Πρώτη ισχυρή θερμή μεταφορά του 2024
Από την Παρασκευή 31/5 έως και τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο 8-9/6, η χώρα μας θα βρεθεί υπό την επιρροή μιας παρατεταμένης – και στην κορύφωσή της ισχυρής – θερμής μεταφοράς. Η κορύφωσή της αναμένεται κατά το διάστημα Κυριακής 2/6 έως την Πέμπτη 6/6 με θερμοκρασίες θα φτάνουν τους 36-38° στα ηπειρωτικά ενώ η Τρίτη και η Τετάρτη 4-5/6 θα είναι η θερμότερη ημέρα με τη θερμοκρασία να αγγίζει και τους 40° σε κλειστές περιοχές. Αν και από την Πέμπτη 6/6 περιμένουμε σταδιακή αποκλιμάκωση δεν αναμένεται επιστροφή σε φυσιολογικές για την εποχή τιμές, σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια προσομοίωσης.
Αναλυτικά – Συνοπτική κατάσταση και σενάρια εξέλιξης
Ο όρος “θερμή μεταφορά” είναι η απόδοση του όρου Warm Air Advection (WAA) [1]. Με τη χρήση αυτού του όρου αναφερόμαστε αποκλειστικά σε οριζόντιες κινήσεις της ατμόσφαιρας, υποδηλώνοντας τη μεταφορά κάποιας θερμότερης αέριας μάζας πάνω από κάποια περιοχή. Η μεταφορά μπορεί να είναι επιφανειακή ή σε όλο το τροποσφαιρικό βάθος. Η δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “ισχυρή” μεταφορά, αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχει σαφής ορισμός του συγκεκριμένου χαρακτηρισμού. Υπάρχει ωστόσο ορισμός του “ημέρα καύσωνα” και της “περιόδου καύσωνα” [2] (σχετικό άρθρο του °Umeteo εδώ), αν και οι τιμές που χρησιμοποιούνται ως όριο διαφέρουν από χώρα σε χώρα [3]. Με βάση τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα είναι αρκετά πιθανό να έχουμε “ημέρα καύσωνα” στη χώρα ή σε κάποιες περιοχές, αλλά ακόμη δεν είναι σαφές εάν μπορούμε να μιλήσουμε για περίοδο καύσωνα.
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η προσομοίωση της θερμοκρασίας στην ισοβαρική στάθμη των 850hpa για τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 4/6 (18UTC), σύμφωνα με το βασικό σενάριο του GFS, με αρχικές συνθήκες το πρωί της Παρασκευής 31/5 (06UTC). Με βέλη σημειώνονται η θερμή μεταφορά πάνω από την περιοχή μας αλλά και η ψυχρή που λαμβάνει χώρα στα κεντροδυτικά τμήματα της Μεσογείου. Ο χάρτης προέρχεται από την ιστοσελίδα tropicaltidbits [4].
Η ανίχνευση των θερμών / ψυχρών μεταφορών γίνεται κυρίως μέσω της ισοβαρικής στάθμης των 850hpa (περίπου 1400-1550μ ύψος). Το συγκεκριμένο επίπεδο χρησιμοποιείται διότι είναι μεν αρκετά κοντά στις συνθήκες που επικρατούν στη μέση στάθμη της θάλασσας, χωρίς όμως να επηρεάζεται τόσο έντονα από την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας. Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζονται τα πολλαπλά προγνωστικά σενάρια (ensembles) για την τιμή της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο πάνω από την περιοχή της Αθήνας, από το παγκόσμιο προγνωστικό σύστημα (GFS). Κατά μία καλή προσέγγιση, η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία μπορεί να υπολογιστεί εάν προσθέσουμε περίπου 15 βαθμούς (το Χειμώνα περίπου 10).
Στο παραπάνω διάγραμμα τα διαφορετικά προγνωστικά σενάρια, είναι σχεδιασμένα με διάφορους χρωματισμούς. Με έντονη κόκκινη γραμμή απεικονίζεται ο μέσος όρος της εποχής με βάση τις παρατηρήσεις των τελευταίων 30 ετών. Με έντονη πράσινη γραμμή απεικονίζεται η κύρια προσομοίωση του μοντέλου και με τα υπόλοιπα (λιγότερο έντονα) χρώματα οι εναλλακτικές. Με έντονο λευκό απεικονίζεται ο μέσος όρος όλων των σεναρίων.
Παρατηρούμε ότι:
- Μετά την Τρίτη-Τετάρτη 4-5 του Ιουνίου, εμφανίζεται έντονη διαφοροποίηση μεταξύ των διαφορετικών σεναρίων ως προς την ακριβή τιμή, αν και όλα ακολουθούν γενικά πτωτική πορεία. Κατά συνέπεια, όντως μπορούμε με αρκετή ασφάλεια να υποθέσουμε ότι η Τρίτη 4/6 και η Τετάρτη 5/6, θα είναι η θερμότερες ημέρες για την Αθήνα αλλά και για την επικράτεια γενικά θεωρώντας ότι η περιοχή των Αθηνών είναι αρκετά αντιπροσωπευτική για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
- Με βάση την τελευταία εικόνα που λαμβάνουμε, το σύνολο σχεδόν των σεναρίων βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της εποχής μέχρι και το βάθος του προγνωστικού ορίζοντα. Συνεπώς, αν και οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν κάπως μετά την Πέμπτη 6/6 και έως το Σαββατοκύριακο 8-9/6, θα παραμείνουν υψηλότερες του κανονικού.
Η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση αναλυτικά ανά ημέρα μέχρι και τη Δευτέρα 3/6 βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο: https://umeteo.com/blogs/7916
Η ανανέωση της μεσοπρόθεσμης εκτίμησης αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας 3/6. Εάν κριθεί απαραίτητο θα υπάρξουν και έκτακτες ανακοινώσεις αλλά και ενημερώσεις σχετικά με την πορεία του φαινομένου στη χώρα.
Προγνωστικοί χάρτες θερμοκρασίας στα 2μ (και άλλων παραμέτρων), εκδίδονται από το μοντέλο του °Umeteo (ºU-Model) καθημερινά με χρονικό βήμα ανά 1 ώρα: https://umeteo.com/maps
Πηγές – Παραπομπές
[1] – https://www.weather.gov/source/zhu/ZHU_Training_Page/Miscellaneous/omega/omega.html
[2] – http://www.emy.gr/emy/en/meteorology/components/HNMS_MeteorologistBook.pdf