Η προσομοίωση του πολικού μετώπου 18-19 Μαρτίου από το °U-Model
Ένα πολύ ισχυρό -πολικής προέλευσης- μέτωπο θα σαρώσει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, φέρνοντας πολύ μεγάλη πτώση στη θερμοκρασία και αμιγώς Χειμωνιάτικες συνθήκες. Χιονοπτώσεις έως και χαμηλά υψόμετρα θα εκδηλωθούν σε κεντρική και δυτική Μακεδονία καθώς και στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Στο άρθρο αυτό, μπορούμε να παρακολουθήσουμε την κίνηση του μετώπου και την εξέλιξη των φαινομένων μέσω των προγνωστικών χαρτών του °U-Model.
Χάρτες πρόγνωσης
Στο επόμενο βίντεο, παρουσιάζεται η προσομοίωση του °U-Model (https://umeteo.com/maps) διαδοχικά για τη θερμοκρασία στα 2μ και τον υετό και στη συνέχεια για την προσομοίωση της νέφωσης (μέσω της τιμής της εξερχόμενης ακτινοβολίας – Outgoing Longwave Radiation) και της χιονόπτωσης σε εκατοστά, ανά 1 ώρα.
Παρατηρούμε:
- Εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 17/3 στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και συνεχίζεται μέχρι το πρωί της Τετάρτης 19/3. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της Τρίτης 18/3 δεν προβλέπεται ουσιαστική διαφοροποίηση των θερμοκρασιών μεταξύ πρωινών και μεσημεριανών ωρών ενώ στη συνέχεια προβλέπεται περεταίρω πτώση.
- Τη δημιουργία φαινομένων από το βράδυ της Δευτέρας 17/3 προς Τρίτη 18/3 αρχικά στη βορειοανατολική χώρα, τα οποία στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της Τρίτης επεκτείνονται σαν κύμα προς τα ανατολικά ηπειρωτικά και αργότερα από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης και στο νότιο Αιγαίο. Η επέκταση των φαινομένων συνδυάζεται με την εντυπωσιακή είσοδο ψυχρών αερίων μαζών πάνω από το Αιγαίο.
- Την επέκταση των χιονοπτώσεων από τα ορεινά της κεντρικής / δυτικής Μακεδονίας από τις πρωινές ώρες της Τρίτης 18/3 προς τη Θεσσαλία, την κεντρική και την ανατολική Στερεά από τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας και μετά. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε συνδυαστικά με την αύξηση της νέφωσης σε όλες αυτές τις περιοχές κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καθώς παράλληλα εισέρχονται οι πολικές αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά.
Στο επόμενο σχήμα απεικονίζεται το συνολικό ύψος υετού (βροχή, χαλαζόπτωση, χιονόπτωση) για το διάστημα της προσομοίωσης (Κυριακή 16/3 – 12UTC έως Τετάρτη 19/3 – 12UTC):

Στο επόμενο σχήμα απεικονίζεται το συνολικό ύψος χιονόστρωσης για το ίδιο χρονικό διάστημα:

Παρατηρούμε ότι τόσο τα μεγαλύτερα ύψη υετού αλλά και χιονόπτωσης εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και στη κεντρική και βορειοανατολική Στερεά (επίσης και στην ανατολική Εύβοια όσον αφορά τον υετό). Μέσω του γεωφυσικού υποβάθρου, διαπιστώνουμε επίσης ότι δεν προβλέπεται χιονόστρωση σε τελείως πεδινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.
Σύνοψη
Μέσω των προγνωστικών χαρτών του °U-Model, μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα της εξέλιξης του καιρού στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της ψυχρής εισβολής μεταξύ 18 και 19 Μαρτίου. Διαπιστώνουμε ότι η πτώση της θερμοκρασίας είναι πολύ έντονη και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από το απόγευμα της Δευτέρας 17/3 και μετά και συνεχίζεται καθ’όλη τη διάρκεια της Τρίτης, καθώς οι άνεμοι στρέφονται σε βορειοανατολικούς. Παράλληλα παρατηρούμε την εκδήλωση υετού από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αρχικά στη βορειοανατολική χώρα, φαινόμενα τα οποία επεκτείνονται προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα και εντείνονται σημαντικά. Μέσω των χαρτών υετού / χιονόπτωσης, προκύπτει ότι τα περισσότερα φαινόμενα εντοπίζονται σε Θεσσαλία και ανατολική Στερεά / Εύβοια, κυρίως σε ορεινές περιοχές. Επιπλέον, αν και η χιονόστρωση θα φτάσει μέχρι αρκετά χαμηλά υψόμετρα, δεν προβλέπεται σε τελείως πεδινές περιοχές.