Καιροφωτογραφία, βιντεο και χιονοκαταιγίδες: Σπάνιες λήψεις
Ένα από τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας “Ελπίς” ήταν η κεραυνική δραστηριότητα που συνόδευσε τις ισχυρές χιονοπτώσεις, φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό και ως “χιονοκαταιγίδες”. Οι χιονοκαταιγίδες επηρέασαν για πολλές ώρες την ανατολική και νότια Εύβοια, αλλά έγιναν αντιληπτές και στην Αθήνα κατά τις βραδινές ώρες της Δευτέρας.
Οι “χιονοκαταιγίδες” είναι ένας όρος που έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό σε αυτήν την κακοκαιρία καθώς οι κεραυνοί που έπεφταν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας υπήρξαν αρκετοί και κάποιοι από αυτούς εκκωφαντικοί και εντυπωσιακοί, σπάζοντας την σιωπή που επιβάλλει το χιόνι στο τοπίο. Αν και δεν είναι συνηθισμένο για την Αθήνα, είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι της χιονοθύελλας της Τσικνοπέμπτης του 2004 ενώ χιονοκαταιγίδα με μεγάλη διάρκεια (περίπου 3 ώρες) είχαμε στην Αθήνα και στις 29 Δεκεμβρίου του 2016. Αναφορά σε αυτό το φαινόμενο έκανε και ο μετεωρολόγος, πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Δημήτρης Ζιακόπουλος μέσω του προσωπικού του ιστολογίου (εδώ κι εδώ).
Η φωτογραφία ανήκει στον Βασίλη Πηλιχό από το Αλιβέρι Ευβοίας, τραβηγμένη στις 24 Ιανουαρίου 2022 και είναι αρκετά σπάνια και εντυπωσιακή για δύο λόγους:
- Έχουμε μια αρκετά ασυνήθιστη λήψη κεραυνού τύπου “GC” (Ground-to-Cloud) δηλαδή από το έδαφος προς τα νέφη. Γενικά οι περισσότερες περιπτώσεις κεραυνών είναι τύπου “CG” (Cloud-to-Ground), δηλαδή από τα νέφη προς το έδαφος.
- Πρόκειται για λήψη σε συνθήκες χιονιού (διακρίνουμε το χιονοσκεπές έδαφος), κάτι που γενικά είναι αρκετά δύσκολο καθώς λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που συνήθως εκδηλώνεται.
Περισσότερες και πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, μπορείτε να δείτε και στο album του Βασίλη στο flickr (https://www.flickr.com/photos/vitadeltapi/) .
Μία ακόμη λήψη κεραυνού κατά τη διάρκεια πυκνής χιονόπτωσης είναι η ακόλουθη από τους Ζάρακες νοτίου Ευβοίας στις 29 Δεκεμβρίου του 2019 όπου κεραυνοί πλήττουν δύο ανεμογεννήτριες κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης. Η λήψη κατέστη δυνατή καθώς για ένα μικρό χρονικό διάστημα η χιονόπτωση είχε εξασθενήσει επιτρέποντας τη σχετική ορατότητα. Δυστυχώς η εικόνα είναι κάπως θολή λόγω της υγρασίας στον φακό της μηχανής:
Από την ίδια περιοχή είναι και η επόμενη λήψη, αυτή τη φορά κοιτώντας προς τα νοτιοανατολικά προς το χωριό Μεσοχώρια, καθώς η χιονοκαταιγίδα απομακρύνεται:
Ένα σύντομο απόσπασμα βίντεο από μια άλλη περίπτωση ισχυρών χιονοκαταιγίδων στη νότια Εύβοια, μπορείτε να δείτε κι εδώ:
Συμπερασματικά, για κάποιες περιοχές της χώρας οι χιονοκαταιγίδες είναι η συνηθέστερη κατάσταση σε περιπτώσεις χιονιά και πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του Αιγαίου, ιδίως στα κεντρικά και βόρεια όπου οι θερμοκρασίες ευνοούν τη χιονόπτωση μέχρι και χαμηλά υψόμετρα, με την Εύβοια να επηρεάζεται ιδιαίτερα λόγω και της τοπογραφίας που δημιουργεί συνθήκες ανατροφοδότησης του φαινομένου. Στην πραγματικότητα σχεδόν κάθε φορά που εμφανίζονται ισχυρές χιονοπτώσεις στην Εύβοια (ιδίως στα ανατολικά και νότια τμήματα), αυτές συνοδεύονται και από κεραυνική δραστηριότητα! Χιονοκαταιγίδες εκδηλώνονται και στην Κρήτη (στο βόρειο άξονα του νησιού) με εκδήλωση χιονοχάλαζου στα χαμηλά υψόμετρα (πρόκειται για μορφή χιονόπτωσης οταν οι θερμοκρασίες είναι οριακές).
Κλείνοντας, θα παραθέσω την καταγραφή της χιονόπτωσης από το φίλο της σελίδας Γιώργο Γκουρνέλο στο κέντρο της Αθήνας (περιοχή Κυψέλης). Μετά τη μέση του βίντεο έχουμε την πολύ χαρακτηριστική καταγραφή 2 κεραυνών εν μέσω ισχυρής χιονόπτωσης:
ΥΓ. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο παρουσιάζονται εδώ με τη σύμφωνη γνώμη των κατόχων. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΥΕΤΑΙ οποιαδήποτε αναδημοσίευσή τους τμηματικά και αποσπασματικά.