαν ιδιαίτερα τα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως ισχυρές βροχές σημειώθηκαν σε Πελοπόννησο, Ήπειρο και άλλες περιοχές. Ανάλυση των δεδομένων και αξιολόγηση των προγνώσεων.

Περισσότερα »

15 Ιουνίου 2022, 21:08

Ισχυρές καταιγίδες εκδηλώθηκαν σε πολλές ηπειρωτικές περιοχες της χώρας την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022. Τα φαινόμενα απασχόλησαν κυρίως τους νομούς Θεσσαλονίκης, Αττικής, Ιωαννίνων, Ευρυτανίας και Αρκαδίας. Παρουσίαση των δεδομένων μέσα απο χάρτες και πίνακες και μικρή ανάλυση για την προβλεψιμότητα των φαινομένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα »

10 Ιουνίου 2022, 13:03

Διαρκείς ενημερώσεις και εξέλιξη του καιρού για όλο το διάστημα της κακοκαιρίας “Genesis”. Αναλυτικοί πίνακες και χάρτες με τις περιοχές όπου σημειώθηκαν σημαντικά φαινόμενα.

Περισσότερα »

9 Ιουνίου 2022, 23:07

Η κακοκαιρία “Genesis” οργανώνεται από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, επηρεάζοντας διαδοχικά την συντριπτική πλειοψηφία των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας αρχικά από τα βορειοδυτικά και στη συνέχεια και τις υπόλοιπες περιοχές με ισχυρές καταιγίδες, ραγδαίες βροχές, πιθανές χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους. Θα επηρεαστούν επίσης και τα Επτάνησα, καθώς και το κεντρικό, βορειοδυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Περισσότερα »

4 Ιουνίου 2022, 19:49

Την Κυριακή 29 Μαΐου, διαταραχή μικρού μήκους (shortwave trough) προερχόμενη απο την Ιταλία, διέσχισε τη χώρα μας από το Ιόνιο με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά. Δόθηκαν προγνώσεις για ισχυρές καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων αλλά και αυξημένες θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Σε αυτό το κείμενο – ανάλυση παρουσιάζονται αναλυτικά οι καταγραφές του φαινομένου αλλά και η αξιολόγηση της γραπτής προγνωσης και της προσομοίωσης του μοντέλου μας.

Περισσότερα »

19 Μαΐου 2022, 00:24

Απόλυτα δικαιολογημένη η ονοματοδοσία της κακοκαιρίας “Διογένης” καθώς ισχυρές καταιγίδες συνοδεία καταρρακτωδών βροχοπτώσεων με ύψη υετού που ξεπέρασαν και τα 50mm σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά και σφοδροί άνεμοι οι οποίοι σε 18 θέσεις έφτασαν ή ξεπέρασαν τα 10 μποφόρ, σημειώθηκαν στη χώρα.

Περισσότερα »

17 Μαΐου 2022, 22:49

Απότομη αλλαγή του καιρού αναμένεται από το μεσημέρι της Τετάρτης στη χώρα με ισχυρές και σε κάποιες περιπτώσεις επίμονες καταιγίδες με αυξημένη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά τόπους σε κεντρική Μακεδονία, σε πολλά τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Μεγάλη ενίσχυση των ΒΑ ανέμων σε πολύ θυελλώδεις εντάσεις σε βόρειο και αργότερα κεντρικό Αιγαίο από το απόγευμα και μετά.

Περισσότερα »

15 Μαΐου 2022, 20:21

Σχετικά υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα μεταξύ Σαββάτου 14/5 και Τρίτης 17/5, αλλά στα πλαίσια του φυσιολογικού με τις μέγιστες σε κλειστές περιοχές να φτάνουν 34°. Η ζέστη του μεσημεριού, ευθύνεται όμως σε ένα μεγάλο βαθμό και για την ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών. Συγκεντρωτικά στοιχεία για τις συνθήκες αυτών των ημερών σε αυτό το άρθρο.

Περισσότερα »

4 Μαΐου 2022, 13:05

Αύξηση της συννεφιάς παρατηρήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής κατά τις βραδινές ώρες της Τρίτης 3 Μαΐου με αποτέλεσμα τις αμέσως επόμενες ώρες να σημειωθούν βροχές σε πολλά τμήματα του λεκανοπεδίου κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ενώ και οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν σχετικά χαμηλές.

Περισσότερα »

2 Μαΐου 2022, 16:33

Τελευταία ημέρα λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου του Παρνασσού, με χιονόπτωση! Το φαινόμενο είχε προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια από το περιοχικό μας μοντέλο, το οποίο αναπτύσσουμε σε συνεργασία με το δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας και την ιστοσελίδα https://arachovameteo.gr .

Περισσότερα »

29 Απριλίου 2022, 00:11

Οι χαλαζοπτώσεις είναι σχετικά συχνό φαινόμενο στη χώρα μας, κατά τη θερινή περίοδο. Στην έναρξη της φετινής “σεζόν”, ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε στη Φλώρινα, κατά τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 28 Απριλίου. Κατά πόσον το φαινόμενο θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί;

Περισσότερα »

9 Απριλίου 2022, 21:39

Ένα πολύ συγκεκριμένο φαινόμενο που εμφανίζεται πολύ συχνά τους εαρινούς και θερινούς μήνες, είναι ο λόγος των αρκετά υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν στην ανατολική χώρα σήμερα Σάββατο 9 Απριλίου.

Περισσότερα »

31 Μαρτίου 2022, 00:20

Βρισκόμαστε ήδη υπό την επιρροή του πρώτου σημαντικού επεισοδίου μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα ενταθεί μεταξύ Πέμπτης 31 Μαρτίου και Σαββάτου 2 Απριλίου στη χώρα μας και γι αυτό είχε γίνει λόγος ήδη στο κείμενο της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης στις 21 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες και χάρτες στο άρθρο.

Περισσότερα »

26 Μαρτίου 2022, 22:02

Η αίσθηση του φετινού Χειμώνα ήταν πως υπήρξε αρκετά ψυχρότερος του κανονικού. Κατά πόσον ισχύει κάτι τέτοιο και ποιές περιοχές της χώρας αφορά; Στο πρώτο μέρος της κλιματικής ανασκόπησης, εξετάζεται η φετινή χειμερινή περίοδος ως προς την παράμετρο της θερμοκρασίας σε 14 περιοχές αναφοράς της χώρας.

Περισσότερα »

24 Μαρτίου 2022, 01:46

Η 23η του Μαρτίου, έχει από το 1950 καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της, επιλέγεται κάθε χρόνο κι ένα επίκαιρο κεντρικό θέμα που σχετίζεται με τον καιρό, το κλίμα και το νερό. Ποιά είναι όμως η σχέση της Μετεωρολογίας και γενικότερα των Επιστημών με το κοινωνικό σύνολο. Έχει διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια; Με αφορμή την Μετεωρολογία και την πρόγνωση του καιρού, διατυπώνονται ευρύτερα ερωτήματα και προβληματισμοί.

Περισσότερα »

18 Μαρτίου 2022, 21:38

Κακοκαιρία έχει αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα με διάρκεια έως και την Τετάρτη 23/3, με ιδιαίτερα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας από την Κυριακή 20/3 και μετά.

Περισσότερα »

11 Μαρτίου 2022, 01:55

Χιονοκαταιγίδα επελαύνει στην παραλία Ζαράκων Ευβοίας εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης. Πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο, πώς δημιουργείται και σε ποιές ακόμη περιοχές εμφανίζεται;

Περισσότερα »

9 Μαρτίου 2022, 01:30

Με μια έκτακτη ανακοίνωση, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, έδωσε το όνομα “Φίλιππος” στην κακοκαιρία που επηρεάζει ήδη από την Τρίτη 8 Μαρτίου τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της οι ισχυρές χιονοπτώσεις σταδιακά έως και πεδινές περιοχές, αλλά και η μεγάλη διάρκεια. Η κακοκαιρία αυτή φαίνεται να εξελίσσεται σε 3 φάσεις με τις συνθήκες να βελτιώνονται από την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα »

5 Μαρτίου 2022, 13:49

Χαμηλές θερμοκρασίες επικράτησαν σε ημιορεινές περιοχές της χώρας, ως αποτέλεσμα του περάσματος της Β’ φάσης της κακοκαιρίας “Ξανθίππη” (Bianca) τις προηγούμενες ημέρες. Σε πολλά κεντρικά και βόρεια τμήματα, οι ελάχιστες βρέθηκαν στα επίπεδα μεταξύ -5 και -10 βαθμών.

Περισσότερα »

27 Φεβρουαρίου 2022, 19:32

Το πέρασμα της “Bianca” / “Ξανθίππης”, αν και σύντομο ήταν αρκετά δυνατό σε περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας, με ισχυρές χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα, ισχυρές βροχές αλλά και θυελλώδεις ή σφοδρούς ανέμους ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές.

Περισσότερα »

25 Φεβρουαρίου 2022, 21:15

Η ισχυρή κακοκαιρία “Ξανθίππη”, θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα βορειοδυτικά, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πιθανότητα ανεμοστρόβιλων, πολύ θυελλώδεις ανέμους αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά. Λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν την εξέλιξη ακολουθούν…

Περισσότερα »

9 Φεβρουαρίου 2022, 19:00

Άνεμοι σε επίπεδα σφοδρής θύελλας ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές αλλά και χιονοπτώσεις μέχρι αρκετά χαμηλά υψόμετρα, τα αποτελέσματα του “Ηρακλή” στη χώρα.

Περισσότερα »

4 Φεβρουαρίου 2022, 00:38

Σε επίπεδα τυφώνα (12 μποφόρ) η ένταση των ανέμων στην Παξιμάδα Καρύστου την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, ενώ σε σύνολο 21 σταθμών, η ένταση των ανέμων έφτασε ή ξεπέρασε τα 9 μποφόρ.

Περισσότερα »

2 Φεβρουαρίου 2022, 00:42

Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών που προβλέπεται να έχουν “σημαντικές επιπτώσεις” έχει περάσει πλέον στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ποιά είναι τα κριτήρια αυτής της ονοματοδοσίας; Ισχύει η ίδια πρακτική σε άλλες περιπτώσεις; Τί προτείνει το °Umeteo και ποιά τακτική θα ακολουθήσουμε;

Περισσότερα »

29 Ιανουαρίου 2022, 15:29

Ένα από τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας “Ελπίς” ήταν η κεραυνική δραστηριότητα που συνόδευσε τις ισχυρές χιονοπτώσεις. Πόσο σπάνιο τελικά είναι το φαινόμενο των “χιονοκαταιγίδων”;

Περισσότερα »

26 Ιανουαρίου 2022, 14:10

Η κακοκαιρία “Ελπίς” παρέλυσε μέσα στη λίγες ώρες την πρωτεύουσα της χώρας, δημιουργώντας συνθήκες χάους, αποκλεισμού και ατελείωτης ταλαιπωρίας για τους κατοίκους. Η ενημέρωση από τους μετεωρολόγους ήταν έγκαιρη και ακριβής. Δεν ενημερώθηκε η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για την επικείμενη κατάσταση κι αν ναι, γιατί δεν έδρασε προληπτικά για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων;

Περισσότερα »

26 Ιανουαρίου 2022, 13:57

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός καταγράφθηκαν τις πρωινές ώρες στη χώρα λόγω του φαινομένου της “θερμοκρασιακής αναστροφής” που ακολούθησε την ψυχρή εισβολή της “Ελπίδας”.

Περισσότερα »

24 Ιανουαρίου 2022, 03:35

Προκειμένου να έχουμε γρηγορότερα τρεξίματα στους περιορισμένους διαθέσιμους υπολογιστικούς πόρους το μοντέλο μας θα τρέχει για το σύνολο της κακοκαιρίας μόνο στο Βαλκανικό (25km) και Ελληνικό (5km) domain. Οι τελευταίες προσομοιώσεις δείχνουν πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια αρκετά δύσκολη κατάσταση στην ανατολική Στερεά αλλά και στην Αθήνα ειδικότερα.

Περισσότερα »

22 Ιανουαρίου 2022, 16:29

Χιονόπτωση σημειώθηκε σε αρκετές περιοχές της Αθήνας το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου, σαν αποτέλεσμα του περάσματος ψυχρού μετώπου της κακοκαιρίας “Ελπίς”.

Περισσότερα »

16 Ιανουαρίου 2022, 04:17

Ένα αρκετά εντυπωσιακό και ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός έλαβε χώρα μόλις πριν λίγο σε όλον τον πλανήτη: Οι μετεωρολογικοί σταθμοί όλης της υφηλίου (κυριολεκτικά) κατέγραψαν διαδοχικά μια απότομη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις κυμάνθηκε μέσα σε λίγα λεπτά +/- 5hpa γύρω από την κανονική τιμή της.

Περισσότερα »

9 Ιανουαρίου 2022, 23:46

Αξιοσημείωτα ύψη βροχής σημειώθηκαν σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά και στην Αττική.

Περισσότερα »