Παγκόσμια Ημέρα της Μετεωρολογίας 2023
Σαν σήμερα, 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη ιδρύσεως του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO – World Meteorological Organization). Η απόφαση ιδρύσεως του οργανισμού είχε ήδη παρθεί από το 1947, ως πρόταση για την μεταρρύθμιση του καθεστώτος και της δομής του IMO (International Meteorological Organization), ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1873 [1]. Ο ΠΜΟ από την ίδρυσή του αποτέλεσε, μια από τις 15 εξειδικευμένες και ανεξάρτητες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Από το 1961 και μετά, η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας τιμώντας έτσι την επέτειο της εφαρμογής της ιδρυτικής Συνθήκης του.
Το φετινό θέμα του εορτασμού είναι: «The future of weather, climate and water across generations» [2] και συνοδεύεται από το ακόλουθο κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (σε μετάφραση):
“Ζούμε σε έναν διασυνδεδεμένο πλανήτη. Μοιραζόμαστε μία Γη με μια ατμόσφαιρα και έναν ωκεανό.
Ο καιρός, το κλίμα και ο κύκλος του νερού δεν γνωρίζουν εθνικά και πολιτικά σύνορα. Η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη. Αυτή η φιλοσοφία είναι η κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας μετεωρολογικής κοινότητας από το 1873 και θα μας οδηγεί καθώς η επιστήμη θα παράγει υπηρεσίες προς τις κοινωνίες για τις τωρινές και μελλοντικές γενιές.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2023 λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των 150 χρόνων από την ίδρυση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Τονίζει τα παρελθοντικά επιτεύγματα, την πρόοδο της σημερινής εποχής και την δυναμική του μέλλοντος – από τον τηλέγραφο στα τέλη του 19ου αιώνα και τις προγνώσεις για την ναυσιπλοΐα μέχρι τους υπερυπολογιστές και την τεχνολογία του διαστήματος.
Όλο αυτό το διάστημα, οι Εθνικές Μετεωρολογικές και Υδρολογικές Υπηρεσίες έχουν εργαστεί ώστε να συγκεντρώσουν και να κανονικοποιήσουν τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η πρόγνωση του καρού, την οποία τώρα θεωρούμε ως δεδομένη. Η ιστορία της ανταλλαγής των δεδομένων είναι μια αξιοσημείωτη περίπτωση επιστημονικού οράματος, τεχνολογικής εξέλιξης και κυρίως, ένα μοναδικό σύστημα συνεργασίας στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Η επέτειος αυτή μας υπενθυμίζει την αλλαγή του κλίματος. Ο Διεθνής Μετεωρολογικός Οργανισμός – ο πρόγονος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας – ιδρύθηκε το 1873 σε μια εποχή που η μόλυνση λόγω της ανθρώπινης και βιομηχανικής δραστηριότητας ήταν στις αρχές της.
Ως αποτέλεσμα των εκπομπών των βιομηχανικών αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι κατά 1°C υψηλότερη σε σχέση με 150 χρόνια πριν. Τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο ακραία, ο ωκεανός είναι θερμότερος και περισσότερο όξινος, η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί και οι πάγοι / παγετώνες λιώνουν. Ο ρυθμός της αλλαγής είναι επιταχυνόμενος. Χρειάζεται να λάβουμε άμεσα δράση ώστε να περιορίσουμε τις εκπομπές και να διαφυλάξουμε ότι οι μελλοντικές γενιές μπορούν να επιβιώσουν αλλά και να ευδοκιμήσουν στον πλανήτη μας.
Τα καλά νέα είναι ότι η ταχεία επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξης έχει αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια της πρόγνωσης του καιρού και των προειδοποιήσεων που σώζουν ζωές. Μεγάλος όγκος δεδομένων (Big Data), ανταλλάσσονται και διακινούνται ελεύθερα μεταξύ μιας ευρύτερης κοινότητας, ενώ έχουν αναπτυχθεί νέα εργαλεία συμπεριλαμβανομένης της Μηχανικής Εκμάθησης και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην παρακολούθηση, προσομοίωση και προβολή του παγκόσμιου κλίματος για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων.
Ο καιρός, το κλίμα και ο κύκλος του νερού θα είναι διαφορετικός στο μέλλον σε σχέση με το παρελθόν. Οι καιρικές, κλιματολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αδράξουμε τις ευκαιρίες.“
Πηγές:
[1] – https://en.wikipedia.org/wiki/World_Meteorological_Organization